Je wilt meer of minder werken? Je wilt dus graag je contracturen laten wijzigen om wat voor reden dan ook. Hoe zit het met de wetgeving hieromtrent? Je werkgever mag een dergelijk verzoek namelijk niet zomaar weigeren. Hoe zit dit?
Wanneer mag ik een verzoek indienen om de contracturen te laten wijzigen?
Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:
- Je dient minimaal zes maanden in dienst te zijn;
- het bedrijf moet meer dan tien werknemers hebben;
- je verzoek dien je schriftelijk in te dienen (uiterlijk twee maanden voor de gewenste ingangsdatum),
- verzoek mag je maar één keer per jaar aanvragen.
Wanneer mag de werkgever mijn verzoek tot aanpassing contracturen weigeren?
De werkgever dient uiterlijk één maand voor de ingangsdatum een reactie te geven op jouw schriftelijke verzoek. Doet de werkgever dit niet dan geldt jouw verzoek als geaccepteerd.
Werkgevers mogen een verzoek voor vermeerdering en of vermindering alleen weigeren bij een zwaarwegend bedrijfsbelang. Dit zwaarwegende bedrijfsbelang komt vaker in mijn blogs naar voren en betekend eigenlijk dat er een ernstige situatie zou moeten ontstaan waardoor de werkgever serieuze problemen zou krijgen.
- De werkgever kan het niet betalen (bij meer werken);
- er is onvoldoende werk (bij meer werken);
- als er erge roosterproblemen ontstaan (bij minder werken).
Minder werken in verband met een kindje!
Stel dat je minder wilt werken omdat er een kindje is onder de 8 jaar of die net geboren is, dan kan je ook altijd eerst een beroep doen op ouderschapsverlof.
Meer werken omdat dit al structureel gebeurd!
Ben jij al 6 maanden in dienst en werk jij structureel meer dan je contracturen dan kan je een beroep doen op WAA (Wet Aanpassing Arbeidsuren) waarbij je je contracturen kunt claimen van het gemiddelde van de afgelopen drie maanden. Lees meer in mijn uitgebreide blog over de WAA.
Wat kan ik doen wanneer een verzoek wordt geweigerd?
Stel dat je werkgever je verzoek tot aanpassing van je contracturen weigert en jij denkt dat deze rede niet gegrond is. Dan kan je overwegen de rechtsbijstand of een advocaat in te schakelen. Let wel op dat dit de relatie met je werkgever extra onder spanning kan zetten. Probeer het daarom altijd goed op te lossen onderling. Spreek ook uit dat jij helemaal geen zin hebt om er werk van te maken en dat je gewon samen naar een goede oplossing wilt zoeken voor beide partijen. Vraag wat hun probleem is, waar ze tegen aanlopen etc.
0 reacties