Hoe zorg ik dat ik de transitievergoeding niet misloop in mijn 2e spoor traject | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 23 februari 2024
Ontslagen worden: hoe om te gaan met zo’n rot ervaring?

Ontslagen worden is niet leuk en kan een behoorlijke impact hebben. Het kan je boos maken, verdrietig, teleurgesteld, maar het kan je ook absoluut onzeker maken. Ontslagen worden kan om meerdere redenen gebeuren. Het kan slecht gaan met het bedrijf, reorganisatie, functioneren gaat niet goed, je hebt een conflict met je leidinggevende etc. Ook ik ben ooit ontslagen. Mensen schamen zich hier vaak voor, maar ik ga vandaag mijn verhaal met jullie delen. Wat heeft het met mij gedaan en hoe ging ik er mee om?

Ontslagen worden, mijn verhaal

Ik had een zware periode in mijn leven. Mijn vader was namelijk overleden. Mensen om je heen zijn er na 3 maanden al niet meer zo mee bezig en na 6 maanden wordt er sowieso niet meer naar gevraagd en wordt er verwacht dat je weer op volle kracht aanwezig bent. Dit terwijl je er iedere dag mee op staat en naar bed gaat. Je kan je wel voorstellen dat ik totaal niet lekker in mijn vel zat destijds.

Op een dag had ik mijn standaard bila (1 op 1 gesprek) met mijn leidinggevende. Ik had zelf wat punten genoteerd om te bespreken, maar dit gesprek liep heel anders. Ik kreeg opeens het nieuws te horen dat ik niet goed functioneerde en dat men afscheid van mij wilde nemen. De grond zakte onder mijn voeten vandaan. Ik was zo hard bezig met overeind blijven staan met alles wat er privé gaande was en dan wordt je door je werkgever keihard onderuit geschopt. Dit was echt een mega klap! Ik was boos, ik was verdrietig, ik was machteloos, gefrustreerd en er ging zoveel door mij heen. Ik was na de crematie meteen weer begonnen met werken en vroeg mij echt af waarom ik dit zo snel weer had gedaan. Ik had dus beter de tijd kunnen nemen om weer mezelf te worden en zijn en alles te verwerken. Voor wie was ik nu eigenlijk weer zo snel aan het werk gegaan. Voor mijn werkgever die me er meteen uit schopte? Wat er gebeurde vond ik echt onmenselijk en onterecht.

Goed voorbereid door mijn moeder

Gelukkig zit mijn moeder al jaren in het HR vak en heeft zij mij altijd verteld wat ik zou moeten doen als deze situatie zich voor doet. Thank you moeders! Dit is ook de reden dat ik ‘Help wat moet ik doen nu mijn werkgever mij wil ontslaan middels een VSO‘ en ‘Waar moet ik op letten in een so’ over de vaststellingsovereenkomst (ontslag) heb geschreven. Ik wil echt iedereen oproepen om deze blogs te lezen, want zoals je ziet; ontslagen worden kan iedereen overkomen! Ik belde mijn moeder en we schakelden meteen een goede ontslagexpert in. Dit gaf mij zoveel rust! Hij regelde alles, deed het contact en zorgde voor een zo goed mogelijke beëindigingsovereenkomst.

Ik heb van dit ontslag lang last gehad

Ik heb echt langere tijd last gehad van het ontslag. Ik met mijn perfectionisme doe altijd alles goed en overwogen. Ik begreep het niet. Bleef malen, bleef nadenken, wat had ik anders kunnen doen, waar lag het aan? Ik heb uren liggen piekeren en heb er zelfs regelmatig over gedroomd. Ik ging twijfelen aan mezelf, werd onzeker en vond dit echt heel erg vervelend. Zoveel emoties die zolang in mijn lijf zaten.

