Hoe ging mijn WIA keuring? Ik werd volledig afgekeurd! | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 februari 2024
Hoe ging mijn WIA keuring? Ik werd volledig afgekeurd!

Zoals ik in een eerder artikel al schreef zit je eerst twee jaar in de ziektewet en krijg je daarna een WIA keuring. Ik schreef wat er gebeurt als je ziek uit dienst gaat, hoe het UWV de ziektewet overpakt en dat normaliter de werkgever twee jaar ziekte dient te betalen. Mijn persoonlijke ervaring over mijn twee jaar ziektewet lees je daar ook terug. Na de ziektewet komt de WIA keuring en wordt er besloten of je een WGA (gedeeltelijke afkeuring) of een IVA (volledig langdurig afgekeurd) krijgt. In deze blog lees je mijn persoonlijke ervaring van mijn eigen WIA keuring.

Mijn WIA aanvraag was in 2017

Eerst viel er een brief van het UWV op mijn deurmat. Hierin stond dat ik de WIA uitkering moest gaan aanvragen, omdat de twee jaar ziekte nadert. Je krijgt hier dus altijd via je werkgever en of via het UWV bericht over wanneer dit moet gaan gebeuren. Ik moest online inloggen en diverse vragen invullen. Daarna zou ik bericht krijgen wanneer ik werd opgeroepen bij een UWV verzekeringsarts.

De uitnodiging voor het gesprek met de UWV verzekeringsarts

Vrij snel daarna, ik denk twee weken, kreeg ik de uitnodiging voor het gesprek. Ik was eigenlijk best wel heel zenuwachtig. Ik weet namelijk wat niet lukt, maar je bent toch afhankelijk van mensen die iets gaan bepalen. Zij gaan bepalen wat zij vinden en daar moet je het mee doen. Ook gaan zij bepalen wat ze nog passend werk vinden of zien als mogelijkheden. Daar het hier gaat over mijn financiële basis en mijn toekomst vond ik dit heel spannend. Nou eigenlijk gewoon DOODENG!

Wist ik maar dat er een WIA expert bestond voor werknemers!

Voor al onze klanten die te maken krijgen met een WIA keuring in de toekomst hebben wij een WIA expert aan ons gebonden. Deze helpt jou de gesprekken voor te bereiden bij het UWV maar kan zelfs mee gaan naar je gesprek! Als ik dit toen der tijd had geweten dan had ik dit echt ingeschakeld. Je hebt namelijk veel meer invloed op het UWV en je keuring dan jij zelf denkt. Als je maar goed weet en beseft wat je vooral wel en vooral niet moet zeggen. Hier kan WIA expert Nicoline je dus bij helpen en haar hulp kan je ook in termijnen betalen. Ps. ze kan je ook helpen met in bezwaar gaan!

Het gesprek voor mijn WIA-keuring

Ik had een gesprek met de UWV verzekeringsarts en mijn moeder ging met mij mee. Wederom een aardige man. Wat wellicht prettig is, is dat ik al langere tijd bij hen in de ziektewet liep (omdat mijn tijdelijke contract niet was verlengd, ik ging ziek uit dienst) en ik al bekend was bij het UWV. Geen idee of dit verschil maakt, maar deze man zal zijn eigen collega verzekeringsarts niet zomaar afvallen of met totaal andere conclusies komen. Ik ben bekend bij hen en onderhoudt altijd heel netjes mijn contacten. Bij vragen bel ik hen en als ik dingen wil proberen, zoals met mijn blog of ”klanten” dan overleggen wij dit met elkaar.

De nieuwe verzekeringsarts kende ik nog niet en hij ging eigenlijk opnieuw vragen en kijken hoe het ging. Hij wilde weten of er veranderingen waren, wat mijn dagelijkse bezigheden nu waren en wat mijn klachten waren, hoe het revalidatietraject was verlopen en afgelopen. Het was een prettig gesprek en ik was ontzettend blij dat er begrip was dat het allemaal al rot genoeg is. Believe me, ik wou dat ik gewoon alles kon en daar niet had gezeten.

De arbeidsdeskundige

Na een klein halfuur wist hij genoeg en zou ik binnenkort meer horen. Hij ging zijn rapport opmaken en zou het dan doorsturen naar de arbeidsdeskundige. Na een week kreeg ik een telefoontje van de arbeidsdeskundige. Hij kon geen passend werk in de reguliere arbeidsmarkt voor mij vinden. Omdat autorijden intensief is voor mij vond hij het zonde om me daarvoor helemaal naar kantoor te laten komen. Vandaar dat hij belde om dit door te geven. Jaja er zijn ook fijne begripvolle mensen bij het UWV. Helaas weet ik ook dat er veel andere nare ervaringen zijn, wat ik echt heel spijtig vind om te horen. Deze man gaf aan dat hij zijn bevindingen op papier ging zetten en dit dan dubbel gecheckt moet worden en akkoord bevonden moet worden door andere collega’s.

Wat ik hoopte

Ik struggel echt enorm. Ik probeer van alles en krijg weer klappen. Toch wil je ook rust, duidelijkheid en stabiliteit voor je toekomst. Mijn hoofd denkt de hele wereld aan te kunnen maar mijn lijf kan het niet bijbenen. Ik moet continue keuzes maken met waar ik mijn mini beetje energie in ga stoppen. Ik ga soms toch iets doen, een bewuste keus om daarna last te krijgen, omdat ik jong ben en toch wil leven. Er is geen pijl op te trekken en ik zou echt niet meer voor een werkgever kunnen werken. Daarom was mijn hoop op de IVA. Alle druk eraf, niets moeten en vanuit daar kijken wat wellicht in de toekomst toch ooit nog gaat lukken.

De uitslag van mijn WIA keuring sloeg in

Deze uitslag (november 2017)  kwam per post en mijn moeder belde om het goede nieuws door te geven. Ik werd toegelaten tot de IVA uitkering. Hetgeen waar wij op hoopten. Ik was even heel blij, maar ’s avonds in bed was ik heel verdrietig. Ik kreeg het besef dat het dusdanig erg met mij is dat ik dus volledig ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt. Best bizar en deze realisatie sloeg toch even in als een bom. Ik heb mijn financiële vangnet nu voor de toekomst, maar ik ben er toch niet zo blij mee. Mijn moeder zegt dan altijd: ”Lin in de situatie waar je nu in zit is dit de beste uitkomst”. Daar hou ik me dan maar aan vast, want tja, ik heb toch geen keus.

