...
Gepubliceerd op 25 april 2024
Wat voor deal kan ik verwachten als ik zelf om ontslag vraag?

Je bent niet meer happy op je werk, je moet gaan re-integreren en dat zie je niet zitten of je bent langdurig ziek en wilt eigenlijk met ontslag. Wat moet je dan doen? Wat voor deal kan je verwachten als je zelf om ontslag vraagt? Dit is afhankelijk van jouw persoonlijke, specifieke situatie, maar hieronder schetsen we wel een realistisch beeld wat je kan verwachten.

Ik ben ziek en ik wil zelf met ontslag

Wanneer je ziek bent rust er vanuit de werkgeverskant een ontslagverbod op jou. Zij mogen jou niet ontslaan, maar het is (in de meeste gevallen) wel mogelijk om zelf ontslag te nemen. Hierin maken we een onderscheid tussen chronische ziekte en situationele arbeidsongeschiktheid (werkgerelateerde ziekte: overspannenheid, burn-out mede door werk).

Ik ben chronisch ziek en wil met ontslag

Wanneer je chronisch ziek bent, zullen we heel goed naar jouw specifieke situatie moeten kijken of het wel verstandig is om met ontslag te gaan. Wat bedoelen wij met chronische ziektes? Ziektes die niet zomaar over gaan. Diagnoses die gesteld zijn waarvan klachten er voor altijd zullen zijn. Helaas zal je in de meeste gevallen gewoon de 2 jaar ziekte uit moeten zitten en naar de WIA keuring moeten gaan. Er is een te groot risico op uitval, dat je niet echt beter gaat zijn, dat je toch niet volledig in staat zult zijn om met je klachten weer volop beschikbaar te zijn om te solliciteren en/of ander werk weer volledig op te kunnen pakken. We moeten samen dus echt goed kijken naar je ziekte en situatie en wat dan de mogelijkheden zijn. 

Ik heb een werkgerelateerde ziekte

Wanneer je een werkgerelateerde ziekte hebt, ligt het wat anders. Deze werkplek (samen met andere factoren) heeft ervoor gezorgd dat je ziek bent uitgevallen. Heel veel werknemers komen na een burn-out of overspannenheid niet meer terug op hun werk en zoeken iets anders. Dit weten werkgevers ook. Daarom staan zij vaak welwillend tegenover een ontslag omdat ze bang zijn dat je anders over een paar maanden weer uitvalt, als je in dezelfde functie terugkeert. 

Wel is het (ook) bij dit ontslag van cruciaal belang dat je in de vaststellingsovereenkomst alle risico’s dicht timmert. Wanneer je met ontslag gaat word je beter gemeld en zal je dus niet meer in de ziektewet zitten. We moeten er zeker van zijn dat je al voldoende hersteld bent om op zoek te gaan naar een nieuwe baan en/of dat je op de onderhandelde uitdienstdatum echt vertrouwen hebt dat je weer volle bak kunt solliciteren of werken. Soms kijken we ook naar de mening van de bedrijfsarts hierin. Wat is jouw ziektebeeld? Wat is volgens de (bedrijfs)arts de toekomstverwachting? Wanneer denk jij fit uitdienst te kunnen treden en weer volledig beschikbaar te zijn om te solliciteren of te kunnen werken? Waarom wil je eigenlijk zo graag met ontslag? Dit zijn allemaal zaken die we uitvoerig met je bespreken wanneer we je bijstaan als je zelf met ontslag wilt.

Ik ben aan het re-integreren en wil met ontslag, wat voor deal kan ik verwachten?

Je bent al aan het re-integreren of misschien moet je gaan re-integreren en je komt er heel duidelijk achter dat je niet meer bij dit bedrijf wilt werken. Je voelt aan alles dat je niet meer terug wilt. Deze werkplek is een gepasseerd station. Dit zien we vaak bij werknemers die terugkomen na een burn-out of een andere werkgerelateerde ziekte. Op deze werkvloer is het ‘misgegaan’ en dit roept direct onprettige herinneringen op. 

Wanneer je gaat re-integreren of aan het re-integreren bent, zit je nog (gedeeltelijk) in de ziektewet. Jouw werkgever moet volgens de Wet Verbetering Poortwachter er alles aan doen om je te laten re-integreren, dit kost hen dan ook veel tijd, geld en moeite. Zij zijn wettelijk verplicht om 2 jaar lang er alles aan te doen om je te laten re integreren en te werken aan herstel. 

Daarom heb je vaak een sterke case en een win-win als je ontslag aankaart. Uiteraard speelt hier wel de vraag mee hoe blij jouw werkgever met jou is, hoe makkelijk het is om structurele vervanging te regelen en wat jouw ziektebeeld is. Dit is in elke situatie verschillend en maatwerk. In deze situaties zijn werkgevers vaak wel bereid om een werknemer uit te kopen. Je kan dus, in de meeste gevallen, een goede ontslagdeal verwachten.

Ik ben niet meer blij op mijn werk en wil zelf met ontslag

Wanneer je ‘gewoon’ niet meer blij bent op je werk en het liefst een andere baan wilt, dan zal je in principe, net als de rest van de werkenden in Nederland,  een nieuwe baan moeten zoeken en dan neem je zelf ontslag. Dit is in die zin niet het probleem van je werkgever. Je werkgever is je in dit geval niets verplicht en hoeft niet mee te werken aan een VSO ontslag. In een VSO kan men afspreken wat men wil dus je werkgever hoeft je geen transitievergoeding of ontslagvergoeding mee te geven.

Echter zien we in de praktijk vaak dat werknemers die niet blij zijn op hun werk, dit ook laten reflecteren in het werk wat ze doen. Dat betekent dat de werkzaamheden minder goed worden uitgevoerd, dat er minder gedaan wordt en dit kan een omzetvermindering of zelfs klantvermindering tot gevolg hebben (in de extreme gevallen). Daarom kan een werkgever je soms best wel tegemoetkomen wanneer je zelf een ontslag aankaart, simpelweg omdat zij ook blij zijn als je dan vertrekt.

Er zijn trucs om toch een balletje op te gooien om toch je werkgever mee te krijgen in een VSO ontslag, maar dit hangt af van je situatie. Hebben zij er baat bij? Hoe breng je het? Misschien willen zij niet per se van je af maar een gedemotiveerde werknemer met risico op ziekte of uitval hebben ze ook niks aan dus wellicht willen ze meewerken aan een kale VSO zonder grote geldsom zodat je elkaar toch hebt geholpen. 

Let op: dit is geen vrijbrief om je ineens te gaan misdragen op je werk, expres fouten te maken of steken te laten vallen. Om de onderlinge relatie te behouden en een goede referentie mee te krijgen is het juist van belang dat je je respectvol op blijft stellen.

Conclusie: wat voor deal kan je verwachten als je zelf om ontslag vraagt?

Wat voor deal je kan verwachten als je zelf om ontslag vraagt is niet in euro’s uit te drukken. Dit is per situatie en persoon totaal verschillend. We hebben klanten geholpen die duizenden euro’s extra meekregen bij vertrek, maar ook klanten waarbij we een goede verlofregeling hebben onderhandeld en vrijstelling van werk, maar geen extra geld. Om erachter te komen wat voor deal jij kan verwachten als je zelf om ontslag vraagt is het het beste om gratis en vrijblijvend contact met ons op te nemen via 085 7600 891 of stuur een mail naar vragen@deontslagexpert.nl 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.