...
Pas op met het doorsturen van werkgerelateerde zaken naar je privé mail! | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 16 mei 2024
Wat betekent een loonsanctie voor mij als langdurig zieke werknemer?

Ik krijg regelmatig de vraag van geschrokken langdurig zieke werknemers wat de loonsanctie nu voor hen betekent en inhoud. In deze blog leg ik het je uit. 

WIA uitkering aanvragen

Uiterlijk in de 93ste week moet jij je WIA keuring aanvragen. Hierover krijg je automatisch bericht. Wanneer je WIA gekeurd gaat worden gaat het UWV het ziekteverzuim dossier beoordelen. Zij beoordelen of er genoeg re-integratie inspanningen zijn verricht. Zo’n ziekteverzuim dossier moet ook uit allemaal documenten bestaan. Het UWV checkt of dit dossier compleet is en of er dus genoeg gedaan is door partijen. 

Wanneer een loonsanctie voor de werkgever?

Wanneer het UWV oordeelt dat er niet genoeg re-integratie inspanningen zijn verricht en het ziekteverzuim dossier niet op orde is kan er een loonsanctie opgelegd worden aan werkgever. De werkgever krijgt hiermee een boete en krijgt ook een berisping dat ze het niet goed genoeg hebben gedaan met betrekking tot jouw ziekteverzuimbegeleiding.

Deze loonsanctie duurt vaak 6 – 12 maanden

Deze loonsanctie duurt vaak 6 tot 12 maanden. Je werkgever en jij, als werknemer, krijgen dan opnieuw de kans om alsnog alles op alles te zetten en te werken aan re-integratie/herstel. Eigenlijk wordt de periode van 2 jaar ziekte verlengd bij de werkgever. 

Je werkgever moet langer je (ziekte)loon uitbetalen

Tijdens deze periode van de loonsanctie moet je werkgever je (ziekte)salaris blijven doorbetalen. Dit is vaak ontzettend vervelend voor werkgevers omdat ze nu nog langer veel geld aan je kwijt zijn. Denk aan salaris maar ook de re-integratie inspanningen en of externe bureaus die ook betaalt moeten worden.

Je WIA beoordeling wordt uitgesteld

Doordat jij en je werkgever samen moeten blijven werken aan herstel tijdens deze loonsanctie periode wordt je WIA keuring uitgesteld. Deze zal later plaatsvinden na het afronden van de loonsanctie periode. Ontzettend vervelend voor jou want je zit nu nog langer in onzekerheid van wat iemand (het UWV) over jou gaat beslissen over je (financiële) toekomst. Helaas weet ik hoe spannend dit is. Lezen hoe mijn WIA keuring verliep kan hier

Tijdens de loonsanctie mag de werkgever je niet ontslaan

Waar je normaliter dus na 2 jaar ziekte ontslagen mag worden mag dit tijdens deze loonsanctie periode niet. Ontslag kan pas na einde loonsanctie periode en het liefst nadat je WIA beslissing binnen is.

Zodra je WIA beslissing binnen is zal er een mogelijk geheel of gedeeltelijk ontslag volgen

Zodra de WIA beslissing (na een eventuele loonsanctie periode) binnen is zal er een mogelijk ontslag volgen. Dit ontslag kan op 2 manieren. Via een ontslagvergunning UWV of middels en VSO. Dit alles heb ik uitgelegd in de blog ‘Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?‘. Soms probeert je werkgever al eerder een ontslag rond te krijgen met je. Ik schreef een blog over hoe dit werkt en waarom ontslag eigenlijk nog niet kan zolang je WIA beslissing er nog niet is.

 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

17 Reacties

 1. Hans

  Bedankt voor je inhoudelijke blog over loonsactie!

