...
Gepubliceerd op 14 september 2024
6 Wist je datjes omtrent zwangerschap die jij niet wist!

Zwanger zijn is een speciale en bijzondere situatie! Daarom zijn er ook bijzondere en speciale regels omtrent zwangerschap. Ik deel in deze blog een aantal feiten met jullie die jullie vast nog niet wisten maar graag willen weten.

1. Recht op langer zwangerschapsverlof bij een meerling

Vrouwen die in verwachting zijn van een meerling hebben recht op langer zwangerschapsverlof. Het zwangerschapsverlof gaat normaliter in tussen de 4-6 weken voor de uitgerekende datum. Wanneer je in verwachting bent kan je een verzoek bij de werkgever indienen om 8-10 voor de uitgerekende datum met zwangerschapsverlof te gaan.

2. Mag een werkgever verplichte verlofdagen in mindering brengen op het verlofsaldo van zwangere vrouwen?

Sommige werkgevers hebben verplichte vaste vrije dagen vastgesteld. Dit is opgenomen in CAO, contract of personeelshandboek. Denk bijvoorbeeld aan de bouwvak, een zomersluiting of een kerstsluiting. Het antwoord is nee. De wet WAZO ziet het als volgt. Wanneer een vrouw met zwangerschapsverlof of bevallingsverlof is kan en mag zij sowieso niet werken. Wanneer zij niet kon werken door dit verlof, dan mogen er ook geen verplichte verlofdagen ingehouden worden op haar saldo.

3. De couveuseregeling zorgt voor recht op langer bevallingsverlof

Moeders van pasgeboren baby’s die langdurig in het ziekenhuis worden opgenomen hebben recht op langer bevallingsverlof. Dit bevallingsverlof kan met maximaal 10 weken verlengt worden. Dit is een nieuwe wet die per 1 januari 2015 in gang is getreden.

De couveuseregeling gaat in vanaf de achtste dag van de ziekenhuisopname van het kindje. Deze dagen worden vanaf de achtste dag opgetelt bij het bevallingsverlof. De regeling is gekomen zodat moeders ook thuis nog de gelegenheid krijgen om voor hun kindje te zorgen. Je moet uitbreiding van dit bevallingsverlof aanvragen bij het UWV of de werkgever.

4. Reiskosten tijdens het zwangerschapsverlof

Meestal regelen werkgevers in het personeelshandboek, contract of het ziekteverzuimreglement iets omtrent de reiskosten tijdens zwangerschap. Mocht er niets geregeld zijn dan mag een werkgever de maand waarin je met verlof gaat en de maand erop nog reiskosten uitbetalen. Na die periode moeten de reiskosten stopgezet worden. Deze regel geldt overigens ook bij bijvoorbeeld langdurige ziekte. Stel je gaat half juli met verlof of je wordt half juli ziek; dan krijg je de maand juli en augustus nog reiskosten doorbetaald. Dit geldt overigens ook voor de eventuele onkostenvergoeding. Precies op dezelfde manier. 

Mag ik de reiskosten, onkostenvergoeding ook meteen stopzetten? Als jij op papier niets hebt staan kan de werkgever de kosten ook meteen stopzetten. Dit komt omdat de werknemer fiscaal ook geen kosten meer maakt. 

5. De laatste 4 weken van je bevallingsverlof mag je zelf verdelen en opnemen

Ik denk dat veel vrouwen dit niet weten maar dit in de praktijk eigenlijk ook niet doen. Toch voor de dames onder ons die niet kunnen wachten om weer te gaan werken. Je mag eerder starten met werken in je bevallingsverlof. Je mag namelijk de laatste 4 weken van je bevallingsverlof zelf over een duur van maximaal 30 weken verspreid opnemen in overleg met de werkgever.

6. Wat dient men mee te tellen voor het vaststellen van je dagloon

Hoe werkt het? Wanneer je in dienst bent van een werkgever dan geeft de werkgever jouw zwangerschap op bij het UWV. De werkgever krijgt dan achter de schermen geld van het UWV om jou tijdens je zwangerschap loon uit te betalen. De overheid heeft dit systeem toegepast om te voorkomen dat werkgevers geen jonge vrouwen meer willen aannemen omdat ze anders steeds loon moeten betalen tijdens zwangerschapsverlof.

Er is een maximaal dagloon € 202,- (1 jan 2016). Dus stel dat jij heel veel verdient dan krijgt de werkgever niet dit volledige bedrag achter de schermen terug. Voor het berekenen van je dagloon moeten alle vaste componenten meegerekend worden. Denk hierbij aan ploegentoeslagen, vakantiegeld, vaste winstuitkering, 13de maand. Let dus op dat jij het juiste uitbetaald krijgt en werkgevers let op of jij het juiste bedrag uitgekeerd krijgt van het UWV.

Heb jij nog meer brandende vragen omtrent zwangerschap? Stuur ze in via info@lindasresources.nl

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.