...
Gepubliceerd op 22 mei 2024
Verzoek om contracturen te wijzigen mag een werkgever niet zomaar weigeren!

Je wilt meer of minder werken? Je wilt dus graag je contracturen laten wijzigen om wat voor reden dan ook. Hoe zit het met de wetgeving hieromtrent? Je werkgever mag een dergelijk verzoek namelijk niet zomaar weigeren. Hoe zit dit?

Wanneer mag ik een verzoek indienen om de contracturen te laten wijzigen?

Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Je dient minimaal zes maanden in dienst te zijn;
 • het bedrijf moet meer dan tien werknemers hebben;
 • je verzoek dien je schriftelijk in te dienen (uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum),
 • verzoek mag je maar één keer per jaar aanvragen.

Wanneer mag de werkgever mijn verzoek tot aanpassing contracturen weigeren?

De werkgever dient uiterlijk één maand voor de ingangsdatum een reactie te geven op jouw schriftelijke verzoek. Doet de werkgever dit niet dan geldt jouw verzoek als geaccepteerd.
Werkgevers mogen een verzoek voor vermeerdering en of vermindering alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit zwaarwegende bedrijfsbelang komt vaker in mijn blogs naar voren en betekend eigenlijk dat er een ernstige situatie zou moeten ontstaan waardoor de werkgever serieuze problemen zou krijgen.

 • De werkgever kan het niet betalen (bij meer werken);
 • er is onvoldoende werk (bij meer werken);
 • als er erge roosterproblemen ontstaan (bij minder werken).

Minder werken in verband met een kindje!

Stel dat je minder wilt werken omdat er een kindje is onder de 8 jaar of die net geboren is, dan kan je ook altijd eerst een beroep doen op ouderschapsverlof.

Meer werken omdat dit al structureel gebeurd!

Ben jij al 6 maanden in dienst en werk jij structureel meer dan je contracturen dan kan je een beroep doen op WAA (Wet Aanpassing Arbeidsuren) waarbij je je contracturen kunt claimen van het gemiddelde van de afgelopen drie maanden. Lees meer in mijn uitgebreide blog over de WAA.

Wat kan ik doen wanneer een verzoek wordt geweigerd?

Stel dat je werkgever je verzoek tot aanpassing van je contracturen weigert en jij denkt dat deze rede niet gegrond is. Dan kan je overwegen de rechtsbijstand of een advocaat in te schakelen. Let wel op dat dit de relatie met je werkgever extra onder spanning kan zetten. Probeer het daarom altijd goed op te lossen onderling. Spreek ook uit dat jij helemaal geen zin hebt om er werk van te maken en dat je gewon samen naar een goede oplossing wilt zoeken voor beide partijen. Vraag wat hun probleem is, waar ze tegen aanlopen etc.

 

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. Gerda Hermans Marcellis

  Ik kreeg van mijn werkgever een verzoek om een contract wijziging te teken wat betreft min uren met een max. Van mijn 32 uur per maand. Dit in het laagseizoen december januari en februari. Ik heb 32 uur per week op contract en inderdaad in de wintermaanden hebben we laagseizoen. Zelf heb ik geen zgn. Min uren wel plus uren. Dus ik zie niet waarom ik hier voor moet gaan tekenen. Is het dat ze bij min uren dan niet de uren hoeven uit te betalen?
  Graag u mening.

  Antwoord
  • Linda

   Als de contract uren worden verminderd, dan hoeft de werkgever alleen de min uren uit te betalen. Het lijkt erop dat deze wijziging nadelig is voor jou.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.