...
Gepubliceerd op 16 mei 2024
Shit ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering, wat nu?!

Als je jong bent en alles gaat goed denk je niet na over wat er allemaal mis zou kunnen gaan. Geloof mij dit kan een harde pittige les zijn met grote gevolgen voor de toekomst. Ik vertel in deze persoonlijke blog wat mijn ziekte voor financiële gevolgen heeft en auw dat doet heel erg pijn. Vandaar de titel shit ik heb geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ik vind het heel spannend om dit persoonlijke verhaal met jullie te delen, maar ik wil anderen helpen dit soort situaties te voorkomen.

Alles ging altijd goed

Ik ben een ontzettende harde werker en doorzetter. Als ik weet wat ik wil dan ga ik recht op mijn doel af. Nee bestaat niet en als ik er niet linksom kom dan wel rechtsom. Tuurlijk zijn er hobbels en beren op de weg maar hier kan je omheen, overheen of met het juiste geschut dwars doorheen. Toch?

Jaren keihard kunnen werken

Zo was ik jaren bezig met mijn carrière. Ik besloot welke HBO opleiding ik wilde gaan doen en deed dit deeltijd naast mijn relevante werk. In een eerdere blog vertelde ik al hoe zwaar een studie naast je baan is. Ik werkte hard, spaarde, haalde mijn motorrijbewijs, kocht mijn eerste echte eigen auto, kocht een motor en deed alles zelf. Ik haalde mijn diploma, kocht een prachtige woning die velen op mijn jonge leeftijd niet hadden kunnen kopen. Dit allemaal door snoeihard te werken! Ik had alles wat ik wilde.

Nooit gedacht dat het mis kon gaan

Ik heb nooit nagedacht over een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Het idee ooit gewoon niet meer zelfstandig mijn ”goede” salaris verdienen kwam niet in mij op. Als het niet linksom kon dan toch rechtsom. Dus hier dacht ik niet over na. Op wilskracht is toch alles mogelijk?! Ooit minder verdienen, nee ik zou alleen maar meer gaan verdienen, dat was tenslotte mijn doel. Als vrouw mijzelf moeten kunnen onderhouden en niet afhankelijk zijn van anderen. Ik had een missie!

Daar kwam de man met de hamer

Ik kreeg de diagnose van mijn zeldzame spierziekte! Ik besefte mij direct (daar mijn zusje deze zeldzame spierziekte heeft) dat dit grote gevolgen voor mij had. Ik wist dat ik mezelf kapot werkte en ik wist dat ik nooit meer fulltime zou kunnen werken! Wat nu?! Alles was niet meer mogelijk en ik kon wel op wilskracht doorgaan maar dit zou funest zijn voor mijn gezondheid. De grond zakte even onder mijn voeten vandaan.

Wat betekent het financieel wanneer je ziek bent?

Wanneer je ziek bent moet de werkgever 2 jaar loon doorbetalen. Wanneer je een tijdelijk contract hebt en je binnen de 2 jaar geen verlenging krijgt neemt het UWV het restant van de 2 jaar over. Je zit dan in de ziektewet bij het UWV. Afhankelijk van de afspraken bij je werkgever kan je loon bij ziekte al direct verlaagt worden. Soms gebeurd de verlaging in stappen. Bij mijn toenmalige werkgever zakte ik direct terug naar 70% en geloof mij dit is echt een groot bedrag netto. Bij het UWV krijg je in de ziektewet ook standaard 70%. Soms kan je dus bij je werkgever financieel gunstiger uit zijn als deze bijvoorbeeld het eerste jaar wel nog 100% uitbetaald. You get the point.

Sinds ik ziek ben 70% salaris

Ik krijg sinds mijn diagnose en dus sinds mijn ziekmelding nog maar 70% salaris. Dit is iets waar ik totaal geen rekening mee heb gehouden. Waar ik mijn hypotheek niet op heb uitgekozen en mijn levensstijl niet op had ingericht. Ik besef me ook heel goed dat heel veel mensen het nog slechter zullen hebben, maar voor mij doet dit pijn. Ik had carrière gemaakt, maar waarvoor? Ik had eerder altijd een keus en nu niet meer. Ik zou anders willen, maar mijn lichaam kan het niet aan. Ik moet het gewoon met mijn 70% doen. Nieuwe keuzes maken, rouwen en accepteren. Gezondheid first, daarna zien we weer verder maar AUW!

Had ik maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering

Iedereen kan te maken krijgen met ziekte. Kanker stapt het ene huis binnen en de ander slaat die over. Een hernia krijgt de een wel en een ander niet. Een ongeluk zit in een klein hoekje en kan door een ander veroorzaakt worden. Je weet gewoon niet of je altijd in staat zal zijn je huidige salaris te kunnen blijven verdienen. Daarom zijn verzekeringen en een buffer ontzettend belangrijk.

Kijk goed naar je persoonlijke situatie

Kijk daarom goed naar je persoonlijke situatie. Wat kan je wel en niet opvangen? Wat kan je wel en niet veroorloven en missen? Er zijn diverse verzekeringen mogelijk. Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid. Shit had ik deze maar! Een verzekering tegen inkomensverlies bij werkloosheid. Ik wil iedereen ervan bewust maken dat je soms geen keus meer hebt! Toch blijf ik positief en probeer ik mijn eigen mogelijkheden te creëren en te denken in oplossingen, maar het is niet altijd makkelijk.

Vroeger bepaalde mijn hoofd wat ik wel of niet aan kon, tegenwoordig bepaalt mijn lichaam dit! Ik heb niets meer te willen en dit is behoorlijk wennen en slikken voor een independent woman like!

Hit the stars below als je dit een ”leuk” artikel vindt en laat een berichtje achter dit vind ik altijd ontzettend lief en leuk. 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

4 Reacties

 1. Aileen

  Jeetje, wat een heftig verhaal. Mooi omschreven.

  Antwoord
  • Linda

   thanks super lief Aileen!

   Antwoord
 2. SjoeKe

  Goed opgeschreven! Kort en bondig. Je hebt mij aan het denken gezet…

  Antwoord
  • Linda

   Fijn echt belangrijk Sjoeke!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.