Wanneer je als werknemer een vaststellingsovereenkomst ondertekent, wil je natuurlijk ook graag weten hoe het zit met de WW uitkering: wanneer heb je recht op WW? En waarom is het zo belangrijk dat de juiste dingen in de VSO benoemd worden, omdat je anders je recht op WW verspeelt? Lees hieronder de cruciale punten in de vaststellingsovereenkomst en de WW.
Wat is een vaststellingsovereenkomst?
Een vaststellingsovereenkomst (VSO) is een overeenkomst (een soort contract) waar de afspraken in worden gemaakt voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst (ontslag). Kort gezegd leg je dus alles met betrekking tot het ontslag vast in de vaststellingsovereenkomst (VSO).
Heb je altijd recht op WW-uitkering met een vaststellingsovereenkomst?
Nee, met een VSO heb je niet automatisch recht op een WW-uitkering. Of je een WW-uitkering krijgt is van verschillende factoren afhankelijk, zoals jouw eigen (arbeids)verleden en of de VSO ‘WW-proof’ is. Kortom: je VSO kan WW-proof zijn, maar als je niet aan de WW-eisen voldoet kan je misschien toch geen WW krijgen.
Wanneer is een vaststellingsovereenkomst WW-proof?
Er zijn verschillende eisen waar de vaststellingsovereenkomst aan moet voldoen om WW-proof te zijn. Hieronder zullen we ze punt voor punt toelichten. Let wel op: dit zal altijd door een ontslagexpert moeten worden gecontroleerd. Op de vaststellingsovereenkomst wordt dit namelijk vaak in andere woorden benoemd.
1. De beëindiging moet altijd op initiatief van de werkgever zijn
In de VSO moet altijd staan dat de beëindiging op initiatief van de werkgever is. Wanneer in de VSO wordt opgenomen dat het op initiatief van de werknemer is dan is het zogezegd je ‘eigen schuld’ en heb je geen recht op een WW-uitkering. Je komt dan dus in de problemen met je WW-aanvraag omdat je verwijtbaar werkloos bent geworden.
Daarom is het zo belangrijk om ook – wanneer je bijvoorbeeld als werknemer zelf om een VSO ontslag vraagt – dit wel goed aan te pakken zodat de werkgever in de VSO wel opneemt dat dit op initiatief van hen is. Werkgevers vinden dit vaak geen probleem omdat ze snappen en weten dat je anders niet zoveel aan de VSO hebt omdat je er dus geen WW mee kan krijgen. Of je werkgever wilt meewerken aan een VSO die WW proof is wanneer jij dit wilt, ligt dit vaak aan de situatie. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de werkgever eigenlijk ook van jou af wilde, en is het dus in zijn/haar voordeel dat jij ook met ontslag wil. Of dat een werkgever in ziet dat iemand laten zitten die eigenlijk weg wilt ook risico’s heeft, namelijk een gedemotiveerde werknemer of iemand die in ziekteverzuim gaat schieten omdat die het niet naar zijn zin heeft en leegloopt.
Het is logisch dat jij niet goed weet hoe je dit aan moet pakken. Daarom is het zo belangrijk om een ontslagexpert in te schakelen die opkomt voor jouw belangen en dit goed kan onderbouwen richting jouw werkgever. Wil je zelf om een VSO vragen? Vul dan onze gratis Ontslag Scan in zodat je informatie krijgt hoe dit werkt en wanneer dit mogelijk een optie is en welke winst je kan verwachten.
2. Er moet geen dringende reden of verwijt in de VSO benoemd staan
In de VSO moet staan dat er geen dringende reden ten grondslag ligt aan dit ontslag. Denk hierbij aan zaken die een ontslag op staande voet rechtvaardigen. Bij een ontslag op staande voet heb je zelf namelijk nalatig, frauduleus of onrechtmatig gehandeld waardoor het UWV je verwijtbaar werkloos acht omdat het je eigen schuld is dat je ontslagen bent. Wanneer het je eigen schuld is heb je – zoals hierboven gezien – geen recht op een WW-uitkering.