Ik krijg zoveel energie van mijn blog en bedrijf!

Het UWV weet al die tijd al van mijn blog. Mijn blog zorgt voor contacten met mensen zodat ik niet helemaal geïsoleerd raak en ”alleen” thuis zit. Ze weten dat ik probeer hier mijn business uit te halen en nog wat te kunnen verdienen, want ik wil zo graag gewoon bijdragen aan de arbeidsmarkt en maatschappij. Iedereen heeft voldoening, zingeving en waardering nodig. Dit krijg ik van mijn blog en bedrijf.

Ik vind het veel te leuk om mijn kennis te blijven delen, klanten te helpen en anderen te voorzien van informatie zodat ook zij krijgen waar ze recht op hebben. Dit alles moet op mijn tempo, in mijn eigen tijd, wanneer mijn lijfje het kan. Ik ben afgekeurd voor de reguliere arbeidsmarkt, maar dat betekent niet dat ik ga stilzitten. Ik ben veel te goed in mijn werk zeg ik altijd. Met compleet maatwerk kan ik toch nog iets betekenen voor anderen. Die mogelijkheid en kans grijp ik met beide handen aan.

Tips voor tijdens je WIA keuring:

 • Schakel WIA hulp in. Als ik destijds had geweten dat dit bestond had ik dit echt gedaan. Alle stress waar ik in mijn eentje doorheen moest was echt niet fijn.
 • Wees eerlijk, ze voelen het haarfijn aan wanneer je de boel belazert.
 • Schrik niet meteen van wat de verzekeringsarts vindt dat je nog kan in uren. Bij mij was dit 4 uur per dag en toch bestaat er geen werk voor mij en ben ik volledig afgekeurd.
 • Laat zien dat je bezig bent en niet achterover leunt. Wat doe je zelf aan herstel indien mogelijk?
 • Laat zien wat nog wel kan, denk in mogelijkheden en bespreek dit.
 • Neem altijd iemand mee naar de gesprekken, je partner kan vaak vertellen wat hij ziet wat niet gaat of lukt.
 • Wees oprecht, karma is a bitch.

Hulp nodig bij ontslag na 2 jaar ziekte?

Krijg jij binnenkort te maken met ontslag na 2 jaar ziekte? Laat ons je alsjeblieft helpen om te krijgen waar je recht op hebt. Er worden ontzettend veel fouten gemaakt. Allereerst moeten we kijken wat je WIA beslissing is en of je überhaupt geheel of gedeeltelijk met ontslag kunt gaan. Teken dus ook niks alvorens je WIA beslissing definitief binnen is. In sommige uitzonderingssituaties kan je wel al met ontslag gaan terwijl je wia beslissing nog niet binnen is maar dan moet er inhoudelijk naar je dossier gekeken worden. PAS OP!

Belangrijkste tip, doe het sowieso niet zelf en schakel hulp in. Er worden ontzettend veel fouten gemaakt in berekeningen waardoor je veel serieuze euro’s kunt mislopen wat echt zonde is! Meer informatie over de dienst ontslag na 2 jaar ziekte vind je hier.

Mijn werkgever pusht op ontslag!

Zit je werkgever al te pushen op ontslag? Laat ons een mail sturen of laat ons alvast meekijken of een ontslag in jouw situatie toch al mogelijk is.

Lotgenoten Community ”Online Buddies”

Ik krijg vaak berichtjes van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als ik en het leuk lijkt om onderling ervaringen uit te wisselen. Dit zijn er veel te veel voor mij alleen en die kan ik niet allemaal beantwoorden! Daarom heb ik een besloten Facebook groep opgericht voor lotgenoten waarvan niemand van buiten de groep kan zien dat je er berichten plaatst. Herken jij jezelf in mijn verhalen en of persoonlijke situatie? Wil je sparren met lotgenoten? Meer blogs lezen over persoonlijke ervaringen over gezondheid en ziekte en alles wat daarbij komt kijken? Check dan voor meer info www.onlinebuddies.nl!

Wil jij alles weten over de WIA keuring?

Op OnlineBuddies.nl staan veel artikelen over het UWV en de WIA keuring. Daarin staat precies alles wat jij wilt weten als je zelf een WIA keuring tegemoet gaat. Zoals:
De WIA keuring hoe werkt dat precies?
Hoe kan ik mij voorbereiden op de WIA keuring?
De Beslissing van het UWV is te laat. Wat kan ik doen?
Tips voor het bezwaar maken tegen je WIA beslissing.
Wia, WGA, IVA wat is het verschilt hoe zit dit?
Wanneer en hoe werkt een herbeoordeling/herkeuring van het UWV als je bijverdient?

Wanneer heb je recht op de transitievergoeding?
Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?
Kan ik een VSO tekenen wanneer mijn WIA beslissing nog niet binnen is?
Wat betekent een loonsanctie voor mij als werknemer?
Wat moet ik doen als mijn werkgever mij na 2 jaar ziekte via het UWV ontslaat?
Heb ik perse een advocaat of jurist nodig voor mijn ontslag?

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Na 2 jaar ziekte moest ik middels een VSO uitdienst. Helaas wilde mijn werkgever de juridische kosten niet vergoeden. Ondanks dat was het inzetten van Linda’s hulp het meer dan waard. We kregen een transitievergoeding die 2000,- euro hoger was. Het was fijn dat Linda alle communicatie met mijn werkgever voor mij deed. Dit gaf mij rust en een veilig gevoel dat alles goed gebeurde.

Marjolein

Zeer tevreden over De Ontslagexpert. Linda heeft voor mij een VSO (na 2 jaar ziekte) uit onderhandeld die ik met een gerust hart en goed gevoel kon ondertekenen. Ik raad De Ontslagexpert ontzettend aan.

