...
Gepubliceerd op 14 september 2024
Mijn werkgever geeft mij een vso tijdens mijn tijdelijk contract
DSC_4015

Wat moet je doen als je werkgever je ineens een vaststellingsovereenkomst (VSO) aanbiedt terwijl je een tijdelijk contract hebt? Mag je werkgever dit zomaar doen? En wat zijn jouw rechten als werknemer met een tijdelijk contract?

Controleer altijd eerst of er een tussentijds opzegbeding is

Het uitgangspunt is dat een tijdelijk contract eindigt op de afgesproken datum in het contract. Een tijdelijk contract kan alleen eerder worden beëindigd, wanneer in het contract of in de CAO een tussentijds opzegbeding is opgenomen én je werkgever een goede reden heeft voor het ontslag. 

Een tussentijds opzegbeding is een artikel waarin staat dat beide partijen tussentijds, en dus eerder dan de afgesproken datum, het contract kunnen stoppen. Je vindt dit artikel bijvoorbeeld in je contract of in de CAO. Vaak staat in dit artikel ook de opzegtermijn die bij een tussentijdse beëindiging gehanteerd wordt. Als dit tussentijds opzegbeding er niet is, kan je in de problemen komen met je WW-uitkering. 

Je hoeft niet mee te werken aan een VSO

Het is allereerst heel belangrijk om te weten dat je nooit verplicht bent om in te stemmen met een VSO. Een VSO is namelijk alleen rechtsgeldig als er twee handtekeningen onder staan. Als je dus echt niet eerder weg wilt, dan kan je dit aan je werkgever laten weten en doe je niets met de VSO. Weet hierbij wel: als er een ontslaggrond is (goede reden waarom je werkgever eerder van jou af wilt), dan kan deze naar de rechter of het UWV stappen waarbij zij een ontslagvergunning kunnen krijgen. Ze mogen jou dan alsnog eerder ontslaan. Een VSO biedt in dit geval wel meer (financiële) kansen voor jou.

Een goede reden (grondslag) is vereist!

Als er een tussentijds opzegbeding overeengekomen is, mag je werkgever je tijdelijk contract nog steeds niet zomaar tussentijds beëindigen. De werkgever moet hiervoor een reden hebben. Een voorbeeld kan zijn dat de werkgever vindt dat er sprake is van disfunctioneren, of wanneer er op basis van bedrijfseconomische omstandigheden een reorganisatie plaatsvindt. 

Wanneer er geen tussentijds opzegbeding is overeengekomen en/of de werkgever geen goede reden heeft om je contract te beëindigen, is het meestal niet verstandig om in te stemmen met een VSO. 

Rechten tijdens een ontslag

Wanneer je werkgever je arbeidsovereenkomst wil beëindigen, heb je recht op een zogenaamde basisdeal. Zo heb je recht op in ieder geval de transitievergoeding, en moet het openstaande verlofsaldo en de opgebouwde vakantietoeslag aan jou worden uitbetaald.

Ben je ziek of zwanger? Een VSO is maatwerk!

Als je ziek of zwanger bent, dan moet je altijd goed oppassen wanneer je een vso overhandigd krijgt. Zelfs met een tussentijds opzegbeding. Het is in dit geval noodzakelijk dat je dit altijd door een specialist laat checken. Als de VSO niet goed gecontroleerd wordt, je deze tekent en uiteindelijk blijkt dat je geen recht hebt op WW of een ander financieel vangnet,  dan verandert in één keer heel je toekomst in negatieve zin. Dit kan voorkomen worden als je de VSO door een ontslagexpert laat controleren, die precies weet wat erin moet staan en waar jij recht op hebt.

Wij controleren je VSO voor jou, of dit juridisch klopt en of het WW-proof is. Nadat wij de VSO volledig hebben gecontroleerd, alle bedragen hebben gecheckt en onderhandeld, kan jij met een gerust hart je handtekening eronder zetten, wetende dat dit de best mogelijke uitkomst voor jou is. Kijk voor meer informatie op deze uitgebreide pagina: ontslag tijdens je tijdelijk contract.

Dus, kan ik wel of geen VSO tekenen tijdens mijn tijdelijk contract?

Wanneer jij een VSO ontvangt, moet je áltijd hulp inschakelen! Zoals je hebt kunnen lezen, moet er in ieder geval  een tussentijds opzegbeding zijn opgenomen. Vervolgens moet er gekeken worden naar jouw persoonlijke situatie en in kaart worden gebracht wanneer het voor jóu veilig is om een VSO te tekenen. Dit is bij iedereen anders. Bij een ontslag heb je namelijk recht op een wettelijke basisdeal, welke minimaal opgenomen moet worden in de VSO.

Daarom raden wij altijd aan om je VSO te laten controleren. Wij weten precies wat je rechten zijn bij een VSO tijdens een tijdelijk contract, en kunnen dit zelfs voor je onderhandelen. Neem gratis en vrijblijvend contact op voor meer informatie, of lees hier al onze blogs over ontslag en tijdelijk contract.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.