...
Waarom zit mijn werkgever te pushen op re-integratie tijdens langdurige ziekte? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 20 juni 2024
Kan ik ontslagen worden als ik zwanger ben?

Wanneer kun je nu wel of niet ontslagen worden wanneer je zwanger bent? De veronderstelling is er dat dit nooit kan, maar dit klopt niet helemaal. Kijk de hele video of lees deze blog voor alle antwoorden. 

 

Kan ik tijdens mijn zwangerschap ontslagen worden?

Tijdens je zwangerschap geldt er een opzegverbod. Dit betekent dat je werkgever je tijdens je zwangerschap eigenlijk niet kan ontslaan en of opzeggen. Maar dit geldt ook tijdens je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof maar ook nog 6 weken na afloop van je bevallingsverlof. Let op er zijn uitzonderingen die ik hieronder uitleg. 

Kan ik tijdens zwangerschapsgerelateerde ziekte ontslagen worden?

Ben je ziek door je zwangerschap of bijvoorbeeld ziek na je bevalling dan valt dit allemaal onder zwangerschapsgerelateerde ziekte. Tijdens deze periode kun je niet ontslagen worden. Pas wanneer je weer 100% beter bent van deze zwangerschapsgerelateerde ziekte gaat de 6 weken opzegverbod alsnog in die normaliter direct na je bevallingsverlof zou in gaan. Gedurende dus deze hele periode zou je niet ontslagen kunnen worden. 

Mag je als zwangere werknemer instemmen met een ontslag of vragen om ontslag?

Een zwangere werknemer mag instemmen met ontslag. Het ligt er wel aan wat de reden van het ontslag in de VSO is. Een VSO wegens verschil van inzicht mag je mee instemmen zowel tijdens je zwangerschap en tijdens je verlof. Maar bedrijfseconomische redenen ligt dit lastiger. De reden van het ontslag mag alleen niet de zwangerschap zelf zijn en als je ziek bent mag het absoluut niet. Maar stel er is een verschil van inzicht of een conflict of een reorganisatie dan mag de zwangere aangeven dat ze bijvoorbeeld open zou staan voor een ontslag middels een VSO. Overleg goed met ons wat verstandig en slim is in je situatie. Anders kan je serieuze problemen krijgen met je uitkeringsaanvraag bij het UWV.

Kan ik als zwangere in mijn proeftijd ontslagen worden?

Wanneer je zwanger bent kan en mag je ontslagen worden in je proeftijd. Echter mag de reden van dat proeftijd ontslag niet je zwangerschap zijn. Soms in de praktijk is er een sterk vermoeden dat dit toch de reden van een proeftijd ontslag is. Het lastige is dat je dit zou moeten bewijzen dus vaak heeft dit allemaal geen zin. 

Kan ik tijdens mijn zwangerschap geen contractverlenging krijgen?

Wanneer je een tijdelijk contract hebt en zwanger bent dan kan een werkgever deze ten alle tijden gewoon simpelweg niet verlengen. De reden van niet verlengen mag alleen nooit je zwangerschap zijn. 

Kan ik als zwangere ontslag op staande voet krijgen?

Ja! Wanneer je fraude pleegt of ernstige dingen doet dan kan je als zwangere gewoon een ontslag op staande voet krijgen.

Kan ik ontslagen worden als het hele bedrijf stopt?

Je kunt ontslagen worden als zwangere werknemer wanneer het hele (deel) bedrijf stopt. Echter niet tijdens je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof maar wel gedurende je zwangerschap voor dit verlof. En anders moet je werkgever wachten en dit na je verlof pas doen nadat de 6 weken opzegverbod verlopen is. Dit opzegverbod duurt 6 weken na je bevallingsverlof of nadat je weer 100% beter bent. 

Kan ik ontslagen worden als ik zwanger ben als mijn afdeling of functie wordt opgeheven?

Wanneer de functie of afdeling van een een zwangere werknemer stopt dan kan zij ook ontslagen worden. Maar deze werknemer moet dan wel uitsluitend werkzaam zijn bij dit onderdeel van het bedrijf of hier hoofdzakelijk werken. De werknemer moet dan ook minimaal 26 weken die positie/functie uitoefenen. Dus wanneer iemand recent ergens 2 weken werkt en dan wordt die positie opgeheven dat mag niet. Wanneer je in je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof zit kan dit niet.

Kan ik tijdens mijn zwangerschapsverlof of bevallingsverlof ontslagen worden?

Nee tijdens je zwangerschapsverlof of bevallingsverlof kun je dus niet ontslagen worden! In deze periode is het ook niet verstandig om in te stemmen met een VSO ontslag, want je weet nooit of er tijdens je bevalling complicaties optreden. We adviseren je pas na je bevallingsverlof om, mogelijk weer na te gaan denken, over een instemming met ontslag, mocht je dit zelf graag willen. Neem rond die tijd contact met ons op voor overleg. 

Pas op met een ontslag tijdens je zwangerschap!

Hopelijk heeft bovenstaande duidelijk gemaakt dat er dus strenge regels zijn voor zwangere werknemers. Dit betekent dus ook dat dit gevaarlijke situaties kunnen zijn die problemen kunnen geven met een WW uitkering. Zorg daarom dat je onze hulp inschakelt zodat er niets fout gaat en er een veilig ontslag op tafel komt en laat alles goed controleren.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Wat is de transitievergoeding?

Wat is de transitievergoeding?