Anoniem

Operator

Linda heeft mij het vertrouwen gegeven dat alles goed zou komen. Ze heeft mij op persoonlijke en laagdrempelige manier geholpen, waardoor ik goed begreep wat er precies in de VSO stond. Door Linda’s doortastende aanpak weet ik zeker dat we niks over het hoofd hebben gezien! Het was een spannende tijd, maar na het ondertekenen van de VSO voel ik mij opgelucht en kan ik mij richten op de toekomst. Op naar nieuwe avonturen!

Kristel

Docent VO

Onlangs was daar het moment; Twee jaar ziek, de UWV-molen ging draaien en ik moest keuzes gaan maken m.b.t. mijn toekomst. Linda heb ik ingeschakeld op ‘t moment dat ik de keuze heb gemaakt om afscheid te gaan nemen van mijn werkgever. Zij heeft voor mij de onderhandelingen voor de vaststellingsovereenkomst met mijn werkgever op geweldige wijze uit handen genomen en mij ‘n luisterend oor geboden. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik kreeg waar ik recht op had. Ik vond ‘t ontzettend fijn om met Linda te werken, ‘n vrouw die vol passie, kennis en kunde recht op haar doel afgaat, eruit sleept wat er uit te slepen valt en ontzorgt in ‘n voor mij toch al heftige periode. Ik gun iedereen ‘n Linda in dit soort situaties! Ik ben haar onwijs dankbaar!

Danielle

Na twee jaar in de ziektewet te hebben gezeten, was het moment daar… Mijn vaststellingsovereenkomst… Omdat ik er geen verstand van had en ik het nogal confronterend vond, hoorde ik via via dat Linda hier ervaring mee heeft en me hier wellicht mee kon helpen. Na een telefoontje met Linda wist ik het… Door haar wil ik me laten behartigen. Het gesprek voelde vertrouwd, ik voelde me begrepen en ze gaf me het vertrouwen dat het goed zou komen. Na meerdere keren contact via mail, WhatsApp en telefoon is mijn vaststellingsovereenkomst akkoord bevonden en ondertekend.

Een golf van emoties volgde, maar op een positieve manier. Linda is een zeer kundige, vrolijke, begripvolle vrouw. Ze schakelt snel, is zeer adequaat, maar op een mooie persoonlijke manier, wat ik als zeer prettig heb ervaren. Door het inschakelen van Linda is het proces omtrent mijn vaststellingsovereenkomst “ontspannen” verlopen. Ik zou iedereen die in zo’n situatie komt Linda aanraden!! Wat een topper!! Ben haar dankbaar.

Josje

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

53 Reacties

 1. Linda Raaijmakers

  Ikzelf heb ook al enkele jaren een WIA-uitkering en ondanks dat het het beste was had ik er in het begin moeite mee. Nu weet ik gewoon dat ik niet anders kan en heb ik sinds 1 januari een blog waar ik veel plezier aan beleef. Wel “fijn” om jouw verhaal te lezen en dat het herkenbaar is.

  Antwoord
  • LindasResources

   Jeetje een beetje hetzelfde verhaal als ik dus… Wat voor blog heb jij? #nieuwsgierig. Super goed en knap ook van jou dat je toch doorgaat met eigen mogelijkheden en iets wat nog wel kan en waar je plezier uit haalt.

   Antwoord
   • Jen

    Zo te lezen ben ik dus niet de enige.. ik heb net mijn 104 weken ziektewet achter de rug en 4 maanden geleden is mijn wia aangevraagd. Maar vanwege het corona heeft het UWV een onwijze achterstand en kunnen ze niet op tijd beslissen en mij keuren. Als je psychische problemen hebt zoals ik is de stress die je krijgt van het wachten op die brief zo zwaar.. en aan de telefoon kunnen ze me niks vertellen omdat ik alleen maar een “voorschot uitkering klant” van ze ben.. ik schrijf ook veel (kinderverhalen etc) en bloggen helpt ook wel om de rust te vinden .. maar ik had nooit verwacht dat dit hele proces zo zwaar zou zijn..

    Antwoord
 2. Alicia

  Lieve Linda, wat een fijn blog! Ikzelf heb over 2 weken een gesprek met de arbeidsdeskundige en dan krijg ik het oordeel of ik in de WIA kom. Heel spannend dus! En hoewel onze situatie totaal anders is, snap ik je precies. Ook bloggen houdt mij op de been. En ik herken mijzelf in je drive om door te gaan. En om de gaatjes te zoeken van wat wel kan. Ik wens je veel succes en sterkte! Bedankt voor de duidelijkheid!

  Antwoord
  • Linda

   Hi Alicia,

   wat een lieve mooie woorden. Ik stuur je prive even een berichtje. In ieder geval succes en sterkte met jouw WIA keuring. Wacht af en houdt moed! Er zijn ook goede mensen bij het UWV.

   Liefs Linda

   Antwoord
  • Willem van den Beukel

   Hoi Linda. Ik heb eerst een burn-out gehad door mijn werk en daar weggegaan. Naar het uwv en die vertelde na twee maanden meld u maar ziek. Ik moest daarna weer terug naar mijn ex-werkgever om daar mijn geld te krijgen . Met behulp van de ARAG gedeeltelijk gelukt. Ik moest 6000€ terug betalen aan het uwv. Later weer hersteld en terug bij het UWV. Daarna weer ziek gemeld door heel veel coeliakie klachten. Helaas na alle onderzoeken de ergste vorm. Veel moe pijntjes enz enz enz. Nu een dieet en nog veel afspraken bij artsen diëtiste. Wat vind straks de uwv arts hiervan

   Antwoord
   • Linda

    Jeetje wat een spannende tijd weer en afwachten wat mensen gaan beslissen. lastig hoor. Juridisch scherp blijven opletten hoor. Sterkte met alles en kijk eens op http://www.onlinebuddies.nl daar zijn allemaal lotgenoten.

