...
Wanneer kan ik in de problemen komen met mijn WW aanvraag?
Gepubliceerd op 23 mei 2024
Wanneer kan ik in de problemen komen met mijn WW aanvraag?

 

Je hebt net je vaststellingsovereenkomst getekend en je denkt dat alles eindelijk geregeld is. De waarheid is echter anders. Je blijkt geen recht te hebben op een WW omdat je niet bewust was van de fouten die in jouw VSO stonden.

We zien maar 1 kloppende VSO (=vaststellingsovereenkomst) per maand. Regelmatig staan er fouten in een VSO waardoor mensen (tijdelijk) zonder inkomen en WW komen te zitten. 

Er zijn manieren om dit te voorkomen.

In deze blog geef ik je 5 voorbeelden zodat jij weet waar je op moet letten tijdens je ontslag.

IN EEN VSO MAG MEN AFSPREKEN WAT MEN WIL

Een groot probleem is dat werkgever en werknemer vrij zijn om met elkaar af te spreken wat ze willen in een VSO. Het gevaar is dat jij een handtekening zet onder een verkeerd VSO wat vanaf het moment dat je hebt getekend rechtsgeldig en dus ‘juridisch” kloppend is maar is deze VSO dan ook wel rechtsgeldig en “juridisch” kloppend.

Hierdoor kunnen er dus ook (bewust) fouten gemaakt worden in de VSO die negatieve consequenties voor jou hebben. Bijvoorbeeld dat je geen WW kunt aanvragen of tijdelijk geen WW krijgt.

VERKEERDE OPZEGTERMIJN

Als er een verkeerde einddatum en/of opzegtermijn in de VSO vermeld staat, dan kan het zijn dat je vanaf die verkeerde einddatum tot eigenlijk een kloppende einddatum geen WW kunt krijgen. 

Stel je opzegtermijn is 2 maanden maar je werkgever en jij hebben in de VSO maar 1 maand opzegtermijn vastgelegd. Dan kom je dus 1 maand zonder WW te zitten.

INITIATIEF WERKNEMER

We zien maar 1 kloppende VSO per maand. We zien ook nog heel vaak VSO’s waarin staat dat het ontslag op initiatief van werknemer is. Zelfs de grootste organisaties van wie je goed werk verwacht maken fouten. Wanneer er op initiatief van werknemer in staat kun je NOOIT een WW aanvragen en krijgen want je bent verwijtbaar werkloos. Ook als jij om een VSO hebt gevraagd moet er alsnog altijd in staan dat het op initiatief van werkgever is. Tenzij je natuurlijk geen WW wilt aanvragen ;).

JE BENT ZIEK

Je mag als zieke werknemer eigenlijk geen VSO tekenen. Dit komt omdat een werkgever 2 jaar lang een loondoorbetalingsplicht heeft in Nederland. Sterker nog vanaf 41 weken ziekte weet het UWV dat jij ziek bent. Dit komt omdat werkgevers vanaf 41 weken ziekte verplicht zijn een ziekmelding aan het UWV door te geven. Vaak doet de arbodienst van je werkgever dit automatisch voor hen.

Er zijn mogelijkheden om toch een VSO te sluiten met elkaar als je ziek bent maar dit is echt maatwerk! Doe dit niet alleen en schakel ons alsjeblieft in. Er staat teveel op het spel en fouten kun je je niet veroorloven.

Het hangt af van de ziekte, van je situatie, van waar je staat en wat het vooruitzicht is. Dit bespreken wij met je om vervolgens te kijken wat er mogelijk is en of wat verstandig is. 

TIJDELIJK CONTRACT ZONDER TUSSENTIJDS OPZEGBEDING

Wanneer er een tijdelijk contract is voor bepaalde tijd en je werkgever wil een VSO met je aangaan dan kan dit alleen wanneer er ergens een tussentijds opzegbeding in je contract of personeelshandboek staat. Controleer dit goed.

Wanneer dit er niet is dan krijg je tot einde van je tijdelijk contract geen WW. 

Kortom: Schakel altijd een expert in en ga niet zelf aan de slag.

Heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.