Ik krijg steeds vaker de vraag hoe je om een VSO ontslag (vaststellingsovereenkomst/ontslagvoorstel) kunt vragen met behoud van je uitkering. Er zijn veel mensen die niet blij zijn op hun werk maar door de bomen het bos even niet meer zien. Die het liefst even de WW in gaan om vanuit die rust weer te gaan kijken wat zij willen en dan weer te gaan solliciteren. In deze blog leg ik je alles uit.
Wanneer kan je vragen om een ontslagvoorstel?
Er zijn diverse situaties waarin je mogelijk om een ontslagvoorstel kunt vragen. Het enige wat je je wel moet realiseren is dat veel mensen niet happy zijn op hun werk. In principe is het dan zo dat een werknemer gaat solliciteren, een nieuwe baan regelt en dan zijn ontslag indient. In die zin is het niet perse het probleem van een werkgever dat jij niet happy bent of daar niet wilt blijven. Wat je je dus goed moet realiseren is dat een werkgever niet aan een VSO (vaststellingsovereenkomst) hoeft mee te werken.
Waarom willen werkgevers vaak wel aan een VSO meewerken?
Toch heeft een werkgever vaak last van werknemers die niet happy zijn. Dit zorgt namelijk voor mogelijk ziekteverzuim, gedemotiveerd personeel en de kwantiteit en kwaliteit van het werk gaat vaak achteruit. En ook dit kost een bedrijf vaak tijd en geld. Bijvoorbeeld ziekteverzuim is een intensief duur traject om te begeleiden. Daarom willen ze soms toch meewerken aan een VSO.
In een VSO kan men afspreken wat men wilt!
Dit kan dus ook betekenen dat er geen ontslagvergoeding/transitievergoeding betaalt wordt, je mogelijk je vakantiedagen moet opnemen tot einde dienstverband en onze kosten niet vergoed worden. Want de werkgever wil je wel helpen aan een VSO met behoud van uitkering maar dit hoeven ze niet te doen. Ze kunnen ook simpel zeggen neem zelf maar ontslag. Deze situatie waarin de werknemer eigenlijk heel graag weg wilt maakt de onderhandelingspositie van een werkgever natuurlijk sterker dan die van de werknemer.
Wat voor deal kunnen we voor je regelen?
Dit is echt compleet afhankelijk van hoe blij je werkgever is met het feit dat die de kans krijgt om je mogelijk te gaan ontslaan. Soms is er al een tijdje een nare situatie en dan geven wij ook bij de werkgever aan dat die nu een unieke kans krijgt afscheid te nemen van iemand. Of wij geven soms aan dat omdat de werknemer nu een opening biedt dit niet betekend dat er iets tegenover hoeft te staan. Soms bellen wij om de suggestie van ontslag te benoemen voor onze klanten omdat wij dan zeggen dat wij vanuit onze eigen ervaring weten dat een afscheid soms beter kan zijn. Dat als er mogelijk een nette deal op tafel komt mijn client bereid is deze te overwegen. Is iemand bijvoorbeeld ziek dan kan je werkgever al happiger zijn op een ontslag met een mogelijke vergoeding zodat ze van de ‘zieke’ werknemer af zijn. Dit omdat dit ook veel tijd en geld kost en tijdens deze trajecten toch vaak conflicten kunnen gaan ontstaan door onbegrip wederzijds.
Ik ben ziek kan ik om een ontslag vragen?
Mocht je ziek zijn bij je werkgever dan moet je echt eerst met mij overleggen of het überhaupt een mogelijkheid is. Dit is namelijk weer afhankelijk van de soort ‘ziekte’. Een chronische aandoening die nog lang gaat duren is iets heel anders dan een overspannenheid die mogelijk door het werk is gekomen en in stand blijft. Hoe het eigenlijk werkt is dat wanneer er sprake is van ziekte een werkgever een loondoorbetalingsplicht heeft van 2 jaar en op de werknemer rust een ontslagverbod. Dit is niet voor niets zo geregeld in de wet. Deze situatie vergt absoluut maatwerk omdat je serieuze problemen kunt krijgen met je WW. Het UWV accepteert het niet zomaar wanneer werkgever en werknemer een ontslag vormgeven tijdens ziekte.
Gooi een balletje op bij je werkgever of laat ons mogelijk helpen hiermee.
In bovenstaande video leg ik dit het makkelijkste voor je uit. Bewoordingen die je kan gebruiken in het gesprek met je werkgever:
- Ik zit al een tijd niet meer zo lekker in mijn vel.
- Ik merk dat ik behoefte heb aan rust.
- Misschien moet ik even de WW in.
- Ik merk dat ik ruimte nodig heb om opnieuw te gaan nadenken over wat ik nu eigenlijk wil.
- Ik heb al een tijd overspannenheid klachten en ik merk dat het niet goed met me gaat.
- Ik heb zitten nadenken voor een oplossing voor ons beide.
- Misschien is er iets mogelijk.
- Kunnen wij kijken naar een win-win. Kunnen we samen kijken naar een oplossing.
Als ze vragen wat jij wilt?
Hou je dan van de domme. Zeg dingen als: ik heb geen idee, ik weet niet wat realistisch is, daar heb ik nog niet over nagedacht. Zouden jullie met mij mee kunnen denken? Wat vinden jullie fair. Probeer het inhoudelijke gesprek te vermijden en laat dat stuk weer aan ons over. Geef niet te snel teveel weg. Soms is er een reorganisatie gaande of wilden ze al mensen gaan ontslaan en zijn ze heel blij dat jij dit aangeeft. Dit pas op en zeg zo min mogelijk. Lees hier mijn 5 cruciale tips over wat je vooral NIET moet doen als je een ontslagvoorstel krijgt.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.
Ik zit in zo een situatie met me werkgever ( conflict) ik zou graag het één en ander met je willen bespreken.
Hi Narjis,
kan je ons contacteren via: https://www.deontslagexpert.nl/contact/ dan bellen we je zo spoedig mogelijk terug.
groeten Linda