...
Hoe groot is de kans dat mijn werkgever een ontslagvergunning kan krijgen | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 juni 2024
Wat moet ik doen als het UWV te laat is met mijn WIA beslissing?

Op dit moment zijn veel WIA beslissingen te laat. Mensen krijgen normaliter voor het verstrijken van twee jaar ziekte hun definitieve WIA beslissing. Op dit moment krijgen veel mensen de WIA beslissing veel later, van weken tot maanden later. Dit zorgt voor veel problemen, stress en onrust.

 

Ontzettend vervelend!

Ik, Linda, weet als geen ander hoe erg je in de stress en spanning zit over wat het UWV over jou gaat beslissen. Ik weet nog hoe naar het was dat ik zelf zat te wachten op mijn eigen WIA beslissing. Mijn Wia beslissing kwam gelukkig wel op tijd. Echter had ik zelf toch ook veel last van de stress. Wanneer het dus lang duurt en je WIA beslissing maar niet komt dan is dat ontzettend vervelend. Je zit al in de stress en nu moet je nog langer in spanning zitten en afwachten. Je toekomst hangt hier vanaf.   

Wanneer hoort het UWV te beslissen over mijn WIA?

Je WIA aanvraag doe je uiterlijk in je 93ste ziekteweek. Dit is ongeveer rond 1 jaar en 9 maanden. Je krijgt hiervoor een brief vanuit het UWV en dat is meestal rond de 88 weken ziekte en hierin wordt uitgelegd dat je een WIA kan/moet gaan aanvragen. In die brief staat ook tot wanneer je de WIA aanvraag kunt indienen. Het UWV hoort binnen 8 weken te beslissen of je een WIA uitkering krijgt.

Wat zijn de beslissingstermijnen van het UWV?

Aanvraag WIA-uitkering: 8 weken na ontvangst

Melding verslechtering of herbeoordeling: 13 weken na ontvangst

Bezwaar: 17 weken na ontvangst

Beroep: 18 maanden na ontvangst

Hoger beroep: 24 maanden na ontvangst

Maar.. het UWV kan om uitstel vragen!

Het UWV kan om uitstel vragen bijvoorbeeld omdat ze meer informatie nodig hebben of omdat ze het niet gaan redden. Ze horen je hierover netjes schriftelijk te informeren. Ze vermelden dan vaak ook in die brief tot wanneer de nieuwe termijn van de beslissing dan loopt.

Wat moet ik doen als UWV te laat is met beslissen?

Wanneer het UWV je dus;

 • niet heeft geïnformeerd binnen 8 weken na je WIA aanvraag en geen uitstel brief heeft gestuurd dan kan je dus met 8 weken de in gebreke stelling sturen. 
 • niet opnieuw op tijd, je op de hoogte stelt van hun WIA beslissing t.a.v. jouw WIA aanvraag nadat je een brief hebt ontvangen van uitstel. Je kunt het UWV wederom in gebreke stellen.

Dit betekent dat je hen officieel gaat vragen om alsnog binnen twee weken met een beslissing te komen. Wij adviseren al onze klanten om het UWV massaal in gebreke te stellen. Dit heeft geen negatieve invloed op je WIA keuring.

Wat gebeurt er als ik het UWV in gebreken stel?

Het UWV krijgt twee weken de tijd om alsnog te beslissen. En na twee weken gaat er een dagboete lopen waar jij recht op hebt. Dit is dus een bedrag die jij gaat krijgen.

Hoe hoog is die boete?

De eerste 14 dagen krijg je € 23,00 per dag.

De volgende 14 dagen krijg je € 35,00 per dag.

De volgende dagen tot maximaal 42 dagen krijg je € 45,00 per dag.

Dit is dus een totaal van € 1.442,00 die jij netto krijgt. Je snapt dat het UWV wil voorkomen dat ze massaal boetegeld aan iedereen moeten betalen en dat je daarom soms sneller boven op de stapel komt. Is het UWV helaas toch alsnog te laat dan krijg je dus het “boetegeld” of het UWV is opeens heel snel met beslissen.

Hoe kan ik het UWV in gebreken stellen?