    Antwoord
 3. paul

  Hoi heb van de week een gesprek met UWV arts gehad en deze zeggen dat je alleen in aanmerking komt voor een IVA als je bv de gehele dag bed gelegen bent. ik kom dit in de meeste verhalen niet tegen, snap er niks van over al die voorwaardes. Gesprek ging wel goed en ging kijken wat ze ermee kan doen. Zit zelf op een site voor IBD Patienten die een IVA gekregen hebben, maar nog wel andere werkzaamheden kunnen doen. Weet jij waarom het UWV dat in het begin van een gesprek zegt, en is 80/100 % een IVA uitkering. Zelf heb ik constant de gehele dag pijn en kom af en toe een uurtje uit bed. Kan zowat niet zitten of staan het beste is in een bepaalde houding liggen met veel morfine. Hier naast veel bijwerkingen van de medicatie. Komt er op neer dat ik niks meer kan al zou ik het willen. Hoop nog iets van je te horen. Paul

  Antwoord
  • Linda

   Hi Paul,

   wat een vervelende situatie dat ook jij bijna niks meer kan. 🙁 ik weet hoe rot het is, helemaal wanneer je echt wel wilt.
   Het is een feit dat mensen niet snel of zomaar in de IVA 80-100% afkeuring terecht komen. Ik denk dat daarom de arts dit meteen probeert aan te geven zodat je je hier van bewust bent. Dit zegt niets over jou situatie en ook dit hebben de artsen tegen mij gezegd. Bij een IVA uitkering moet het vrij ernstig zijn en moet er op langere termijn, de komende 5 jaar bijvoorbeeld geen vooruitgang verwacht worden. Hiermee zeg ik nog steeds even niets over jou situatie die in mijn oren vrij ”ernstig” lijkt en klinkt. Verder is het zo dat ze automatische systemen en FML lijsten hebben waar de computer gewoonweg iets uit laat rollen. Ik bijv kon 4 uur per dag werken, nou ik kan je vertellen, dat kan ik echt NIET! Daarna gaat er een arbeidsdeskundige kijken welk passend werk er bestaat. En daaruit kwam bij mij dat er gewoonweg geen passend werk bestaat die rekening kan houden met de mogelijkheden en beperkingen. Daarmee ben ik dus alsnog 100% afgekeurd. Het enige advies wat ik je kan geven is wacht alles af. Wees open en eerlijk en check goed wat er op papier wordt gezet en of dit klopt met hoe het is. Wat de arts ook tegen mij zei iedereen heeft bijna altijd wel mogelijkheden, tenzij je op de intensive care ligt bijwijze van. Maar dat betekent niet dat je ook echt kan werken en er passend werk bestaat. Heb vertrouwen in de mensen bij het UWV tot het tegendeel bewezen wordt en houdt moed. Heel veel sterkte en beterschap in hoeverre dat kan.

   Groeten Linda

   Antwoord
 4. 2be

  Ik heb zelf zojuist ook een wia gesprek gehad met de verzekeringsarts. Jemig, wat vond ik dit heftig en confronterend. Na jarenlang op de top van m’n carrière te hebben gezeten ben ik sinds 2 jaar ziek thuis en kan ik niet veel meer. Ik heb een ziekte waar geen genezing voor is en wat enkel onderdrukt kan worden met zware medicijnen. Alleen aan de buitenkant zie je dat niet..

  Wat ik vooral moeilijk vond is om alles weer op te rakelen en dan komen er uiteraard ook emoties los. Iets meer inleving zou ik eigenlijk wel verwachten als iemand heel emotioneel raakt. Maar goed zij zijn daar natuurlijk in de eerste plaats om een goed advies te kunnen geven. En toch vind ik het echt heel moeilijk. Is er eigenlijk voor mensen zoals wij een plek waar je terecht kunt voor steun? Mensen die dus altijd gezond zijn geweest en dan plots klapstoel ziek worden.
  Terug naar het gesprek. Wat ik echt moeilijk vond is:: Hetrdt ineens zo definitief dat je niet meer kunt wat je vroeger wel kon en dat in je midden 30. Je wilt van alles, maar je lichaam werkt niet mee. En dat je dan een gesprek hebt met een onbekende over je beperkingen en vervolgens een mogelijke afkeuring als gevolg.

  Alsof je gefaald hebt en nu je handje moet ophouden en niks anders kunt dan hopen dat de persoon tegenover je goed en eerlijk handelt.

  Ik heb nog steeds een brok in m’n keel en de tranen blijven komen.
  Ik wens iedereen die wegens ziekte niet meer kan werken, veel beterschap sterkte en moed toe.

  Voor mezelf hoop ik in elk geval dat er ooit een wondermedicijn wordt ontdekt waardoor ik weer beter word en de dingen kan die ik vroeger kon.

  Trouwens erg leuk dat je dit doet, ik heb er zelf ook over nagedacht maar het lijkt me lastig om alles in overleg te moeten schrijven. Kun je en mag je zomaar schrijven wat je denkt en voelt of moet je dan toch rekening houden met je wia etc.

  Antwoord
  • Linda

   Ik ga je even privé een berichtje terug sturen! Sterkte! Ik herken alles in je verhaal, mocht dit een kleine troost zijn. Het is dubbel en niet leuk. 🙁 ik ga je mailen. Liefs Linda

   Antwoord
   • Céline

    Was geroerd door je verhaal.. hoe lang zit er tussen herbeoordeling en uitnodiging, zijn daar ook wachtlijsten? Heb net brief in moeten vullen ivm herkeuring maar er is niks veranderd.. kan soms paar uur werken maar ben dan dagen vd kaart(verlies ontlasting) veel schaamte, ben bang dat ik nu doordat ik af en toe iets probeer(0-uren contract) daarop afgerekend word..

    Antwoord
    • Linda

     Hier heb ik helaas geen verstand van. Je kan het UWV bellen voor dit soort vragen.
     Succes.

     Antwoord
   • Marco Joosten

    Beste Linda, ik zit zelf ook in een hele lastige situatie, heb 1,5 jaar geleden een blokkade in mijn hersenen gehad waardoor mijn linkerhelft niet meer functioneerde, fysiek gaat t nu wel weer, alleen in mijn hoofd is t echt een drama.
    Vergeet veel, concentreren is heel lastig, erg vermoeid.
    Ik werk 32 uur nu, maar eigenlijk is dat teveel, want ik hoef verder niks meer privé te doen, al mijn energie gaat zitten in herstellen voor de nieuwe 32 uur.
    Ik ga ook richting keuring, maar weet niet wat ik moet.

