...
Gepubliceerd op 26 mei 2024
Sollicitanten onnodig in spanning en onzekerheid!

Solliciteren is spannend en life changing voor de sollicitant. Het gaat namelijk om werk, een plek waar je het grootste gedeelte van je tijd doorbrengt. Je werk bepaald of je je rekeningen kunt betalen en hoe je mede in je vel zit. Het is belangrijk dat je een fijne werkplek hebt waar je het naar je zin hebt. Solliciteren is daarom spannend en ontzettend belangrijk voor de specifieke sollicitant. Waarom gaan bedrijven dan toch zo slordig om met hun kandidaten?

Sollicitanten stoppen er veel energie in

Sollicitanten nemen de moeite de vacaturetekst van het bedrijf grondig te lezen. Een bedrijf te leren kennen en vervolgens te solliciteren. Als bedrijf verwachten we ook dat sollicitanten zorgvuldig en grondig te werk gaan. Bedrijven verwachten dat zij hun best doen en moeite doen om te laten zien dat zij de geschikte kandidaat zijn. Waarom gaan de bedrijven dan toch slordig en onzorgvuldig om met deze potentiële kandidaten. Helemaal in een arbeidsmarkt waarin steeds meer tekorten aan kandidaten gaan komen.

Drukte en de andere kant

Ik heb zelf als HR ook ontzettend veel vacatures moeten vervullen. Het is vaak binnen een HR afdeling ontzettend druk, vooral het blussen van brandjes is dagelijkse kost voor een HR adviseur. Er zijn ontzettend veel kandidaten. Toch is afspraak afspraak. Sollicitanten zitten in spanning te wachten en dit besef is er vaak onvoldoende. Je bent gewoon een van de kandidaten en onderdeel van gewoon iemand zijn werk. Voor de sollicitant is het een big thing! Bedrijven moeten zich hier veel bewuster van zijn. Hoe zou jij het vinden als afspraken niet worden nagekomen? Hoe vind jij het om onnodig lang in spanning te zitten?

De bedrijven harder aanpakken

Eigenlijk zouden de sollicitanten de bedrijven veel harder moeten gaan aanpakken. Wil je werken voor een bedrijf die zijn afspraken niet nakomt? Wanneer de sollicitant namelijk niet volgens afspraak terug belt ben je onbetrouwbaar of slordig. De bedrijven komen overal mee weg. Tja je wilt namelijk graag die baan en je solliciteert op dit moment nog met ruim 150+ andere kandidaten op een vacature. Toch gaat er een tijd komen dat de rollende omgedraaid worden!

Persoonlijke terugkoppeling

Ik begrijp heel goed dat niet iedereen een gepersonaliseerde afwijzing kan krijgen. Dit kost namelijk echt veel te veel tijd en is niet haalbaar. De personen die echt willen weten waarom ze afgewezen worden nav de eerste brief selectie kunnen altijd zelf bellen. Ik lichtte dan altijd persoonlijk toe waarom iemand werd afgewezen. Echter zodra iemand de eerste selectie in gaat moet je je afspraken nakomen en persoonlijke tijdige terugkoppelingen geven.

Tips voor werkgevers:

 • Stuur een schriftelijke bevestiging van het ontvangst van de sollicitatie met een indicatie waarbinnen de sollicitant een terugkoppeling krijgt. Ik hield altijd twee weken aan.
 • Reageer binnen die gestelde termijn met een afwijzing mail. Red je het niet om tijdig te reageren, stuur dan een mail dat reactie en beoordeling van de sollicitatie X tijd nog duurt.
 • Kandidaten die op eerste gesprek mogen komen, kun je tijdens het gesprek informeren over het verdere verloop van de sollicitatieprocedure. Wat gebeurd er? Komt er een tweede ronde? Derde ronde? Met wie zouden deze gesprekken zijn en wat kan de kandidaat in die gesprekken verwachten?
 • De terugkoppeling van in de loop van volgende week is zo vaag en breed. Ik gaf altijd aan dat ik de kandidaten op vrijdag zou informeren. De kandidaat zit namelijk anders iedere dag van de volgende week in spanning te wachten.
  Lukte het mij toch om eerder dan de vrijdag te reageren dan waren de kandidaten erg blij dat ik hen zo vlot informeerde. Doe deze terugkoppeling echt persoonlijk. De sollicitant heeft ook de tijd en moeite genomen bij het bedrijf op gesprek te komen.
 • Teveel reacties ontvangen? Scherp je vacaturetekst aan!
 • Tips om een goed interview/solliciatiegesprek af te nemen?

Tips voor sollicitanten:

 • Bel altijd even voordat je gaat solliciteren. Check of het bedrijf al verder in de eventuele sollicitatieprocedure is. Je wil niet voor niets solliciteren.
 • Stel altijd even wat slimme vragen in de hoop dat ze je naam noteren!
 • Zorg voor een opvallend mooi en kloppend CV. Laat zelf de match al zien op papier.
 • Hoe bereid je je voor op een sollicitatiegesprek?
 • Tips voor een arbeidsvoorwaardengesprek?

Wat zijn jullie ervaringen met solliciteren en de terugkoppelingen? Waar storen jullie je persoonlijk het meeste aan? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.