Gepubliceerd op 25 november 2023
De IVA-uitkering: mag ik werken of een eigen bedrijf hebben naast mijn WIA uitkering?

Weten jullie nog dat ik een tijd geleden deelde dat ik mijn definitieve WIA-keuring had. Ik vertelde hoe dit proces ernaartoe is verlopen en hoe mijn ervaring ermee was. Ik deelde ook de uitslag met jullie en dit is een 80%+ afkeuring ofwel de zogeheten IVA-uitkering. De IVA-uitkering krijg je wanneer je niet of bijna niet meer kunt werken en de verwachting is dat dit op lange termijn niet zal wijzigen. Wat waren de gevolgen van de IVA-uitkering financieel voor mij? Hoe verloopt alles nu verder met mijn eigen bedrijf? hoe werkt dit? Ik deel dit allemaal in deze persoonlijke blog.

Geen uitkeringsexpert

Laat ik even heel duidelijk zijn. Ik ben geen uitkeringsexpert en kan enkel mijn ervaring delen. Wellicht zijn er nog andere mogelijkheden of manieren van werken die ik hier niet deel. Dit is wat ik weet, heb gelezen of mij is verteld door het UWV in mijn persoonlijke situatie. Excuses als er wellicht verkeerde informatie staat of er ook andere mogelijkheden zijn.

Bruto erop vooruit gaan maar netto minder overhouden

Toen ik ziek was bij mijn werkgever kreeg ik direct 70% van mijn salaris. Nadat ik ziek uitdienst ging (omdat mijn tijdelijke contract niet verlengd werd), bleef dit 70% via de ziektewet van het UWV. Ik had helaas geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Omdat de vaste lasten en uitgaven gebaseerd waren op mijn hele salaris, maakt 30% minder inkomen een groot verschil. Ik moest echt stappen nemen om weer uit te kunnen komen. Na de WIA keuring kreeg ik een brief waarin bepaald stond wat mijn bruto IVA-uitkering ging worden en dit leek iets hoger uit te vallen dan de ziektewetuitkering. Helaas bleek dit netto een grotere terugval te zijn. De ziektewetuitkering betaalde wekelijks uit, inclusief je vakantiegeld. De IVA-uitkering doet dit niet. Maar los van het vakantiegeld wel of niet direct uitbetalen heb je bij een IVA-uitkering geen recht op arbeidskorting omdat je niet werkt. Dit zorgt onderaan de streep voor minder netto uitkering.

Mag ik een bedrijf hebben terwijl ik een IVA-uitkering heb?

Ja, ik heb sinds januari dit jaar De Ontslagexpert ingeschreven bij de KVK. Dit met toestemming van het UWV. Je geeft op een wijzigingsformulier aan dat je als ZZP’er start en you are ready to go. Ik heb dus een echt bedrijf en ik help klanten op afstand vanuit huis. Ik ben ontzettend trots op de mooie reviews die ik van hen ontvang. Wel even ter verduidelijking: in een goede week, wanneer ik geen andere activiteiten of uitjes heb, kan ik maximaal 8 uur werken. Dit is dan verdeeld over de hele week, omdat ik maar kort achter de computer kan. Het UWV is ontzettend blij dat ik in ieder geval nog wat doe en support mijn initiatieven, want werken voor een baas kan ik niet meer.

Hoe zit het met verdienen en de IVA-uitkering?

Ik heb geen vast maandelijks inkomen vanuit mijn bedrijf. Sterker nog mijn bedrijf kost ook geld; webhosting, domeinnamen, boekhouders, programma’s, templates etc etc. Ik heb met het UWV besproken dat ik mijn volledige uitkering nog steeds krijg als voorschot en achteraf een jaarverrekening doe. Aan het einde van het jaar gaan we kijken naar mijn behaalde winst. Deze behaalde netto winst (omzet – alle kosten) wordt voor 70% verrekend met mijn uitkering. De andere 30% mag ik zelf houden na verrekening van alle (loon)belastingen.

Ze kijken naar je verdiencapaciteit

Ik vind het helemaal prima en terecht dat zaken verrekend worden met mijn uitkering. Daarnaast ben ik enorm dankbaar dat ik in Nederland woon en er überhaupt een ziektesysteem bestaat zoals deze, waardoor ik een uitkering heb. Echter vind ik dat er een groot nadeel is en dat is dat ze kijken naar wat je verdient. Ze kijken niet naar hoeveel uren je werkt. Op basis van je verdiencapaciteit kan je weer herkeurd worden en je zekerheid kwijtraken en dat is als ”chronisch zieke” scary as hell. Nu hoor ik je denken, prima toch want je kan zelf ”meer” of een ”gedeelte” zelf verdienen dus logisch dat je herkeurd wordt. Echter zitten er aan herkeuringen weer nadelen, met name omdat je niet meer terug kan.