Tips om ontslag te verwerken

  • Praat er met eigen mensen over! Stop het niet weg en schaam je er niet voor. Wees boos, wees verdrietig en sta dit toe. Bespreek het overigens niet met collega’s want vaak staat in je VSO dat dit niet mag.
  • Reflecteer eerlijk en kijk wat je van deze situatie kunt leren. Ik weet achteraf dat ik wat negatiever was door de persoonlijke omstandigheden. Ik was wat pittiger dan normaal en kon wat minder hebben. Ik denk achteraf dat dit me de kop heeft gekost. Ik vind het echter nog steeds jammer dat mijn werkgever hierover niet met mij in gesprek is gegaan. Helaas weet ik niet wat exact de reden is geweest.
  • Doe leuke dingen met fijne mensen om je heen. 
  • Zorg voor rust en ontspanning. Wees extra lief voor jezelf maar blijf ook in beweging. Ga sporten, zorg voor persoonlijke ontwikkeling, verdiep je in je vakgebied, doe dingen waar je nooit tijd voor had etc.
  • Neem de tijd om het te verwerken. Ik ging in paniek het hele internet afstruinen naar vacatures en als een gek sollicitaties versturen. Achteraf had ik mezelf wederom de tijd moeten gunnen het te verwerken en rustig te bedenken wat ik nu wilde gaan doen. Blijf ook niet te lang hangen en kom wel weer in actie. Kom je er zelf niet uit zoek dan hulp via je huisarts.
  • Wees niet te streng voor jezelf en probeer het los te laten. Je mag even malen en twijfelen en onzeker worden. Je moet ook bedenken dat het gebeurt is. Je kan de situatie niet meer veranderen. Sta achter jezelf en hoe je gehandeld hebt. Dit was toen het beste wat je kon doen.

Hoe ik er achteraf op terugkijk

Op het moment zelf lijkt ontslagen worden het ergste wat je kan overkomen. Ik heb nu geleerd dat soms gedwongen ontslag (achteraf) goed is. Ik was eigenlijk al niet meer zo happy waar ik zat. Ik had het alleen toen niet zo bewust in de gaten. Ik was niet blij met de cultuur en onderlinge contacten. Ik vond mijn leidinggevenden niet prettig in hoe zij ons aanstuurden en de sfeer was niet goed. Het werk vond ik eigenlijk te eentonig en te administratief. Waarschijnlijk als ik niet ontslagen was had ik er nog een tijd eigenlijk tegen mijn zin in gewerkt. Nu moest ik gedwongen verder! Het was zwaar met alles wat ik naast dit ontslag nog te verwerken had, maar het heeft me ook veel opgeleverd. Nieuwe ervaringen, nieuwe mooie werkgevers, ontzettend veel geleerd en ik weet nu precies wat ik wel en niet wil. Toch blijf ik zelf, na jaren in het HR vak, van mening dat deze werkgever het niet goed en netjes heeft aangepakt! Daarom moet ik maar blij zijn dat ik er niet meer werk. Deze gedachte helpt mij enorm in de verwerking.

Het maakte van mij een ontslagexpert voor Werknemers in hart en nieren.

Het raakt mij enorm om te zien wat voor flinke psychische klap zoveel werknemers krijgen, als ze worden ontslagen, de WIA in gaan of oneerlijk behandeld worden en daarom de organisatie moeten verlaten. Werknemers denken vaak dat ze het allemaal zelf moeten doen en beseffen zich niet eens dat ze er ook voor kunnen kiezen om hulp in te schakelen.

Deze werknemers hebben een ontslagexpert nodig die voor hen op komt, die hen steunt en helpt om te krijgen waar ze, ook financieel, recht op hebben. Dat scheelt ze uiteindelijk zoveel tijd, geld en energie! Wij weten precies wat een fair deal is in jouw situatie.

Ik weet als geen ander hoe je je als werknemer voelt in deze situatie. En daarom besloot ik om met mijn bedrijf Linda’s Resources werknemers te helpen om te krijgen waar zij recht op hebben. 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.