...
Gepubliceerd op 20 juni 2024
Moet een vacature eerst intern uitgezet worden?

Ik kreeg een leuke vraag binnen over het uitzetten van een vacature. De vraag was of een werkgever verplicht een vacature eerst intern moet uitzetten, zodat interne werknemers eerst kunnen solliciteren. Ook was de vraag of je als interne werknemer voorrang hoort te krijgen op externe sollicitanten. Het antwoord deel ik in deze blog.

Moet een vacature eerst intern uitgezet worden?

Dit wordt niet helemaal duidelijk in de wetgeving. Het is mede ook afhankelijk van wat er is afgesproken is in een CAO, personeelshandboek en of sollicitatiebeleid. Het is wel slim om tijdelijk personeel de mogelijkheid te geven te solliciteren op andere ”vaste” banen. Dit heeft voordelen omdat deze werknemers de organisatie bijvoorbeeld al kennen.

Krijgt een interne sollicitant voorrang op een externe sollicitant?

Een werkgever moet alle sollicitanten objectief een eerlijke gelijke kans geven. Zij hoeft interne krachten dus geen voorrang te geven. Er moet gekeken worden naar de capaciteit, opleiding en kwaliteit van de sollicitant. Er wordt van een werkgever verwacht dat deze de best passende kracht aanneemt.

Intern solliciteren stimuleren

Het is verstandig om interne sollicitaties te stimuleren. Dit creëert doorgroeimogelijkheden voor het personeel, het scheelt je wervingskosten en de interne sollicitant is over het algemeen sneller ingewerkt, omdat deze de organisatie al kent.

Advies voor werkgevers

  • Stel een intern sollicitatiebeleid op in het personeelshandboek.  Noteer hier bijvoorbeeld  de spelregels in en maak duidelijk hoe je intern dient te solliciteren. Je kan bijvoorbeeld eisen dat de werknemer de interne sollicitatie altijd bekend dient te maken bij zijn leidinggevende, alvorens te solliciteren.
  • Maak vacatures altijd eerst intern bekend (intranet, mail, prikbord). Zo kunnen werknemers solliciteren. Zij kunnen tevens als ambassadeurs de vacature bij kennissen en bekende onder de aandacht brengen. Over het algemeen draag je alleen mensen aan waarvan je weet dat ze ”goed” zijn. Denk bijvoorbeeld na over een aanbrengbonus ;). Leuke stimulans om de werknemers mee te laten zoeken naar goed personeel.
  • Ga zorgvuldig om met de interne kandidaat. Zorg voor een nette en tijdige terugkoppeling en mocht je de kandidaat afwijzen zorg dat het duidelijk en verklaarbaar is. Je wilt natuurlijk wel een gemotiveerde medewerker behouden.
  • Zorg voor een duidelijke vacaturetekst.

Advies voor werknemer

  • Mocht je willen doorgroeien maak dit bespreekbaar en kenbaar bij je leidinggevende en P&O. Mocht er een positie vrij komen dan weten ze dat jij mogelijk interesse hebt en kunnen ze jou benaderen.
  • Hou zelf ook altijd (interne) vacatures in de gaten op de website van je werkgever.
  • Het is netjes om je eigen leidinggevende op de hoogte te stellen van een interne sollicitatie die je wilt gaan doen.
  • Volg een eventuele sollicitatiebeleid op.
  • Beslis zelf of je wilt dat collega’s op de hoogte zijn van jouw sollicitatie en communiceer dit aan je leidinggevende en P&O.

Wat is jou ervaring met intern solliciteren? Heb jij nog tips voor anderen?

Foto credits: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.