...
Gepubliceerd op 15 september 2024
Wanneer mag mijn werkgever mijn verlof afkeuren?

Ik krijg regelmatig vragen over verlof. Dit keer schrijf ik over wanneer een verlofaanvraag afgekeurd mag worden. Ik schreef eerder al een artikel over wat wettelijk en bovenwettelijk verlof is. In dit artikel lees je meer over wanneer je je aanvraag hoort te doen en hoe alles verder werkt.

Check het personeelshandboek, CAO of contract

Kijk altijd in een personeelshandboek CAO of contract wat er is afgesproken over hoe je verlof dient aan te vragen. Bedrijven kunnen bepaalde afspraken, periodes of termijnen hebben om de continuïteit van de organisatie te waarborgen. Met het tekenen van je contract ben je hier vaak mee akkoord gegaan.

De werknemer bepaalt wanneer en hoelang

In principe is het zo dat een werknemer bepaalt wanneer die verlof wilt opnemen. De werknemer is meestal leidend. Werkgevers zijn verplicht om te zorgen dat hun werknemers vrij kunnen nemen. Werkgevers doen er ook goed aan om verlof te stimuleren vanuit de zorgplicht die zij hebben en om te voorkomen dat er veel te veel verlofuren worden meegenomen naar een nieuw jaar.

Afkeuren moet binnen twee weken

De werkgever dient binnen twee weken een eventuele afkeuring of akkoord af te geven. Wanneer het een afkeuring om gewichtige reden betreft dient dit wel schriftelijk onderbouwt te worden. Mocht jij dus binnen twee weken niets horen dan kan de aanvraag als geaccepteerd beschouwt worden en heeft de werkgever (meestal) pech!

Afkeuren verlof moet ook met een gewichtige reden

Afkeuren mag alleen met een gewichtige reden. Dit moet betekenen dat jouw vakantie dusdanige ernstige verstoring van het bedrijf veroorzaakt. Kortom als jij er niet bent dan loopt alles in de soep en heeft dit ernstige gevolgen. Dit is zelden het geval, want meestal is iedereen wel vervangbaar . De werkgever moet er ook voor zorgen dat jij met vakantie kunt gaan.

Kan mijn werkgever mijn verlof intrekken/wijzigen?

Een werkgever kan een vakantie wegens gewichtige reden weer wijzigen en of intrekken. Dit moet wel in overleg met de werknemer. Denk bijvoorbeeld aan extreme plotselinge drukte die op geen enkele andere manier opgevangen kan worden of plotselinge zieke collega’s die de bedrijfsvoering ernstig verstoren. Dit heeft wederom ook weer te maken met goed werkgeverschap en goed werknemerschap en een belangen afweging. Wie zijn probleem en of belang is groter en hoe kan dit opgelost worden? Wel moet de werkgever alle ontstane schade vergoeden bij het intrekken van een verlofaanvraag. Denk bijv aan annuleringskosten van een vakantie die geannuleerd moet worden.

Mag mijn werkgever mijn religieuze verlofaanvraag afkeuren?

Er zijn in Nederland een aantal nationale (christelijk) erkende feestdagen. Op deze dagen is de werkgever niet verplicht om vrij te geven. Dit geldt dus ook voor andere religieuze feestdagen. Een werkgever is niet wettelijk verplicht je vrij te geven op religieuze feestdagen. De verlofaanvraag voor een dergelijke feestdag kan dus gezien worden als een normale verlofaanvraag en hiermee gelden dus ook de regels in deze blog.

Ziek en vakantie aanvragen

Ook wanneer jij ziek bent heb je gewoon recht op vakantie. Mits deze vakantie je herstel niet belemmert. Mochten er twijfels zijn over de vakantie dan kan de werkgever advies inwinnen bij de bedrijfsarts. Tijdens je vakantie worden volle dagen/uren vakantieverlof afgeschreven. Dit was vroeger anders. Echter, met de nieuwe wetgeving bouw je volledig 100% vakantie op. Dus ondanks bijvoorbeeld maar 50% ziekte schrijf je ook 100% vakantieverlof af.

Niet eens met je verlof afkeuring?

Ik kreeg ontzettend veel vragen over specifieke situaties van mensen met betrekking tot hun afgekeurde verlof situatie. Onder deze blog heb ik vele vragen met specifieke situaties van mensen beantwoord. Ik schreef een nieuwe blog met een stappenplan om te kijken of je verlof terecht is afgekeurd en wat je verder kunt doen om het bespreekbaar te maken en of ‘aan te vechten’ bij je werkgever.

