...
Gepubliceerd op 19 mei 2024
Hoe pittig een studie naast je baan is maar totally worth it!

Een studie naast je baan is heavy shit! Als ik achteraf terug kijk dan vraag ik me echt af hoe ik het ooit gedaan heb. Het was echt buffelen en afzien. Daarom des te meer trots dat ik dat diploma in ontvangst mocht nemen. Al mijn vakken in één keer gehaald en in totaal maar één tentamen gemist door omstandigheden. Proud!

Hoe het begon?

Toen ik van de Havo af kwam was ik zo klaar met school. Ik heb nooit mijn draai kunnen vinden bij al die borring vakken op de middelbare school. Ik had toen een bijbaan waar ik fulltime ging werken in het debiteurenbeheer. Dit vond ik erg leuk en ik vond het heerlijk om gewoon lekker geld te verdienen en te doen wat ik wilde. Ik wist ook niet goed wat ik wilde worden. Ik wist wel dat ik voor een goede toekomst ooit een HBO opleiding wilde volgen.

Mijn moeder zit ook in het HR vak en van haar hoorde ik altijd veel verhalen. Het had eigenlijk wel veel raakvlakken met wat ik belangrijk vond. Ik wilde met mensen werken en diversiteit hebben. HR is ontzettend breed en je kan er veel kanten mee op.

Ik besloot HR te gaan studeren

Fulltime terug in de schoolbanken en mijn salaris welke ik had niet meer hebben leek mij niks. Ik leer veel in de praktijk. Vertel of laat mij één keer iets zien en ik pak het direct op. Zodoende kwam ik uit bij een deeltijd opleiding die ik gewoon naast mijn baan kon doen. De NCOI en LOI zijn kneiter duur en zo kwam ik uit bij de deeltijd opleiding van Hogeschool Utrecht. Deze studie stond tevens goed aangeschreven dus dat leek me wel wat. Ik ben bij mijn werkgever gaan vragen naar de mogelijkheden om op HR te kunnen gaan werken en al snel had ik geregeld dat ze en mijn studie betaalde en ik gerelateerd werk kreeg. Nog steeds zo blij dat ik die kans destijds heb gekregen. Ik tekende een studieovereenkomst, tips waar op te letten in de studieovereenkomst lees je hier.

Ik werd het braafste meisje van de klas..

Er werdt gewerkt in 4 periodes per jaar en je had dan zo 4-5 vakken per periode. Ik maakte iedere periode een Excel sheet met een totaal overzicht wat er per week moest gebeuren. Ik ging naar alle lessen en maakte dan direct al het huiswerk omdat dan alles nog vers in mijn hoofd zat. Dit scheelde enorm veel tijd. Ik noteerde alle aantekeningen in de hoorcolleges en met deze aantekeningen leerde ik voor mijn tentamens. Waar ik deze ijzeren discipline vandaan heb gehaald ik heb echt geen idee. Ik weet alleen dat ik nooit vooruit keek en echt per week werkte en verder nergens over na dacht. Ik raakte anders echt half depressief van de hoeveelheid en de jaren die nog gingen komen.

Veel invloed op mijn sociale leven

Mijn studie heeft veel invloed gehad op mijn sociale leven. Doordeweeks was ik vaak kapot van werk en dan maakte ik ’s avonds huiswerk. Niet het stampwerk maar wel de verslagen en opdrachten. Ik ging op tijd naar bed en weer om 6:15 op voor werk. In het weekend had ik zaterdag altijd rustdag, even niets en gewoon doen wat ik wilde. Zondag moest ik dan weer fit aan de bak om te studeren. Dit betekende dat ik zaterdags vaak niet mee uit ging, omdat ik dan te moe was voor de zondag en de werkweek die weer voor de deur stond. Als ik nu terug kijk heb ik echt veel ingeleverd als jonge meid voor mijn baan en studie.

Mijn vader overleed

In mijn derde jaar werd mijn vader onverwacht ziek en is hij na een kort ziektebed overleden. Dit meemaken is ondraaglijk en doet nog iedere dag pijn. Ik heb enorm zitten twijfelen of ik tijdelijk een half jaar zou stoppen, maar ik besloot door te bikkelen. Bang dat het er anders niet meer van zou komen. Ik heb toen één vak gemist en heb verder door geknald. Waar ik de kracht vandaan haalde, ik heb echt geen idee. Misschien was het ook goede afleiding om me daar op te storten. Ik moest en zou mijn diploma halen om mijn lieve paps alsnog apentrots te maken daarboven dat ik het op mijn manier had gedaan. Nu ik achteraf ook nog eens weet met een zeldzame spierziekte rond te lopen begrijp ik waarom ik het echt heel zwaar had en ben ik extra trots.

Wat leverde het mij op

Toch heeft mijn studie mij enorm goed gedaan en veel gebracht. Zo heb ik nooit problemen gehad met solliciteren. Ik heb op jonge leeftijd al veel vlieguren gemaakt en veel werkervaring opgedaan. Het heeft me gebracht waar ik nu sta en daar ben ik trots op. Ik heb er geen moment spijt van gehad en kan het iedereen aanraden. Investeer in jezelf en kijk naar de mogelijkheden bij je werkgever het is nooit te laat om het roer om te gooien en je dromen waar te maken. Ga voor wat je wilt en fight for it. En keep in mind dat werkgevers steeds vaker bereid zijn te investeren in hun personeel, omdat de arbeidsmarkt steeds krapper wordt.

Mocht je werkgever je opleiding gaan betalen zorg dan dat je niet zomaar je studieovereenkomst tekent en dit artikel eerst goed leest! Handige tips weer.

Heb jij een studie naast je baan gevolgd? Hoe was jouw ervaring hiermee? Zou je een studie willen oppakken? Wat houdt je tegen?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Hoe ga jij jezelf onderscheiden van al die anderen? - SmartUp Network - […] en heb bij mooie bedrijven mogen werken zoals bijvoorbeeld Keune Haircosmetics. Ik volgde een HBO deeltijd opleiding naast mijn…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.