Ontslag tijdens je tijdelijk contract

Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte en waar moet jij opletten? | De Ontslagexpert

Je werkgever wil je ontslaan tijdens je tijdelijke contract. Je krijgt het bericht dat je werkgever je contract niet wilt verlengen of zelfs tijdens je nog lopende contract al eerder afscheid van je wil nemen dan je oorspronkelijke einddatum in je contract middels een vaststellingsovereenkomst.

Je werkgever geeft aan dat je niet functioneert, dat de samenwerking niet bevalt, dat je pech hebt of ze geven andere ‘smoesjes’. Je krijgt geen goede reden te horen of misschien ben je het er zelfs wel mee eens dat het geen match is. Een werkgever kan en mag je gewoon zonder goede reden ‘ontslaan’ tijdens een tijdelijk contract (niet verlengen). Het contract loopt dan gewoon van rechtswege af. 

Het kan ook zijn dat je denkt dat het niet verlengen met ziekte of een zwangerschap te maken heeft (misschien hebben ze dit zelfs letterlijk zo uitgesproken). Dit mag absoluut niet! Helaas heeft hier tegen strijden geen zin want je kan dit vaak niet zwart op wit bewijzen. Het is hun woord tegen het jouwe. Dit is zonde van je energie, tijd en moeite. Het is lastig maar dit moet je proberen om te gaan accepteren.

Je vraagt je nu af: hoe zit het met je rechten?

Je baalt enorm en voelt enorme stress. Wat zijn nu je rechten? Waar dien je mee akkoord te gaan? Wat kunnen ze zomaar eisen? Wat horen ze je nog te betalen? Mogen ze meteen al je werkspullen innemen? Of ze zeggen dat je niet meer hoeft te werken maar wel al je verlof moet opnemen wat jij helemaal niet wilt. Wat moet je doen?

Er zijn eigenlijk 3 scenario’s mogelijk met een ontslag tijdens je tijdelijke contract

Bekijk hieronder de verschillende scenario’s en beslis welk scenario op jou van toepassing is. Klik vervolgens op de knop voor de juiste informatie. 

Scenario 1

Jij hebt te horen gekregen dat je geen contractverlenging krijgt en je wilt eigenlijk zelf eerder stoppen middels een VSO. Je wilt je tijd niet meer uitzitten bij deze werkgever en gaat liever met een VSO ontslag de WW in en op zoek naar iets anders waar je wel de waardering krijgt die je verdient. In dit geval kan je zelf om een ontslag vragen. (Je werkgever hoeft hier niet aan mee te werken.)

Lees hier welke fouten je hierbij écht niet wil maken en hoe wij je hiermee verder kunnen helpen:

Scenario 2

Je werkgever wil het contract (nog) eerder beëindigen dan de einddatum van het tijdelijk contract middels een vaststellingsovereenkomst (VSO). Een ontslag middels een VSO is een ontslag met wederzijds goedvinden, ook wel de beëindigings- of vaststellings-overeenkomst genoemd.

Lees verder op één van deze pagina’s. Kies voor de situatie die op jou van toepassing is.

Scenario 3

Scenario 3: Je werkgever informeert je dat ze je contract niet verlengen. Dit betekent dat je contract gewoon afloopt op de einddatum in het contract. Wat je rechten zijn wanneer je contract niet verlengd wordt lees je in alle speciaal geschreven gratis blogs op deze specifieke onderwerpspagina.

In dit geval kunnen wij je meestal niet helpen.

Reviews

Ik heb contact gezocht met Linda omdat het niet meer lekker liep tussen mij en mijn werkgever. Er was al een officiële waarschuwing en ik was nog herstellende. Ik had namelijk nog een tijdelijk contract en ik was nog ziek. Ik vond het spannend om Linda in te schakelen maar heb het toch gedaan. Linda is met mijn werkgever gaan bellen en heeft heel snel een VSO weten te bemachtigen met echt een hele goede deal die ik niet had verwacht. Ik kreeg zelfs nog een flinke ontslagvergoeding. In deze deal zat ook nog steeds een win voor mijn werkgever die zelf ook alsnog geld bespaarde. Iedereen is blij en het is opgelost.
Anoniem