Nadeel van deze constructie als ZZP’er

Wanneer je herkeurd wordt, moet je in principe in staat zijn om voor dat herkeurde stuk voortaan zelf te verdienen. Dit gaat goed zolang dit lukt, maar wat als het toch niet meer lukt? Het UWV heeft een regeling waar je 5 jaar lang op kan terugvallen. Dus val je met dezelfde klachten/ziekte weer uit, dan neemt het UWV je terug om het even makkelijk te zeggen. Maar hoe zit het dan met de periode na die 5 jaar en je wordt weer ziek? Dan heb je dus een probleem! Want je kan nergens op terugvallen:
– Ik kan dan niet terug voor dat stuk naar het UWV, want die terugvalregeling is niet meer van toepassing. (Ik heb meerdere malen met het UWV gebeld en ze konden me niet meer vertellen dan dat het inderdaad hierop neerkomt.)
– Ik kan me niet verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid, want geen enkele verzekeraar neemt mij nog aan.
– Ik heb geen werkgever via wie ik verzekerd ben en opnieuw de ziektewet in kan gaan want ik ben ZZP’er.

Heb je een WIA uitkering (of Wajong) en een werkgever

In deze situatie, die niet bij mij van toepassing is, ben je dus eigenlijk altijd verzekerd vanuit de werkgever. Je herkeuring en afkeuring kan dan bijwijze van steeds schommelen. En wanneer je ziek bent krijgt de werkgever vanuit de No-riskpolis compensatie voor jouw ziekte. Let op: het moet dan wel gaan om iemand die bijvoorbeeld al Wa-jong of een WIA-uitkering heeft. Alleen als de werknemer dit al heeft, kan je als werkgever gebruik maken van de No-riskpolis.

Slim ondernemen is eigenlijk niet zo slim

Stel dat je in minder tijd meer diensten of producten automatisch verkocht krijgt. Denk aan webshops, online trainingen, kortom dingen die je 1 keer maakt. Dan verdien je sneller meer geld met minimale inspanningsuren. Wat als je dan je volledige eigen uitkering door slim ondernemen bij elkaar verdient? Dan wordt je volledig beter verklaard, terwijl je dit bereikt met bijvoorbeeld maar 2 uur werken per week en nog steeds ziek bent. Ook is het niet zeker of je diensten altijd blijven verkopen op de achtergrond. Je valt dan toch uit de WIA en na de 5 jaar ben je de terugvalregeling kwijt en heb je niets meer om op terug te vallen. Klinkt krom toch?

Wanneer al een herkeuring?

Wanneer jij 20% van je uitkering maandelijks gedurende 1 jaar verdient, krijg je al een herkeuring. Dit kan dus gaan om een redelijk ”klein” bedrag (bijvoorbeeld 75 euro netto) wat je met een ZZP uurtarief of slimme business zo voor elkaar kunt krijgen. Willen mensen voor zo’n ”klein” bedrag een herkeuring ondergaan?

Men wil in de toekomst wijzigingen in deze regels gaan aanbrengen. Er ligt al een voorstel in het regeerakkoord om de eerste 5 jaar niet te beoordelen op verdiencapaciteit en dan dus niet meer direct na 1 jaar al te herkeuren. Ze willen een eventuele herkeuring pas na 5 jaar gaan doen. Dit zou wel een mooie ontwikkeling zijn om te gaan kijken wat je voor elkaar kunt boxen. Toch zou deze maatregel, in mijn ogen, de toekomstige onzekerheid onvoldoende dekken.

Wat zijn mijn belemmeringen/angsten en oplossing!

Wat ik merk wat mij soms tegenhoudt is de financiële onzekerheid. Ik heb liever geen herkeuring, omdat alles de volgende maand, volgende week weer anders kan zijn. Daarnaast wil je dan niet weer de hele UWV molen door. Sowieso komt er druk op te staan dat je iets moet (verdienen), wat stress geeft, wat weer slecht is voor mijn gezondheid en direct klachten geeft. Mijn ziekte zorgt sowieso al voor sterk wisselende periodes waarin het heel veel slechter of weer net wat beter met me kan gaan. De oplossing.. de terugvalregeling zou oneindig moeten zijn. Zodra het je niet lukt krijg je je basisuitkering, zodra het wel lukt krijg je je verrekening. Daarnaast moeten ze zich niet blind staren op je verdiencapaciteit, maar ook blijven kijken naar de uren die iemand kan werken.

Hoe gaaf zou het zijn wanneer je ooit weer zelfvoorzienend kan zijn, maar hoe scary is het als je nooit meer ergens op kan terugvallen! Ondanks dit ga ik gewoon door met het bouwen aan mijn bedrijf, maar ik kan me heel goed voorstellen dat sommigen andere keuzes maken. Zelfs al wil je werken voor je geld zoals ik, het huidige beleid maakt dat zelf verdienen een groot risico is. In plaats van mensen te ‘activeren’ door een reïntegratiebeleid kunnen ze beter de drempels en risico’s wegnemen. Ik hoop van harte dat de regering hier iets aan gaat doen, zodat meer mensen net als ik gaan denken in mogelijkheden en de gok durven wagen.

