...
Gepubliceerd op 08 december 2024
Verschil ontslagvergoeding en transitievergoeding
Wat zijn wettelijke en bovenwettelijke verlofdagen? | De Ontslagexpert
Wat is het verschil tussen de ontslagvergoeding en de transitievergoeding? Is er überhaupt een verschil? De transitievergoeding is de basis, de leidraad waar je mee werkt, maar wordt deze altijd gebruikt? Of zijn er ook casussen waarbij de ontslagvergoeding leidend is? In deze blog geven we antwoord op de vraag: “wat is nu precies het verschil tussen de ontslagvergoeding en de transitievergoeding?”

Het verschil tussen de ontslagvergoeding en de transitievergoeding

De termen ontslagvergoeding, beëindigingsvergoeding en transitievergoeding worden vaak door elkaar gebruikt. Alle vergoedingen hebben te maken met het ontslag, maar als we naar de kern gaan kijken is er een fundamenteel verschil tussen de vergoedingen.

De ontslagvergoeding is geen vast bedrag. Deze wordt bepaald na onderhandeling met de werkgever. Bij het ene ontslag kan de ontslagvergoeding dus €0 bedragen, terwijl bij een ander ontslag de ontslagvergoeding op €10.000 wordt bepaald. Er is geen basisbedrag waar de ontslagvergoeding aan moet voldoen.

De transitievergoeding daarentegen is wettelijk bepaald. De transitievergoeding staat letterlijk voor ‘de transitie naar ander werk’. In de wet staat precies vastgelegd hoe de transitievergoeding berekend moet worden en aan welke voorwaarden deze moet voldoen. Op het moment dat de transitievergoeding toegepast moet worden, weet je dus precies wat je kan verwachten in de vaststellingsovereenkomst. Toch is het nog mogelijk om soms een hogere of een lagere transitievergoeding toe te kennen. Uiteraard in overleg en in uitzonderlijke gevallen. Wij leggen je het graag uit tijdens het ontslagtraject.

Het verschil tussen de ontslagvergoeding en de transitievergoeding is dus dat de ontslagvergoeding na goed onderhandelen wordt toegekend. De transitievergoeding is wettelijk bepaald en biedt een basis voor de vaststellingsovereenkomst en de onderhandeling. Helaas betekent dit niet dat de transitievergoeding altijd goed berekend wordt…

Transitievergoeding na 2 jaar ziekte met ontslag

Als je na 2 jaar ziekte met ontslag gaat, dan heb je recht op de wettelijke transitievergoeding. De werkgever kan deze na 2 jaar ziekte gecompenseerd krijgen van het UWV, dus vaak zien we dat in deze vaststellingsovereenkomsten de transitievergoeding letterlijk wordt genoemd. Helaas zien we dat zelfs in deze vaststellingsovereenkomsten nog enorm veel fouten worden gemaakt. Werkgevers weten niet goed hoe ze deze transitievergoeding moeten berekenen of maken soms expres fouten zodat ze minder hoeven te betalen. Veel werknemers en werkgevers denken namelijk dat ze met het platte brutoloon moeten rekenen en niets is minder waar. Afhankelijk van alle overige looncomponenten en arbeidsvoorwaarden moeten er bedragen bovenop je brutoloon gerekend worden. 

Dat er zoveel fout gaat is schandalig, maar helaas gebeurt het nog steeds heel vaak. Ontslag is maatwerk, elk ontslag is verschillend. Werkgevers hebben dit vaak niet door en gebruiken voor ieder ontslag hetzelfde uitgangspunt, wat dus echt niet juist is. Hierdoor zien wij gemiddeld maar één kloppend ontslag per maand (dit is minder dan 2%). 

