...
Gepubliceerd op 22 mei 2024
Waarom je tijdig moet zorgen voor een vakantieplanning

De zomervakantie komt steeds dichter bij. Sommige werknemers vragen al heel vroeg hun vakantie aan en sommige doen dit pas later. Werknemers met kinderen moeten vaak in de schoolvakanties weg en werknemers zonder kinderen boeken vaak liever buiten het hoogseizoen. Ook is er allemaal wetgeving omtrent vakantiedagen (wettelijk en bovenwettelijk verlof). Er zijn werknemers die vaak vrij nemen en werknemers die verlof opsparen. Zorg daarom voor een vakantieplanning per werknemer en per afdeling.

Waarom een vakantieplanning?

Laat je als werkgever niet verrassen. Ik zie het nog te vaak gebeuren dat wanneer de vakantieperiodes aanbreken er toch onverwachts onderbezetting is. Onverwachts toch onvoldoende afstemming heeft plaatsgevonden. Zorg daarom dat jij als werkgever of manager van een afdeling tijdig een vakantieplanning maakt. Beslis wat de minimale bezetting moet zijn en houdt er rekening mee dat er van je minimale bezetting iemand ziek kan worden.

Verlofsaldo in de gaten houden

Het is belangrijk om het verlofsaldo goed in de gaten te houden. In mijn eerdere artikel over wettelijk en bovenwettelijk verlof schreef ik al wat beide nu precies zijn en wanneer deze komen te vervallen. Dit zou toch zonde zijn. Let op: wettelijk verlof van het jaar ervoor komt meestal per 1 juli te vervallen. Verlof is er niet voor niets. Werknemers moeten kunnen bijtanken en bijkomen. Balans en ontspanning is ontzettend belangrijk en voorkomt uitval. Stimuleer daarom verlof.

De werkgever heeft een zorgplicht

Werkgevers hebben een zorgplicht. Dit betekent dat zij goed moeten zorgen voor hun personeel en hen moeten beschermen tegen overbelasting. Zij moeten het mogelijk maken dat werknemers met verlof/vakantie kunnen gaan. In principe is de werknemer leidend in het aanvragen van verlof, maar je kunt als werkgever hierin meedenken en bijsturen om bezettingsproblemen te voorkomen. Ik schreef een blog wanneer de werkgever verlof mag afkeuren.

Inventariseer meerdere keren per jaar het verlofsaldo

Wat ik altijd doe en zeg is kijk per kwartaal wat het verlofsaldo is van iedere werknemer. Doe dit als werknemer zelf maar ook als manager. Zorg dat iedere werknemer een vakantieplanning heeft. Vraag als manager naar de vakantieplannen en maak het bespreekbaar wanneer iemand geen of te weinig verlof op neemt. Help en stimuleer rust en balans.

Heb jij je vakanties al geboekt? Waar ga je naartoe? Let me know! 

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.