...
Gepubliceerd op 14 september 2024
Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief?
Meet het De Ontslagexpert team!

Interessant vorige keer schreef ik een blog over de 5 groots gemaakte fouten in sollicitatiebrieven. Ik hoop dat jullie hier in ieder geval van hebben geleerd wat je vooral niet moet doen. Maar wat moet/kan je dan wel doen? Ik heb recent weer een sollicitatieprocedure voor een klant afgerond waarbij ik de sollicitatiebox van de klant overnam. Ik heb alle sollicitaties geselecteerd op een eerste screening. Hierbij keek ik naar CV’s, brieven en soms ook leuke filmpjes. Vroeg ik extra informatie op en deed ik telefonische intakes. Zo wist de klant met wie zij de gesprekken aan konden gaan. Wat heb ik geleerd van al deze brieven?

Wat sprak mij aan in de brieven?

Ik ben even bewust gaan kijken en opletten welke motivatiebrieven mij aanspraken. Dit waren toch wel de brieven:

  1. Waarbij ik kon zien dat er moeite in was gestopt. Een wat uitgebreidere brief met goede informatie.
  2. Waar oprecht enthousiasme terug te lezen was. Iemand die echt enthousiast over het bedrijf en de functie praat en dit oprecht overkomt.
  3. Waar zelfverzekerdheid in terug te voelen is. Ofwel dat de kandidaat in ieder geval zeker weet dat dit ”echt” de job voor hem of haar is en hij zij dit aan kan.
  4. Waar een stukje persoonlijkheid in terug te lezen is.  Wat voor soort type is de persoon en wat zoekt deze en wat vind deze belangrijk.

Oftewel brieven waarbij de lezer mij overtuigd van de match, mij enthousiast maakt en waarbij ik denk dat die persoon wel eens kan passen bij bedrijf en functie.

Hoe schrijf ik dan een goede sollicitatiebrief?

  1. Start met een leuke openingsalinea.
  2. Leg uit waarom je solliciteert.
  3. Laat zelf de match zien.
  4. Leuke afsluiter.

1. Openingszinnen uit mijn oude brieven:

Zorg voor een leuke opening in je motivatiebrief. Standaard lees ik altijd: ”Naar aanleiding van uw vacature van HR officer op Monsterboard reageer ik hierbij.” Op zich een prima zin, but borring! Probeer de lezer meteen te pakken, kies iets wat bij jou past. Ik zocht mijn eigen oude brieven op en kwam de volgende zinnen tegen? Een stuk leuker, helemaal Linda en de bedrijven die dit niet aanspreekt passen niet bij mij. Dus prima als die mij hierom zouden afwijzen. Kijk daarom wat bij jou past en wat de recruiter kan triggeren.

  • Leg die 250 sollicitaties maar aan de kant want hier ben ik. Ik las jullie functieomschrijving en jullie beschreven mij gewoon. Snel achter de computer en zsm een CV en brief opsturen.
  • WAUW wat een toffe job, ik moest gewoon solliciteren. Op zich zit ik prima op mijn plek maar soms komt er iets voorbij waarvan je hartje sneller gaat kloppen.

2. Waarom solliciteer je op deze functie en bij ons bedrijf

De allereerste vraag die ik altijd heb is waarom heb je gesolliciteerd. Waarom wil je elders weg? Wat zoek je nu in een nieuwe baan? En dan natuurlijk niet het standaard zinnetje ”ik ben toe aan een volgende stap”. Ik zie liever een antwoord als ”in mijn huidige baan hou ik mij veel bezig met dit en dit en ik merk dat ik dit perfect kan, al jaren doe en prima onder de knie heb maar niet meer zo uitdagend is. Ik zou mij graag meer bezig willen houden met dit en dit”.

Tip: omschrijf zelf jouw perfecte bedrijf en werkplek, wat zoek je, wat wil je?

3. Laat zelf de match zien!

Niet de juiste werkervaring dan moet je persoonlijkheid matchen:

Wanneer je nog niet de juiste werkervaring hebt of starter bent ben ik extra nieuwsgierig naar de persoon en zal je dus ook de persoon moeten verkopen in je brief. Het draait nu namelijk om de match tussen persoon en bedrijf. Je werkervaring is namelijk nog onvoldoende en nog niet interessant. Je kan het hier dan uitgebreid over hebben maar het is helaas onder de maat. Je ziet steeds meer bedrijven die het juiste type zoeken die ze zelf kunnen opleiden en kneden.

Wel de juiste werkervaring voor de vacature laat de match in werkzaamheden en persoon zien:

Laat zelf de match zien. Som op wat voor soort taken, projecten en werkzaamheden je waar hebt gedaan en vertel dan zelf dat dit bijvoorbeeld de taken zijn die jij ook terug leest in de vacaturetekst. De recruiter hoeft zo zelf minder te zoeken en denkt wauw die heeft precies gedaan wat wij zoeken. Je kan iets extra’s toevoegen door aan te geven wat je zo leuk vind aan deze werkzaamheden of welke taken je het allerleukste vind.

”Ik krijg energie van het optimaliseren van processen binnen de HR afdeling en kan slecht tegen inefficiënt werken. Dit vind ik ontzettend zonde van mijn tijd. Mijn hoofd denkt continue in of iets logisch is en of het anders of sneller kan.” Dit zegt best wel veel over mij als persoon en dit zou bij een overheidsinstelling bijvoorbeeld niet passen.

4. Leuke afsluiter

Iedereen gebruikt meestal de standaard zin: ”Ik sta open voor een kennismakingsgesprek om mijn CV en brief inhoudelijk verder te bespreken.” Waarom niet een leuke quote die staat voor wie jij bent? OF iets grappigs als ”Zorgen jullie voor een datum dan zorg ik voor de koekjes bij de koffie om mijn sollicitatie nader te bespreken.” ”Ik wacht in spanning op jullie uitnodiging en hoop snel nader kennis te kunnen maken.”

Wederom geldt hier weer dit moet bij je passen. Blijf vooral bij jezelf en wie jij bent en wat goed voor jou voelt. Probeer even creatief te zijn en verder te denken dan al hetgeen standaard is.

5. Kwestie van sollicitatiebrief steeds aanpassen

Wanneer je in de basis één keer een creatieve brief opzet die bij jou past kan je deze gewoon hergebruiken. Je leuke opening of afsluiter kan je erin houden. Je zal alleen steeds even de juiste match moeten laten zien en die zal wellicht steeds op een ander punt groter of kleiner zijn. Bij de ene vacature ligt de nadruk meer op die specifieke taak en bij een ander op een ander. Pas je brief hierop aan. Keep in mind dat jij de match moet laten zien en het bedrijf moet overtuigen dat ze jou op gesprek moeten uitnodigen.

Lees ook:

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

  1. Julie

    Wow, heel interessant om te lezen! Thanks!

    Antwoord
    • Linda

      😀 hopelijk halen mensen er weer wat nieuwe ideeën uit.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.