Projectleider

Ik voelde me zo klem zitten, zonder uitzicht. Nadat ik ziek thuis was komen te zitten, ging ik enthousiast aan de slag met re-integreren en besefte me maanden later dat ik bij deze werkgever niet doorkon. Help, wat moet ik nu? Overal lees je dat je eigenlijk geen mogelijkheden hebt als je in de ziektewet zit. Toch maar Linda gebeld voor overleg, wie weet heeft ze een goede tip. Ik vond dit wel echt heel spannend om te doen, ik had veel angst en twijfels.. Is dit wel de juiste stap? Wat zijn mijn opties, zijn er überhaupt opties? Hoe zal de werkgever reageren? Maak ik mijn situatie niet erger? Kan ik vertrouwen dat ze me echt helpt? En zo nog talloze onzekerheden waardoor ik bijna niet had gebeld. Maar ik ben echt zó blij en trots dat ik dat wel heb gedaan. Dat telefoontje en Linda vertrouwen was oprecht mijn beste besluit ooit!! Linda heeft me ontzettend fijn, kundig, snel, persoonlijk en fantastisch geholpen! Dankzij haar kan ik door met mijn leven. Als je twijfelt.. zeker even bellen. Geloof me, je krijgt er geen spijt van; zij redt je uit een rotsituatie.

Anoniem

Mijn vrouw was ziek geworden op het werk en wilde er absoluut niet meer terug. Ze is ziek geworden van werk en hier blijven zal het herstel niet verbeteren. Het was beter dat hier een eind aan kwam. We wilden eigenlijk ontslag gaan indienen want we wisten het echt niet meer. We kwamen in contact met Linda en Linda is met de werkgever gaan bellen. Eerst met HR daarna met de directeur. Uiteindelijk heeft Linda een VSO gekregen waarmee mijn vrouw even de tijd krijgt te herstellen. Daarna de WW in kan en ze heeft zelfs nog een ontslagvergoeding geregeld. Dit hadden wij niet verwacht en we zijn Linda enorm dankbaar. Rust en op naar herstel.

Anoniem

Sample Designer

Veelgestelde Vragen

dummy

dummy

Kan ik ontslagen worden tijdens een tijdelijk contract?

Een werkgever kan en mag je ‘ontslaan’ (betekenis: mededelen dat je tijdelijke contract niet verlengd wordt). Je contract loopt dan van rechtswege af.

Als je werkgever je eigenlijk nog eerder wilt ontslaan dan de oorspronkelijke einddatum dan kan dit niet zonder instemming van jou. (Tenzij je iets heel ergs hebt gedaan voor een ontslag op staande voet.) Je ziet dan vaak dat een werkgever een VSO ontslag aanbiedt met wederzijds goedvinden. Teken deze nooit zonder dat iemand meekijkt, want je kan mogelijk ernstig in de problemen komen met je WW-uitkering. Daarnaast kunnen wij in 99% van de gevallen een betere deal voor je regelen en betaalt je werkgever ook nog eens onze juridische kosten.

Kan ik een VSO krijgen tijdens een tijdelijk contract?

Ja, dit kan. Een werkgever en werknemer zijn meestal vrij om met wederzijds goedvinden een  eerdere beëindiging overeen te komen. LET OP: er moet een tussentijds opzegbeding in je contract, handboek of CAO staan. Anders krijg je geen WW tot aan de einddatum van je contract. Laat een VSO ontslag altijd controleren en voorkom dat je zonder WW komt te zitten.

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn tijdelijke contract als ik zwanger ben?

Een werkgever kan en mag je contract gewoon niet verlengen en zolang je niet zwangerschapsgerelateerd ziek bent kan je zelf als zwangere buiten je verlof om nog een VSO tekenen. Dit zijn echt maatwerk situaties. Dus mocht je zwanger zijn en een VSO krijgen neem dan altijd contact met ons op en teken nooit.

Kan ik ontslagen worden tijdens mijn tijdelijke contract terwijl ik ziek ben?

Een werkgever kan en mag je contract gewoon niet verlengen wanneer je ziek bent. In sommige situaties helpen wij klanten die ziek zijn tijdens hun tijdelijke contract aan een VSO ontslag omdat dit het herstel bevordert. Dit komt meestal voor bij een werkgerelateerde ziekte (ziekte die te maken heeft met je werk, denk aan een burn-out of overspannenheid). Wanneer we het over chronische ziektes hebben, komt het anders te liggen en is het meestal niet verstandig om met VSO ontslag te gaan. Denk bij chronische ziektes aan ernstige diagnoses, operaties die nog gepland staan etc. Ontslag tijdens ziekte is echt maatwerk. Dus mocht je ziek zijn en een VSO krijgen neem dan altijd contact met ons op en teken nooit zomaar de VSO.

