Je wilt zwanger worden en het lukt niet. In deze situatie ga je vaak een traject in van IVF vruchtbaarheidsbehandeling. Je hebt hier niet zoveel invloed op en zal op het moment dat de eicellen gerijpt zijn en op het moment van bevruchting bij de gynaecoloog aanwezig moeten zijn voor behandeling. Sinds 31 augustus 2015 heeft Minister Asscher een brief aan de tweede kamer verzonden waarin een vruchtbaarheidsbehandeling onder werktijd officieel onder calamiteitenverlof of kortdurend verzuimverlof kan vallen.
Wat is calamiteitenverlof?
In een eerdere blog schreef ik dat je onder andere gebruik kunt maken van calamiteitenverlof wanneer je per direct je zieke kindje van de crèche of school moet ophalen. Calamiteitenverlof is bedoeld voor de eerste noodopvang waarbij je onmiddellijk vrij moet nemen voor iets wat niet uitgesteld kan worden naar een ander moment.
Waarom calamiteitenverlof mogelijk is bij IVF vruchtbaarheidsbehandeling?
Calamiteitenverlof is dus bedoeld voor situaties die niet uitgesteld kunnen worden en toch onder werktijd moeten gebeuren. Dit is vaak het geval wanneer je een IVF vruchtbaarheidsbehandeling hebt. Wanneer er een bevruchting is van een eicel en spermacel dan moet deze binnen één a twee dagen terug geplaatst worden bij de vrouw. De gezondheidszorg in Nederland is vaak alleen onder werktijd open. Werkgevers zullen dus mee moeten werken aan of calamiteitenverlof of kortdurend verzuimverlof. Wel zal je in deze situatie dus aan je werkgever kenbaar moeten maken waarvoor je weg moet. De werkgever moet namelijk wel kunnen beoordelen of het calamiteitenverlof of kortdurend verzuimverlof terecht is.
Wat mag een werkgever van de werknemer verwachten?
De werkgever mag wel van de werknemer verwachten dat hij niet langer afwezig is dan nodig. De werkgever moet kunnen beoordelen of het verlof terecht is en mag dus vragen om een bewijs van de werknemer. Wanneer de werknemer de werkgever niet op de hoogte wilt stellen van het feit dat die met een vruchtbaarheidsbehandeling bezig is zal deze ook geen aanspraak kunnen maken op calamiteitenverlof of kortdurend verzuimverlof.
Uitzondering:
Werkgevers kunnen in hun contract of personeelshandboek opnemen dat werknemers bij calamiteitenverlof eerst aanspraak maken op bovenwettelijk verlof. Controleer dus altijd goed wat hierover is afgesproken.
0 reacties