...
Linda Zwanenburg van De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 25 mei 2024
Wat is een proeftijd en hoelang mag een proeftijd zijn?

Wat is een proeftijd? Hoe werkt dit en hoelang mag een proeftijd zijn bij welke contracten? Ik leg het je allemaal uit in deze korte blog.

Wat is een proeftijd?

Werkgever en werknemer kunnen in een arbeidsovereenkomst een proeftijd opnemen. Dit is een periode waarin werkgever en werknemer een proefperiode aan gaan om met elkaar te kunnen kennismaken. In deze proeftijd mogen werkgever en werknemer ieder moment zonder reden stoppen met elkaar.

Is er een opzegtermijn binnen een proeftijd?

Nee er is geen opzegtermijn binnen een proeftijd. Beide partijen kunnen per direct stoppen met elkaar. Zelfs wanneer een werknemer ziek is, valt deze niet onder de ontslagbescherming en mag de werkgever gewoon ieder moment stoppen met de werknemer. Let op: de reden van het ontslag/stoppen mag bijvoorbeeld niet de ziekte of zwangerschap zijn.

Hoelang mag een proeftijd zijn?

Sinds januari 2015 is er nieuwe wetgeving. Door deze nieuwe wetgeving mag er GEEN proeftijd meer opgenomen worden in contracten van 6 maanden of korter. In principe mag een proeftijd bij een contact van 6 maanden en 1 dag dus wel. Toch wordt dit niet op prijs gesteld door rechters, omdat je bewust met 1 dag onder de regels probeert uit te komen. Daarom zie je nu veel werkgevers 7 maanden contracten geven. Deze contracten bestaan dan uit een looptijd 7 maanden waarvan er dan 1 maand proeftijd wordt opgenomen.

Contracten langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar mogen een maximale proeftijd hebben van 1 maand.
Contracten van 2 jaar of langer kunnen een maximale proeftijd krijgen van 2 maanden. Denk hierbij ook aan direct contract voor onbepaalde tijd. Hierin mag je dus 2 maanden proeftijd opnemen.

De duur van een proeftijd op een rij:

– Contract van 6 maanden of korter – Geen proeftijd
– Contract langer dan 6 maanden, maar korter dan 2 jaar – 1 maand proeftijd
– Contract van 2 jaar of langer dan 2 jaar, of direct onbepaalde tijd – 2 maanden proeftijd

Uitzonderingen in CAO

LET OP: er kunnen afwijkingen van bovenstaand in een CAO opgenomen zijn. Bijvoorbeeld de CAO Fashion, sport & lifestyle kent standaard 2 maanden proeftijd. Controleer daarom altijd alles goed, waar teken je voor, is er een CAO van toepassing, staan hier afwijkende afspraken in?

Tip werkgever

  • De werkgever moet per brief bevestigen dat het dienstverband per X datum is gestopt binnen de proeftijd. Met deze brief kan de werknemer (mogelijk) een WW-uitkering aanvragen.
  • Geef minimaal een 7 maanden contract zodat je één maand proeftijd mag opnemen.
  • Zorg voor goede contracten!

Tip werknemer

  • Vraag om een bevestigingsbrief van de werkgever dat deze jouw contract beëindigd heeft in de proeftijd.
  • Vraag direct via het UWV een uitkering aan, indien van toepassing.
  • Vraag bij je nieuwe baan regelmatig om feedback zodat je zo optimaal mogelijk kunt presteren met duidelijke feedback en instructies. Dit verkleint mogelijk de kans op een onverwachtse beëindiging in de proeftijd.

Let op: mogelijke wijzigingen proeftijd 2020?

In het regeerakkoord wil men de proeftijden gaan veranderen. Dit is echter nog niet definitief. Zodra er definitieve wijzigingen zijn informeer ik jullie natuurlijk. De plannen zijn als volgt:

  • Directe vaste contracten kunnen een proeftijd van 5 maanden opnemen. Dit om de vaste contracten te stimuleren.
  • Contracten langer dan 2 jaar krijgen maximaal 3 maanden proeftijd.
Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.