...
Hoe kan ik mij voorbereiden op de WIA keuring | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 mei 2024
Hoe vraag je een WIA-voorschot aan als je WIA te laat is?

Na 2 jaar ziekte stopt in principe de loondoorbetaling vanuit de werkgever. Dit is bij de meeste werkgevers. Een enkele CAO moet wel nog langer doorbetalen tot het moment van het ontslag maar dit is zeer zeldzaam. En dan.. je loon stopt.. wat nu?


Vraag een WIA voorschot aan

Je kan simpel bellen naar de werknemers telefoon van het UWV om aan te geven dat je werkgever de loondoorbetaling stop zet en jij dus een WIA voorschot wilt. Het UWV zorgt er dan voor dat je een WIA voorschot krijgt en zo kom je dus niet zonder inkomen te zitten.

Sommige werkgevers willen langer loon doorbetalen

Dit is natuurlijk super attent maar al dat salaris moet je gaan terugbetalen terwijl je het WIA voorschot (zeker op dit moment door alle achterstanden) niet hoeft terug te betalen. Vroeger was het zo dat als je WIA keuring erdoor was dan kreeg je of WIA of WW (mits je voldoet aan de ww eisen) en dat verrekende ze dan met terugwerkende kracht met je WIA voorschot. Hierdoor zijn vroeger mensen massaal in de financiële problemen gekomen. Dus de overheid heeft nu besloten dat er vooralsnog geen verrekeningen plaatsvinden omdat het hun schuld is dat er achterstanden zijn. Hier mogen de werknemers niet de dupe van worden.

Hier lees je de huidige stand van zaken: https://www.uwv.nl/particulieren/actueel/terugbetaling-te-veel-ontvangen-wia-voorschot-vervalt.aspx

Sommige werkgevers gaan pushen op ontslag

Sommige werkgevers gaan al pushen op het ontslag terwijl er nog geen WIA uitspraak is. Neem dan alsjeblieft alvast contact met ons op. Wij halen ze vaak van je nek of we maken de VSO al helemaal klaar en zodra de WIA beslissing valt je dan enkel nog een handtekening hoeft te zetten.

Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte?

Wat moet ik doen als UWV te laat is met mijn beslissing?

Kan ik een VSO tekenen wanneer mijn WIA beslissing nog niet binnen is?

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.