Gepubliceerd op 01 december 2023
Risico: Toch tekenen voor een standaard concurrentiebeding in een tijdelijk contract?!

”Het concurrentiebeding klopt niet en blijft bij een rechter waarschijnlijk niet overeind. Dus ik kan gewoon tekenen toch?” Niets is minder waar! In deze blog vertel ik meer over de risico’s van het toch tekenen van een concurrentiebeding die wellicht niet aan alle eisen voldoet. Ik kreeg echt ontzettend vaak deze vraag binnen van lezers. Wat ze moesten doen en of ze toch gewoon konden tekenen? Ze wilden namelijk de baan niet mislopen en de nieuwe werkgever leek niet erg bereidwillig om het beding eruit te halen. ‘Het is immers een formaliteit en ze wisten zelf ook wel dat het niet helemaal klopte?!’

Eerdere artikelen over het concurrentiebeding

WAT IS EEN CONCURRENTIEBEDING EN OF EEN RELATIEBEDING EN WANNEER MAG HET?
WAT TE DOEN WANNEER JE VAN JE CONCURRENTIEBEDING AF WILT? In de situatie dat je elders wilt gaan werken.
HOE KAN IK MIJN BEDRIJF BESCHERMEN WANNEER HET RELATIEBEDING EN CONCURRENTIEBEDING NIET MAG?

Hoe herken ik een standaard concurrentiebeding/relatiebeding

Wanneer je bovenstaande artikelen hebt gelezen dan weet je nu wat een concurrentiebeding/relatiebeding is en wanneer het wel en niet mag. In de praktijk hebben nog veel bedrijven een standaard concurrentiebeding en of relatiebeding in hun bepaalde tijd contract staan. Wat dus niet mag vanuit de wet! Er staat dan een standaard tekst dat je niet elders mag gaan werken binnen een straal van of binnen X jaar/maanden. Hoe wat waarom is niet vermeld. Er staat bijvoorbeeld ook welke boetes en sancties er staan op overtreding en wie er eventueel gezien worden als relaties. Soms zijn dit nog flinke stukken tekst maar zijn ze toch standaard. Het lijkt dan heel wat, maar toch mag dit niet in een tijdelijk contract.

Wat staat er niet in een standaard beding?

Er is dan niet onderbouwd waarom er toch een zwaarwegend bedrijfsbelang is om af te wijken van de wet en toch deze bedingen op te nemen in een tijdelijk contract. Er moet bijvoorbeeld echt uitgebreid uitgelegd zijn om welke taken, kennis of vaardigheden het gaat die gevaarlijk zouden zijn om elders terecht te komen. Ook moeten de consequenties hiervan uitgelegd worden. Waarom en op welke manier zou de werkgever ernstige schade oplopen.

Het gevaar van toch tekenen, boetes!

Ik kreeg dit jaar van meerdere lezers vragen over wel of niet tekenen voor een niet kloppend beding. Het leek me daarom tijd voor een duidelijke blog (met hulp van mijn collega advocates!) Het komt erop neer dat je beter niet kunt tekenen. Door het tekenen van je tijdelijke contract teken en kies je bewust voor hetgeen in het contract staat. Dus ook voor dat concurrentiebeding. Er ligt dus wel iets op tafel, ook al mag of klopt het niet. Je zal afhankelijk zijn van een rechter om het concurrentiebeding nietig te verklaren. Tot die tijd zou je wel boetes kunnen krijgen en mogelijk echt moeten betalen omdat je bewust in ”overtreding” gaat door naar de concurrent te gaan en het ”niet kloppende” beding te overtreden.

Tips Werknemer Tekenen Standaard Concurrentiebeding:

  • Bespreek met de nieuwe werkgever dat een standaard beding niet in een tijdelijk contract mag en verzoek hen deze eruit te halen.
  • Willen ze dit vervolgens niet? Leg hen dan uit dat je boetes moet betalen wanneer je toch in overtreding gaat en je naar de rechter zou moeten gaan om het nietig te verklaren. (Tenzij je werkgever je bij vertrek schriftelijk bevestigt dat het concurrentiebeding niet van kracht blijft. Mochten ze dit toezeggen, aan een toezegging heb je niks dan kunnen ze het beding net zo goed verwijderen ;)) Kortom teveel risico’s voor jou. Vraag om begrip en een oplossing.
  • Willen ze het dan nog niet? Dan zou ik heel duidelijk bij het concurrentiebeding erbij schrijven, dat je niet akkoord bent met dat beding en daar geen overeenstemming is bereikt. Maak een kopie van dat contract (inclusief je ”opmerking”) voor je eigen administratie.

Tips Werkgever:

  • Haal een standaard beding gewoon uit je tijdelijke contracten.
  • Heb je toch echt een concurrentiebeding nodig? Laat dan door een specialist een concurrentiebeding/relatiebeding maken met een duidelijk zwaarwegend bedrijfsbelang en specifieke gedetailleerde onderbouwing.
  • Geen zwaarwegend bedrijfsbelang? Zorg dan voor een goed contract waarin je het geheimhoudingsbeding/bedrijfsinformatie en documentatie goed onderbouwt en formuleert.

Lees ook:

WAT IS EEN CONCURRENTIEBEDING EN OF EEN RELATIEBEDING EN WANNEER MAG HET?
WAT TE DOEN WANNEER JE VAN JE CONCURRENTIEBEDING AF WILT? In de situatie dat je elders wilt gaan werken.
HOE KAN IK MIJN BEDRIJF BESCHERMEN WANNEER HET RELATIEBEDING EN CONCURRENTIEBEDING NIET MAG?

Foto: Prisca Visser

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *