...
Kan ik als zwangere werknemer instemmen met ontslag of vragen om een ontslag? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 29 april 2024
Kan je nog onderhandelen bij een ontslag na 2 jaar ziekte?

In de basis is er een vaste deal voor ontslag na 2 jaar ziekte en zou je denken dat er niks meer mogelijk is. Hier zit alleen een grote denkfout want in 98,5% van de gevallen doet je werkgever het helaas fout en loop jij dus geld mis. Ik leg het je uit in deze blog. 

 

De basis deal staat in principe vast

Na 2 jaar ziekte hoor je de wettelijke transitievergoeding te krijgen en uitbetaling van je vakantiedagen en of overige rechten en arbeidsvoorwaarden. Dit is dus maatwerk en afhankelijk van wat er allemaal bij je werkgever aanwezig is. 

Ontslag na 2 jaar ziekte op 2 manieren

In eerdere blogs en video’s heb ik je uitgelegd dat ontslag na 2 jaar ziekte op 2 manieren kan. Via een ontslagvergunning UWV of via een vaststellingsovereenkomst de VSO. Je voorkeur is altijd de VSO omdat we hier vooraf alles goed vast kunnen leggen. Via het UWV moet je maar afwachten wat men stort en of dit klopt. Klopt het niet dan moet je hier achteraan via een rechter of met advocaten. Dit kost veel geld en loont vaak de moeite niet qua kosten en baten. Wat belangrijk is, is dat we gaan zorgen dat je deze basis deal correct krijgt. 

In een VSO mag men afspreken wat men wil!

In een VSO kan en mag men met elkaar afspreken wat men wil. Je kan dus afspreken dat er geen ontslagvergoeding is en dat vakantiedagen niet uitbetaald worden. Doordat je dus vrij bent met elkaar af te spreken wat men wil, kan er dus ook veel gesjoemeld worden en kan het dus zijn dat in deze VSO niet de juiste basis deal staat. En hier gaat dus veel mis.

De wettelijke transitievergoeding wordt in 90% verkeerd berekend!

Helaas wordt de wettelijke transitievergoeding massaal verkeerd berekend. We zien echt zelden, maximaal 1 keer per maand, een kloppende transitievergoeding! Dit is echt een hard feit! Dus pas op. Vaak is het ook geen probleem om dit bedrag aan te pakken omdat in de meeste gevallen deze transitievergoeding volledig door UWV gecompenseerd wordt. Iemand moet dus alleen wel deze fout ontdekken. 

  1. door een verkeerd maandbedrag in de rekenmachine in te voeren. Om een correcte transitievergoeding te berekenen moet je weten welk correct maandbedrag de rekenmachine in gaat. Dit is het bruto salaris inclusief alle mogelijke emolumenten en die het weer op een juiste manier tot het juiste maandbedrag moet terug rekenen. Bij sommige emolumenten moet  het gemiddelde van de afgelopen 3 jaar gepakt worden en bij andere emolumenten bijvoorbeeld een hard vast bedrag of een percentage gepakt moet worden. 
  2. door een verkeerde begin en einddatum in te voeren. Werkgevers maken iedereen massaal wijs dat ze terug mogen pakken naar de datum van 2 jaar ziekte en of vergeten opvolgend werkgeverschap niet mee te tellen. Kortom je werkgever weet vaak niet hoe het moet. 

Blog: Welke einddatum dien je aan te houden voor de transitievergoeding berekening na 2 jaar ziekte?

Verlof wordt stiekem weggeboekt

Als zaken niet goed worden vastgelegd dan kan er na het tekenen van je VSO nog gesjoemeld worden. Verlof wordt opeens stiekem weggeboekt (of is al weggeboekt) want dit is zogenaamd wettelijk komen te vervallen. Vakantiedagen mogen niet zomaar komen te vervallen als jij bijvoorbeeld niet in staat was om het op te nemen en te genieten. Alleen al dit punt levert onze klanten soms duizenden euro’s op. 

We kijken naar meer

Ik hoop dat inmiddels duidelijk is dat er in VSO’s na 2 jaar ziekte echt veel fout gaat en er nog veel ruimte ter onderhandeling is.

We kijken ook verder dan enkel de transitievergoeding en een juist aantal verlofdagen. Afhankelijk van je WIA beslissing wil je mogelijk in de toekomst weer gaan werken. Je wilt dan niet belemmerd worden door een concurrentie of relatiebeding. Er kan een studieovereenkomst zijn waar nieuwe wetgeving over bekend is en hier kunnen we ook afspraken over maken. Je kan bijna in aanmerking komen voor een jubileum, een bonus en of een extraatje. Wij nemen alles mee wat mogelijk is en jij mag bepalen wat je wilt dat wij gaan onderhandelen. 

Schakel hulp in en doe dit niet zelf. Wat wij vragen is simpel gezegd ons werk doen, wat men ook verwacht en verlangd van ons. Wanneer jij iets vraagt aan je werkgever kan het verkeerd vallen doordat ze het persoonlijk opnemen. 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

  1. Mikhaël

    Wat als na twee jaar ziekte blijkt dat ik als werknemer aangeef niet mijn werk meer kan doen door restschade (in dit geval kanker) en dit ook aangeef en er volledige afkeuring volgt. Heb ik hierbij evengoed recht op een transitie vergoeding (na 18 dienstjaren / dus 18 x 1/3 maandloon? Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt!

    Antwoord
    • Linda

      Als je na 2 jaar ziekte volledig met ontslag gaat heb je recht op de transitievergoeding. Laat je VSO goed controleren want hier worden veel fouten in gemaakt. Ook als je werkgever met een ontslagvergunning UWV werkt zal iemand je transitievergoedig goed moeten narekenen.

      Antwoord
  2. Irika

    Na 2 jaar ziekte blijkt dat ik geen WIA keuring krijg, maar keuring voor ophoging WAO. Hierbij de kans dat ik in de ww kom. Heb ik recht op een hogere transitievergoeding na 27 jaar dienstverband?

    Antwoord
    • Linda

      Hallo Irika,

      een ontslag na 2 jaar ziekte kent een vaste deal. Vroeger was er ivm lengte dienstverband of hogere leeftijd een extra hogere vergoeding. Deze bestaat niet meer. Maar pas op er worden veel fouten gemaakt in de juiste berekeningen van de normale wettelijke basisdeal waar je recht op hebt. Dus laat het altijd controleren door een echte ontslagexpert met kennis van 2 jaar ziekte ontslag. Wij helpen je hier uiteraard graag mee, je kan ons altijd gratis en vrijblijvend bellen via 085-7600891.

      Groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.