Kortom:

De werknemer is leidend en de werkgever mag het verlof niet zomaar afkeuren. Zorg wel altijd even dat verlof met andere collega’s wordt afgestemd en dat er rekening wordt gehouden met de collega’s die kinderen hebben. Alles moet ook wel weer naar redelijkheid en billijkheid gebeuren. Goed werkgeverschap en goed werknemerschap blijft ook altijd tellen.

Gerelateerde blog:

STAPPENPLAN: IK BEN HET NIET EENS MET DE AFKEURING VAN MIJN VERLOFAANVRAAG!

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

77 Reacties

  1. Lisa

    Vallen vakantieaanvragen ook onder bovenstaand verlof of gaat het dan alleen om zwangerschapsverlof etc.?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lisa,

      Het gaat hier juist om vakantieaanvragen dus niet om zwangerschapsverlof ed. Mocht je nog vragen hebben let me know! 😉

      Liefs Linda

      Antwoord
      • Nikita

        wat wordt precies bedoeld met “binnen twee weken” wanneer kan ik er dan vanuit gaan dat de vakantie goedgekeurd is? Als ik 1 januari de aanvraag heb gedaan en deze is ontvangen, wanneer is dan het termijn verstreken? Want binnen twee weken is BINNEN twee weken toch? en dus niet over 2 weken.

        Antwoord
        • Linda

          Hi Nikita,

          binnen 2 weken na de aanvraag. Dus een aanvraag op 1 januari is automatisch akkoord op 15 januari. Om problemen te voorkomen zou ik wel bijv bij de werkgever benoemen van ‘jullie zijn verplicht binnen 2 weken te reageren anders is een verlof automatisch akkoord. Even dubbel check want ik ga wel boeken ed.’ dan kan je het nog lief checken en hen erop wijzen.

          Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

          Liefs Linda

          Antwoord
        • Sandra

          Wat als je vrije dagen vaak worden afgekeurd en daardoor heb je teveel dagen over. Ik weet dat je wettelijk 2x je contract uren mee mag nemen. Maar wat als je er meer hebben en je wil het niet uitbetaald krijgen maar vrij voor. Maar het kan niet wanneer je het aanvraagd.

          Antwoord
          • Linda

            Hi Sandra,
            een werkgever moet je natuurlijk wel helpen om het op te kunnen nemen. Zeker het wettelijk verlof moeten ze je helpen om het op te kunnen nemen. De wet heeft eigenlijk bepaald dat je dit verlof nodig hebt om tot rust te komen. Je zal samen met je werkgever in gesprek moeten gaan hoe jullie dit oplossen. Wettelijk verlof mag ook niet uitbetaald worden en als je het niet kunt opnemen dan moet je even schriftelijk mailen dat het tot heden niet gelukt is het op te kunnen nemen ivm bezettingsproblemen en dat je daarom dus verzoekt dat het in ieder geval niet wettelijk komt te vervallen. Zo voorkom je dat ze het mogen wegboeken.
            Groeten Linda

  2. Isabella

    Hoi linda, hier de volgende situatie…lang verhaal.

    Ik ben een preventieass. in een tandartspraktijk.
    2009 in dienst gegaan. Na een jaar vast contract. In 2012 is de praktijk overgenomen en in 2015 weer door een andere tandarts. Ik heb geen overname contract aangeboden gekregen van beide dus ga er van uit dat de eerste rechtsgeldig is. ( er zijn wel een aantal mondelingen wijzigingen qua werktijd veranderd al aantal jaar) Nu wil deze tandarts de praktijk sluiten 3 weken in ’t hoogseizoen want iedereen heeft kinderen. Maar ik ga altijd in september ivm geen kinderen en partner die geen vrij kan krijgen. Dit gaat al zo’n 6 jaar. Hij zegt dat hij geen vrij gaat geven. Ik heb al gezegd dat hij dan zou moeten compenseren maar hij zegt van niet want hij is een 1manszaak. (5 man personeel). Morgen stuur ik een email voor verlof in september. Als hij dit afwijst wat zijn dan mijn mogelijkheden en kansen?

