...
Gepubliceerd op 15 juni 2024
Tips om een goed sollicitatiegesprek neer te zetten als interviewer?

Het afnemen van een sollicitatiegesprek is best lastig. Helemaal wanneer je dit niet vaak doet. In de praktijk zie ik zoveel mensen ”slechte” interviews voeren. Sorry maar het is helaas echt waar. Het recruiten van mensen is echt een vak op zich. Ik geef jullie daarom tips om structuur in je gesprek aan te brengen en een beter interview te voeren.

Wat is het doel van een sollicitatiegesprek?

Het doel van een sollicitatiegesprek is om in korte tijd een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de sollicitant. In korte tijd wil je gaan bepalen of de sollicitant bij de organisatie past en of deze geschikt is voor de job. Waarom gaan bedrijven dan de eerste 30 minuten een ellenlang verhaal voeren over hun bedrijf en wat ze doen. Als je sollicitant zijn huiswerk goed heeft gedaan, dan weet hij al wat jullie doen. Het zou in het gesprek daarom moeten gaan over de sollicitant. Wat wil deze? Wat zoekt hij? Wat vind hij belangrijk?

Mijn sollicitatiegesprekken bestaan altijd uit 8 onderdelen.

1. Introductie

Ik start altijd met een intro, wie ik ben (recruiter, manager van de afdeling, leidinggevende) en hoe het sollicitatiegesprek eruit gaat zien. De sollicitant kan dan in de tussentijd zijn zenuwen een beetje onder controle krijgen. Ik geef ook altijd aan dat het een tweerichtingsgesprek is. Ik ga de sollicitant beoordelen maar de sollicitant moet ook zeker mij en het bedrijf beoordelen. Ik geef daarom altijd aan dat ik wil dat iemand ook met een compleet beeld de deur uit moet lopen, zodat ook hij/zij een goede beslissing kan nemen.

2. Privé

Ik start altijd met persoonlijke vragen. Dit om de kandidaat op zijn gemak te stellen. Het is makkelijker om gewoon te vertellen waar je vandaan komt, waar je geboren bent, wat je hobby’s zijn etc. Hoe is de kandidaat bij ons terecht gekomen? Wat vind hij leuk aan een baan? Wat vind hij niet leuk aan een baan? Wat zijn de sterke punten en zwakke punten? Vaak helpt het om te vragen hoe vrienden of familie hem of haar zouden omschrijven. Ook vraag ik hier wat de kandidaat zonder goed of fout denkt dat de organisatie doet en of hij de website heeft bekeken? Ik laat de kandidaat vertellen wat hij weet en vul dat beeld eventueel aan. Zo hoef ik niet eerst 30 minuten mijn pleidooi over het bedrijf te houden. 

3. Opleidingen

Heeft de kandidaat een gerichte keus gemaakt? Waarom heeft iemand voor een bepaalde opleiding gekozen? Kan hij zijn keus onderbouwen? Waarom is iemand afgehaakt of gestopt? Weet hij wat hij wilt? Wat wilde die bereiken met de opleiding? Zou die nog een opleiding willen doen of afmaken? Zo ja, welke?

4. Werkervaring

Doel: Wat voor soort medewerker is het? Weet hij wat hij wil, denkt hij na over de stappen die hij neemt? Vind hij zichzelf aansluiten op de functie?

Vragen: Laatste werkgever, hoe zag de functie eruit? Waarom vertrokken/wens te vertrekken? Welke relevante werkervaring heb je opgedaan en waar? Waarom is dat relevant? Wat was je rol? Wat waren je taken? Welke verantwoordelijkheden had je? Wat is voor jou belangrijk in een functie? Waarom? Welke werkgever vond je het allerleukste en waarom?

5. Functie

Doel: Weet de kandidaat waarom hij hier zit? Heeft hij nagedacht over de functie-inhoud? Heeft hij een realistisch beeld en klopt deze?

Vragen: Waarom heb je gereageerd op deze vacature? Wat is je beeld van de functie (ik leg dan uit waarom ik dit vraag ”zonder goed of fout hoor maar dan kan ik je wellicht nog aanvullen”)? Vul indien nodig het beeld aan. Waar denk je dat je de uitdaging uit gaat halen? Waar heb je eventueel nog hulp bij nodig? Waarin zou jij je denk je nog verder moeten ontwikkelen? Wanneer ga je met een voldaan gevoel naar huis? Zijn er dingen die je lastig lijken? Waarom?

6. Vragen van de sollicitant

Kijken of de sollicitant vragen heeft en deze bespreken en doornemen.

7. Afsluitende vragen

  • Per wanneer ben je beschikbaar? Wat is je opzegtermijn?
  • Hoeveel uur ben je beschikbaar (avonden weekend)?
  • Wat is je salarisindicatie?

8. Vervolg uitleggen

Ik laat altijd netjes weten wanneer ik verwacht een terugkoppeling te kunnen geven. Ook vertel ik dan meteen dat de kandidaat bijvoorbeeld een tweede sollicitatiegesprek krijgt en hoe het verdere traject eruit zou komen te zien. Zeer belangrijk kom je afspraken na! Ook als je nog niets weet. Informeer de kandidaat netjes dat je het nog niet weet of er later op terug komt. Soms vergeten we dat sollicitanten echt in de zenuwen zitten.

Heb jij nog aanvullende tips voor een goed sollicitatiegesprek? Let me know below 😉

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.