...
Niet eens met de bedrijfsarts. Wat kun je doen? | De Ontslagexpert
Gepubliceerd op 21 mei 2024
Niet eens met de bedrijfsarts. Wat kun je doen?

Wanneer je ziek bent kan je opgeroepen worden bij de bedrijfsarts. Dit moet sowieso wanneer er sprake is van langdurig verzuim. Binnen zes weken zal de bedrijfsarts namelijk volgens de Wet Verbetering Poortwachter (lees in mijn andere blog hierover meer) een probleemanalyse moeten opstellen. Nu kan het gebeuren dat jij het gewoon niet eens bent met de bedrijfsarts. Echter is het advies van de bedrijfsarts leidend. Wat kun je hier toch tegen doen?

Neem iemand mee naar de bedrijfsarts.

Allereerst zou ik iedereen willen adviseren om altijd iemand anders mee te nemen naar een gesprek bij de bedrijfsarts. Deze persoon kan je eventueel aanvullen waar nodig, maar deze kan ook rustig luisteren en informatie opslaan. Ik zeg altijd 2 horen meer dan 1. Wanneer jij namelijk ziek bent en het over jou gaat kan je soms in de emotie schieten of omdat je niet fit bent of minder geconcentreerd krijg je minder informatie mee. Dit kan lastig en vervelend zijn en iemand die mee is kan je helpen.

Bespreek het direct wanneer je het niet eens bent met de bedrijfsarts.

Geef rustig aan en leg rustig uit waarom jij denkt dat het advies niet passend is. Spreek dit direct uit bij de bedrijfsarts. Mogelijk kun je op dat moment nog iets veranderen in overleg met elkaar.
Uit de praktijk blijkt vaak dat werknemers soms denken dat ze iets niet kunnen, maar beseffen na het proberen dat iets toch wel gaat. Er zijn daarom twee dingen die je kunt doen:

 1. Probeer het, gaat het niet dan meld je je weer ziek en ga je naar huis. Dit geeft soms goodwill omdat je het wel probeert. Tevens staat dit goed in je eigen re-integratie dossier, omdat dit aantoont dat je meewerkt en wel wilt. Je zal dan opnieuw bij de bedrijfsarts opgeroepen worden of in overleg met je werkgever de uren toch iets aanpassen naar beneden.
 2. Sinds 1 juli 2017 is het mogelijk om een second opinion aan te vragen bij een andere bedrijfsarts. De werkgever heeft hiervoor een lijst waaruit je kunt kiezen en de kosten komen dan voor rekening van de werkgever. Hoe dit precies zit lees je in mijn nieuwe artikel over de second opinion bij een andere bedrijfsarts.
 3. Heb je bijvoorbeeld een conflict met je werkgever en is er een lastige situatie of gaat het proberen ook echt niet, dan kan je een second opinion aanvragen bij het UWV. Dit heet ook wel het UWV deskundigen oordeel. Je kan online via de site van het UWV meer informatie vinden. Ook kan je de aanvraag online indienen op de site van het UWV. LET OP: aan het aanvragen van een UWV deskundigen oordeel zitten kosten verbonden, voor de werknemer is dit € 100,-. De werkgever mag ook een deskundigen oordeel aanvragen als hij het niet eens is met de bedrijfsarts. De kosten voor de werkgever zijn € 400,-.

Risico van een loonopschorting of loonstop

Je werkgever mag je loon opschorten of stoppen wanneer jij jouw verzuimverplichtingen niet naleeft. Dit kan een werkgever bijvoorbeeld doen als prikkel om je te stimuleren toch je re-integratie werkzaamheden uit te voeren.
Wanneer je een UWV deskundigen oordeel aanvraagt en het advies van de bedrijfsarts in de tussentijd niet opvolgt kan je werkgever je loon opschorten/stoppen.

Wanneer moet deze met terug werkende kracht toch uitbetaald worden?

Wanneer achteraf blijkt (door een UWV deskundigen oordeel of de bedrijfsarts) dat je inderdaad terecht je re-integratie verplichtingen niet bent nagekomen dan zal de werkgever met terug werkende kracht alsnog het opgeschorte loon of de loonstop moeten uitkeren.

Tips:

 • Neemt iemand mee naar het gesprek.
 • Probeer het advies van de bedrijfsarts uit indien dit kan.
 • Zorg voor goed onderling contact met je werkgever.

