Wat houdt een officiële waarschuwing op je werk in? Zijn er gevolgen als je een officiële waarschuwing krijgt? En wat gebeurt er met de arbeidsrelatie?
Wat is een officiële waarschuwing op werk?
Wanneer je een officiële waarschuwing krijgt, betekent dit dat deze waarschuwing in je personeelsdossier komt te staan. Het wordt dus officieel op papier vastgelegd dat je werkgever bij jou heeft aangegeven dat je met iets moet stoppen, of dat je juist iets moet gaan doen. Er kunnen verschillende redenen zijn voor een werkgever om je een officiële waarschuwing te geven.
Wat voor soorten officiële waarschuwingen zijn er?
In de praktijk zien we veel verschillende casussen waarbij een officiële waarschuwing wordt gegeven. Onder andere:
- Veelvuldig te laat komen
- Werkweigering
- Onterecht ziek melden
- Ongeoorloofd verlof
- Disfunctioneren
- Onacceptabel gedrag op de werkvloer (discriminatie, seksuele intimidatie, sfeer bederven, extreem negatief zijn)
- Het gebruiken van werkgeverseigendommen voor privédoeleinden
- Het niet nakomen van verplichtingen uit je arbeidsovereenkomst
Telt een mondeling gegeven waarschuwing ook?
Jazeker. In principe wordt een officiële waarschuwing meestal eerst mondeling gegeven. Je werkgever spreekt jou dan aan op je gedrag en jij krijgt de kans om hierop te reageren. Hierna zal je de officiële waarschuwing schriftelijk bevestigd krijgen. Dit document komt vaak in je personeelsdossier terecht, waarmee een werkgever een dossier kan opbouwen om je te ontslaan. Dit is zeker niet altijd het doel van werkgevers, dus je hoeft niet meteen in paniek te raken. Meestal willen werkgevers er gewoon voor zorgen dat jij bepaald gedrag niet meer vertoont en/of beter op de verplichtingen uit de arbeidsovereenkomst gaat letten.
Moet je een officiële waarschuwing ondertekenen?
Nee! Je bent niet verplicht een officiële waarschuwing te ondertekenen. We raden zelfs af om dit te doen als je het er niet mee eens bent. Teken je toch, doe dit dan met de tekst: ‘voor gezien, niet akkoord’. Dit kan belangrijk zijn in een (wellicht latere) ontslagprocedure. Daarnaast is het belangrijk om schriftelijk een inhoudelijke reactie te geven op de officiële waarschuwing waarom dit niet klopt of niet waar is. In deze reactie eis je dan ook dat de officiële waarschuwing ingetrokken wordt.
Hiermee laat je zien dat je het oneens bent met de gronden waarop de officiële waarschuwing wordt gegeven. Wanneer dit later in een mogelijke ontslagprocedure of andere procedure wordt gebruikt, kan jij erop terugvallen om te laten zien dat je toen al bezwaar hebt aangetekend. Dit geldt ook voor een ontslag op staande voet.
Let op: hoe je inhoudelijk reageert op zo’n officiële waarschuwing kan wel de toon zetten of juist leiden tot een conflict of escalatie. Het kan dus verstandig zijn om een reactie op een officiële waarschuwing samen met een jurist of expert op te stellen.
Hulp bij (dreigend) ontslag
Ben je bang dat je werkgever je gaat ontslaan? Wil je weten wat je rechten en plichten zijn of wil je misschien zelf met ontslag? Vul dan meteen de gratis ontslagscan in en weet binnen 2 minuten wat jij nu moet doen!
Er is zo veel meer mogelijk dan je denkt. Vaak kunnen wij goed aan je werkgever laten zien dat het een win-win situatie is als jij uit dienst gaat, waardoor zij bereid zijn om een goede vaststellingsovereenkomst (VSO) op te stellen met de juiste financiële bedragen waardoor jij op zoek kan naar een andere baan óf de WW in kan.
0 reacties