Moet ik meewerken aan een VSO tijdens mijn tijdelijke contract?

Nee, je hebt in principe gewoon recht op je baan en je contract. Je kan een VSO dus weigeren. Echter wordt het er vaak niet gezelliger op en als je werkgever toch met je wil stoppen. Dan kan een goed onderhandelde VSO door ons je juist rust, ruimte en/of geld geven om op zoek te gaan naar ander werk waar je wel gewaardeerd wordt.

Mijn werkgever wil dat ik niet meer werk en wil mij verplichten om verlof op te nemen, mag dit?

Nee, dit mag je werkgever je niet verplichten. Jij hebt recht op je baan en werk. Als je werkgever dus zelf niet meer wilt dat je doorwerkt terwijl jij aangeeft gewoon beschikbaar te zijn en door te willen werken, dan mogen ze geen verlof afschrijven. Ze moeten je dan gewoon vrijstellen van werk op hun kosten als je echt niet mag doorwerken van hen. Ga hierover goed in gesprek met elkaar en zoek een goede oplossing. Als je een VSO krijgt dan is dit een onderhandelpunt dat wij voor je meenemen in het grotere plaatje.

Heb ik recht op een transitievergoeding nu mijn werkgever mijn contract niet verlengt?

Wanneer een werkgever op hun initiatief een contract niet verlengt dan heb je recht op de transitievergoeding. Dit is eigenlijk een ontslagvergoeding. Deze moet je werkgever uit zichzelf binnen een maand na uitdiensttreding uitbetalen. Doen ze dit niet dan moet je hem uiterlijk binnen 3 maanden na uitdiensttreding vorderen. De transitievergoeding is ongeveer ⅓ maandsalaris per dienstjaar. Let op dit is niet je kale bruto maandloon maar afhankelijk van alle arbeidsvoorwaarden die je hebt loopt dit maandbedrag op. Wij kunnen je transitievergoeding voor €197,- incl. BTW voor je uitrekenen. Er worden hier helaas veel fouten in gemaakt waardoor mensen te weinig vergoeding ontvangen.

Wanneer moet ik jullie hulp inschakelen?

Als je een VSO hebt ontvangen.
Als je zelf om een VSO wilt gaan vragen.

Wanneer kan je mij niet helpen?

Als je contract niet verlengd wordt en je niet wil betalen voor bijvoorbeeld een controle van je transitievergoeding. We hebben een complete overzichtspagina met alle informatie over je rechten en plichten. We kunnen je helaas niet gratis helpen met het beantwoorden van andere vragen. Als je vraag hier niet tussen staat kan je eventueel een betaalde adviescall boeken á €175 euro incl. BTW per uur om toch nog overige vragen te stellen.

Ik wil zelf niet meer uitwerken tot de einddatum van mijn tijdelijke contract: wat kan ik doen?

Als jij zelf eerder zou willen stoppen nu je weet dat je werkgever niet met je verder wilt dan kunnen we proberen om zelf een VSO los te peuteren. Je werkgever hoeft hier niet aan mee te werken. Wel moeten we eerst kijken of je een VSO kunt aangaan (tussentijds opzegbeding). Veel werkgevers staan hier best wel voor open omdat ze immers zelf met je willen stoppen. Een eerdere uitdiensttreding kan geld besparen waardoor we toch vaak een win-win kunnen creëren. Lees onze uitgebreide pagina: zelf om een vso ontslag vragen voor nog veel meer informatie.

Hulp is mogelijk vanaf €247,- incl. BTW.

Wat levert jullie hulp mij op?

Wij zeggen vaak dat wij onszelf terugverdienen doordat wij een betere deal voor je regelen. Daarnaast kennen onze klanten de mogelijkheden en opties niet die er allemaal zijn. Wat wij doen is zorgen dat jij al je keuzes en opties kent. In 98,5% van de zaken die wij doen leveren wij onze klanten honderden tot duizenden euro’s winst op doordat er fouten worden gemaakt in berekeningen of artikelen die juridisch niet kloppen. We blijven ons verbazen hoe zelfs juridische partijen en advocaten vandaag de dag nog fouten maken.