    Antwoord
 5. DTG

  Hallo Linda,

  Ik weet precies hoe u uw voelt. Ik was in 2017 55-65% afgekeurd en kreeg een WGU voor twee jaar. Had daarna twee verschillende banen probeerde, maar was binnen de kortste tijd weer thuis met toenemende problemen. Heb net gehoord van de UWV dat ik ook per direct een IVA uitkering. Ik snap wat u zegt dat het niet ideaal is, maar het biedt wat zekerheid. Ik zou ook liever werken, maar het gaat mij ook niet. Ik wens u in ieder geval veel sterkte de komende tijd.

  Antwoord
  • Linda

   Hi DTG,

   bedankt voor je attente reactie. Het is inderdaad niet leuk om ziek te zijn en dingen niet te kunnen die we wel graag gewoon zouden doen. Fijn dat ze jouw uitkering toch hebben kunnen omzetten naar IVA. Jij ook veel sterkte en succes met alle toekomst plannen.

   Antwoord
   • Marijke

    Hallo lieve linda ik heb altijd hard gewerkt vanaf mijn 14 e .heb in 1097 een groot ongeluk gehad was met 150 km in een bus geklapt ik reed zelf niet. Heb gerevalideerd en was 100 procent afgekeurd. Omdat ik gescheiden was en 4 kids moest onderhouden was ik weer mijn eigen zaak begon n en met 104 man personeel.ik slikte vanaf 1997 tramadol familie van de morfine ik was verdooft kon de hele wereld aan en mijn bedrijf ging slecht ik stopte ermee en ging bij een kringloop winkel 3 dagen werken.mijn lever ging opspelen en ik mocht geen tramadol meer slikken en toen ging het werken niet meer .heb de hele dag pijn heb een dubbele hernia de ziekte van chrone minder kracht in beide benen een dubbele whiplash mijn nek rug en knieen zijn versleten en de rest ik mag eerdaags naar een verzekeringsarts van het uwv. De wil om te werken is er wel maar het gaat echt niet meer heb er ook reuma nog bij gekregen en ik heb zware ptss de revalidatiearts zei ik kan niks meer voor u doen.

    Antwoord
   • Marijke

    Ik ben trouwens 57

    Antwoord
 6. Yvonne

  Net vanmiddag bij de arbeidsdeskundige geweest van het UWV men vind dat ik met min fibromyalgie kan werken. Ik werkte als kraamverzorgster en nu hebben ze bedacht dat ik nog kan werken in functies die 33,5% van míjn laatste salaris kan verdienen. Hiervoor was ik 80%beperkt genoemd. Mijn situatie is verslechtert en de verwachting is dat het niet betert alleen het UWV verwacht dat ik binnen dit jaar weer aan het werken kan. Allerlei therapieën gehad medicijnen werken niet. CBD met THC ook niet fentanil pleisters ook niet zelfs ketamine 8 uur heeft geen verbetering gebracht. Ik kan weinig maar ze blijven zeggen dat ik mijn ADL activiteiten zelf kan. Ik heb en invalide parkeer plaats en kaart. Nu ga ik revalidatie in de revalidatie arts heeft aan gegeven via een brief aan huisarts en verzekering arts dat ze willen proberen pijn vermindering. In huis kan ik redelijk lopen mar niet zonder hevige pijnen. Buiten heb ik een eclectische rolstoel om met mijn hondjes uit te kunnen gaan. Mijn man raakt overwerkt van de taken die hij in huis over moet nemen omdat ik het niet meer kan. Waar haalt het UWV de wijsheid vandaan dat ik zou kunnen werken. Ik ben pas 60 jaar heb 39 jaar gewerkt met periodes van langdurig ziektewet.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Yvon, jeetje wat een pittig verhaal en vervelend dat je nu wat problemen hebt met het UWV. Mijn ervaring is dat er soms uit de automatische lijsten een uren aantal komt rollen welke je zou moeten kunnen werken. Echter is vervolgens de vraag of er wel werk bestaat voor die uren die jij zou aankunnen. Bij mij was dit tweede antwoord nee en daarom alsnog volledig afgekeurd. Heb geduld, heb vertrouwen, kijk goed mee en kijk wat de uitkomst is. Je kan altijd nog bezwaar maken. Heel veel sterkte! Ook voor je partner! Liefs Linda

   Antwoord
 7. Naomi

  Ik herken me zo in je gevoel. Eerst blij “last van de schouders”, en daarna verdrietig “dit is het dan”

  Antwoord
  • Linda

   Rot eh zo dubbel. Mocht je het leuk vinden er is en lotgenoten Facebookgroep voor 25-40 jaar en 1 voor 40+ jaar. Hier vind je meer informatie, wellicht heb je er iets aan. https://www.deontslagexpert.nl/lotgenoten/

   Sterkte en liefs van mij!

   Antwoord
 8. Deni

  Mag ik zo vrij zijn
  Om ook te schrijfen
  Ik ben autisme ben twee jaar thuis geweest en bij ggz gelopen ik ben stress gevoelig
  Heb ook beperking lichtverstandelijk
  Mijn kinderen ook . Maar ik word niet afgekeurd en ook niet half wat ik jammer vind
  Want ik ga elke dag over mijn gerensen heen met alles

  Antwoord
  • Linda

   Wat vervelend en lastig. Misschien moet je in bezwaar gaan als dat kan.

   Antwoord
 9. J

  Wat bent u een mooie vrouw! Maakt u ook vaak onbegrip mee?

  Ik heb nog steeds een wajong aanvraag lopen.

  Ik ben volledig afgekeurd. En precies ook stond er iets met 4 uur en 1 uur aansluitend. En iets met kopietjes maken. Ik had me idd behoorlijk laten afschikken. Heb me er zo lang over in gezeten. Nog steeds eigenlijk. Ik dacht ze moesten een weten wat ik elke dag meemaak. Geef me maar een spuitje dacht ik. Ik verga van de pijn.

