...
Gepubliceerd op 22 mei 2024
Waarom een proef loonstrook aanvragen bij je salarisonderhandeling?

Een proef loonstrook heet een pro forma berekening en laat zien wat er met jouw bruto salaris onderaan de streep zal gebeuren. Dit is ontzettend handig om vooraf aan te vragen. Wat veel mensen niet weten is dat 2500 bruto bij de ene werkgever een totaal ander bedrag onderaan de streep kan opleveren dan bij een andere werkgever. Hoe dit zit en waar je op moet letten vertel ik je in deze blog.

Iedere werkgever heeft andere premies

Om een voorbeeld te geven: de pensioenpremie is bij iedere werkgever anders. De ene werkgever betaalt een groot deel voor jou, de ander betaalt bijna niks voor je. Hierdoor kunnen deze bedragen enorm verschillen. Zo kan je bij de ene werkgever bijna 200 euro aan pensioenpremie betalen en bij een ander bijvoorbeeld maar 70 euro. Dit gebeurt echt! Hierdoor is dus jouw 2500 bruto salaris bij de ene werkgever onderaan de streep totaal anders dan bij een andere werkgever.

WGA premie

De WGA premie heeft te maken met hoeveel langdurig zieken er de WIA zijn ingestroomd. Hoe meer zieke mensen er uitdienst gaan, hoe hoger de premies voor die werkgever. Ook deze premie kan behoorlijk oplopen en mag doorbelast worden aan de werknemers. De ene werkgever doet dit meer dan de ander. Daarom heeft ook deze premie invloed op jouw netto salaris.

Overige emolumenten

Ook is de bijtelling van je eventuele lease auto van invloed. De hoogte van de reiskosten, de hoogte van eventuele onkostenvergoedingen, bonussen, een personeelsvereniging inhouding en een eventuele verplichte lunchkosten inhouding. Zoals je merkt kunnen er veel inhoudingen en toevoegingen zijn waar je mogelijk niet direct rekening mee hebt gehouden.

Meer of minder werken

Ook wanneer je een uren wijziging wenst kan je je werkgever vragen om een pro forma berekening. Deze kan je dan precies vertellen hoeveel je meer of minder gaat verdienen. Zo kan jij een goede overweging maken of je dit zou willen.

Vraag altijd een proef loonstrook / pro forma aan

Ik hoop dat ik je heb weten te overtuigen dat er ontzettend veel zaken van invloed zijn op jouw netto salaris onderaan de streep. Ik adviseer mensen daarom altijd om een pro forma berekening aan te vragen. Je zal niet de eerste zijn die teleurgesteld achterblijft wanneer zijn salaris op zijn rekening wordt gestort. Dit zou ontzettend zonde zijn dus zorg dat je vooraf weet waar je aan toe bent en waar je mee akkoord gaat.

Waar je tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek nog meer op moet letten lees je hier. Zo ontzettend belangrijk om te weten.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Er is meer dan alleen een goed salaris? - SmartUp Network - […] bijvoorbeeld de WGA premie of bijtelling van je auto van grote invloed. Vraag daarom altijd om een pro forma…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.