...
Moet ik mijn WIA keuring wel doen of moet ik mij hersteld melden | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 juni 2024
Hoe vraag je om een ontslag(voorstel) met behoud van een uitkering?

Ik krijg steeds vaker de vraag hoe je om een VSO ontslag (vaststellingsovereenkomst/ontslagvoorstel) kunt vragen met behoud van je uitkering. Er zijn veel mensen die niet blij zijn op hun werk maar door de bomen het bos even niet meer zien. Die het liefst even de WW in gaan om vanuit die rust weer te gaan kijken wat zij willen en dan weer te gaan solliciteren. In deze blog leg ik je alles uit.

Wanneer kan je vragen om een ontslagvoorstel?

Er zijn diverse situaties waarin je mogelijk om een ontslagvoorstel kunt vragen. Hieronder lichten we de verschillende situaties kort toe:

Vóór de re-integratie

Op het moment dat de bedrijfsarts aangeeft dat je langzaamaan weer aan het werk moet voel je dat je hier nog lang niet aan toe bent. Dit is voor jou hét teken dat je niet blij bent op je werk en dat je ander werk wilt gaan zoeken. Daarom wil je met ontslag.

Tijdens re-integratie

Tijdens de re-integratie kom je erachter dat je bij je huidige werkgever echt niet meer gelukkig gaat worden. Er zijn veel struggles met je werkgever en het loopt allemaal niet lekker. Je voelt je elke dag ongelukkig op je werk en weet: dit moet anders. 

(Nog) niet ziek, maar je wilt wel met ontslag

Het kan ook zo zijn dat je het echt niet meer naar je zin hebt op je werk. Misschien lig je in conflict met je werkgever of spelen er andere dingen mee waar je (werk)plezier onder lijdt, maar je weet van binnen dat je hier geen toekomst meer hebt.

Het is niet altijd het probleem van je werkgever

Het enige wat je je wel moet realiseren is dat er veel mensen niet happy zijn op hun werk. In principe is het dan zo dat een werknemer gaat solliciteren, een nieuwe baan regelt en dan zijn ontslag indient. In die zin is het niet per sé het probleem van een werkgever dat jij niet happy bent of daar niet wilt blijven. Wat je je dus goed moet realiseren is dat een werkgever niet aan een VSO (vaststellingsovereenkomst) hoeft mee te werken.

Waarom willen werkgevers vaak wel aan een VSO meewerken?

Toch heeft een werkgever vaak last van werknemers die niet happy zijn. Dit zorgt namelijk voor mogelijk ziekteverzuim, gedemotiveerd personeel en de kwantiteit en kwaliteit van het werk gaat vaak achteruit. Daarnaast kost dit een bedrijf vaak veel tijd en geld. Bijvoorbeeld ziekteverzuim is een intensief en duur traject om te begeleiden. Daarom willen ze soms toch meewerken aan een VSO. Zeker als je duidelijk in een gesprek aangeeft dat je niet meer op je plek zit en dat je niet meer gelukkig bent in deze functie, of überhaupt bij het bedrijf.

Het is wel heel belangrijk dat je dit op de juiste manier aanpakt. Je zal precies de goede dingen moeten zeggen, zonder dat je te hebberig overkomt. Daarom raden we altijd aan om dit eerst met een ontslagexpert te bespreken, die jouw specifieke situatie onder de loep neemt en jou adviseert hoe je het gesprek aangaat. Indien wij denken dat het beter is dt wij het gesprek voor je voeren dan is dit ook een mogelijkheid.

In een VSO kan men afspreken wat men wil!

Dit is heel belangrijk om duidelijk te hebben. Er zijn geen vaste voorwaarden waar een VSO aan moet voldoen, al heb je als werknemer natuurlijk wel bepaalde rechten. Dit kan dus ook betekenen dat er geen ontslagvergoeding/transitievergoeding betaalt wordt, je mogelijk je vakantiedagen moet opnemen tot einde dienstverband en onze kosten niet vergoed worden. Want de werkgever wil je wel helpen aan een VSO met behoud van uitkering maar dit hoeven ze niet te doen. Ze kunnen ook simpel zeggen neem zelf maar ontslag. Deze situatie waarin de werknemer eigenlijk heel graag weg wilt maakt de onderhandelingspositie van een werkgever natuurlijk sterker dan die van de werknemer.

Echter moet je je goed realiseren dat er juist veel werkgevers zijn die wel met je mee willen denken en je willen helpen. Als jij niet op je plek zit voelen zij dit ook en is het voor iedereen het beste als de wegen scheiden. Maar dit is per situatie verschillend. Zit je bijvoorbeeld vlak voor je 2 jaar ziekte ontslag, dan zal een werkgever niet zomaar met een VSO mee willen werken aangezien zij dan de transitievergoeding niet vergoed krijgen van het UWV (en bij een ontslag na 2 jaar ziekte namelijk wel). Ontslag is maatwerk en elke situatie is verschillend. Ontslagexperts dienen met jouw specifieke situatie mee te kijken om duidelijk te krijgen op wat voor soort deal je kan rekenen. Lees hier meer over zelf ontslag nemen en waar we jou allemaal bij kunnen helpen.

