...
Gepubliceerd op 08 december 2024
Geef altijd je (overige) inkomsten op bij een WIA voorschot
Artsbezoeken onder werktijd hoe zit dit nu wettelijk? | De Ontslagexpert

Wanneer je 104 weken ziek bent, stopt je werkgever met salaris betalen, tenzij er een loonsanctie is opgelegd. Vanaf het moment dat de loondoorbetalingsverplichting stopt, geldt in beginsel een ander financieel vangnet: de WIA, de WW of eventueel bijstand. 

UWV is echter massaal te laat met het uitvoeren van de WIA keuringen. Dit betekent in de praktijk dat je na 104 weken ziekte vaak nog niet weet of je wordt toegelaten tot de WIA. je zit vanaf dat moment zonder inkomen. Je zal daarom een WIA voorschot moeten aanvragen. 

Wat is een WIA voorschot?

Het WIA-voorschot zorgt ervoor dat je verzekerd bent van inkomsten gedurende de tijd dat het UWV te laat is met het nemen van een beslissing op je WIA-aanvraag. Ook als je het inkomen niet per direct “nodig hebt”, is het verstandig om een WIA-voorschot aan te vragen.  Een WIA-voorschot wordt namelijk in principe niet verrekend met het originele WIA- (of WW-) tegoed dat later definitief beslist wordt. Als jouw voorschot dus hoger is dan de uitkering die je met terugwerkende kracht krijgt toegekend, hoef je het verschil niet terug te betalen. Is het voorschot lager dan de uitkering die je krijgt toegekend, dan ontvang je een nabetaling.

Het WIA-voorschot stopt automatisch wanneer er een WIA-beslissing wordt genomen. Tevens zal het UWV dan ook beoordelen of je nog geld tegoed hebt van het UWV. Hierover word je vanzelf geïnformeerd.

(Overige) inkomsten opgeven bij een WIA voorschot

Het is van cruciaal belang – lees: verplicht! – dat je altijd je inkomsten opgeeft bij een WIA voorschot. Dit kunnen inkomsten van een onderneming zijn, maar ook wanneer je nog gedeeltelijk bij je (oude) werkgever blijft werken, dien je dit op te geven. Het UWV verrekent deze inkomsten met het voorschot. Inkomsten geef je door via ‘Mijn UWV’,  uiterlijk één week nadat de inkomsten bij jou bekend zijn. 

Voorbeeld: je bent op 1 maart precies 2 jaar ziek. Je werkgever voert per 1 maart een gedeeltelijk ontslag na 2 jaar ziekte uit. Je bent immers al een aantal maanden weer 16 uur per week aan het werk, maar 100% aan het werk zit er (nog) niet in. Je blijft dus voor 16 uur per week aan het werk, maar je wordt wel gedeeltelijk ontslagen. De WIA-beslissing laat nog op zich wachten. 

Jouw werkgever moet je nu alleen voor deze 16 uur gaan uitbetalen. Hier kan je natuurlijk niet van rondkomen, dus zal je ook een WIA voorschot moeten gaan aanvragen. In dit blog lees je precies hoe je het WIA voorschot kan aanvragen. Tijdens het aanvragen van het WIA voorschot is het van cruciaal belang dat je de overige inkomsten van 16 uur werk opgeeft. Deze inkomsten worden dan verrekend met het bedrag aan WIA voorschot dat je gaat ontvangen.

Wat gebeurt er als ik deze inkomsten niet opgeef bij het  WIA voorschot?

Wanneer je geen inkomsten opgeeft – of te laat – gedurende de tijd dat je een WIA voorschot ontvangt,  dan zal je op een later moment het teveel ontvangen bedrag terug moeten gaan betalen. Dit kan oplopen tot duizenden euro’s, die je natuurlijk al lang en breed hebt uitgegeven. Tevens kan het UWV je een boete opleggen, die op kan lopen tot 100% van het te veel ontvangen bedrag. Je kan flink in de financiële problemen komen als je je inkomsten niet opgeeft, dus let hier altijd goed op!

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.