ALARMBEL: bedrijfseconomische redenen maar in de VSO staat verschil inzicht! | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 19 februari 2024
ALARMBEL: bedrijfseconomische redenen maar in de VSO staat verschil inzicht!

Wat we deze dagen steeds meer zien gebeuren is dat een werkgever een gesprek aangaat met de werknemer en ze wegens bedrijfseconomische redenen gaan ontslaan. Echter in de VSO staat dat het een verschil van inzicht betreft. Dit is een mega ALARMBEL! Schakel ons direct in.

Ontslag bedrijfseconomische redenen via UWV ontslagvergunning

Ik heb in eerdere blogs al vaker aangegeven dat er 3 wegen naar ontslag zijn. De UWV ontslagvergunning, kantonrechter of de vaststellingsovereenkomst (met wederzijds goedvinden). Stel, het bedrijf staat er financieel slecht voor dan moet je als werkgever je cijfers bij het UWV laten zien om aan te tonen dat het zo slecht gaat en dat je daarom de ontslagvergunningen voor het personeel echt nodig hebt. Ook moet je het afspiegelingsbeginsel overhandigen om aan te tonen dat je de juiste personen voor het ontslag hebt geselecteerd.

Wat is het afspiegelingsbeginsel?

Even in een notendop, het is het toepassen van een bepaald systeem waarbij je uitwisselbare functies, leeftijd en lengte dienstverband in kaart brengt. Daaruit volgt dan, welke mensen exact conform de regels, juridisch de juiste personen zijn die geselecteerd moet worden voor het ontslag.

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen?

Wanneer je werkgever je gaat ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen dan zitten daar dus wat ‘eisen’ aan verbonden. Wanneer je een VSO aangeboden krijgt wegens bedrijfseconomische reden gaan we daarom ook vaak kijken of je terecht de juiste persoon bent voor het ontslag. Wat veel mensen niet beseffen is, dat in deze situatie je echt soms sterker staan dan je denkt en je een goede onderhandelingspositie hebt. Ook is er soms nog veel meer mogelijk dan je denkt ook al verkopen ze het als ‘dit is het’.

We moeten inschatten of je werkgever een ontslagvergunning kan krijgen.

We moeten eigenlijk goed gaan kijken en inschatten of je werkgever een ontslagvergunning via het UWV zou kunnen krijgen. En we moeten kijken of je terecht de juiste persoon voor ontslag bent. Dit bepaald de strategie en insteek van je ontslag onderhandeling.

ALARMBEL: Bedrijfseconomische redenen versus verschil van inzicht!

Als de werkgever tegen je zegt dat het bedrijfseconomische redenen zijn van je ontslag maar er staat in je VSO, een verschil van inzicht, dan neigt dit naar willekeur. Je werkgever is dan mogelijk toch willekeurig mensen aan het ontslaan. In deze situatie is je onderhandelingspositie dan ook vaak sterker. 

Zie het als een kans!

Wij zeggen altijd als je werkgever van je af wilt dan gaat dat vaak hoe dan ook ooit gebeuren. Ze starten mogelijk pesterijen of gaan ze met een dossieropbouw aan de slag. Iets waar ook jij, als werknemer, niet op zit te wachten en waar het er niet gezelliger op wordt. Dus zie deze VSO als een kans om toch weg te gaan met een goede deal en een “zakcentje”. Laat ons je helpen om een eerlijke deal in deze  situatie te krijgen zodat je krijgt waar je recht op hebt. Lees hier de 5 cruciale tips wat je juist NIET moet doen wanneer je een ontslagvoorstel ontvangt.

Heb je naar aanleiding van deze blog nog vragen? Stel ze gerust hieronder in een reactie of neem persoonlijk contact met ons op.

 

 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.