De transitievergoeding is een begrip onder werknemers, maar wat is het nu precies? Wanneer heb je recht op de transitievergoeding, waar is deze voor...

Lees meer

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

10 Reacties

 1. N. leering

  Iemand die solliciteert, net haar contract tekent en dan daarna zegt ik ben zwanger (12 weken) en vervolgens vlak voor haar startdatum vertelt, het is een tweeling, en ik moet vanaf 2e week dat ik bij jullie kom werken maar 4 uur per week werken… tot aan haar verlof, mag dat een reden zijn? Ze kan het werk waar voor ze is aangenomen niet uitoefenen aangezien ze maar voor de helft van de tijd komt.

  Antwoord
  • Linda

   Oef dit is een lastige situatie. Je mag iemand niet opeens weigeren wegens de zwangerschap en je mag iemand niet zomaar ontslaan die zwanger is. Als ze in de proeftijd nog zit dan kan je wel wegens een andere reden dan de zwangerschap zeggen dat je stopt. Anderzijds kan je nog denken dat ze bewust gesolliciteerd heeft op iets wat ze niet aan kon en dit wist dus is ze onder valse informatie eigenlijk aangenomen. Alleen iemand is niet verplicht om te vertellen dat die zwanger is en je mag hier in de sollicitatie ook niet naar vragen. Een ontslag op staande voet zou heel ver gaan en maken dat ze ook geen uitkering krijgt dus ik hoop dat ze in proeftijd zit en je eventueel kan stoppen. Als ze zo weinig kan werken dan zal ze zwangerschapsgerelateerd ziek zijn en dan zou je voor het afwezige deel compensatie loon vanuit uwv moeten krijgen. Dit is een complexe situatie. Ik adviseer je om ons werkgevers bedrijf te bellen voor hulp. Dit is echt maatwerk wat goed moet gebeuren. Er zijn mogelijkheden en escapes maar je moet dit goed aanpakken. http://www.ontslaghulpvoorwerkgevers.nl Groeten Linda

   Antwoord
 2. T.E.

  Ik ben 23 weken zwanger en sinds mijn zwangerschap is de verstandhouding met mijn werkgever onder druk komen te staan. Ik ben ruim 4,5 jaar in dienst en heb een vast contract.
  Ik zit sinds 3 weken in de ziektewet met bekkeninstabiliteit en mijn werkgever heeft mij vrijdag een VSO aangeboden. Ze gooien dit op geschil van inzicht en dat ze denken dat ík niet gelukkig ben op mijn werk.
  Wel zeggen ze dat ik pas met de VSO akkoord hoef te gaan 6 weken na mijn bevallingsverlof.
  Als ik kies om deze niet te tekenen dreigen ze mij over te plaatsen naar een andere locatie waardoor ik van 5 naar 45 minuten reistijd ga zónder reiskosten vergoeding.
  Mag dit zomaar? Zou je hiermee zwangerschapsdiscriminatie hard kunnen maken?
  Ik ben de 4e zwangere vrouw binnen mijn bedrijf waarvan ik weet dat deze een VSO aangeboden heeft gekregen en ik vermoed dat het er nog veel meer zullen zijn.

  Antwoord
  • Linda

   Hi T.E. wil je ons even vrijblijvend contacteren door contact met ons te zoeken. Overal zitten voor en nadelen aan wat wel of niet slim is om te doen. Dus hier heb je echt hulp bij nodig. Discriminatie ed aanvechten etc kost je ruim 5000 euro om naar de rechter te gaan en dan heb je alsnog geen garanties. Dus die weg zit op slot. We moeten nu samen kijken hoe we je huidige situatie het beste kunnen oplossen. https://www.deontslagexpert.nl/contact/

   Antwoord
  • Quinny

   Ik ben zelf nu 12 weken zwanger en volgende maand loopt mij proeftijd af. Nu ben ik bang dat mij leidinggevende het niet wil verlengen. Wat kan ik doen? En zijn er mogelijke heden voor mij. Als ze het niet verlengt. Ik ben pas 20 jaar oud

   Antwoord
   • Linda

    Goedemorgen,
    Als de werkgever het contract niet voortzet dan kun je wellicht WW aanvragen bij het UWV.
    Je hebt daar ook recht op zwangerschapsverlof.
    Kijk even op hun site, daar vindt je veel relevante informatie omtrent jouw situatie.
    Heel veel sterkte en succes!

    Antwoord
 3. Laura

  Ik ben ziek door zwangerschap tijdens mijn proeftijd. Kan mijn werkgever mij ontslaan?

  Antwoord
  • Linda

   Als je in je proeftijd ontslagen wordt, stopt het contract direct en hoeft de werkgever in principe geen reden op te geven. De zwangerschap én ziekte staan hier los van, maar mogen niet de reden zijn voor ontslag.
   Heel veel sterkte en succes met de zwangerschap.
   Groetjes Linda

   Antwoord
 4. Anoniem

  Hoe zit het met ontslag/reorganisatie tijdens de periode dat je de zwangerschap (nog) voor jezelf houdt omdat het nog pril is?

  Ik heb het vermoeden dat er een reorganisatie aan komt maar ik wil het liever nog niet aankondigen.

  Antwoord
  • Linda

   De zwangerschap heeft geen invloed op deze situatie. Tijdens een reorganisatie mag je ook ontslagen worden als je zwanger bent.
   Als je over de situatie wilt sparren, stuur dan even je naar en telefoonnummer privé per mail. We kunnen altijd even met je meedenken.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.