    Alvast bedankt groetjes isabella

    Antwoord
    • Linda

      Hi Isabella,
      Goed dat je me bericht. Goede vragen die je stelt. Het klopt inderdaad dat je allereerste contract nog van toepassing is. Lees: https://www.deontslagexpert.nl/werknemers/contracten/bedrijfsovername-rechten-en-plichten-nu/ voor uitgebreide info omtrent bedrijfsovername.

      In hoofdregel is de werknemer bepalend wanneer deze verlof/vakantie wil opnemen. De werkgever kan zwaarwegende belangen hebben om een verlof te weigeren. Dit staat allemaal in dit artikel. Wat betreft een verplichte ”bedrijfssluiting” kan dit niet zomaar opeens. In de wet staat dat de werkgever een periode mag aanwijzen maar dit moet schriftelijk overeengekomen zijn tussen werkgever en werknemer. Waarschijnlijk heb jij hier nooit voor getekend en kan je werkgever dit niet zomaar van jou verlangen.

      Let op: er geldt altijd goed werkgever en werknemerschap. Wie zijn belangen wegen dus zwaarder? Wat is het nadeel wanneer jij wel in september gaat? Wat is het nadeel als iedereen vrij zijn vakantie kan plannen? Hoe staat de rest van het personeel erin? Als het voor de bezetting de beste oplossing is omdat het anders niet te plannen valt met alle andere collega’s die wel kinderen hebben dan kan van jou verwacht worden dat je je dan toch helaas moet aanpassen. Maar jouw partner kan weer niet in die periode vrij krijgen en zo heb jij ook weer een groot belang. Je hebt zeker een punt en ik zou goed met elkaar in gesprek gaan. Wellicht kan jij toch gewoon je september vakantie houden en dat je met je partner volgend jaar jouw werkgever weer tegemoet komt.

      Ik hoop dat je met dit antwoord iets kunt en laat het me weten als je nog aanvullende vragen hebt. Succes!

      Liefs Linda

      Antwoord
  3. Lotte

    “en dat er rekening wordt gehouden met de collega’s die kinderen hebben”

    Waarom zou ik. Dan zou dat inhouden dat ik nooit in welke schoolvakantie dan ook verlof kan nemen. Wanneer houden zij rekening met mij? Ik mag in februari en november nog verlof nemen?
    Ik hou hier geen enkele rekening meer mee. Doen zij ook niet met mij ….. Doei

    Antwoord
    • A

      Hi! Mag mijn werkgever mijn verlof afkeuren als een van de managers op zwangerschap verlof is? En het dus “te lastig is om mij te missen”. Is het dan mijn probleem dan er niet een vervangend persoon is voor haar of mij?

      Antwoord
      • Linda

        Hallo, het klopt dat echt bij zwaarwegende bedrijfsbelangen verlof afgekeurd kan worden. De situatie moet dan wel heel ernstig zijn dat alles in elkaar stort of de bezetting voor dermate problemen zorgt. Hier moet je het dus met elkaar over hebben. Je zal er samen uit moeten komen. Tip denk met de werkgever mee, hoe kan je de situatie of het bezettingsprobleem toch op lossen en of laat zien waarom jij er geen probleem in ziet. Je zal er samen uit moeten komen.

        Antwoord
  4. Mariska

    Mag werknemer een verlof afkeuren als er zieke collega’s zijn en ze geen vervanging hebben? Mijn verlof voor februari is aangevraagd maar het mag pas uiterlijk 2 weken van te voren worden goed gekeurd? Is ziekte van een collega een geldige reden om verlof af te keuren?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Mariska,

      Verlof moet in principe binnen 14 dagen goed of afgekeurd worden. Doen zij dit niet dan is het automatisch akkoord bevonden. De werknemer is leidend in het vragen om verlof en wanneer. Wanneer een werknemer bijvoorbeeld ziek is en dit echt ernstige problemen geeft dan mag een werkgever een verlof afkeuren. Daarentegen is een werkgever ook verplicht om te zorgen dat mensen met verlof kunnen gaan. Stel een collega is langdurig ziek, dan zal de werkgever toch ”tijdelijke” vervanging moeten regelen. Anders zou nooit iemand met verlof kunnen gaan. Het gaat weer om goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Wie zijn belang weegt zwaarder. Wat zijn andere oplossingen? Kan je een andere dag? Betreft het een trouwerij? Wat is redelijk om te vragen en verwachten van elkaar en hoe ernstig zijn de gevolgen van toch met verlof gaan? Allemaal zaken om rekening mee te houden. Ik kan je helaas geen keihard antwoord geven zoals vaak met dit soort dingen. Ga met elkaar in gesprek en heb het erover en vraag wat ze anders wel voor je kunnen doen want je moet vrij kunnen nemen maar het bedrijf en het werk moet ook door lopen. Ik hoop dat je met dit antwoord toch iets kunt.
      Groetjes Linda

