...
Niet eens met de bedrijfsarts. Wat kun je doen? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 mei 2024
Ik ben ziek maar ik wil weg bij mijn werkgever, kan ik zelf met ontslag?

Je bent al een tijd ziek maar wil eigenlijk met ontslag. Je merkt dat je er tegenop kijkt om te gaan re-integreren bij je werkgever en je wil iets zoeken waar je wel energie van krijgt. Helaas is het lastig om ziek uit dienst te gaan en zelf ontslag te nemen. In deze blog geven we je alle informatie die je moet weten als je zelf ontslag wilt nemen terwijl je ziek bent bij je werkgever.

Ik ben ziek en wil zelf ontslag nemen

Als je ziek bent kan je niet zomaar bij je werkgever aankloppen en aangeven dat je een vaststellingsovereenkomst (VSO) wilt. Dit ligt een stuk gevoeliger en hier moet je eerst een ontslagexpert voor inschakelen. Voor je werkgever is dit ook heel lastig omdat deze eigenlijk geen ontslag of een VSO mag aanbieden aan iemand die ziek is. Als werkgever moet je officieel de 2 jaar ziekte doorbetalen en aan alle verplichtingen voldoen omtrent de Wet Verbetering Poortwachter. Beide partijen moeten er volgens deze wetgeving alles aan doen om te zorgen dat er herstel komt.

Heb je een chronische ziekte of ben je ziek door werk?

Laten we even 1 ding heel duidelijk zeggen. Als er iets iets serieus speelt met een ernstige diagnose of een chronische ziekte, dan zit de boel op slot. Is er sprake van bijvoorbeeld overspannenheid of een klacht die snel over kan gaan, en waarbij de kans is klein is dat die terugkomt, dan zijn er mogelijkheden voor een VSO ontslagonderhandeling. Echter, dit is echt maatwerk en moeten we heel goed oppassen wat we doen. Hiervoor heb je een ervaren ontslagexpert nodig.

Win-win ontslagsituatie onderhandelen

Wij onderhandelen daarom bij een zieke werknemer altijd vanuit de overtuiging om iemand, voordat deze uit dienst wordt gemeld, beter te melden. En we gaan een einddatum kiezen waarop jij en/of de bedrijfsarts er vertrouwen in heeft dat je weer volledig fit de WW in kunt en kunt solliciteren. Dit kan dus een win-win voor beide partijen zijn. Zo kan de werknemer de WW in, of kan deze voor die tijd nog ander werk vinden. De werkgever kan het dossier volledig afsluiten van een zieke werknemer, dat ook veel geld heeft gekost.

Werknemers die overspannen zijn of een burn-out hebben

Vaak zien we dat deze werknemers al een tijdlang ziek zijn. Op een bepaald moment geeft de bedrijfsarts aan dat je weer moet gaan re-integreren of bepaalde werkzaamheden langzaamaan weer op moet gaan pakken. De werknemer ziet dit totaal niet zitten of gaat het proberen, maar merkt al snel dat het werk niet meer bij diegene past. De werknemer is tot de conclusie gekomen dat deze eigenlijk iets anders wil gaan doen. 

Als je als werknemer niet terug wil re-integreren bij je werkgever en met ontslag wil gaan is het altijd van essentieel belang om dit goed te bespreken met onze ontslagexperts. Je bent namelijk nog steeds ziek en eigenlijk mag je officieel niet met ontslag gaan. Het is niet de bedoeling dat je bij het UWV terechtkomt als je nog ziek bent. Vanaf week 41 na ziekmelding weet het UWV dat jij ziek bent. Hierna is nog steeds het een en ander mogelijk, maar dit moet dan nog beter onderzocht en besproken worden met alle betrokken partijen. Je wilt namelijk voorkomen dat je straks na je ontslag niet geaccepteerd wordt in de WW. Bespreek dit dus altijd van tevoren met ons zodat je niet je eigen glazen ingooit. Schakel onze hulp hier vrijblijvend voor in.

Ziekte ontslag kan voor beide partijen goed uitpakken

Verzuim blijft altijd lastig voor werkgevers. We merken vaak dat hier wrijvingen ontstaan tussen werkgever en werknemer. De werkgever wil al snel weer opbouwen qua belasting en workload terwijl de werknemer dit nog totaal niet ziet zitten. Een ontslag kan in dit soort situaties voor beide partijen goed uitpakken. Hierdoor zien wij dat in de praktijk werkgevers vaak al snel willen meewerken aan een ontslag van een zieke werknemer. De werkgever heeft hierbij de zekerheid dat de loonkosten maar tot een bepaalde periode, de uitdienstdatum, hoeven te worden doorbetaald. Daarnaast kan deze actief op zoek gaan naar een geschikte vervanger. Iedereen weet waar die aan toe is, dit schept duidelijkheid en er kan weer toekomstgericht worden nagedacht.

Bedrijfsarts kan meewerken aan een ontslag tijdens ziekte

De bedrijfsarts kan in de rapportage aangeven dat een ontslag bijdraagt aan het herstel. Zeker als deze al eerder heeft geconstateerd dat er situationele arbeidsongeschiktheid is. Dit betekent dat de overspannenheid of burn-out bijvoorbeeld te maken heeft met het werk dat je doet. Als dit is geconstateerd zou het een logische stap zijn om een ontslag te onderhandelen. Dit kan bijdragen aan het herstel. Bij een andere baan of in een andere omgeving zou het namelijk zomaar kunnen zijn dat je deze klachten niet meer ervaart. En dat is uiteindelijk het doel.

Ziek en wil je met ontslag? Bespreek het altijd met ons

Er kunnen dus mogelijkheden zijn om te stoppen bij je werkgever met behoud van je WW-uitkering. Echter is dit maatwerk en afhankelijk van je persoonlijke situatie en soort ziekte. Deze ontslag situaties zijn de gevaarlijkste situaties en dit kan je niet zonder ontslagexpert. Wij hebben hier veel ervaring mee en zorgen dat je ontslag WW-proof zal zijn. Er zijn heel vaak echt goede mogelijkheden maar het ontslag moet goed vormgegeven worden. Niet iedere juridische partij heeft hier goede ervaring in. Dus pas op wie je inschakelt.

Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij jou kunnen informeren over jouw situatie. Als wij denken dat het niet verstandig is om met ontslag te gaan, zullen wij dit ook altijd eerlijk benoemen. Sommige werknemers zijn nog te ziek en dan is beginnen over een mogelijk ontslag nog te vroeg. Wanneer je dus met een mogelijk ontslag kunt is maatwerk, en zullen wij op de best mogelijke manier met jou bespreken.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.