Doe een in gebreke stelling zo snel mogelijk! Het duurt even voordat de brief aankomt en verwerkt is en dat de telling start. Dus je kan eventueel de brief 1 of 2 dagen voor de vervaltermijn versturen.

Werknemersformulier:

https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wat-kan-ik-doen-als-uwv-niet-op-tijd-beslist/detail/hoe-kan-ik-melden-dat-uwv-te-laat-is-met-een-beslissing

Eventueel kan je het ook samen met je werkgever doen. Werkgeversformulier:

https://www.uwv.nl/werkgevers/formulieren/melden-te-late-beslissing-uwv.aspx

LET OP wie de boete krijgt!

Als je het werknemersformulier gebruikt dan krijg je als werknemer de boete. Als je het werkgeversformulier zou gebruiken dan zou de werkgever ook hun eigen rekeningnummer kunnen invullen. Let hier dus op en beslis even wat voor jou goed voelt wie de boete mag krijgen.

LET OP! Soms wil je liever geen loonsanctie krijgen. 

Is de kans groot dat je werkgever een loonsanctie krijgt en wil je liever niet nog langer aan je werkgever vast zitten! Dan kan het slim zijn om expres te wachten en geen ingebrekestelling te sturen. Je kan dan hopen dat ze te laat komen met je WIA beslissing, want dan kunnen ze geen loonsanctie meer opleggen. Dit betekent dat jij dan niet nog (maximaal 12 maanden loonsanctie) langer in onzekerheid aan je mogelijk nare werkgever vastzit. Overleg eventueel wat in jouw situatie verstandig is om te doen.

Ik kom zonder inkomen te zitten door mijn te late WIA beslissing wat moet ik doen?

Vraag een WIA voorschot aan. In deze video leg ik uit hoe dit zit en werkt. Let op je moet wel aan de WW-eisen voldoen wil je dus mogelijk WW krijgen wanneer je onvoldoende bent afgekeurd waardoor je geen WIA uitkering krijgt. 

 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

31 Reacties

 1. Bianca

  Hallo mijn werkgever mag mij ontslag geven na 2 jaar ziekte maar nu heeft de uwv een achterstand kan ik gewoon mijn ontslag tekenen of juist wachten tot mijn wia beoordeling is geweest?

  Antwoord
   • Wim Hendriks

    Hallo Linda,

    Het UWV is te laat om te beslissen op mijn WIA-aanvraag. De dwangsommen na ingebrekestelling heb ik al geruime tijd geleden ontvangen. Ik heb goed contact met mijn wg en werk weer 16 uur ipv 36. Ben behandeld tegen longkanker. Ik overweeg nu om beroep in te stellen bij bestuursrechter. Welke eisen gelden daarvoor? Ik hoef toch niet eerst bezwaar te maken bij UWV en heb toch evenmin hun instemming nodig (wat aan de orde kan zijn bij rechtstreeks beroep)?

    Antwoord
    • Linda

     Hi Wim,

     soms kan een ontslag al wel ondanks dat je nog geen wia beslissing hebt. Dit zou een mogelijkheid zijn dat jij en je werkgever toch alvast afscheid kunnen nemen van elkaar dan is dat maar rond. Of dit al kan ligt inhoudelijk aan je dossier en waar je precies staat. Als je dit wilt onderzoeken met ons dan kan je het beste even ons contactformulier op de website invullen of bellen naar ons vaste nummer 085-7600891 dan bellen wij je zo spoedig mogelijk terug om samen te kijken wat we kunnen doen. Er is nog 1 mogelijkheid om via de rechter te eisen dat het UWV met een beslissing moet gaan komen. Als ze zich daar dan niet aan houden dan gaan er echt hoge boetes lopen en dan is een wia keuring er meestal snel doorheen.

     Bel ons even dat is makkelijker dan hier via deze blog te bespreken met elkaar.

     Groeten Linda

     Antwoord
 2. Nancy

  Ik heb sinds april een voorschot eis omdat er geen verzekeringsarts beschikbaar is. Er is dus al maanden vertraging. Nu lees ik dat de terugvordering die niet meer wordt gedaan nog geld tot 1 januari. Als ik voor die tijd nog steeds geen wia keuring krijg moet ik dan dus per 1 Jan 2023 het voorschot wel gedeeltelijk of helemaal terug betalen als ik minder of geen wia krijg? Hoe en waar kan ik dit eventueel aankaarten dat deze regeling verlengd moet worden?
  Met vriendelijke groet
  Nancy

  Antwoord
  • Linda

   Hi Nancy, ik snap je probleem. Ik verwacht een verlenging want het is echt nog een zooitje bij het UWV met alle achterstanden. Blijf erop googlen en of bel het UWV wellicht weten die hier al meer over. Waar je dit kan aankaarten geen idee. Ik ben ook van mening dat zolang er achterstanden zijn dit zo moet blijven.

   Antwoord
  • LS

   Nancy ,regeling tot en met december 2023 verlengd word🙂

   Antwoord
   • Linda

    Je bedoeld denk ik dat het UWV vooralsnog nog steeds geen WIA voorschotten gaat terugvorderen tot december 2023?

    Antwoord
  • Melissa

   Hoi, ik heb de brief verstuurd naar het uwv voor in gebreke stelling en een brief terug gehad. Vanaf volgende week gaat de teller lopen. Betaald het uwv dan elke dag het bedrag uit? Of na afloop van de periode van 42 dagen of tot aan de beslissing? Of hebben ze daarna nog een periode voordat ze tot uitbetaling gaan?

   Antwoord
   • Linda

    Hi, je kunt deze vraag het beste stellen aan het UWV zelf.
    Groetjes Linda

    Antwoord
   • René Kops

    Op dit moment heb ik een WGA (66% arbeidsongeschikt). Heb op 30 maart een herbeoordeling aangevraagd ivm verslechtering. Door achterstanden uwv wel al een melding te late beslissing gedaan. Echter…in oktober ben ik weer 104 weken ziek (nieuwe WIA-aanvraag ook weer gedaan). Wanneer herbeoordeling door achterstand niet wordt opgepakt zal ik in oktober geen inkomsten meer hebben en richting Vervolguitkering dreigen te gaan. Terwijl herbeoordeling volgens bedrijfsarts naar 80-100 arbeidsongeschikt zal gaan. Wat kan ik nog meer doen om UWV te laten beslissen? Anders zal ik ‘door hun achterstand’ mijn huidige uitkering verliezen.

    Antwoord
    • Linda

     Beste René,

     je kan ook een verzoek bij de rechter indienen om sneller een uitspraak te krijgen. Wij hebben een contactpersoon die dit doet. Ze werkt op no cure no pay.
     https://gouwelegal.nl/

     groeten Linda

     Antwoord
 3. Marleen

  Ook mijn WIA beschikking komt hoogstwaarschijnlijk niet op tijd. UWV geeft nu standaard aan zijn brief: “momenteel zijn wij echter niet in staat om in alle verzoeken tijdig een beslissing te nemen. Mocht u op (datum 2 jaar ziek) nog geen bericht hebben ontvangen, dan kunt u een voorschot aanvragen op onderstaand nummer”
  Kan ik het UWV ook in dit geval in gebreke stellen?

  Antwoord
 4. LS

  Geen voorschot terug betalen.
  Regeling is weer verlengen tot met 31 december 2023🙂

  Antwoord
  • Ferdi

   Hoi Linda. Ik heb op 1 september 2021 een WIA uitkering aangevraagd. En op 30 maart 2023 heb ik een brief gekregen. Dat ik per 22 november 2021 geen WIA uitkering krijg. Al die tijd stress en maar wachten en wachten. Ik heb wel al die tijd een voorschot gehad dus nu gaan ze nog een brief sturen of ik dat geld ook terug moet betalen. Ik ga denk ik wel bezwaar tekenen tegen het feit dat ik geen WIA krijg omdat 11,45% arbeidsongeschikt ben. Maar ik vind dat van niet. Kan ik ook nog een boete van hun krijgen. Omdat ik ander half jaar heb moeten wachten voor een beslissing. En is het goed als ik advocaat neem om een bezwaar te laten schrijven. Via het juridisch loket. ?