3. Minimaal de wettelijke opzegtermijn
In de VSO moet de juiste, rechtmatige, opzegtermijn staan. Een verkeerde opzegtermijn kan maken dat je niet aansluitend recht hebt op een WW na je dienstverband en je mogelijk zonder inkomen komt te zitten. Je WW recht kan pas ingaan wanneer de juiste opzegtermijn wordt gehanteerd. Dit is specifiek maatwerk en voor iedereen anders. Zo kan er een wettelijke opzegtermijn van toepassing zijn of mogelijk is er een CAO met een afwijkende opzegtermijn. Ook in contracten kan er wederom iets anders afgesproken zijn.
Het is dus ontzettend belangrijk dat wij kijken welke opzegtermijn van toepassing is. Wat we in de praktijk veel zien is dat er afwijkende opzegtermijnen zijn vastgelegd die niet kloppen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je WW ingangsdatum die mogelijk voor een inkomensgat kan zorgen. De financiële risico’s kunnen dus enorm zijn wanneer zaken verkeerd in je VSO staan. Dit is zeer complex, dus laat dit altijd controleren door een ontslagexpert die weet hoe dit in elkaar zit.
4. Opzegverbod niet van toepassing
Een opzegverbod betekent dat de werknemer niet opgezegd / ontslagen mag worden. Dit geldt bijvoorbeeld in ziekte, zwangerschapsgerelateerde ziekte of zwangerschapsverlof. Wanneer je in één van deze situaties zit mag je officieel niet worden opgezegd/ontslagen en zal je in dienst moeten blijven. Wil je toch zelf met ontslag wanneer je ziek of zwanger bent? Lees dan eerst onze uitgebreide blog over ziek of zwanger en zelf met ontslag en neem daarna vrijblijvend contact met ons op, want het is van cruciaal belang dat voor jou alles goed op papier wordt gezet. Een ontslag tijdens ziekte kan in sommige situaties dus wel, maar dit vergt echt specialistische kennis zodat je niet in de problemen komt met je uitkeringsrechten. Je loopt hierbij anders enorme (financiële) risico’s.
5. Aanleiding en herplaatsingseis (toetsingsgrond voor WW)
In onderdeel 1 van de VSO staat altijd dat er (genoeg) inspanningen zijn geleverd om tot een goede oplossing te komen. Dit betekent dat er meerdere gesprekken met elkaar zijn gevoerd en dat er samen is gekeken naar andere mogelijkheden binnen de organisatie, maar dat die er niet zijn. Daardoor zijn jullie samen tot de conclusie gekomen dat jullie alles geprobeerd hebben met elkaar maar er niet uitkomen. Daarom nemen jullie afscheid van elkaar met deze VSO. Dit laat zien dat jullie wel de intentie hebben gehad om er samen uit te komen, maar dat dit helaas niet is gelukt.
In de praktijk zie je ontzettend vaak dat al onze klanten zeggen ‘Linda, er zijn helemaal geen gesprekken geweest en ze hebben niet naar andere functies gekeken’. Echter dit moet wel in de VSO staan omdat het UWV hierop toetst zodat je dus die WW kunt krijgen. Daarom zeggen wij ook vaak tegen klanten dat er veel ‘moetjes’ in een VSO staan die ze mogen negeren.
Minimale rechten die in de VSO opgenomen moeten zijn
Bovenstaande 5 punten moeten dus minimaal in de VSO opgenomen zijn om een vaststellingsovereenkomst te hebben die WW-proof is. Daarnaast moeten we heel goed opletten wat er juridisch wel of niet goed verwoord is. Bij bepaalde ontslagen heb je bepaalde minimale rechten die je ook terug wilt zien in een VSO. Het gevaar van een VSO is dat je met elkaar mag afspreken wat men wil. Dus ook een VSO voor fouten die je duur komen te staan. Wij zien veel VSO’s waar ook van alles bij mist en vergeten is. We zien helaas maar één kloppende VSO per maand en dit is echt schrijnend.
