Gepubliceerd op 22 februari 2024
Tips: Wat is nu Werving & Selectie en waar moet jij opletten?

Ik merk nog heel vaak dat er een verkeerde gedachte is bij Werving & Selectie (W&S). Er zijn nog steeds heel veel mensen die denken dat Werving & Selectie betekent dat je niet in dienst gaat bij de werkgever zelf. Nog te vaak wordt gedacht dat W&S een soort van uitzendbureau constructie is. In deze blog vertel ik jou precies wat het is en waar jij op moet letten.

Wat is Werving & Selectie?

Bij Werving en Selectie is er een partij die helpt bemiddelen tussen werkgevers en kandidaten. De W&S partij zoekt mee met een bedrijf wanneer deze een vacature heeft openstaan. Werkgevers kunnen diverse afspraken maken met een W&S bureau. Zo kan een W&S bureau meezoeken, de volledige werving doen of gedeeltelijk en soms zoeken W&S bureaus mee maar weten de bedrijven dit helemaal niet. Ook heb je gespecialiseerde W&S bureaus of bureaus die voor diverse vakgebieden mee zoeken.

Hoe werkt Werving & Selectie?

Bij Werving & Selectie zoekt een externe partij dus mee naar de beste sollicitant ofwel nieuwe werknemer voor de werkgever. Je gaat gewoon direct op contract bij de werkgever en dus niet bij het W&S bureau. De werkgever betaalt meestal tussen de 18% en 23% aan W&S fee. Dit wordt vaak berekend over het brutojaarsalaris. De contacten met de werkgever lopen meestal via het W&S bureau. Zij doen de communicatie en onderhandeling tussen partijen.

Tips wanneer jij met een Werving & Selectie bureau in zee gaat

 • Je kan gewoon reageren op vacatures bij een W&S bureau.
 • Mocht je ook rechtstreeks kunnen solliciteren dan heeft dit altijd de voorkeur. Wanneer een bedrijf jou namelijk zelf aan neemt en er geen W&S bureau aan te pas komt, dan kost dit een werkgever veel minder. Dit omdat de W&S fee niet betaald hoeft te worden.
 • Soms kan het juist slim zijn via een bureau te solliciteren, omdat die de werkgever al goed kent.
 • Mocht je benaderd worden door een W&S bureau geef dan altijd aan, dat alleen na overleg  jouw CV bij een werkgever voorgesteld mag worden. Sommige bureaus gaan klakkeloos je CV overal heen sturen.
 • Bij een W&S bureau kan je bij de intake ook een hogere salarisindicatie afgeven.
 • Hou er rekening mee dat een W&S graag wil scoren en die fee wilt binnen slepen. Wees daarom altijd alert en kom goed op voor je eigen belangen. Zorg dat je zelf het best haalbare onderhandelt en laat ze maar flink hun best voor je doen.

Het is absoluut niet de bedoeling om W&S bureaus negatief neer te zetten want ze kunnen fantastisch werk voor je verrichten. Het is alleen goed te beseffen dat er meerdere belangen zijn en het is altijd goed om te weten hoe het werkt.

Heb jij nog tips met het samenwerken met Werving & Selectie bureaus? Deel ze hieronder

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. Droombaan

  Hoe zit het met ziekte en dergelijke als je bij een externe partij een contract tekent?

  Groet, Bjorn

  Antwoord
  • Linda

   Hi Bjorn,

   Ik heb iets meer info nodig om je vraag goed te kunnen beantwoorden.

   Wanneer je tekent voor een nieuwe baan, waarbij je weet dat je door je ziekte niet in staat bent om deze goed in te kunnen vullen of de kans op uitval groot is dan mag je dit in principe niet verzwijgen en een (nieuw) contract tekenen zou niet slim zijn. Het kan zelfs leiden tot ontslag op staande voet wanneer dit achteraf aangetoond wordt. Je mag dingen die dus invloed hebben op je werk en functioneren niet verzwijgen. Het zou niet eerlijk zijn dat wanneer jij niet eerlijk bent en vooraf al weet dat iets niet kan, een werkgever met een enorme verantwoordelijkheid en kosten opzadelt. Dat is het idee erachter.

   De vraag is dus heel erg afhankelijk van de soort ziekte, waar het invloed op kan hebben, wat er exact aan de hand is en van de exacte situatie. Mocht je meer willen weten dan kan je mij privé de situatie even opsturen 😉 maar wellicht kan je hier al iets mee. Mijn emailadres info@lindasresources.nl

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.