   Antwoord
   • Linda

    Hi Ferdi ik adviseer je een bezwaarspecialist in de arm te nemen. Onze WIA expert en bezwaarspecialist kan een inschatting maken van je kansen: https://leanz.nl/bezwaarcheck/

    Antwoord
 5. Rachelle

  Hi, ik zit te wachten op een toezegging van mij WIA, ze hebben 3 weken geleden gebeld dat deze word toegekend en dat het nu bij de verzekeringsarts ligt zodat die gene het kan opzetten, en er een bevestiging gestuurd kan worden, nu werd ik vorige week gebeld dat ik uiterlijk voor 24-12 de bevestiging zou krijgen, nu werd ik vandaag weer gebeld met de mededeling dat dit niet haalbaar zal worden en ik de bevestiging waarschijnlijk niet zal hebben voor de einddatum, nu bellen ze me begin het nieuwe jaar weer op om evt een voorschot te krijgen, maar ik wil die niet want ik heb geen middelen om alles weer te moeten terug betalen, wat kan ik nu het beste doen?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Rachelle,

   je hoeft op dit moment niets terug te betalen. Dus je kan het wia voorschot gewoon safe aanvragen. En anders zit je zonder inkomen want je werkgever mag gewoon het loon straks stopzetten. Dus je moet kiezen of tijdelijk geen inkomen en dan krijg je je inkomen met terug werkende kracht of het wia voorschot. Verder zijn er geen mogelijkheden. En stuur inderdaad de ingebreke stelling straks op zodat het hopelijk niet te lang gaat duren. Sommige klanten van ons krijgen pas na 5 maanden of soms nog langer hun wia toegekend (na 2 jaar ziekte). Dit ter info.

   Sterkte met alles.

   Groeten Linda

   Antwoord
 6. Bo Maas

  Wanneer gaat de uitbetaling in met te late beslissing? 2 december brief gestuurd en ontvangen. 9 december zou de laatste dag zijn om te reageren. Verder niets gehoord. Moet ik dan alsnog achter dat geld aan? Want kan het nu echt gebruiken

  Antwoord
  • Linda

   Hi Bo,

   die geldboete krijg je op den duur vanzelf automatisch een brief over en een uitbetaling. Hier hoef je niet achteraan te gaan.

   Sterkte met al het wachten. De achterstanden bij UWV zijn echt super vervelend.

   Groeten Linda

   Antwoord
 7. Koen

  Hi,
  Ik zat al een tijdje te wachten op de beslissing van het UWV. Nu heb ik ze al een keer in gebreken gesteld en ze hebben de boete al een tijdje geleden uitbetaald. Helaas daarna ook nog niks vernomen van het UWV, kan ik ze nog een keer in gebreken stellen of kan dit maar 1 keer?

  Groet,

  Antwoord
  • Linda

   Hi Koen, nee als je de boete hebt gehad etc dan is die weg verder een doodspoor. Enige wat je nu nog kan doen is naar de rechter gaan. Die kunnen dan het uwv een datum opleggen waarop ze moeten beslissen. Ligt eraan naar welke advocaat je gaat die dit voor je kan doen. De kosten hiervan hoeven niet heel hoog te zijn. Vaak heb je dan binnen 3 maanden je wia beslissing binnen. Dit is nog de enige en laatste weg die je kunt bewandelen. De boete voor UWV via de rechter is nog vele malen hoger dus het UWV is dan vaak wel echt snel en houden zich aan de datum van de rechter. Als je dit wilt adviseer ik je een sociaal zekerheidsrecht jurist of advocaat te zoeken die dit voor je kan doen. Ik wil zelf ook nog een keer opzoek naar mensen die dit voor onze klanten kunnen doen. Dus in de toekomst zal ik hiervoor contacten hebben, nu helaas nog niet. Sterkte en succes met wachten. Ik weet hoe rot dit is alle onzekerheid.

   Antwoord
 8. Patrik

  Ik kan dinsdag a.s. een procedure bij de rechtbank opstarten. Het lijkt er namelijk op dat het UWV geen actie onderneemt op de in gebreke stelling. Ik heb begrepen dat de boete door de rechter vele malen hoger kan oplopen en dat het UWV ook veroordeeld wordt tot alle gemaakt juridische kosten. Het gaat mij persoonlijk helemaal niet om het geld, ik heb een IVA aangevraagd en voor mijn psychische gemoedstoestand is het wachten niet goed, daar kan geen vergoeding mij bij helpen. Ik hoop alleen dat de bedragen bij de rechter wel hoog genoeg zijn om het UWV aan te sporen actie te ondernemen.

  IK heb een rechtsbijstand verzekering dus het kost mij sowieso niets. Maar helpt het om het UWV te bellen en hen aan te geven dat ik een beslissing wil en indien zij dat niet doen dat ik het bij mijn rechtsbijstandverzekering leg om een procedure bij de rechtbank op te starten. En dat ik gewoon geen boodschap heb aan hun personeelsprobleem.

  Antwoord
  • Linda

   Ik zou de procedure gewoon opstarten. Je kan het UWV nog proberen te bellen maar ja hoelang ga je dan weer wachten. Iedereen aan de telefoon kan je weer lekker maken en zo duurt en duurt het voort. De procedure bij de rechter kan echt helpen. Ik (zelf IVA afgekeurd) snap als geen ander dat het fijn is snel duidelijkheid te krijgen. Velen worden van de stress zieker en zieker. Zet hem op! Groeten Linda

   Antwoord
   • Patrik

    Bedankt voor je reactie. Inmiddels heb ik de zaak overgedragen aan mijn rechtsbijstandverzekering en zij gaan beroep aantekenen bij de rechter. Voor iedereen die inmiddels al het UWV in gebreke heeft gesteld en daarbij ook nog geen resultaat behaald heeft, kan ik aanraden bij de rechtbank een procedure te starten op basis van de “Circulaire wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen”. De maximale dwangsom kan via de rechter oplopen tot 15.000 euro. 1.400 euro is voor het UWV nog niet genoeg om met meer spoed te beslissen, ik hoop dat de dreiging van meer dan 10 keer dat bedrag het UWV meer aanmoediging geeft nu snel een beslissing te nemen. Zo niet dan zal ik daar heel stevig van balen, maar 15k zal in ieder geval een heel klein beetje van het leed verzachten. Voor wie meer wil weten over deze wet ( https://wetten.overheid.nl/BWBR0042026/2019-03-01 ).

    Antwoord
 9. Judith

  Hoi Linda,
  Omdat het UWV niet op tijd een beslissing heeft genomen (uiterlijk 1 mei) omtrent mijn WIA aanvraag heb ik ze op 2 mei een in gebreke stelling verstuurt. 2 dagen later heb ik een brief ontvangen die ook gedateerd is op 2 mei waarin ze zeggen dat ze niet op tijd een beslissing kunnen nemen en meer tijd nodig hebben. Ze geven geen nieuwe datum. Deze 2 zaken hebben elkaar dus gekruist. Wat kan ik nou het beste doen?

  Antwoord
  • Linda

   Als er geen nieuwe datum is gecommuniceerd dan zou de ingebreke stelling terecht ingediend zijn. Ik zou hem eventueel nogmaals indienen. Wie weet helpt het en gaat de boete toch lopen.

   Antwoord
 10. Robin de Bruin

  Hallo Linda,

  ik heb begin begin april mijn Wia aanvraag de deur uit gedaan. Op 18 april(datum brief) heb ik een bevestiging gehad dat ze op 12 april mijn aanvraag ontvangen hebben.

  Er staat alleen geen datum op voor de beslissing maar;

  “Normaal ontvangt u binnen 8 weken een beslissing op uw aanvraag, maar vanwege drukte kan dit 5 weken langer duren, enzovoorts…”

  Vanaf welke datum kan ik ze ingebreke stellen? Is dat 8 weken na 12 april(7 juni) of vanaf de 18e(13 juni)?

  Antwoord
  • Linda

   Hmm lastig deze gekke slag om de arm kende ik nog niet. Want ze zijn niet heel concreet. Mis op beide data gewoon doen en insturen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.