Wat zijn de WW eisen waardoor je met een vaststellingsovereenkomst een WW-uitkering kan krijgen?
Een WW proof VSO betekent niet automatisch dat je ook daadwerkelijk een WW-uitkering kan ontvangen. Dit ligt ook aan de WW-eisen, opgesteld door het UWV. Daarom zeggen wij vaak, wij zorgen voor een WW proof VSO maar jij moet zelf checken of je ook voldoet aan de WW eisen.
WW eisen vanuit het UWV
Je hebt recht op WW als je aan bepaalde voorwaarden voldoet:
- Je bent verzekerd voor werkloosheid. Dit is meestal het geval wanneer je bij een werkgever in dienst bent of was. Check dit voor de zekerheid wel altijd even bij je werkgever.
- Je hebt in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minstens 26 weken gewerkt. Dit kan ook bij meerdere werkgevers zijn geweest. Wanneer je ziek, zwanger of met onbetaald verlof was – waardoor je minder dan 26 weken hebt gewerkt – kan je wel een WW-uitkering krijgen, maar dit is maatwerk. Het UWV zal hier zelf over beslissen of zij vinden dat je dan wel of geen recht hebt op WW-uitkering.
- Je werkte gemiddeld minimaal 10 uur per week en verliest 5 uur of meer van je werk per week. Je raakt ook het loon over deze uren kwijt.
- Je bent direct beschikbaar voor betaald werk. Dit is een harde eis omdat je wel moet laten zien dat je weer aan het werk wil gaan en niet dat je het wel ‘best’ vindt.
Verschillende vaststellingsovereenkomsten voor de WW
Er zijn verschillende soorten VSO’s die wij behandelen. Zo is er het ontslag wegens bedrijfseconomische redenen, waarbij een reorganisatie, faillissement of een sociaal plan de aanleiding is vanwege het ontslag. De aanleiding voor het ontslag kan ook een verschil van inzicht zijn, waarbij je tot de conclusie bent gekomen dat de samenwerking niet meer werkt voor beide partijen. Mischien is je werkgever hiermee gekomen en herkende jij je hier zelf niet in. Dit is vaak een onverwachts ontslag, wat gepaard gaat met veel emoties. Het is bijvoorbeeld niet leuk om te horen dat je niet functioneert terwijl je nog goede beoordelingen hebt gehad en een salarisverhoging.
Je kan ook een 2 jaar ziekte ontslag krijgen, omdat je al 2 jaar ziek bent en officieel de WIA keuring moet gaan doen. Is dit het geval bij jou? Kijk dan gauw bij onze cursus zorgeloos richting je WIA keuring waarbij wij je stap voor stap door deze moeilijke tijd heen loodsen en voor jou klaarstaan betreft alle juridische documenten én je zo goed mogelijk klaarstomen voor de WIA keuring!
Waarom is het zo belangrijk om je vaststellingsovereenkomst WW te laten controleren?
Dit is van cruciaal belang omdat je niet (tijdelijk) zonder WW-uitkering wil komen te zitten als je er wel recht op hebt! Het is schrijnend om te zien dat mensen nog steeds denken dat je werkgever alles weet en een vaststellingsovereenkomst goed laat opmaken terwijl dit helaas maar in 1 van de 100 gevallen die wij maandelijks zien zo is. In de andere 99 VSO’s staan verschrikkelijk veel fouten, wat je honderden tot duizenden euro’s kan kosten én je WW-uitkering kan kosten!
Je mag iedere VSO tekenen die je wil, maar dan snijd je jezelf enorm in de vingers omdat de kans té groot is dat er enorme fouten instaan waardoor je straks geen recht op WW hebt. Daarom is het zo belangrijk om de VSO te laten controleren door een ontslagexpert zodat het WW-proof is en jij met een gerust hart je handtekening eronder kan zetten. Doe hier de gratis ontslagscan waarmee je in 2 minuten weet wat je NU moet doen!
0 reacties