In de transitievergoeding worden nog zo ontzettend veel fouten gemaakt. Dit kan zijn doordat de bonussen, het vakantiegeld, de ploegendienst of de ORT niet goed is meegerekend maar het kan ook andere factoren hebben. De kunst is dus om het juiste maandbedrag te bepalen, dat de rekenmachine ingaat, om de transitievergoeding te berekenen. Hoe langer je in dienst bent geweest hoe sneller een klein foutje in de honderden tot duizenden euro’s kan oplopen. Wij weten precies hoe de wettelijke transitievergoeding in elkaar zit. 

Dus ja.. ook bij een 2 jaar ziekte ontslag boeken wij ontzettend veel financiële winst voor onze klanten. Heel vaak zit er veel meer in dan dat jij in eerste instantie denkt. Een eerste ontslagvoorstel is de basis maar bijna nooit het eindpunt. Je hebt vaak een veel sterkere positie dan je zelf denkt. Laat daarom altijd je vaststellingsovereenkomst door ons checken: wij weten wat je hoort te ontvangen en waar je recht op hebt.

Reorganisatie of sociaal plan: wettelijke transitievergoeding

Bij een reorganisatie of een sociaal plan zien we vaak dat er ook gesproken wordt over de wettelijke transitievergoeding. Bij dit soort ontslagen wordt de wettelijke transitievergoeding vaak met een factor vermenigvuldigd: keer 1,3 of soms zelfs keer 2. Dit bedrag wordt dan door de werkgever aan de werknemer als transitievergoeding/ontslagvergoeding betaald. Ook hierbij komen de onderhandelingen goed van pas, want de vraag is of het sociaal plan bijvoorbeeld goed is doorgevoerd per individu. En welke onderhandelingsruimte is er nog. Het ene sociaal plan is helemaal dichtgetimmerd en de ander heeft ruimte ter onderhandeling. Maar het allerbelangrijkste is om te zorgen dat je krijgt waar je recht op hebt en dat is het sociaal plan juist toegepast op jouw situatie. Door vaak copy paste werk kloppen veel vaststellingsovereenkomsten toch niet. 

Word je ontslagen wegens gegronde bedrijfseconomische redenen?

Dan zou je via een ontslagvergunning bij het UWV ontslagen kunnen worden. Via deze weg zou je een bepaalde minimum deal moeten krijgen met onder andere de juiste wettelijke transitievergoeding. Ook hier worden deze massaal verkeerd berekend. Dus mocht je een vaststellingsovereenkomst ontslag krijgen dan wil je wel minimaal deze minimum deal, anders zouden we je nooit adviseren deze vaststellingsovereenkomst te tekenen. 

Word je tijdelijk contract niet verlengd of word je ontslagen in je proeftijd?

Dan heb je ook recht op de transitievergoeding. Deze moet de werkgever eigenlijk binnen 1 maand na uitdiensttreding uitbetalen. Ook hierin wordt gesjoemeld en hierdoor krijgen werknemers soms niet het juiste recht. Wij kunnen je transitievergoeding tegen betaling voor je controleren.

Doe jezelf niet tekort en laat je vaststellingsovereenkomst of transitievergoeding altijd checken door onze ontslagexperts. Onze juridische hulp wordt in 98,5% van de gevallen ook nog eens door je werkgever betaald. Met onze hulp weet je zeker dat jij krijgt waar je recht op hebt, een kloppend en eerlijk ontslag die WW proof is. Wie wil dat nou niet? Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op zodat wij je kunnen adviseren. 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Gw Muller

    Goede middag ik heb een vraag het bedrijf waar ik werk sluit per 1 maart2024 ik zit ivm ziekte in een reagratie traject dus de uren rustig aan het opbouwen ga nu naar een bureau die hoort bij het tweede traject dat loop tot 23 augustus 2024 heb ik nog ergens recht op wacht met geduld een reactie af alvast bedankt voor het lezen van deze mail

    Antwoord
    • Linda

      Als het gehele bedrijf stopt dan zal de werkgever een ontslagvergunning krijgen van het UWV en ga je bij hen de ziektewet in. Je behoudt hierbij het recht op een transitievergoeding.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.