...
Hoe zorg ik dat ik de transitievergoeding niet misloop in mijn 2e spoor traject? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 23 mei 2024
Kan ik nog over mijn ontslag onderhandelen als ik word ontslagen met een sociaal plan?

 Er wordt vaak onterecht gedacht dat als er een reorganisatie is en een ontslag met een sociaal plan dat er niets meer mogelijk is en dat je geen keus meer hebt. Mensen denken dit is het en ik moet er mee instemmen. En dat is niet waar! Er kunnen nog meer kansen en mogelijkheden ter onderhandeling zijn dan je denkt. De allerbelangrijkste vraag is of jij terecht geselecteerd bent voor het ontslag.

Aan een reorganisatie zitten regels verbonden!

Aan een reorganisatie zitten allemaal regels verbonden. Zo moeten eerst de werkzaamheden van uitzendkrachten en ZZP’ers gestopt worden. Daarna AOW-gerechtigden, oproepkrachten en werknemers die een tijdelijk contract hebben die nog maximaal 26 weken duurt. Daarna moet het afspiegelingsbeginsel worden toegepast op de overige werknemers. Dit betekent dat een bedrijf alle werknemers met vergelijkbare uitwisselbare functies binnen het bedrijf moet indelen in leeftijdsgroepen. Binnen iedere leeftijdsgroep wordt gekeken wie er als laatst is aangenomen. Deze werknemer wordt dan juridisch geselecteerd voor het ontslag.

Welke leeftijdsgroepen zijn er in het afspiegelingsbeginsel?

  • 15 tot 25 jaar
  • 25 tot 35 jaar
  • 35 tot 45 jaar
  • 55 jaar en ouder

Wanneer geen afspiegelingsbeginsel?

Ik noem even de meest voorkomende afwijkingen:

  • Het bedrijf of de bedrijfsvestiging gaat sluiten.
  • Een unieke functie die komt te vervallen die maar door één werknemer wordt ingevuld.
  • Als een hele categorie uitwisselbare functies komen te vervallen.
  • In CAO kan er een afwijking op het afspiegelingsbeginsel staan. Deze moet dan aangehouden worden.
  • Werkgever kan een zogenoemde onmisbare werknemer redden van ontslag. Deze heeft dermate speciale kennis en kunde van het bedrijf dat de werkgever niet zonder deze werknemer kan.
  • Als er een ontslagverbod (bijvoorbeeld ziekte of zwangerschap) op de geselecteerd werknemer rust dan moet de volgende in de rij geselecteerd worden.

De vraag is of jij terecht geselecteerd bent voor het ontslag!

Zoals je bovenstaand ziet zijn er dus diverse regels en is er altijd de vraag of je terecht geselecteerd bent voor het ontslag. We kunnen bijvoorbeeld een discussie voeren hierover en informatie opvragen of aandragen waarom wij afdeling X toch ook vinden vallen onder een categorie uitwisselbare functies. We deden ooit een zaak waarbij wij van mening waren dat iemand niet terecht geselecteerd was en daardoor hebben we bijna de dubbele ontslagvergoeding kunnen vragen. Let op dit is maatwerk en niet altijd realistisch. Dit maakt je onderhandelingspositie soms sterker om toch weer te kunnen onderhandelen.

Sociaal plan is vaak opgesteld met vakbonden en OR. 

Een sociaal plan zit vaak wel netjes in elkaar. Dit omdat vakbond en OR dit hebben geëist. Het is namelijk zo dat een werkgever ook een ontslagvergunning bij het UWV kan aanvragen vanwege bedrijfseconomische redenen. Hier krijg je een bepaalde basis deal. Het sociaal plan moet altijd minimaal die basis deal zijn en vaak is deze dus beter. Pas alleen op, dat werkgevers alles verkopen als een cadeautje en dat je met de VSO beter af bent. ‘Teken dus maar’. In deze VSO’s gaat helaas ook ontzettend veel mis. Het sociaal plan wordt in jouw VSO bijvoorbeeld niet goed uitgevoerd waardoor je serieus euro’s mis kan lopen of dat je onterecht bent geselecteerd voor het ontslag.

Ieder sociaal plan is anders.

Ieder sociaal plan zit anders in elkaar. Afhankelijk van hoeveel er vaststaat op bepaalde punten kan hier wel of niet nog ruimte zijn voor bepaalde onderdelen om over te kunnen onderhandelen. Soms is er veel ruimte ter onderhandeling en soms weinig. Dit kunnen we van te voren nooit inschatten.

Er kunnen fouten staan in je VSO!

We hebben ooit in een zaak twee maandsalarissen extra onderhandeld omdat dit conform het sociaal plan zo moest en niet was toegepast in de VSO. Besef je dat er tijdens een reorganisatie ontzettend veel mensen ontslagen worden. Dat alle VSO’s knip en plak werk is. Besef dat een mens dit opstelt en maakt en ook iets verkeerd kan noteren en of uitvoeren.

Kortom: er kan nog steeds onderhandel ruimte zijn in een VSO met een sociaal plan. Wij hebben al veel klanten aan een betere deal geholpen omdat er van alles fout ging. Laat het dus altijd controleren!

Laat je VSO individueel controleren

We zien in de praktijk dat werknemers soms 1 advocaat inschakelen die het sociaal plan controleert. En als de advocaat van Piet dan zegt dat het er goed uitziet dan denkt iedereen zijn ontslagvoorstel veilig te kunnen tekenen. Pas hier mee op. Laat je ontslag per individu beoordelen en controleren.

Wil je hier meer over weten en lezen? Check dan nu deze blog:  https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/ontslagwg/ieder-sociaal-plan-per-persoon-controleren/ 

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

 

 

 

 

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.