Moeten mijn (negatieve) vakantiedagen uitbetaald worden bij een ontslag met een VSO | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 24 februari 2024
Waarom jij liever een vaststellingsovereenkomst krijgt dan een ontslagvergunning via het UWV?

De ontslagvergunning via het UWV krijgt een werkgever niet zomaar. Er moeten dan serieuze zwaarwegende bedrijfseconomische redenen zijn. De werkgever moet allemaal formulieren invullen en de werknemer moet/mag ook reageren richting het UWV. Daarnaast is de vraag of terecht het juiste poppetje geselecteerd is en kijkt het UWV naar het afspiegelingsbeginsel. Helaas nu door COVID is het krijgen van een ontslagvergunning via het UWV vele malen makkelijker geworden. 

Ben je ziek of zwanger dan geldt er een ontslagverbod!

Als je ziek bent dan geldt er een ontslagverbod en zal je werkgever voor een zieke werknemer of een zwangere werknemer geen ontslagvergunning van het UWV krijgen. Gebeurt dit toch dan is er iets vreemds aan de hand. Je kan dan het beste bezwaar maken bij het UWV tegen deze ontslagvergunning. Waarschijnlijk was het UWV hier niet van op de hoogte.

Na 2 jaar ziekte geen ontslagverbod meer

Na 2 jaar ziekte is er geen ontslagverbod en kan je wel ontslagen worden via een ontslagvergunning UWV. Ook wanneer je te maken krijgt met ontslag na 2 jaar ziekte is je voorkeur altijd de VSO. Lees: Hoe werkt ontslag na 2 jaar ziekte.

Uitzondering ziek toch een ontslagvergunning UWV:

Als een bedrijfsarts verklaart dat je binnen 4 weken beter bent dan kan de ontslagvergunning alsnog doorgaan of als de ontslagvergunning is ingediend voor jij je ziek hebt gemeld. Het moment van indienen van de ontslagvergunningsaanvraag is dan leidend.  

Bij de ontslagvergunning UWV heb je een basis deal.

Wanneer er door het UWV een ontslagvergunning wordt toegekend zijn er basisvoorwaarden waar je recht op hebt. Let op: het UWV zegt alleen ja of nee of je ontslagen mag gaan worden. Daarmee moet je dus maar afwachten of je de juiste bedragen gestort krijgt. De basisdeal ziet er als volgt uit:

 1. De transitievergoeding: echter zegt het UWV niet hoeveel dit zou moeten zijn. Helaas berekenen veel werkgevers deze verkeerd. Laat dit dus altijd door een specialist controleren. 
 2. Uitbetaling van vakantiedagen, tenzij anders in je contract en of CAO staat.
 3. De juiste fictieve opzegtermijn moet de werkgever aanhouden mbt het vaststellen van de juiste einddatum. 

Er is een heleboel ook niet geregeld denk bijvoorbeeld aan:

 • Je kan geen extra’s eisen zoals bijvoorbeeld een hogere transitievergoeding. Dit hangt wel af van je exacte situatie. 
 • Over de einddatum kun je niet onderhandelen.
 • Er is niets geregeld over vrijstelling van werk en of je wel of niet door moet werken en hoeveel.
 • Postcontractuele bedingen uit je contract.
 • Opleidingskosten.
 • Vergoeding voor juridische bijstand.
 • Overlijden en dat het geld dan alsnog naar de nabestaanden moet. 
 • Afspraken over je lease auto.
 • En nog veel meer

Reorganisatie / sociaal plan?

De deal in een social plan is vaak een stuk beter dan de deal middels een ontslagvergunning. Dit sociaal plan is vaak met een OR of vakbonden samengesteld. Werkgevers mogen dan personeel gaan ontslaan maar wel onder bepaalde ‘nette’ omstandigheden. Wat hier alleen soms weer mis gaat is dat het sociaal plan niet goed wordt toegepast in je VSO. We hielpen is een klant waarbij de werkgever 2 maandsalarissen niet had doorberekend in de VSO wat middels het sociaal plan wel moest. Dus ook hier valt vaak nog serieus te onderhandelen.

Verschil van inzicht?

Vaak als men met een VSO wegens verschil van inzicht komt dan heeft een werkgever onvoldoende dossier om je middels een ontslagvergunning UWV te ontslaan. Dit betekend vaak ook dat je in deze VSO meer kunt onderhandelen dan een mogelijk deal via de ontslagvergunning.

Waarom dus liever een VSO?

Omdat je in een VSO alles tot in de details goed kan vastleggen en soms via die weg hogere vergoedingen kunt krijgen. Let op dit ligt wederom aan de exacte situatie. Je wilt in ieder geval zeker weten dat je deal in de VSO altijd minimaal hetzelfde is of beter dan de weg van de ontslagvergunning bij het UWV.

Wees in deze tijden zuinig op een ontslagvoorstel ofwel vaststellingsovereenkomst aanbod!

De kans is dus groot wanneer je niet in wilt gaan op een ontslagvoorstel met wederzijds goedvinden (vaststellingsovereenkomst) de werkgever alsnog ontslag kan krijgen via het UWV en dan heb je dus geen keus meer. Kortom een vaststellingsovereenkomst is het fijnste om mee ontslagen te worden omdat je over zoveel meer kunt onderhandelen dan je denkt en alles in een keer goed kunt vastleggen. Je krijgt een unieke kans om alles in een keer juist en goed op papier te zetten. 

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.