Een goede vacaturetekst schrijven kost tijd en doe je niet zomaar. Het is echt een vak op zich. Wat hoort er thuis in een goede vacaturetekst en waar moet je op letten bij het schrijven ervan? Het wordt namelijk steeds lastiger om goed gekwalificeerd personeel te vinden. Vaak krijg je als bedrijf te maken met of heel veel of heel weinig reacties op een vacature.
Veel mensen storen zich aan vacatureteksten die niet duidelijk en overzichtelijk zijn. Je wilt dat iemand een zo compleet mogelijk beeld krijgt van jouw bedrijf en de functie. Het is de kunst om iemand met zo min mogelijk vragen achter te laten. Je krijgt namelijk maar één keer de kans om een goede indruk te maken.
Wat hoort er in een vacaturetekst te staan en in welke volgorde?
- De vacaturetitel bij voorkeur laten bestaan uit: Functietitel, FTE, vast/tijdelijk/interim.
- Een duidelijke functietitel. Sommige bedrijven hanteren intern bepaalde functietitels die extern minder duidelijk zijn of de lading niet dekken. Kies in je vacaturetekst een functietitel die duidelijk is. Het is niet erg wanneer deze intern anders heet.
- Het aantal FTE. Ik hoor vaak dat mensen het storend vinden wanneer er bovenaan de vacaturetekst (het liefst achter een functietitel) geen FTE vermeld staat. Je wilt als lezer het liefst meteen weten of de uren overeenkomen met jouw wens.
- Een korte introductie. Waarom is er een vacature (uitbreiding/vervanging), uit hoeveel personen bestaat de afdeling of het team en aan wie wordt er gerapporteerd?
- De functieomschrijving. Probeer deze zo duidelijk mogelijk te maken. Je wilt een goede kwaliteit en het liefst dat deze persoon nog lang blijft. Maak een vacature daarom niet mooier dan deze is, maar benadruk eventuele extra’s of bijzonderheden wel duidelijk. Je wilt namelijk voorkomen dat iemand na een half jaar ontevreden is, omdat de verwachting niet waar gemaakt wordt.
– Hoofdtaken/kerntaken
– Extra taken/kleine taken
– Benoem eventuele afdelingen waar deze persoon veel contacten mee heeft
– Werk met bullets, dit leest makkelijker
– Noteer eventuele percentages achter de werkzaamheden, dit geeft inzicht - De organisatie. Wat maakt jouw organisatie uniek? Wat voor branche? Val je onder een CAO? Wat voor cultuur is er? Wat voor sfeer? Hard werken? Hectisch? Verwijs eventueel met links naar je site of bedrijfsvideo.
- De functie-eisen. Je hebt altijd harde en zachte criteria. Noteer de harde criteria eisen als eerst en daarna de zachte criteria. Dit kan je eventueel aangeven zodat men weet dat wanneer zij niet voldoen aan deze harde criteria zij niet geselecteerd zullen worden. Dit adviseer ik wanneer je een vacature plaatst die (te)veel reacties gaat opleveren. Mocht je een moeilijk vervulbare vacature hebben dan zou ik de functie-eisen wat ruimer opzetten. Wanneer je een duidelijke grens hebt voor het salaris, zou ik deze mee geven in de vacaturetekst. Zo filter je al snel de over gekwalificeerde sollicitanten eruit. Deze zullen namelijk dan niet reageren op de functie. Dit scheelt een hoop CV’s doornemen en afwijs mails versturen. Hieronder een opsomming van functie-eisen:
– Harde criteria
– Zachte criteria
– Opleidingsniveau
– Specifieke opleiding
– Vereiste talen
– Soort werkervaring/achtergrond
– Bepaalde systemen
– Karakter eigenschappen
– Uren
– Salarisindicatie - Het aanbod. Hier worden de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden (telefoon, auto, laptop, 13de mnd, winstuitkering, bonus, pensioen etc.) omschreven.
- Hoe te solliciteren. Geef aan hoe je wilt dat men solliciteert. Via welk kanaal? Naar welk mailadres? Wie de contactpersoon is en wat de functie van deze persoon is? Welke informatie je perse wilt terug zien in de sollicitatie (bijv een opzegtermijn, uren en dagen beschikbaar, opleidingen etc.) Via welk telefoonnummer er eventuele vragen gesteld kunnen worden?
Tips:
- Pas op voor discriminatie in je vacaturetekst m.b.t. bijvoorbeeld geslacht/leeftijd/afkomst.
- Zorg voor een complete vacaturetekst.
- Controleer goed wanneer je de vacature op jobsites zet of deze lay out technisch netjes staan. Vaak verspringt er van alles door het kopiëren en plakken. Zorg dat de vacature er overal mooi en professioneel uit ziet. Er is niets storender dan een niet complete, lelijke en versprongen vacaturetekst.
- Zorg ervoor dat de sollicitant altijd een bevestiging van ontvangst krijgt. Vermeldt hierin op wat voor termijn de sollicitant een reactie kan verwachten en hou je hieraan.
- Noteer eventueel onderaan de vacaturetekst: ”acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld”. Dit voorkomt dat diverse recruitment bureaus je gaan benaderen. Wanneer ze je toch gaan bellen kan je aangeven dat dit onder de vacaturetekst staat.
- Bepaal waar je je vacature online zet en gebruik soms beroepsspecifieke jobsites. Inspiratielijst vacaturesites per vakgebied vind je hier.
- Koop eventueel groot in bij jobsites, zo krijg je korting en kan de vacature goedkoper geplaatst worden.
- Werk samen met speciale bureaus zoals Adver Online Bas Arxhoek (hier heb ik zelf goede ervaring mee) die zelf groot hebben ingekocht bij de jobsites en jou een scherp voorstel en advies kunnen geven voor een bepaalde vacature. Je mag dan ook gebruik maken van hun wervingssysteem HR Office. Dit scheelt jouw in de kosten en je kunt gebruik maken van hun expertise. Ze kunnen tussentijds extra acties inzetten en monitoren hoe goed jouw vacature het doet.
Hulp nodig of benieuwd hoe jij zo efficient mogelijk kan gaan werven?
Het werven van nieuw personeel kost ontzettend veel tijd. Je moet een vacaturetekst schrijven. Je moet de vacature op de juiste jobsites uitzetten. Je moet alle sollicitaties een ontvangstbevestiging sturen, beoordelen en bekijken. Daarna volgt een heel traject van gesprekken voeren en ook een goed sollicitatiegesprek voeren en goed doorvragen blijkt in de praktijk toch vaak lastig. Er zijn diverse trucs om dit traject efficiënter te laten verlopen en hiermee tijd en geld te besparen. Ik heb diverse bedrijven succesvol op afstand geholpen met ondersteuning bieden in dit wervingstraject. Mijn geheim: een goede duidelijke tekst, op de juiste kanalen, slimmer sollicitanten screenen alvorens je überhaupt iemand op gesprek uitnodigt. Neem vrijblijvend contact met mij op om te vragen naar de mogelijkheden.
0 reacties