  En wat jij ook zegt je wilt zo graag en niks lukt dat is zo frustrerend. Ik zat in 2 mbo vanaf die tijd ging ik steeds minder naar school. Het lukte gewoon niet meer. Soms kwam ik pas 2 uur aan. De leraren zeiden opeen gegevenmoment ook niets meer.

  Kan niet eens me telefoon tillen. Die is al te zwaar. Ik heb zo’n pijn in me schouders. Als ik te diep ademhaal voelt het als mesteken. Nou weet ik natuurlijk niet hoe een mes voelt. Maar het is een scherpe pijn. En nog zoveel andere klachte wat ik heb. Ik dacht ik ga hun mijn lichaam lekker geven voor een dagje. Dat zou al zoveel minder energie kosten met uitleggen.

  Ik vind het heel erg knap hoe u zo positief blijft.

  Ik had altijd een droom om doortestuderen op het hbo en daarna doortestuderen op de universiteit.

  Ik hou echt van leren en studeren.

  Ik baal gewoon zo erg. Maarja je moet tog positief blijven. Maar dat gaat tog wel heel moeilijk als de ortopheden zeggen dat een operatie in de toekomst meer complicaties opleverd.

  Met de dag moet ik steeds een beetje meer inleveren. Wat ik vandaag kon lukt morgen niet. Heel frustrerend het is zo moeilijk om te accepteren. Ik vind het heel erg knap hoe u zich er zo door heen heb gesleept.

  Dat bewonder ik zeer. Ik kijk heel erg naar u op.

  Me wajong aanvraagloopt nog steeds en ja een rechtzaak duurd heel lang. Wacht denk ik nu wel zo’n 2 jaar geen idee.

  Wat moet ik doen als het wordt afgewezen? Weer opnieuw aanvragen of zo?

  Ik weet het ook niet. Me hele leven in de bijstand is ook niks.

  En ja als het word afgewezen ja tegen die tijd gaat het tog wel weer slechter met me.. me klachten zijn nog nooit in me leven vooruitgegaan. Vroeger toen ik 10 was kon ik niet dweilen mama werd toen boos omdat ze nog niet wist wat er met me aan de hand was.

  Vandaag de dag alleen maar slechter geworden. Ik had het al enige tijd geleden benauwder dan vroeger. Die vreselijke messteken is weer een nieuwe klacht die erbij gekomen is.

  Ik wordt steeds schever en schever.

  Misschien als ik hem dan weer opnieuw aanvraag ja dan zien ze tog ook dat het weer slechter gaat? …

  Naja ze waren gelukkig wel vriendelijk dat scheelt.. als dat niet zo was zou ik denk ik in tranen uitschieten. Kan echt niet tegen onbegrip.

  wordt er zo moedeloos van.

  Fijn om uw verhaal te lezen. Ik herken me zelf in heel veel dingen. Super. Misschien dat ik me toevoeg in de lotgenoten groep.

  Blijf zo doorgaan

  Groetjesss

  Antwoord
  • Linda

   Hi J,

   super rot en vervelend om allemaal te lezen. Probeer positief te blijven en er zelf het beste van te maken. Hopelijk kom je binnenkort een keer in rustiger vaarwater en gaat alles wat meer mee zitten.
   Heel veel sterkte!

   Liefs Linda

   Antwoord
 10. Marja

  Hallo Linda, net je blog gelezen. Wat fijn om iets positiefs en verhelderends te lezen. Ik ben bezig papieren voor een WIA aanvraag te verzamelen en alleen dat al levert stress op. Ik wil misschien te veel uitleggen over mijn ziektes – SLE, APS en relapsing polychondritis – wellicht omdat ik na jarenlang zelf vooral de klachten negeren (steeds met de hoop dat het nog eens spontaan over zou gaan) steeds meer over deze ziektes ga begrijpen. Ik worstel enorm met de consequenties en het aanvaarden ervan. Ben nu 55 en zie soms niets meer positief. Dan is het fijn om zou positieve blog te lezen. Dus dank.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Marja,

   lastig en spannend allemaal eh. Mijn ervaring was gewoon positief dus ik hoop dat dat je wat gerust stelt. Ik en mijn zusje hebben OnlineBuddies opgericht voor lotgenoten. mensen in het voortraject van de WIA, in de WIA al gekeurd ed. Het is een hele fijne besloten facebook groep waar de dames veel met elkaar delen. Mocht je dit leuk vinden dan kan je hier meer informatie vinden: https://www.onlinebuddies.nl/

   Sterkte met alles en zet hem op!

   Liefs Linda

   Antwoord
 11. Natasja

  Goede dag ik wil ook graag een wai uitkering aanvragen maar ik weet niet hoe ik hoop dat u mijn kunnen helpen ik zit met een nekhernia en ik kan niks

  Antwoord
  • Linda

   Hi Natasja,
   ik denk dat als je echt hulp moet inschakelen hiervoor dit geld kost. Ik zou je werkgever of HR vragen dit samen met jou te doen. Hier een handig website voor als je toch externe hulp bij de wia aanvraag wenst: https://www.vitaeva.nl/
   Sterkte en succes. 

   Antwoord
 12. Nettie

  Hoi
  Wilde even een aanvulling geven op de info in je stuk.

  Zelf heb ik door een ongeluk hersenletsel en een whiplash.
  Ben ondertussen meer dan twee jaar ziek geweest en heb dus een keuring gehad.
  Ik ben 80-100 % afgekeurd. Maar niet met een Iva, maar met een wga.
  Dit kan dus ook. Je kunt dan al langdurig minder dan 20% werken maar de kans dat dit op langere termijn nog beter wordt is aanwezig.

  Ergens geeft me dit hoop, maar wel een beetje tegen beter weten in omdat er al een langere tijd geen verandering is.

  Dit is zeker niet als kritiek bedoeld maar als aanvulling zodat de info correct is.
  Het was fijn om je stuk te lezen en herkenbaar, de drive om liever te werken en financieel onafhankelijk te zijn heb en hou ik nog steeds

  Antwoord
  • Linda

   Dit klopt helemaal Nettie! Ik heb het hier enkel over mijn situatie. Bedankt voor je mooie toevoeging ;).