  Antwoord
 2. Miesje

  Wat ik mij afvroeg: als je werkgever bekorting van de loonsanctie heeft aangevraagd en het UWV gaat daarmee akkoord, dan duurt het nog zes weken voordat ze je salaris mogen stopzetten. Is het zinvol om in die tijd bijvoorbeeld je vakantie op te nemen? (anders wordt het achteraf uitbetaald en hoger belast, dacht ik)

  Antwoord
 3. Carin

  Mij vriend is nu 2 jaar ziek maar doordat zijn baas niet genoeg heeft gedaan voor reïntegratie heeft hij een sanctie gehad tijdens zijn ziekte heeft de baas hem uitgekocht maar sanctie blijf staan nu mij vraag hij is ziek en nog steeds maar hij word verplicht voor volle week werk te zoeken terwijl hij niet in staat is ook maar iets te doen in feite is hij nog niet beter gemeld kunnen ze hem dan verplichten te solliciteren terwijl hij dus nog steeds ziek is mvg

  Antwoord
  • Linda

   Hi Carin, dit klinkt als een heel gek verhaal wat niet kan. Als die is uitgekocht en zich beter heeft gemeld om zo met ontslag te kunnen gaan dan was die beter. Dan denk ik dat hij de WW in is gegaan en dan zou die inderdaad moeten solliciteren. Wellicht is er iets anders aan de hand maar dan begrijp ik het niet en heb ik echt een betere uitleg nodig. Wat is wanneer gebeurt? Wat is er toen getekend of gedaan met welke einddatum? We zouden in de stukken moeten kijken of mee te denken maar het lijkt erop dat er heel veel juridisch mis gaat wat jullie mogelijk serieus in de problemen kan brengen. Wellicht even contact met ons opnemen? https://www.deontslagexpert.nl/contact/

   Antwoord
 4. Marie Anne

  Wanneer een werkgever loonsanctie opgelegd krijgt, na 2 jaar ziekte, krijg je over je gewerkte uren 100% betaald en over je ziekte uren 70%? Of moeten ze dan over je ziekte uren ook 100% loon betalen??

  Antwoord
  • Linda

   Tijdens de loonsanctie krijg je doorbetaald wat je ervoor ook kreeg. Vaak is dit 70%. Over uren die je weer werkt is soms nog een discussie wat voor werk dit is en of dit dan 100% zou moeten zijn als het bijv nog in aangepast werk is. Meestal krijg je 100% maar dit kan ’terecht’ een discussiepunt zijn. Probeer er altijd samen over te praten en eruit te komen. Sterkte en succes.

   Antwoord
 5. Lea

  Beste Linda,

  Ik ben afgekeurd maar werk wel mijn volle uren.
  Wordt het loon dan nog steeds ingekort?
  Zo ja is het dan oké dat ik dan minder ga werken gezien ik toch ingekort wordt?

  Mvg,
  Lea

  Antwoord
  • Linda

   Hi Lea,

   de vraag is wat voor WIA uitkering je toegekend hebt gekregen. Is het een volledige afkeuring? WGA IVA? Welke % en dan moeten we inderdaad goed kijken wat je situatie is. Voor sommige klanten kan het zelfs zeer onverstandig zijn om zoveel door te blijven werken omdat je mogelijk juist je WIA uitkering weer kwijt kunt raken.

   Je kan bij onze WIA experts een adviescall inplannen zodat je jezelf niet in de vingers snijd!

   Onderaan deze pagina vind je onze experts: https://www.deontslagexpert.nl/wia-hulp/

   Groeten Linda

   Antwoord
 6. Natasja

  Hoi ik ben 2 jaar ziek geweest en vanaf januari 2022 voorschot wia en slapend dienstverband.
  Nu eind februari van wia te horen gekregen per 1/1/2022 nog maar 9,7% ziek dus geen recht op wia , ww aanvragen .
  Maar werkgever heeft niet genoeg gedaan tijdens re-integratie maar voor sanctie is uwv te laat en nu?

  Want ik had dus 1 jaar langer doorbetaald moeten worden en dus 1 jaar langer recht op ww🧐.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Natasja,

   Dit komt vaker voor. Door de achterstanden van het UWV ontspringen werkgevers deze sanctie omdat dan de periode 2 jaar ziekte al voorbij is.

   De vraag m.b.t. de duur van je WW kun je het beste neerleggen bij het UWV.

   Heb je verder al gesproken over ontslag?

