Hoe kan ik mij voorbereiden op de WIA keuring | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 03 maart 2024
Is de transitievergoeding verplicht bij een vaststellingsovereenkomst?

De meeste werknemers kennen de transitievergoeding wel. Maar een hele belangrijke vraag, wanneer heb je nu eigenlijk recht op de transitievergoeding? Is een transitievergoeding verplicht bij een vaststellingsovereenkomst? In deze blog vertellen we je hier alles over.

 

Transitievergoeding verplicht bij een vaststellingsovereenkomst?

Een transitievergoeding is nooit verplicht in een vaststellingsovereenkomst. In een vaststellingsovereenkomst mag men namelijk met elkaar afspreken wat men wil. Dit kan ook betekenen dat er een transitievergoeding, of een ontslagvergoeding, van € 0,00 wordt afgesproken. Het is natuurlijk niet slim om een vaststellingsovereenkomst te tekenen waarbij je niets ontvangt. Het minimum wat je eruit wilt halen zijn de rechten die je anders mogelijk via een ontslagvergunning UWV en/of de rechter zou krijgen.

Bij een ontslagvergunning UWV bemoeit het UWV zich niet met de bedragen. Er wordt alleen aangegeven dat de werkgever wel of niet mag gaan ontslaan. Vervolgens helpen wij je om de juiste, kloppende bedragen te ontvangen. Het is daarom fijner om een vaststellingsovereenkomst (VSO) te krijgen in plaats van een ontslagvergunning UWV. Omdat je in een VSO de unieke kans krijgt al je rechten goed vast te leggen, lees hier meer daarover. De transitievergoeding is dus niet verplicht bij een vaststellingsovereenkomst, dat is belangrijk om duidelijk te hebben.

 

Ik ben 2 jaar ziek en ga uit dienst, heb ik recht op de transitievergoeding?

Wanneer je 2 jaar ziek bent geweest en uit dienst gaat zijn er kaders waaraan het ontslag moet voldoen. Officieel dien je na 2 jaar ziekte de wettelijke transitievergoeding uitbetaald te krijgen. Je werkgever krijgt deze transitievergoeding ook gecompenseerd van het UWV, waardoor deze de transitievergoeding eigenlijk niet zelf betaalt. Toch komen wij in de praktijk werkgevers tegen die óf helemaal geen transitievergoeding uitbetalen na 2 jaar ziekte óf een te laag bedrag uitbetalen. Dit kan zijn omdat de werkgever niet op de hoogte is van de wet- en regelgeving óf deze houdt bewust de transitievergoeding in eigen zak omdat ze jou dit niet gunnen. Helaas zien we maar 1 kloppend ontslag per maand en gaat er dus veel fout. Pas dus op, het kan jou ook zomaar overkomen.

 

Casus uit de praktijk: €45.000 te weinig in de VSO

Onderstaand voorbeeld is een praktijkvoorbeeld. Dit betrof een werknemer die 2 jaar ziek is geweest maar wel een goede relatie met zijn werkgever onderhield. Toch twijfelde hij of de vaststellingsovereenkomst goed was opgesteld. Hij had zelf helemaal geen verstand van ontslag en rechten, maar wilde de VSO voor de zekerheid laten checken (dit is iets wat wij iedereen aanraden, dit is zo belangrijk).

Na het nalezen van alle documenten kwamen onze ontslagexperts tot de conclusie dat er tijdens deze 2 jaar ziekte €25.000 te weinig ploegentoeslag was uitbetaald. Daarnaast was de transitievergoeding €20.000 te laag uitgerekend. Bij elkaar opgeteld was deze werknemer dus €45.000 misgelopen als hij ons niet had ingeschakeld. Zo zie je maar weer dat het enorm belangrijk is om elke VSO te laten checken door ontslagexperts die verstand van zaken hebben. Zeker als het gaat om lange dienstverbanden of tussentijdse overnames door een ander bedrijf, dan worden er veel fouten gemaakt met de berekeningen.

 

Tijdelijk contract: heb ik recht op de transitievergoeding?

Wanneer je een tijdelijk contract hebt en deze wordt door de werkgever niet verlengd, dan heb je ook recht op de wettelijke transitievergoeding. Zelfs als je in je proeftijd niet verlengd wordt, heb je recht op de wettelijke transitievergoeding (al zal dit een minimaal bedrag zijn). 

Zelfs met tijdelijke contracten worden er fouten gemaakt in de berekening van de transitievergoeding of wordt er helemaal geen transitievergoeding uitbetaald. Je werkgever hoort dit binnen 1 maand na uitdiensttreding wel te doen. Doen zij dit niet dan heb je in totaal vanaf het moment van uitdiensttreding 3 maanden de tijd om deze transitievergoeding alsnog te claimen.

Zeker wanneer je voor langere tijd bij een bedrijf werkzaam bent geweest en bijvoorbeeld al meerdere jaarcontracten hebt gekregen, zien wij vaak fouten in de berekening. Wij kunnen ook los je transitievergoeding tegen betaling voor je uitrekenen.

 

Wat moet ik doen bij een ontslag?

Het is belangrijk om vanaf het eerste moment je ontslag goed aan te pakken. Als je het ontslag verkeerd aanpakt dan wordt het steeds lastiger om hier samen uit te komen. We zien in de praktijk dat klanten die het toch eigenwijs zelf oppakken, ons uiteindelijk soms huilend opbellen omdat de zaken verder zijn geëscaleerd. Iets waar wij hen altijd voor waarschuwen. Als wij bij je werkgever om meer geld vragen, dan doen wij ons werk. Terwijl als jij iets vraagt, dit als onhebbelijk kan worden gezien en de boel juist escaleert.

Dit is zo zonde, want het hoeft niet zo te zijn. Wij helpen jou met je ontslag en gaan altijd rustig en respectvol de onderhandeling in. Daarnaast gebruiken we geen moeilijke, juridische taal. Wij leggen het uit op een manier waardoor iedereen begrijpt wat er aan de hand is, wat de rechten zijn, en wat er moet gebeuren. 

Wij merken dat werkgevers het juist vaak heel erg fijn vinden om met ons rond de tafel te zitten omdat wij verstand van zaken hebben en hier zonder emotie inzitten. Ga dus alsjeblieft niet zelf aanrommelen met je ontslag maar laat je ontslag bekijken en onderhandelen door ontslagexperts die verstand van zaken hebben. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij je kunnen adviseren en helpen met je ontslag.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.