Veel werkgevers zetten werknemers onder druk en dreigen bij het geven van de VSO dat ze anders een ontslagvergunning gaan aanvragen en dat de werknemer dan slechter af is en dat er sowieso een ontslag komt. Niets is minder waar en deze dreigementen zijn veelal niet gegrond. Laat je dus niet opjutten en schakel de juiste hulp in.
De vraag is altijd of je werkgever een ontslagvergunning kan krijgen?
Of je werkgever wel of niet echt een ontslagvergunning kan krijgen hangt af van diverse factoren. Er moet echt een goede reden zijn dat je ontslagen wordt en het UWV controleert dit ook. Je werkgever moet een administratief dossier aan het UWV geven en volgens een bepaalde manier alles wettelijk aanpakken. Wanneer dit niet juist wordt gedaan komt een ontslagvergunning er helemaal niet doorheen bij het UWV en krijgt je werkgever geen toestemming je gegarandeerd te kunnen ontslaan.
Wanneer is er sprake van bedrijfseconomische redenen?
”De slechte, of slechter wordende, financiële situatie van het bedrijf. Werkvermindering. Organisatorische en/of technologische veranderingen, zoals automatisering.”
Er is dan bijvoorbeeld een reorganisatie met een sociaal plan. Echter hoort het selecteren van de juiste mensen die in aanmerking komen voor het ontslag via wettelijke regels te gebeuren. We noemen dit via het afspiegelingsbeginsel.
Wat is het afspiegelingsbeginsel?
Dit is een speciaal systeem welke een werkgever hoort uit te voeren via bepaalde wettelijke regels. ”Bij het afspiegelingsbeginsel worden werknemers met vergelijkbare (“uitwisselbare”) functies ingedeeld in leeftijdsgroepen. Binnen elke leeftijdsgroep wordt bekeken wie het laatst is aangenomen. Deze werknemers worden dan als eerste ontslagen.” Soms zijn er weer unieke functies en dan ben je überhaupt niet uitwisselbaar. Als je unieke functie wordt opgeheven dan valt er nog weinig tegen te doen. Kortom veel details waar wij je juridisch niet mee willen vermoeien.
Dit afspiegelingsbeginsel is vaak niet op orde!
Wat we in de praktijk zien gebeuren is dat werkgevers toch willekeurig eigenlijk mensen (willen) ontslaan. Het afspiegelingsbeginsel is niet goed toegepast of de werknemer vindt zichzelf wel uitwisselbaar met bepaalde afdelingen of functies binnen de organisatie en dan kan er ruimte ontstaan voor een discussie en of onderhandeling.
Vaak vraagt het UWV tijdens de aanvraag van een ontslagvergunning ook of de werknemer het er mee eens is. Hier zou je dan altijd kunnen aangeven dat je vind dat je wel uitwisselbaar bent met andere afdelingen en dan kan het mogelijk gebeuren dat er geen ontslagvergunning komt. Dus 100% zeker is dat je werkgever niet zomaar een ontslagvergunning krijgt. Daarom komen ze juist ook vaak met een VSO op de proppen.
Er staat verschil van inzicht in mijn VSO maar ze zeiden dat er bedrijfseconomische redenen waren?
Hier schreef ik een aparte blog en video over. Dit is echt een alarmbel en dit laat zien dat je werkgever waarschijnlijk niet juist heeft gehandeld en er grote kans is dat ze geen UWV ontslagvergunning gaan krijgen. Daarom lossen ze het op met de reden “verschil van inzicht” want dit mag altijd bij een VSO ontslag.
We moeten inschatten wat de kans is of je werkgever de ontslagvergunning kan krijgen
Als we inschatten wat de kans is dat je werkgever een ontslagvergunning zal krijgen dan weten we hoe serieus we je VSO deal moeten nemen. Deze moet minimaal gelijk zijn aan de basis ontslag deal die werkgever ook verschuldigd is via een UWV ontslagvergunning.
Hier gaat helaas al veel mis want in een VSO mag men afspreken wat men wil dus gaat er helaas ook veel fout en wordt er gesjoemeld. Ze verkopen het alsof alles klopt maar wij zien dat dit vaak niet zo is.
VSO ontslagen via een sociaal plan zijn vaak beter dan de basis deal via het UWV. Maar ook hier geldt dat werkgevers sjoemelen met hun eigen sociaal plan. Deze niet goed uitvoeren en mensen soms financieel benadeeld worden door de interpretaties in het sociaal plan. Zaken staan verkeerd in de VSO.
Los hiervan kan een VSO voorstel een unieke kans zijn om te vertrekken
Hoe naar een ontslag ook is. Als een werkgever eigenlijk besloten heeft dat die met je wil stoppen dan kan je maar beter gewoon gaan. Het wordt er vaak niet gezelliger op of ze gaan andere wegen bewandelen om alsnog uiteindelijk van je af te komen. MAAR als je dan vertrekt en hier aan mee wilt werken dan moet er wel een goede kloppende eerlijke deal op tafel komen. Afhankelijk dus van de kans van een UWV ontslagvergunning kan de deal nog beter worden of is er nog ruimte voor onderhandeling. Alle mogelijkheden en kansen bespreken we graag met je.
Geloof je werkgever niet op zijn of haar blauwe ogen!
Alles valt en staat dus met het inschatten van de kansen op een ontslagvergunning. Dit bepaald hoe zwak of sterk je onderhandelingspositie is.
Praktijkvoorbeelden
We hielpen ooit een man met zijn ontslag tijdens een reorganisatie. We hebben bediscussieerd dat hij wel uitwisselbaar was met een andere afdeling en functie. Uiteindelijk hebben we gezegd: We denken dat je geen ontslagvergunning krijgt maar mijn cliënt is bereid te vertrekken voor dit en dit. De werkgever heeft hiermee ingestemd. Dit betrof een ontslagvergoeding van 150.000 euro. PAS OP: reken je niet zomaar rijk. Deze klant verdiende echt heel veel waardoor alle bedragen heel snel op liepen.
Ook hadden we ooit een klant met sociaal plan welke terecht geselecteerd was voor ontslag. Echter was het sociaal plan verkeerd doorgevoerd in haar VSO. Ze hoorde 2 bruto maandsalarissen extra te krijgen wat om ruim 5000 euro ging.
Kortom schakel altijd hulp in. Het betreft maatwerk en afhankelijk van je situatie is er soms toch nog meer mogelijk.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.
0 reacties