   Groetjes

   Antwoord
 7. Léon Verduin

  Hallo Natasja,
  Ik ben 61 jaar oud en heb een WIA aanvraag moeten doen.
  Ik zou theoretisch in aanmerking komen voor de 60+ regeling van het UWV, maar mijn werkgever heeft te weinig aan re-integratie gedaan.
  Als de werkgever een loon sanctie krijgt opgelegd moet ik dan die periode doorwerken of mag ik thuis blijven , ik ben voor 40% arbeidsongeschikt ?
  Tevens vraag ik of ik na deze loon sanctie dan nog wel in aanmerking kom voor de 60+ regeling?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Leon,

   als er een loonsanctie is dan moeten werkgever en werknemer verder werken aan reintegratie. Jij moet dan ook werken of het werk doen wat gaat en lukt. Dus als dat nu 40% is is dan blijf je 40% werken. Je werkgever blijft je salaris doorbetalen. Of je aan het einde van de loonsanctie nog in aanmerking komt voor de 60 plus regeling is afhankelijk van of deze dan nog bestaat en wordt toegepast. Dit weet ik helaas nu nog niet.

   Ik hoop dat je hiermee geholpen bent. Sterkte met alles.

   Groeten Linda

   Antwoord
 8. Britt

  Mijn zusje heeft een hersenbeschadiging opgelopen en kon het werk wat ze deed niet meer uitvoeren. Ze heeft gesolliciteerd op een andere functie en heeft een aanpassing gehad van haar functie. Ze verdient hierdoor meer geld. De arbeidsdeskundige heeft aangegeven dat ze geen aanspraak meer kan maken op een WIA uitkering. Ze was nog volop aan het reïntegreren en is nooit volledig hersteld gemeld. Door slechte begeleiding en geen plan van aanpak is haar herstel gestagneerd en is ze ook met de nieuwe functie moeten stoppenen heeft ze een deskundige oordeel aangevraagd. De uitkomsten zijn nog niet bekend, maar grote kans dat ze nog doorbetaald moet worden. Per september zal ze 2 jaar ziek zijn. Ze heeft nog geen bericht gehad om een WIA aan te vragen of iets, komt dat doordat ze daadwerkelijk niet aanmerking komt voor een WIA uitkering?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Britt,

   Ik vrees dat de werkgever haar wel gewoon hersteld gemeld heeft waardoor ze uit de systemenen van uwv is gevallen en ze die automatische brief niet krijgt.
   Wellicht even het UWV bellen en vragen hoe dit zit. De WIA keuring moet je in uiterlijk week 93 aanvragen namelijk en iedereen krijgt hiervan automatisch een brief van UWV. Dus schijnbaar staat ze niet meer op ziek bij hen. Super vervelende situatie voor jullie. UWV deskundigen oordeel zal nu moeten bepalen of ze alsnog met terug werkende kracht toch op ziek moet blijven staan. Wellicht is het handig om met elkaar te bellen wat de huidige stand van zaken op dit moment is. Je kan ons bellen via 085-7600891 dan kunnen wij even mee denken want dit is geen prettige situatie.

   groeten Linda

   Antwoord
 9. Leon

  Hi, ik heb de volgende vraag : ik ben een jaar ziek en nu krijg ik pas een stapel papieren van mijn baas om te ondertekenen (plan van aanpak enzv.). Iedere papier heeft een andere datum in het verleden. Nu sta ik voor de dilemma of ik deze papieren moet ondertekenen of niet. Als ik dat niet doe is een kans dat mijn baas een loonsanctie zou krijgen en dat betekent langer in onzekerheid wachten voor mij. Aan de andere kant betekent dat ik wat langer salaris zou krijgen. Ik vindt mijn werk leuk maar de laatste jaren is alleen maar zwaarder geworden. Kan je een advies aan mij geven?

  Antwoord
  • Linda

   Dit kan ik niet voor jou bepalen. Je snapt wat het voor of nadeel kunt zijn en dan zul zelf moeten kiezen wat goed voor jou is. Een loonsanctie is echt een zware straf zeker voor werkgevers (die soms ook niet goed weten wat ze horen te doen).

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.