...
Gepubliceerd op 18 juni 2024
Wie geeft de afgestudeerde zonder werkervaring een kans?

Er zijn ontzettend veel mensen die hard werken om een diploma te halen. Ze doen een ”lullig” bijbaantje om ook nog wat centen te verdienen, maar praktijkervaring op doen blijft lastig. Ik heb het geluk gehad dat ik intern solliciteerde op een relevante baan naast mijn deeltijd studie. Ik tekende een studieovereenkomst, mijn studie werd betaald en ik kon meteen starten met werkervaring op doen. Luxer dan dit kon niet, maar veel afgestudeerde studenten hebben pech en komen niet aan de bak. ”Helaas zijn er kandidaten die beter aansluiten op het gevraagde functieprofiel”!

Daar sta je dan met je diploma op zak

Je bent blij! Na al die jaren heb je je diploma op zak, groot feest en helemaal happy! Maar dan kom je erachter dat je bijna geen werkervaring in je studierichting hebt. Wat nu? Je gaat solliciteren en al snel krijg je afwijzing na afwijzing. Kandidaten met meer aansluitende werkervaring en ga zo maar door. Al deze studenten hebben nooit goed beseft hoe belangrijk die werkervaring is en hoe lastig het solliciteren is. ”Wat heb je nu eigenlijk?” ”Een diploma op zak”. Thats it!

De muren komen op je af

Veel afgestudeerden die ik spreek en help met het pimpen van hun CV en LinkedIn komen echt beroerd thuis te zitten. De muren komen op hun af. Ze hebben opeens geen doel? Ze hoeven niet meer te leren! Bakken met vrije tijd. Voor een maandje leuk, maar daarna wil je weer nuttig bezig zijn. Geld gaan verdienen, een leuke baan, bouwen aan je toekomst en of carrière maken!

Wie gaat deze studenten een kans geven?

Tuurlijk snap ik dat werkgevers soms een ervaren kracht willen hebben. Dit scheelt inwerken en deze persoon is sneller inzetbaar! Toch zijn deze studenten de toekomst, de nieuwe mensen met werkervaring, frisse nieuwe krachten die graag willen. Sterker nog deze groep werkt zo hard dat er een verhoogd risico op burn out is, niet dat dit goed is, maar het laat wel hun drive zien. Er gaan steeds meer tekorten komen op de arbeidsmarkt. Iemand moet beginnen met het geven van een kans!

Ik help ze graag waar ik kan

Ik heb al twee mensen geholpen met werkervaring opdoen binnen mijn bedrijf. Ze hebben op hun vakgebied dingen mogen proberen, adviseren, helpen en ontdekken. Zo konden ze toch een werkgever op hun CV zetten met relevante werkervaring. Ze lieten zien dat ze alles (vrijwillig) aanpakten om aan de bak te komen. Werkgevers, deze wil je hebben!

De afgestudeerde moet wel realistisch blijven over zijn salaris

Wat me anderzijds weer heel erg opvalt is dat de afgestudeerde HBO’ers en WO’ers soms mega salarissen verwachten want ze hebben een ( zijn ”hoogopgeleid”) diploma. Dit terwijl er een arbeidsmarkt is die tegenwoordig meer draait om de werkervaring dan het opleidingsniveau (kleine nuance: afhankelijk van branche en organisatie). Je hebt een mooi diploma, maar je hebt verder eigenlijk nog ”niks” en geen praktijkervaring. Hoe hard dit ook klinkt. Je moet vlieguren gaan maken, je geld gaan verdienen, het gaan waarmaken en $ gaan opleveren voor een bedrijf!

Daarom de volgende tips voor de afgestudeerde:

  • Pak alles aan wat je pakken kan, desnoods tijdelijk vrijwillig.
  • Laat zelf de match zien, welke speciale onderzoeken/vakken heb je gehad die aansluiten op de baan? Bedenk zelfs bij je bijbanen welke zaken matchen met de functie, hoe klein ook? Praat hier met iemand over, zodat je out of the box gaat denken. Wanneer ik vragen stel aan mensen over hun bijbanen, werk en opleiding komen er altijd nieuwe werkzaamheden naar boven die ze kunnen noteren.
  • Je moet je onderscheiden, samen met jou solliciteren er nog 250 mensen. Hoe lees je in mijn andere blog ”SOLLICITATIE TIPS! HOE GA JIJ OPVALLEN TUSSEN 250 CONCURRENTEN?”.
  • Zorg voor een perfect en net CV. Vraag desnoods hulp aan iemand zoals ik. Je moet jezelf laten zien. Ik wil je aan de hand van je CV al een beetje leren kennen.
  • Schrijf een toffe brief, wij HR en recruiters worden soms moe van alle saaie suffe standaard brieven. Zo begon ik mijn brief vaak met ”Zoek niet verder, schuif die 250 CV’s maar aan de kant want hier is de geschikte kandidaat, mocht ik nog niet de perfecte kandidaat zijn dan werk ik er graag samen naar toe”. Dit zal bij de ene organisatie goed vallen en een andere organisatie vind het wellicht niks. Wat ik weet is dat ik mezelf wil zijn en dit is wie ik ben. Dus als dat niet past en niet goed valt, wijs me vooral af. Dan zoek ik rustig verder naar die organisatie bij wie het wel past.
  • Maak desnoods een filmpje, laat jezelf zien, doe eens gek!
  • LinkedIn juist updaten.
  • CV op de jobboards zetten zoals Nationalevacaturebank, Monsterboard, Jobbird, Indeed.
  • Zoek op de juiste plekken! Per vakgebied de juiste jobboards geselecteerd.

Een lief verzoek aan de arbeidsmarkt en werkgevers

Wat doe jij om deze mega grote groep gemotiveerde werkloze krachten aan een baan te helpen?

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.