Wil je ook zorgeloos richting je WIA en ontslag?

De één werd 40% WIA afgekeurd en de ander 100% WIA afgekeurd met dezelfde ziekte en klachten. Zo voorkom je dat je de verkeerde dingen zegt tijdens je WIA gesprek en mogelijk in de WW of bijstand belandt.

Lees hier meer informatie ‘Zorgeloos richting je WIA en ontslag’.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

8 Reacties

 1. Remon

  En wat als je een UWV second opinion hebt die je in het gelijk stelt maar de bedrijfsarts er niets mee doet?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Remon,

   In principe zou het deskundigenoordeel second opinion UWV leidend moeten zijn maar het is niet altijd bindend. Ik zou inhoudelijk moeten weten hoe de zaak ervoor staat om met je mee te kunnen denken en te weten waar het verschil in mening nu in zit. Wat komt en volgt de bedrijfsarts niet op van de second opinion?

   Ik heb even wat handige artikelen voor je opgezocht:
   Artikel 1: onderaan staat dat het niet altijd leidend is.
   http://www.wetrecht.nl/deskundigenoordeel-uwv/
   Artikel 2: staat in waar het UWV over mag oordelen. Check even goed of er geoordeeld is over de juiste zaken. Als er namelijk geoordeeld wordt over iets wat ze niet mogen doen dan hoeft de bedrijfsarts dit ook niet op te volgen.
   https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-met-werkgever/re-integreren-tijdens-ziekte/detail/deskundigenoordeel

   Mocht je hulp nodig hebben, tegen een gereduceerd uurtarief help ik werknemers. Dan kan ik de zaak inhoudelijk bekijken, je adviseren en meedenken.

   Zet hem op! Ziektetrajecten zijn energie uitputtend wanneer ze niet lekker lopen. Sterkte.

   Groeten Linda

   Antwoord
 2. Ambtenaartje

  En andersom? Ik wil aan het werk maar BA zegt nee?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Anoniem,

   ik zou even de discussie aan gaan waarom niet en eventueel dreigen met een second opinion, uwv deskundigenoordeel. En dan even kijken of er beweging in komt. Sowieso het een en ander slim tussendoor gaan vastleggen, je werkgever slimme mails sturen ed. 

   Mocht je hier hulp bij nodig hebben dan kan dit. Ik help heel veel werknemers met even slim strategie bepalen en bijsturen :D. Dit geeft rust en meer zekerheid dat je het juiste doet. Je voelt je dan sterker in je schoenen staan. 

   Sterkte en succes. Liefs Linda 

   Antwoord
 3. Danielle

  Goedemorgen, ik ben op 10 maart bij huisarts geweest . Die gaf mij het advies om mijn voor onbepaalde tijd ziek te melden. en heeft verwijzing gegeven voor een psycholoog (overspannen) nu ben ik vorige week gebeld door bedrijf arts ( via videobellen), en die is tot de conclusie gekomen dat ik in samenwerking met een onafhankelijke bedrijfsadviseur in gesprek moest met mijn baas.. ze begonnen gelijk over re-integreren !! Ik ben overspannen !! maar word gedwongen om daar nu al mee bezig te zijn! Heb a.s donderdag pas mijn eerste gesprek met psycholoog.
  Wat moet ik nu?

  Antwoord
  • Linda

   Hi Danielle,

   ook wij hebben inmiddels mail contact met elkaar.

   Antwoord
   • Anneke

    Hi Linda, Ik zit in een zelfde soort situatie. Wat heb je in het geval van Danielle geadviseerd?

    Antwoord
    • Linda

     Hi Anneke,

     je eigen huisarts is niet leidend de bedrijfsarts wel. Je moet als partijen met elkaar het advies van de bedrijfsarts opvolgen. Wanneer je het niet eens bent dan zal je een second opinion of UWV deskundigen oordeel moeten aanvragen. Je bent verplicht om de Wet Verbetering Poortwachter op te volgen en daarmee gehoor te geven aan oproepen voor gesprekken bij de bedrijfsarts maar ook met je eigen werkgever. Mocht je uitgebreider hulp nodig hebben in jouw specifieke situatie dan kan je een betaalde hulp-call inplannen. Dan vertel ik je alle ins en outs en kunnen we een strategie bespreken waarin je zo goed mogelijk voor jezelf zorgt.

     Sterkte, liefs Linda

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.