...
Gepubliceerd op 08 december 2024
Wat is de transitievergoeding?
Meet het De Ontslagexpert team!

De transitievergoeding is een begrip onder werknemers, maar wat is het nu precies? Wanneer heb je recht op de transitievergoeding, waar is deze voor bedoeld en hoe zit het met de bruto- of nettobedragen van de transitievergoeding? Lees hieronder alles wat je moet weten over de transitievergoeding.

Wanneer heb je recht op de transitievergoeding?

Als werknemer heb je recht op de transitievergoeding wanneer je werkgever het initiatief neemt om de arbeidsovereenkomst op te zeggen. Dit geldt wanneer deze naar de rechter stapt, of naar het UWV gaat voor een ontslagvergunning. Ook wanneer je contract niet wordt verlengd, heb je recht op de transitievergoeding.

(Tijdelijk) contract niet verlengd

Wanneer je tijdelijke contract niet verlengd wordt, heb je recht op de wettelijke transitievergoeding. Echter is dit vaak niet heel hoog wanneer je contract niet verlengd wordt, omdat de hoogte van de vergoeding afhankelijk is van hoelang je bij de werkgever hebt gewerkt. Toch is het belangrijk dat ook hier de transitievergoeding juist berekend wordt, omdat je hier recht op hebt.

Zelf met ontslag

Wanneer je zelf om ontslag vraagt, of zelf ontslag neemt, heb je geen recht op de transitievergoeding. Immers, jij wilt zelf weg bij je werkgever en dan hoeft je werkgever jou niet extra geld mee te geven. In sommige gevallen wil een werkgever wel meewerken aan een vaststellingsovereenkomst, zodat je WW kan aanvragen na het ontslag, maar dan wordt er vaak een ontslagvergoeding van € 0,- in de vaststellingsovereenkomst opgenomen.

Waarvoor wordt de transitievergoeding gebruikt?

De transitievergoeding is een compensatie voor het ontslag. De transitievergoeding is bedoeld om ervoor te zorgen dat je een soepele overgang naar een nieuwe baan hebt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door een loopbaanadviseur in te schakelen, die je kan betalen van de transitievergoeding. Of om de periode van werkloosheid te overbruggen. Dit is echter geen verplichting, dus je kunt de vergoeding ook ergens anders voor gebruiken.

Transitievergoeding bij een vaststellingsovereenkomst?

Officieel is een transitievergoeding niet verplicht bij een vaststellingsovereenkomst. Immers, in een vaststellingsovereenkomst mag men afspreken wat men wil. Echter blijkt uit de praktijk dat vaak de wettelijke transitievergoeding wel wordt aangehouden als richtlijn bij het opstellen van de VSO. Het is immers zeer onverstandig als werknemer om een VSO te tekenen waarin je minder geld krijgt dan dat je zou krijgen met een ontslagvergunning van het UWV. Om ervoor te zorgen dat het aantrekkelijk is om de VSO te tekenen verwerken de meeste werkgevers daarom wel de transitievergoeding in de VSO, maar het is dus niet verplicht.

Fouten in de transitievergoeding

Helaas zien wij als ontslagexperts nog altijd veel fouten in de berekening van de transitievergoeding. Dit komt voornamelijk doordat niet de juiste onderdelen worden meegenomen in de berekening, waardoor de transitievergoeding lager uitvalt dan waar je recht op hebt. Zo worden bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering, overwerkuren en de onregelmatigheidstoeslag niet altijd (juist) berekend. Wij van De Ontslagexpert controleren jouw vaststellingsovereenkomst en de transitievergoeding volledig, waardoor je zeker weet dat je geen geld misloopt.

Fouten in de berekening van de transitievergoeding kunnen namelijk flink veel geld kosten. Zo hebben wij meerdere klanten gehad waarbij wij tienduizenden euro’s extra transitievergoeding hebben onderhandeld, simpelweg omdat de berekeningen in de VSO onjuist waren. Wij zien gemiddeld maar één kloppende VSO per maand, dus laat altijd je VSO door ons checken. In 98,5% van de gevallen worden onze juridische kosten vergoed, of verdienen wij onszelf terug.

Is de transitievergoeding bruto of netto?

De transitievergoeding is een bruto bedrag. Helaas wordt hier altijd veel belasting op ingehouden. Wij zeggen altijd dat je moet rekenen op 50% belasting, dan valt het bedrag achteraf op de laatste loonstrook mee. Wij proberen altijd om nog het een en ander te verrekenen waar mogelijk, zodat je daarin een stukje belastingvoordeel hebt, maar reken erop dat – van jouw transitievergoeding – een flink deel naar de Belastingdienst gaat.

Schakel altijd professionele hulp van ontslagexperts in wanneer je een vaststellingsovereenkomst krijgt. Teken nog niets, maar laat deze altijd door ons controleren. Wij weten precies waar je recht op hebt, en staan je bij als dit niet goed in de vaststellingsovereenkomst staat. Wij doen alle onderhandelingen voor je en zorgen ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt! Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om jouw casus te bespreken.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.