WAT ALS MIJN WERKGEVER DE JURIDISCHE KOSTEN NIET BETAALT?

In 98,5% van alle gevallen lukt het ons om de juridische kosten op de werkgever te verhalen. Dit is zeer gebruikelijk. Lukt het niet, dan lukt het vaak wel als we 50%-50% voorstellen. Daarnaast zijn er allemaal financiële trucs mogelijk met bruto netto voordeel, waardoor het je onderaan de streep bijna niets kost. Wil je werkgever echt helemaal niks voor je doen op dit gebied, besef je dan dat er geld jouw kant op komt. Daarnaast staan wij altijd open om een betaalafspraak met jou te maken. Wanneer je uit dienst gaat krijg je vaak nog een eindafrekening met je opgebouwde vakantiegeld, dertiende maand, bonus en vakantiedagen. Afhankelijk van de onderhandeling krijgen de meeste mensen ook een ontslagvergoeding mee.

Ik twijfel om hulp van een ontslagexpert in te schakelen?

We snappen dat dit alles ontzettend spannend is en al helemaal niet leuk. Heb je twijfels? Vul dan het contactformulier onderaan deze pagina in en wij nemen binnen 24 uur gratis telefonisch contact met je op. Mochten wij niet reageren dan is waarschijnlijk je mail niet aangekomen. Zoek dan nogmaals contact met ons en controleer je spambox op een reactie. Wij reageren altijd en meestal vrij snel want wij snappen dat de nood hoog is!

Is het slim om vooraf om een juridisch budget te vragen?

Nee dit is niet slim. Het is onderdeel van ons werk en de onderhandeling. Wanneer je vooraf vraagt om een kostenvergoeding zeggen werkgevers heel makkelijk ‘nee’. Als wij daarna ons werk gaan doen en vragen om juridisch budget dan zeggen ze makkelijk ‘we hebben al nee gezegd’. Laat dit aan ons over. We nemen het mee in de onderhandelingen.

Ik twijfel om zelf te onderhandelen?

Velen zijn bang om ons in te schakelen. Dit komt vaak omdat ze ook bang zijn dat dit verkeerd valt bij de werkgever. Ze denken dat de werkgever boos wordt en dat de relatie onderling verslechtert. Niets is minder waar. Vaak vinden de werkgevers het fijn dat wij betrokken worden omdat wij geen emotionele banden hebben en er een grotere kans is dat het ontslag binnenkort (snel) rond is. Doordat wij met de juiste tone of voice contact zoeken wordt er vaak positief gereageerd. We zijn ook geen ‘zware’ advocaten die meteen met een gestrekt juridisch been binnenvallen. Hierdoor voelt de werkgever zich minder bedreigd. Ons doel is dat beide partijen elkaar nog steeds een hand kunnen geven en elkaar gedag kunnen zeggen. Goed aanvoelen wat werkt en nodig is, is echt waar wij goed in zijn. Vertrouw hierop. Daarnaast gaat alles in overleg met jou, dus mocht jij je ergens niet goed bij voelen dan kan je dit gewoon aangeven bij ons.

Heb ik een advocaat nodig?

Nee absoluut niet. Ik durf zelfs te zeggen dat wij vaak beter zijn en betere resultaten behalen dan advocaten. Waarom? Omdat wij niet direct met zwaar geschut of als een bedreiging overkomen. Wij zoeken prettiger en zonder zware juridische taal contact met je werkgever. Wij houden goed aandacht voor de onderlinge relatie. Dit is gewoon ons dagelijkse werk, waar we al tientallen jaren elke dag mee bezig zijn. Wij doen niet anders dan onderhandelen over VSO’s.

Waarom zou ik voor jullie kiezen?

Wat alle klanten aan ons terugkoppelen, is dat ze zich begrepen en gezien voelen door ons. Ze ervaren een warm bad bij onze ontslagexperts. Onze steun en toeverlaat en het laagdrempelig contact via WhatsApp wordt ontzettend gewaardeerd. Je hoeft bij ons niet via de assistent van een advocatenkantoor een afspraak in te plannen. Je kan ons altijd even snel appen. Daarnaast hebben wij 100% aandacht en tijd voor je. Per teamlid nemen we maar een beperkt aantal zaken aan. Check onze review pagina eens.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.