   Liefs Linda

   Antwoord
 13. jolanda olsthoorn

  beste linda

  Ik heb a.s woensdag een keuring bij de wia , ik maak me er zo zorgen om en ben zo van slag door alle slechte ervaringen die ik lees. het is zo lastig om te horen en om er open in te gaan. Er zijn zoveel strategieën die andere je vertellen .
  Ik heb zo veel maar niets is zichtbaar alleen als je lang met mij praat want dan ben ik snel de draad kwijt .
  ik heb alles op papier en alle verslagen van het ziekenhuis . Nog steeds ben ik niet overtuigd . ik ben werkzaam geweest 25 jaar als verpleegkundige . Het allerliefste doe ik daar nog 25 jaar bij maar de koek is op . in 2011 getroffen door een staminfarct per toeval kwam ik bij een immunoloog vanwege oedeem in mijn linkerkant van mijn gezicht . Daar was mijn bloed afwijkend en ben ik in de molen gegaan . Wat resulteerde in hyper IgM syndroom en CVID met reumatische artritis .
  tot overmaat van ramp werd ik begin 2019 getroffen door hersenvlies ontsteking ….. hierna ben ik nooit meer op mijn oude niveau terecht gekomen . extreme vermoeidheid , migraine elke 2 weken 5 uur aan infuus voor antistoffen doen mij letterlijk niets meer kunnen ….. Heb je nog enige tips voor mij ?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Jolanda,
   ik snap als geen ander hoe spannend het is. Even een korte snelle reactie. Ik heb met mijn zusje Online Buddies opgericht voor positieve lotgenoten. Op de site staan diverse handige blogs: https://www.onlinebuddies.nl/anita/hoe-kan-ik-mij-voorbereiden-op-de-wia-keuring/ Vol met handige tips. Er zijn ook ontzettend veel personen die hele positieve ervaringen hebben gehad zoals ik. Dus probeer er relaxt in te staan en al gaat het helemaal ruk je kan altijd nog in bezwaar gaan. 
   Heel veel sterkte en succes met alles en wie weet is online buddies iets voor je. We hebben ook besloten facebook groepen voor steun en toeverlaat. 
   Liefs Linda

   Antwoord
   • joke angenent

    Hier mijn verhaal, in 2014 80 / 100 afgekeurd maar wilde blijven werken 3 uur per dag.kreeg WGA. 31-01-2020 hebben we het contract met mm baas moeten laten vallen. Nu kwamen ze er achter dat ik eigenlijk in de iva had moeten zitten ,paar zware financiële jaren achter de rug ,zou nu beter worden want ik had met terugwerkende kracht geld gekregen. Nu heb ik iva 700(wia) en krijg wekelijks 157 van de ziektewet .moet weer 2 jaar in de ziektewet voor ik volledig iva krijg .heb al heel vaak gebeld met ze maar krijg steeds verschillende antwoorden .

    Antwoord
    • Linda

     jeetje wat een gedoe en lastige situatie. Sterkte met alles Joke.

     Antwoord
 14. jolanda olsthoorn

  Beste linda

  Ondertussen heb ik een keuring achter de rug en daar telefonisch van het uwv een eerste oordeel gehad , ze vinden dat ik gewoon kan werken en gaan mee met het actueel oordeel van de bedrijfsarts , nu moet er nog een arbeidsdeskundige aan te pas komen en dan weer verder …. ik stond aan de grond genageld
  het gaat erom dat er niet geluisterd wordt en daar wordt ik zo boos over.
  Ik heb al je handige tips opgevolgd maar mocht niet baten . -Deze bedrijfsarts krijgt haar zin van af dag 1 was er al een te hoge spanningsboog en moest ze mij niet , alles werd in twijfel getrokken … ik ben kapot leeg en altijd energieloos

  Antwoord
  • Linda

   Wat een nare klote situatie Jolanda. Misschien een goede advocaat in de arm nemen en in bezwaar gaan. Op de website van OnlineBuddies.nl is een UWVrubriek waar ook een blog staat over in bezwaar gaan ed. Wie weet heb je er iets aan en mocht je een goede advocaat wensen dan kan ik je aanraden: Rudolf van der Ham van advocaten in de praktijk: http://www.indepraktijk.com. Heel veel sterkte en succes gewenst.

   Antwoord
 15. T. Pennings

  Hoi Linda,

  Na het lezen van je verhaal zit ik met de vraag wat de vorige verzekeringsarts van je situatie vond.

  Ik ben namelijk afgelopen week zelf bij de verzekeringsarts geweest en hoewel het duidelijk is dat mijn klachten mij enorm belemmeren in eigenlijk mijn volledige leven en zelfzorg ziet deze verzekeringsarts mogelijkheden (n.b. 5 voorgaande bedrijfsarten zagen deze niet). Het komt er op neer dat wanneer je niet bent opgenomen, niet bedlegerig bent of bijna dood bent dat er mogelijkheden zijn.

  Wat zijn je verdere ervaringen met een arbeidsdeskundige en heb je wellicht tips?

  Dankjewel!

  Antwoord
  • Linda

   Ik heb je privé gemaild.

   Antwoord
 16. An

  Gisteren belde het uwv dat ik een iVA uitkering ga krijgen waar ik nooit rekening mee heb gehouden…ik lig er nu al uren van wakker.. iedereen zei Uwv is streng, misschien wordt je gedeeltelijk afgekeurd maar hou er rekening mee van niet enz en dan dit… Ik vraag me nu af wat dit voor financiële gevolgen mee brengt enz en nog tips misschien mbt werkgever. Werkgever betaald mij nog…

  Antwoord
  • Linda

   zo herkenbaar dat het zo’n dubbel gevoel is. Wie weet heb je iets aan de lotgenoten facebook groep online buddies. Meer info staat op http://www.onlinebuddies.nl

   Je moet straks even goed opletten omdat je werkgever je straks wegens 2 jaar ziekte je zal gaan ontslaan dat iemand wel de vaststellingsovereenkomst controleert. Iemand zoals ik. Vaak proberen ze hier nog wat te sjoemelen en je wil wel gewoon netjes uitbetaald krijgen waar je recht op hebt, pas goed op en let goed op! Ik zie hier ontzettend veel mis gaan. Lees hier meer over ‘Eerlijk met ontslag’ welke ook geldt na 2 jaar ziekte: https://www.deontslagexpert.nl/vaststellingsovereenkomst/

   Antwoord
   • An

    Ik werk al ruim 27jaar bij de overheid en het sloeg in als een bom, ben net 45 en nu helemaal afgekeurd terwijl ook niemand in mijn omgeving het verwachte… Bedankt voor de tip, ik heb ook geen idee hoe het nu verder gaat…

    Antwoord
 17. sieta

  Hallo linda , ben al een paar jaar afgekeurd door een dubbele nekhernia.heb nu vaak klachten schouders en armen.kan niet alles meer in huis doen.Heb ik ook recht op hulp???