Wat voor deal kunnen we voor je regelen?

Dit is echt compleet afhankelijk van hoe blij je werkgever is met het feit dat die de kans krijgt om je mogelijk te gaan ontslaan. Soms is er al een tijdje een nare situatie en dan geven wij ook bij de werkgever aan dat die nu een unieke kans krijgt afscheid te nemen van iemand. Of wij geven soms aan dat omdat de werknemer nu een opening biedt dit niet betekend dat er iets tegenover hoeft te staan. Soms bellen wij om de suggestie van ontslag te benoemen voor onze klanten omdat wij dan zeggen dat wij vanuit onze eigen ervaring weten dat een afscheid soms beter kan zijn. Dat als er mogelijk een nette deal op tafel komt mijn client bereid is deze te overwegen. Is iemand bijvoorbeeld ziek dan kan je werkgever al happiger zijn op een ontslag met een mogelijke vergoeding zodat ze van de ‘zieke’ werknemer af zijn. Dit omdat dit ook veel tijd en geld kost en tijdens deze trajecten toch vaak conflicten kunnen gaan ontstaan door onbegrip wederzijds.

Ik ben ziek kan ik om een ontslag vragen?

Mocht je ziek zijn bij je werkgever dan moet je echt eerst met mij overleggen of het überhaupt een mogelijkheid is. Dit is namelijk afhankelijk van de ‘soort’ ziekte. Een chronische aandoening die nog lang gaat duren is iets heel anders dan een overspannenheid die mogelijk door het werk is gekomen en in stand blijft.

Hoe het eigenlijk werkt is dat wanneer er sprake is van ziekte een werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft van 2 jaar en op de werknemer rust een ontslagverbod. Dit is niet voor niets zo geregeld in de wet. Deze situatie vergt absoluut maatwerk omdat je serieuze problemen kunt krijgen met je WW uitkering. Het UWV accepteert het niet zomaar wanneer werkgever en werknemer een ontslag vormgeven tijdens ziekte. Daarom is het zeker voor een ontslag tijdens ziekte van cruciaal belang dat je eerst met ons overlegt voor je iets gaat doen. Anders zou je zelfs je uitkering kunnen kwijtraken.

Gooi een balletje op bij je werkgever of laat ons mogelijk helpen hiermee

In bovenstaande video leg ik dit het makkelijkste voor je uit. Bewoordingen die je kan gebruiken in het gesprek met je werkgever:

 • Ik zit al een tijd niet meer zo lekker in mijn vel.
 • Ik merk dat ik behoefte heb aan rust.
 • Misschien moet ik even de WW in.
 • Ik merk dat ik ruimte nodig heb om opnieuw te gaan nadenken over wat ik nu eigenlijk wil.
 • Ik heb al een tijd overspannenheidsklachten en ik merk dat het niet goed met mij gaat.
 • Ik heb zitten nadenken voor een oplossing voor ons beide.
 • Misschien is er iets mogelijk.
 • Kunnen wij kijken naar een win-win. Kunnen we samen kijken naar een oplossing.

Als ze vragen wat jij wilt?

Hou je dan van de domme. Zeg dingen als: ik heb geen idee, ik weet niet wat realistisch is, daar heb ik nog niet over nagedacht. Zouden jullie met mij mee kunnen denken? Wat vinden jullie fair. Probeer het inhoudelijke gesprek te vermijden en laat dat stuk weer aan ons over. Geef niet te snel teveel weg. Soms is er een reorganisatie gaande of wilden ze al mensen gaan ontslaan en zijn ze heel blij dat jij dit aangeeft. Dus pas op en zeg zo min mogelijk. Bekijk hier meer over het gratis e-book ‘7 cruciale tips die je helpen aan een beter deal bij je ontslag.’ 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem gratis en vrijblijvend contact met ons op.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Wat is de transitievergoeding?

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een begrip onder werknemers, maar wat is het nu precies? Wanneer heb je recht op de transitievergoeding, waar is deze voor...

Lees meer

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

3 Reacties

 1. Narjis

  Ik zit in zo een situatie met me werkgever ( conflict) ik zou graag het één en ander met je willen bespreken.

  Antwoord
 2. Jessica

  Ik zit in een lastige situatie met werkgever. Ik zit in de ziektewet en de arbo arts geeft aan dat er een conflict dreigr en mijn herstel word belemmerd. Ze willen niet meewerken aan een vso en mij wel laten tekenen zonder rechten. Duidelijk is, dat het niet meer werkt

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.