Gepubliceerd op 23 februari 2024
Onderhandel tip: de garantiebonus tijdens de inwerkperiode!

De laatste tijd zijn er steeds meer werknemers die mijn hulp inschakelen voor het onderhandelen en controleren van contracten voor hun nieuwe baan. En het leuke is dat ik iedereen help aan betere arbeidsvoorwaarden. In deze blog wil ik het met jullie hebben over de garantiebonus. Toevallig hielp ik hier vorige week een werknemer mee en bedacht mij dat dit wellicht waardevolle informatie is voor velen.

Waarom je niet meteen je bonus kunt behalen?

In veel sales functies is het gebruikelijk om een lager basissalaris te hebben, omdat er veel bonussen te behalen zijn. Echter hoe kan jij meteen vanaf dag 1 bij die nieuwe werkgever bonussen scoren? Je moet namelijk nog ingewerkt worden en dit kost tijd. Je moet het product of dienst leren kennen? Je moet de klanten leren kennen? Je moet de verkooptrucs leren etc etc.

Die bonus toch nodig?

Aan de andere kant heb je die bonus het liefste wel vanaf dag 1, omdat ook jij jouw maandelijkse vaste lasten moet betalen en dit verkapt loon voor jou is. Het is dus ook logisch dat je, wanneer je start met een nieuwe baan, bonus tekort zal komen en het niet realistisch is dat je hoe dan ook die volle bonus kunt halen.

Wat is de garantiebonus?

De garantiebonus kan dan uitkomst bieden. Ik weet niet zeker of dit een officiële naam is maar zo noem ik deze constructie altijd. Je bespreekt met je werkgever dat je ingewerkt moet worden en dat dit tijd kost. Je kan dan vragen om een X tijd een garantiebonus. Welke betekent dat jij gedurende de inwerkperiode van bijvoorbeeld 6 maanden, jij gegarandeerd (bijvoorbeeld die maandelijks te behalen 250,-) bonus krijgt. Het zal je verbazen hoeveel werkgevers hier gewoon voor openstaan. En hiermee geef ik weer aan dat alles draait om uitleg, onderbouwing en manier van communiceren. Wanneer je dit goed aanpakt is een bedrijf echt wel bereid willend om mee te denken. Wanneer ze hier niet voor openstaan zou je bijv ook kunnen zeggen dat je een hoger basisloon wilt omdat je het risico niet kan nemen.

Bekijk je bonusconstructie altijd goed! Waar teken je voor?

In je onderhandeling bespreek je met de nieuwe werkgever sowieso je bonusconstructie. Is die realistisch? Is die haalbaar voor de toekomst? Let hier ook altijd goed op anders kan je straks fluiten naar je bonus. Laat bijvoorbeeld ook altijd randvoorwaarden opnemen. Kijk als het bedrijf zelf bijvoorbeeld vanuit marketing zijn werk niet goed doet en de winkel blijft leeg dan kan jij ook moeilijk verkopen. Dus kijk altijd goed waar je voor tekent en of het haalbaar is.

Ook hulp nodig bij je arbeidsvoorwaardengesprek, onderhandeling of contract controle?

Het is ontzettend belangrijk om direct het beste resultaat te onderhandelen bij een nieuwe werkgever. De ervaring leert dat de grootste stappen in arbeidsvoorwaarden worden gemaakt bij het wisselen van baan. Eenmaal binnen is dit vaak moeizaam. Gemiste kans als je dit dus niet meteen goed aanpakt. Ik zeg altijd, er is altijd ruimte! Je moet die ruimte alleen op een fijne en lieve manier pakken. Communicatie en onderbouwing zijn hierbij key. Daarnaast is het mega belangrijk dat alles goed op papier staat en jij weet waar je voor tekent, zodat je jezelf niet in de vingers snijdt en spijt krijgt.

Ik help je hier natuurlijk graag bij op een fijne manier. Vaak is het een kleine investering in mijn tijd die je hoe dan ook direct financieel voordeel oplevert. Ik heb inmiddels al veel werknemers naar volle tevredenheid geholpen. Zie mijn reviews en plan een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek met mij in via het contactformulier.

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.