WIL JE MEER WETEN OVER MIJN ONTSLAGHULP?

Ik ben strijder voor eerlijke ontslagen. Ik zie zoveel mis gaan. Verkeerde bedragen waardoor mensen serieus veel geld mislopen. Gun jezelf een ontslagexpert die dit laatste stukje goed voor je gaat regelen. Zodat jij in alle rust en met vertrouwen een handtekening durft te gaan zetten omdat je zeker weet dat alles klopt. Mijn hulp wordt eigenlijk in 98,5% van de gevallen vergoed door de werkgever. Je bent dus gek om mijn hulp niet in te schakelen.

Meer lezen over mijn dienst ‘Eerlijk met ontslag na 2 jaar ziekte!

LOTGENOTEN COMMUNITY ”ONLINE BUDDIES”

Ik krijg vaak berichtjes van mensen die in een vergelijkbare situatie zitten als ik en het leuk lijkt om onderling ervaringen uit te wisselen. Dit zijn er veel te veel voor mij alleen en die kan ik niet allemaal beantwoorden! Daarom heb ik een besloten Facebook groep opgericht voor lotgenoten waarvan niemand van buiten de groep kan zien dat je er berichten plaatst. Herken jij jezelf in mijn verhalen en of persoonlijke situatie? Wil je sparren met lotgenoten? Meer blogs lezen over persoonlijke ervaringen over gezondheid en ziekte en alles wat daarbij komt kijken? Check dan voor meer info Online Buddies!

Foto: Prisca Visser

Na 2 jaar ziekte moest ik middels een VSO uitdienst. Helaas wilde mijn werkgever de juridische kosten niet vergoeden. Ondanks dat was het inzetten van Linda’s hulp het meer dan waard. We kregen een transitievergoeding die 2000,- euro hoger was. Het was fijn dat Linda alle communicatie met mijn werkgever voor mij deed. Dit gaf mij rust en een veilig gevoel dat alles goed gebeurde.

Marjolein

Zeer tevreden over De Ontslagexpert. Linda heeft voor mij een VSO (na 2 jaar ziekte) uit onderhandeld die ik met een gerust hart en goed gevoel kon ondertekenen. Ik raad De Ontslagexpert ontzettend aan.

Anoniem

Operator

Linda heeft mij het vertrouwen gegeven dat alles goed zou komen. Ze heeft mij op persoonlijke en laagdrempelige manier geholpen, waardoor ik goed begreep wat er precies in de VSO stond. Door Linda’s doortastende aanpak weet ik zeker dat we niks over het hoofd hebben gezien! Het was een spannende tijd, maar na het ondertekenen van de VSO voel ik mij opgelucht en kan ik mij richten op de toekomst. Op naar nieuwe avonturen!

Kristel

Docent VO

Onlangs was daar het moment; Twee jaar ziek, de UWV-molen ging draaien en ik moest keuzes gaan maken m.b.t. mijn toekomst. Linda heb ik ingeschakeld op ‘t moment dat ik de keuze heb gemaakt om afscheid te gaan nemen van mijn werkgever. Zij heeft voor mij de onderhandelingen voor de vaststellingsovereenkomst met mijn werkgever op geweldige wijze uit handen genomen en mij ‘n luisterend oor geboden. Ze heeft ervoor gezorgd dat ik kreeg waar ik recht op had. Ik vond ‘t ontzettend fijn om met Linda te werken, ‘n vrouw die vol passie, kennis en kunde recht op haar doel afgaat, eruit sleept wat er uit te slepen valt en ontzorgt in ‘n voor mij toch al heftige periode. Ik gun iedereen ‘n Linda in dit soort situaties! Ik ben haar onwijs dankbaar!

Danielle

Na twee jaar in de ziektewet te hebben gezeten, was het moment daar… Mijn vaststellingsovereenkomst… Omdat ik er geen verstand van had en ik het nogal confronterend vond, hoorde ik via via dat Linda hier ervaring mee heeft en me hier wellicht mee kon helpen. Na een telefoontje met Linda wist ik het… Door haar wil ik me laten behartigen. Het gesprek voelde vertrouwd, ik voelde me begrepen en ze gaf me het vertrouwen dat het goed zou komen. Na meerdere keren contact via mail, WhatsApp en telefoon is mijn vaststellingsovereenkomst akkoord bevonden en ondertekend.

Een golf van emoties volgde, maar op een positieve manier. Linda is een zeer kundige, vrolijke, begripvolle vrouw. Ze schakelt snel, is zeer adequaat, maar op een mooie persoonlijke manier, wat ik als zeer prettig heb ervaren. Door het inschakelen van Linda is het proces omtrent mijn vaststellingsovereenkomst “ontspannen” verlopen. Ik zou iedereen die in zo’n situatie komt Linda aanraden!! Wat een topper!! Ben haar dankbaar.

Josje

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties