We hebben een klant tijdens zijn ontslag begeleidt en deze had in paniek allemaal werkgerelateerde zaken doorgestuurd naar zijn privé mailadres. Hier was de werkgever achter gekomen en deze schoot meteen tegen het plafond en was woest. De werkgever was bang dat de werknemer ontzettend kwade bedoelingen had met alle bedrijfsgevoelige informatie. Vanuit de werkgeverskant gezien logisch want ze hadden een conflict. Vanuit de werknemerskant ook begrijpelijk want die wilde zichzelf beschermen en wilde “bewijsmateriaal” verzamelen.
Wat staat er in je protocollen?
Vaak zijn er in een contract en de bedrijfsreglementen afspraken gemaakt over bedrijfsinformatie. Vaak teken je ook een geheimhoudingsbeding en zijn er regels dat zaken niet privé gemaild mogen worden. Je dient je dan ook aan die protocollen te houden. Respecteer ook dat een werkgever het heel eng vindt dat er informatie mogelijk misbruikt kan worden of op verkeerde plekken terecht komt.
Wat kun je dan wel doen?
Ik zeg vaak als je toch even tijdelijk zaken wilt veiligstellen, kopieer en plak het dan naar een Word document. Of maak een foto met je telefoon. Zorg er in ieder geval voor dat iets niet traceerbaar is waarmee je de regels overtreedt. Officieel mag je dit natuurlijk ook niet doen maar soms moet je ook jezelf beschermen.
Een werkgever mag niet zomaar in je mail kijken
Dan is er ook altijd nog de discussie dat een werkgever niet zomaar in je mail mag kijken. Echter gaat het mij daar allemaal niet om. In een ontslag onderhandeling moet je elkaar gewoon nooit onnodig extra boos maken. Deze werkgever dreigde nu namelijk met aangifte bij de politie. Wat een beetje een loos dreigement is maar dat terzijde. Er was gewoon een hoop extra onnodig gedoe. En waar twee partijen steeds bozer worden, gaat er geen soepel ontslag tot stand komen. Dus maak je werkgever niet boos en doe niets wat traceerbaar is.
Wis alles als het achter de rug is!
Zodra alles alsnog achter de rug is, respecteer dan de schriftelijke afspraken en wis alles weer wat je tegen de regels in hebt verkregen.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.
Dank voor deze goede info! Realistische tips!