...
Gepubliceerd op 17 mei 2024
Door mijn leidinggevende ging ik met tegenzin naar mijn werk!

Wanneer je niet goed overweg kunt met je leidinggevende is dit een hele lastige situatie. Er zijn veel mensen die ontslag nemen om deze reden. Toch ontzettend zonde, helemaal wanneer je de werkgever eigenlijk heel erg leuk vind. Ik schreef eerder al een artikel over wat je kunt doen wanneer jij op zondag al op ziet tegen de nieuwe werkweek.

Ik voelde mij verstikt!

Het kan iedereen overkomen. Jij en je leidinggevende gaan niet helemaal lekker door één deur. Ik had veel moeite met de persoonlijkheid van mijn leidinggevende en hoe diegene dingen deed, wilde hebben en zag. Ik zag dat diegene het goed bedoelde en echt zijn/haar best deed, maar het werkte gewoon niet. Als ik moet omschrijven hoe ik me voelde dan is dat verstikt, onderdrukt en totaal geen vrijheid of ruimte. Ik ben juist iemand die zoekt naar mogelijkheden en oplossingen. Ik ben creatief en wordt graag gestimuleerd om het beste uit mijzelf en het bedrijf te halen. Ik hou van een positieve fijne sfeer waarin je samenwerkt.

Het eerste jaar met mijn lastige leidinggevende

Het eerste jaar hield ik het wel vol. Mijn werk was nieuw en als je nieuw bent pas je je vaak aan. Je kijkt de kat uit de boom en wilt dat men blij met je is. Je doet wat er gezegd wordt. Je kan dan vaak wat meer hebben en gaat gewoon door.

Het tweede jaar met mijn lastige leidinggevende

Na een jaar ben je zeker goed ingewerkt en heb je alles wel onder controle. Je voelt je meer op je gemak binnen de organisatie en kent iedereen. Meestal ga je na een jaar meer je eigen gang. Het zou ook goed zijn om steeds meer ruimte en verantwoordelijkheid te krijgen. Er gebeurde ontzettend veel op mijn afdeling en ik kreeg geen ruimte om dingen op te lossen. Ik ving signalen binnen de organisatie op, waarvan ik vond dat HR hier op in moest springen. Echter kon dit niet want mijn leidinggevende had altijd een andere mening. Ik begon mij soms te schamen voor mijn afdeling. Voor hoe dingen gingen en liepen. Er kwamen steeds meer botsingen en irritaties. Alles wat fout ging was mijn ”schuld”. Mijn manager wilde continue alles weten, wat ik deed, wie ik sprak, het verstikte mij. Ik heb op meerdere manieren geprobeerd dit kenbaar en bespreekbaar te maken, maar helaas geen oplossing.

Wat het met mij deed?

Ik ben iemand die heel gevoelig is voor sfeer en spanningen. De situatie vrat mij op. Ik merkte dat ik totaal uitgeblust thuis kwam. Ik was moe en had vaak geen zin om naar mijn werk te gaan. Ik merkte ook dat wanneer mijn leidinggevende vrij was, ik opbloeide. Ik deed de dingen op mijn manier en alles liep soepeltjes! Ik voelde mij steeds slechter. Ik reed soms huilend naar mijn werk en weer huilend naar huis. Thuis werd het er hierdoor ook niet gezelliger op. Ik heb van alles geprobeerd om de situatie werkbaar te maken maar dit schoot helaas echt niet op. Ik heb daarom eieren voor mijn geld gekozen en ben weg gegaan met pijn in mijn hart. Ik heb het zolang geprobeerd vol te houden, waardoor ik compleet was uitgeblust. Achteraf zou ik dit nooit meer zover laten komen. Ik heb daarom een aantal tips voor diegene die ook problemen hebben met hun leidinggevende.

Mijn tips/stappenplan voor jou!

Blijf niet te lang zitten in een rot situatie. Waarschijnlijk heb jij net als ik steeds gedacht ”overal is wat” en blijf je daarom maar zitten. Vastigheid, zekerheid een vast contract, goed salaris of leuk bedrijf. Ik zou zeggen kom in actie. Nederland zit vol met leuke werkgevers!

Wees lief voor jezelf en durf te kiezen voor jezelf!

 1. Ga eerst voor jezelf na wat jij zelf aan de situatie kunt veranderen. Ik kan bijvoorbeeld dingen heel erg aantrekken. Probeer dingen wat luchtiger te zien. Het is maar werk ;). Kijk of je zelf dingen anders kunt inrichten, bespreekbaar kunt maken etc.
 2. Wanneer je alles hebt geprobeerd aan jou kant dan kan je ervoor kiezen om het ”pijnlijke” gesprek aan te gaan. Schat wel goed in of je leidinggevende hiervoor open staat. Wanneer je HET namelijk bespreekbaar maakt kan het ook schade aanrichten. Je leidinggevende is beledigd of het er niet mee eens. Kijk dus goed wat je wilt doen en hoe je het gesprek aan gaat. Ik zou deze stap zeker zetten. Wanneer je er bij stap 1 niet uitkomt dan heb je niks meer te verliezen. Probeer 2 en anders moet je naar mijn idee gewoon gaan voor jezelf en je eigen geluk.
 3. Je kan ook altijd met HR of een vertrouwenspersoon aanvragen. Wellicht dat zij tips voor je hebben of met je mee kunnen denken. Misschien is er wel een andere afdeling binnen de organisatie waar je zou kunnen werken.
 4. Als je denkt dat praten niets oplost dan zou ik lekker gaan solliciteren en om je heen gaan kijken. Wees wel kritisch, anders heb je straks weer eenzelfde situatie.

Herken jij je in bovenstaand verhaal? Hit the stars!

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

6 Reacties

 1. Jakolien sok

  Triest om te lezen en good for you dat je voor jezelf hebt gekozen ?

  Antwoord
  • Linda

   Thanks nog Jakolien. Super blij met hoe alles er nu voor staat 😉

   Antwoord
 2. Jette

  Heel herkenbare situatie. Belangrijk om voor jezelf te kiezen maar op welk moment je dat moet doen en de knoop moet doorhakken blijft lastig.

  Antwoord
  • Linda

   Hi Jette,

   ik zeg altijd dat moment voel je vanzelf aan. Op een dag is het klaar en genoeg en durf en moet je voor jezelf kiezen. Zeker heel lastig en makkelijker gezegd dan gedaan.

   Antwoord
 3. Radha

  Het is heel herkenbaar

  Antwoord
  • Linda

   Aaa wat vervelend dat het zo herkenbaar is, maar je bent in ieder geval niet de enige die dit meemaakt en overkomt. Sterkte!

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.