  Antwoord
  • Linda

   Hi Sieta,
   ik weet even niet op welke hulp je doelt? Wellicht is OnlineBuddies interessant voor je. Hier kan je dergelijke vragen aan lotgenoten stellen. 😀 
   Ben jij op zoek naar lotgenoten met een chronische beperking?Ik ben medeoprichter van http://www.OnlineBuddies.nl, een website met veel (blogs)informatie over allerlei zaken betreffende chronische ziekte, UWV en arbeidsongeschiktheid. Via de website kun je je aanmelden voor de besloten Facebookgroep om in contact te komen met anderen die ook in zo’n situatie zitten!
   Liefs Linda

   Antwoord
 18. Joshua

  Beste Linda,

  Oktober 2016 was mijn eerste ziektedag. November 2016 mijn eerste keuring gehad.

  Een weekje geleden werd ik voor de derde keer gekeurd door uwv verzekeringsarts. Alle drie de keuring ben ik 80 – 100% arbeidsongeschikt bevonden.

  Ik ben momenteel (na lang wachten) in behandeling bij de psychiater. Ik heb veel spanningen waardoor ik veel transpireer. Psycho somatische klachten, door spanning en stress krijg ik vast zittende rug spieren en dit doet veel pijn. Mijn problemen zijn begonnen in mijn jeugd, ik heb jaren lang met mijn klachten gewerkt en op het gegeven moment was mijn buffer vol en mijn problemen waren nog groter geworden.

  Ik ben elke keuring 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. Hoevaak moet ik nog gekeurd worden om de IVA te krijgen?

  Moet ik een advocaat nemen?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Joshua,

   hier durf ik je niet in te adviseren of iets over te zeggen. Wellicht kan je zelf bezwaar maken en IVA eisen. Geen idee. Arbeidsrecht en Sociaal Zekerheidsrecht (WIA uitkeringen ed) zijn echt 2 totaal verschillende vakgebieden. Je kan contact opnemen met Rudolf van der Ham van https://www.indepraktijk.nu/advocaten/rudolf-van-der-ham Hij kan je vrijblijvend informeren naar mogelijkheden.

   Groeten Linda

   Antwoord
 19. Gerda

  Hallo Linda,
  Wat geweldig dat je dit doet en duidelijkheid geeft over zaken.
  Mijn situatie is als volgt: ik ben 58 jaar en heb al ruim 41 dienstjaren achter de rug.

  Nu heb ik eind oktober 2018 een chronische hoofdpijn gekregen, die nummulaire- of munthoofdpijn wordt genoemd. Het is een pijnlijke plek op je hoofd die zenuwsteken geeft. Er is niet veel over bekend en er zijn niet veel patiënten die deze aandoening hebben. Normaal gesproken wordt er een infiltratie gedaan met prednison en een verdoving erbij. Mijn neuroloog ziet ongeveer 10 patiënten per jaar en die krijgen deze injectie. Hij zegt zelf dat hij deze patiënten daarna nooit meer terugziet. Bij mij is het een ander verhaal helaas…. Ik heb nu 2x deze injectie gehad en vele vele medicatie die allemaal niet helpen. Verder kom ik slecht de dag door maar ben niet echt bedlegerig.
  Ik krijg ongeveer 1 x per minuut een pijnscheut in mijn hoofd waardoor ik me niet langer dan 20 min. achter elkaar kan concentreren.

  Het gesprek met de verzekeringsarts heb ik vorige week gehad. Er was iemand bij me van een adviseringsbureau, die ingehuurd word door mijn werkgever en is onafhankelijk. Dit snap ik ook niet helemaal en de verzekeringsarts snapte het ook schijnbaar niet, maar zij steunt mij in alles en stelde goede vragen.
  Hij was het op 2 punten niet eens met de arboarts. Ten eerste vond hij dat ik ook had moeten proberen om thuis te werken. Daarop gaf zij de opmerking dat de arboarts mij marginaal belastbaar vond d.w.z. dat je uiterst beperkt belastbaar bent. Ten tweede dat er nog benutbare mogelijkheden zijn die de arbeidsdeskundige zal toelichten.

  Nu ben ik aan het wachten tot ik van de arbeidsdeskundige hoor. Ik weet niet hoe lang dat gaat duren, misschien dat jij dat weet?

  Met vriendelijke groet,
  Gerda

  Antwoord
  • Linda

   Hi Gerda,

   Spannend allemaal eh en maar afwachten wat iemand allemaal gaat beslissen. Het is nu top drukte bij het UWV en alles vertraagt gigantisch. Wat je kan doen als ze de data niet nakomen van de beslissing geven is een in gebreke stelling sturen. Mijn ervaring is dat je dossier dan toch lijkt het sneller opgepakt wordt omdat er een dagboete per te late dag op staat. Google er even op ‘in gebreke stelling UWV” Sterkte en succes met wachten.

   Groeten Linda

   Antwoord
 20. Anoniem

  Fijn voor jou dat je een goede arts tegen kwam .
  Die van mij was alle behalve aardig en heeft me met zijn woorden nog altijd het idee gegeven dat ik niks waard ben.

  Antwoord
  • Linda

   Helaas zijn er ook mensen zonder goede ervaringen. Ontzettend rot en sneu. Sterkte!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.