...
Gepubliceerd op 30 april 2024
Zo werkt een vaststellingsovereenkomst bij 2 jaar ziekte

Een vaststellingsovereenkomst bij 2 jaar ziekte klinkt als een harde beslissing. Een werknemer is 2 jaar ziek geweest en ontvangt meteen na de laatste dag een vaststellingsovereenkomst, pittig. Toch kan het voor alle partijen beter zijn om meteen afscheid te nemen en te focussen op de toekomst. In dit blog bekijken we alle aspecten van een vaststellingsovereenkomst bij ziekte en nemen we je mee in de verschillende situaties.

Twee soorten ontslag na 2 jaar ziekte

Er zijn twee soorten ontslag die je kan krijgen na 2 jaar ziekte. Aan de ene kant heb je de vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte. Hierin mag je met elkaar afspreken wat je wilt. Er zijn geen vaste voorwaarden waar een vaststellingsovereenkomst aan moet voldoen. Hierdoor zien wij vaak dat er veel te lage bedragen in de vaststellingsovereenkomst staan, wat geen recht doet aan jouw situatie. Het is daarom van essentieel belang om altijd de vaststellingsovereenkomst door ons te laten checken. 

Als jij zelf de vaststellingsovereenkomst weigert, dan kan jouw werkgever in de meeste gevallen naar het UWV gaan om alsnog een ontslagvergunning te krijgen. Het UWV gaat dan het dossier checken en geeft groen licht om de werknemer te gaan ontslaan. Hierna moet de werkgever een transitievergoeding betalen en deze op de juiste manier berekenen. Helaas zien wij hier altijd enorm veel fouten. Wees je bewust van je rechten en laat alle documenten door ons checken voordat je iets tekent. Het kan je zo ontzettend veel geld schelen.

Tip: kijk eens bij onze reviews naar de verhalen van onze klanten en de bedragen die zij door ons extra hebben ontvangen. Daarnaast wordt onze ontslaghulp in 98,5% van de gevallen vergoed door de werkgever, wat heb je te verliezen?

Wat is een vaststellingsovereenkomst bij 2 jaar ziekte?

Na 2 jaar ziekte denken werkgever en werknemer vaak klaar te zijn met elkaar. Maar er is ondanks dat bijvoorbeeld na 2 jaar ziekte in de meeste gevallen de loondoorbetaling stopt, nog steeds sprake van een arbeidsovereenkomst. Hij is alleen ‘leeg’ want er wordt geen salaris meer betaald. Er moet dus na 2 jaar ziekte formeel een beëindiging van de lopende arbeidsovereenkomst komen. Voor beide partijen een stip op de horizon.

Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte, ook wel bekend als een beëindigingsovereenkomst of exit-overeenkomst, is een contract tussen een werkgever en een werknemer. Hierin wordt vastgelegd dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd vanwege langdurige ziekte ofwel 104 weken ziekte. Het doel van deze overeenkomst is om een formele beëindiging van de arbeidsrelatie vast te leggen.

Is een vaststellingsovereenkomst bij 2 jaar ziekte beter voor mij als werknemer?

Wanneer je een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte krijgt, komt er als werknemer veel op je af. Je bent al 2 jaar ziek: je voelt je verschrikkelijk en nu dreigt je financiële plaatje ook heel anders te worden. Je werkgever wilt van je af, vandaar de vaststellingsovereenkomst en je moet ook nog eens naar de WIA keuring. Je kan namelijk zelfs al een ontslag krijgen als je nog niet WIA gekeurd bent. Dit kan door elkaar heenlopen waardoor het extra onoverzichtelijk wordt.

Tip: hulp nodig bij je WIA keuring? Bekijk onze geweldige cursus waarin we je stap voor stap zorgeloos richting je WIA keuring helpen zodat je meer kans hebt op een eerlijke kloppende WIA beslissing.

