Werkgevers zijn gedurende 9 maanden na de bevalling verplicht om mee te werken aan het mogelijk maken van borstvoeding. Dit kan middels kolven of door het daadwerkelijk geven van borstvoeding aan de baby. Hoe zit dit nu precies?
Werknemer moet dit kenbaar maken
Indien de werknemer wil gaan kolven of borstvoeding wil gaan geven dan moet deze dit kenbaar maken bij de werkgever. De werkgever is verplicht om dit mogelijk te maken en zal sowieso moeten zorgen voor een afgesloten kolf en of rust ruimte.
Waaraan dient een kolfruimte te voldoen?
- De ruimte moet afsluitbaar zijn van binnen uit.
- Je moet er goed kunnen zitten en rusten. Een rustbank of rustbed.
- Het moet er hygiënisch zijn, een toilet valt hier niet onder.
- Werkgever moet zorgen voor een plek waar de melk koud gezet kan worden.
- Er mogen geen schadelijke stoffen zijn en er moet een goede klimaatbeheersing zijn.
- Er moet privacy zijn.
Wat als er geen geschikte ruimte is?
Wanneer er geen geschikte ruimte is dan mag de werknemer zelf een ruimte kiezen. Borstvoeding is wat lastiger om op het werk zelf te geven. In de wet staat niets over het feit dat de baby mee mag naar het werk. In de praktijk zie je dan soms dat de baby gebracht en gehaald wordt of dat de werkgever en werknemer afspreken dat de moeder naar haar baby gaat. Wat je dan vaak in de praktijk ziet is dat er afspraken zijn voor aangepaste werktijden of thuiswerken.
Maximale tijd voor kolven en borstvoeding
Werknemer mag 1/4 deel van de werktijd besteden aan kolven of het geven van borstvoeding. De werknemer mag zelf bepalen hoevaak en hoelang zij hier aan besteedt met de max van deze 1/4 per dag of per dienst. Wel is het verstandig om alles af te stemmen met de werkgever. Deze 1/4 tijd dient de werkgever door te betalen als zijnde werktijd.
Wist je dat:
- Je calamiteitenverlof kunt inzetten om je zieke kindje van de crèche op te halen?
- Er toch voordelen zitten aan het opnemen van ouderschapsverlof?
- Je recht hebt op extra pauzes, geen nachtdiensten, en noodzakelijk zwangerschaps onderzoeken doorbetaald onder werktijd?
- Een vruchtbaarheidsbehandeling onder calamiteitenverlof kan vallen?
- Langer zwangerschapsverlof /bij een meerling, langer verlof wanneer je baby langere tijd in het ziekenhuis is?
0 reacties