Hoe fijn is het dat wij als ontslagexpert jouw ontslag volledig voor je kunnen afhandelen. Alle communicatie en onderhandelingen met je werkgever doen wij voor jou. Zo kan jij je optimaal voorbereiden op je WIA-keuring en je focussen op (eventueel) herstel. 

Een vaststellingsovereenkomst bij ziekte kan voor jou als werknemer zelfs goed uitpakken. Doordat je definitief je oude baan achter je laat, krijg je de ruimte om te gaan bedenken wat je eventueel nu wel (beperkt) zou kunnen doen. Haal je voldoening uit bepaalde werkzaamheden die je, af en toe, zou kunnen oppakken? Doordat je dit hoofdstuk volledig hebt afgesloten, krijg je de rust en ruimte om hierover na te denken.

Wat te doen met een vaststellingsovereenkomst bij 2 jaar ziekte?

Je werkgever zal je met een vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte willen gaan ontslaan. Nu is een vaststellingsovereenkomst altijd lastig te beoordelen als je zelf niet juridisch geschoold bent. Je zal al gauw denken dat het voorstel dat je ziet best redelijk is. Helaas is niets minder waar. In minder dan 5% van de gevallen zien wij een goede vaststellingsovereenkomst bij ziekte. Heel vaak proberen werkgevers zich er makkelijk af te maken door een lagere transitievergoeding te berekenen, geen rekening te houden met verlofuren of andere belangrijke zaken over het hoofd te zien. Daarnaast kan het soms ook zijn dat de werkgever zelf niet volledig goed op de hoogte is van de wetgeving en per ongeluk fouten hierin maakt.

Laat jouw vaststellingsovereenkomst na 2 jaar ziekte áltijd door ons checken. Wij nemen de volledige vaststellingsovereenkomst door en checken naar aanleiding van jouw situatie en de wet of dit een goede, eerlijke vaststellingsovereenkomst is. Elk ontslag is anders en daardoor is elk ontslag, ook voor ons, maatwerk. Onze juridische kosten worden in 98,5% van de gevallen (lees hier meer) ook nog eens door je werkgever vergoed. Doe jezelf niet te kort en schakel professionele hulp in om een eerlijk en kloppend ontslag te krijgen. Werkgevers vinden het vaak zelfs fijn om met ons om de tafel te zitten omdat wij verstand van zaken hebben, zij zien door onze aanpak hoe zij het voortaan beter kunnen doen waardoor het ontslag makkelijker, sneller en beter geregeld is voor allebei de partijen.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. M Bijl Brauer

    Hallo
    Mijn werkgever heeft mij een voorstel gedaan om de arbeidsovereenkomst te beëindiging.
    Ik ben op 18 november 1 jaar ziek.
    In het voorstel wil de werkgever 2 maanden 100 % salaris betalen per 18 november daarna moet ik mijn vakantie en balansuren opmaken dat zijn ongeveer 500 uur ik heb een dienstverband van 28 uur per week.
    Op 6 juli 2024 ga ik op pensioen.
    Ik kom dus 7 weken salaris tekort tot mijn pensionering.
    Heb ik ook recht op transitie vergoeding bij ontslag voor einde dienstverband.
    Met vriendelijke groet
    M Bijl Brauer

    Antwoord
    • Linda

      Hi M,

      dit is echt een situatie waarin wij mee moeten gaan kijken vakinhoudelijk. Uitkopen en snel uitdienst kan maken dat je alsnog een gat in pensioen krijgt. Wat is de impact van vanuit de ww straks je pensioen in gaan en of vanuit werkgever. Of en wat een aantrekkelijke deal is zouden we echt inhoudelijk moeten bespreken en bekijken. Veel werkgevers verkopen dit aantrekkelijk en vaak is dat het niet want ze vergeten veel componenten te compenseren waardoor je helemaal niet goed uitkomt en er veel slechter aan toe bent.

      Ik zou je echt aanraden om professionele goede hulp in te schakelen. Bel ons een gratis en vrijblijvend voor de mogelijkheden.

      Groeten Linda

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.