      Antwoord
  5. Leon

    Beste Linda

    Momenteel ben ik in de ziektewet na een dotterbehandeling.
    De verwachting is in samenspraak met de bedrijfsarts dat ik over 3 maanden waarschijnlijk weer fulltime aan het werk zal zijn. Ik heb vandaag mijn vakantie aanvraag voor 22 juni 2019 ingediend. Deze is meteen afgewezen omdat ik nu nog in de ziektewet ben en mijn werkgever zegt dat ze niet met zekerheid weten of ik dan inderdaad wel fulltime aan het werk ben.Mag mijn werkgever om deze reden mijn vakantie afwijzen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Leon,

      naar mijn idee is dit geen gegronde reden voor afwijzing van jouw vakantie. Ook als ”zieke” heb jij recht op vakantie. Als men twijfelt of je wel op vakantie kan gaan en of dit mogelijk je herstel belemmert dan kunnen ze advies vragen aan de bedrijfsarts. Echter gaat dit om een vakantie ver in de toekomst. Er zouden ernstige bedrijfsproblemen moeten ontstaan door jouw vakantie die niet op te lossen zouden zijn. Daarnaast is je werkgever ”verplicht” om ervoor te zorgen dat zijn personel vrij kan nemen. Mocht je in juni 2019 nog ziek zijn, dan zou je er ook niet zijn (in mijn ogen) en dan maakt het ook niet uit of je vrij bent. Ik zou dus bezwaar maken tegen de afwijzing. Hen wijzen op de wet of laten vallen in een mailtje dat je bijv je rechtsbijstand om juridische hulp hebt gevraagd ;). Vaak doet dat al wonderen.

      Ik hoop dat je hier mee uit de voeten kunt. Succes!

      Antwoord
    • Monique

      Hoi mijn man krijg geen verlofdag omdat ik geopereerd moet worden de baas vond het nodig dat ik rustig alleen kon gaan en alleen na huis met catheter. Mag de baas dat doen

      Antwoord
      • Linda

        Hi Monique,

        Wat vervelend dat de werkgever zo doet.

        Als je man conform de geldende verlofaanvraag regels vrij vraagt dan kan een werkgever niet zomaar weigeren. Iedereen heeft recht op vrij. De werkgever kan verlof afwijzen omdat er bijv niet tijdig conform regels verlof is aangevraagd of omdat er dusdanige problemen ontstaan op de werkvloer. Hier kan je dus een discussie over aangaan lees mijn 2 artikelen over verlof afkeuren en stappenplan om dit ‘aan te vechten’.

        Als dit een probleem blijft dan kan je man ook kortdurend zorgverlof aanvragen.

        Mochten jullie hulp nodig hebben met het opstellen van een goede mail aan de werkgever dan is dit mogelijk. Ik mail je ook even prive.

        Groeten Linda

        Antwoord
  6. Liesbeth

    Heb een vraag werk in ziekenhuis in dienst van schoonmaakbedrijf heb altijd 4 weken vakantie gehad in sept maar nu mag ik er maar 3 kan dit zomaar ik ga altijd 3 weken op vakantie maar door deze regeling kan ik eigenlijk maar 2 weken weg ben er niet mee eens wat kan ik doen

    Antwoord
    • Linda

      Hi Liesbeth, wat een mazzel en geluk dat jij altijd zolang achter elkaar met vakantie mocht. Dit is vrij ongebruikelijk en sommige bedrijven hebben zelfs in contract, CAO of personeelhandboek staan dat er een max is aan achter elkaar op te nemen vakantie (zoals bijv max 2 weken aaneengesloten). Kijk daarom altijd eerst even wat oorspronkelijk de regels zijn en that means doorspitten contract cao of personeelshandboek ed. En helaas, het feit dat het voorheen wel is goedgekeurd betekent niet dat zij dit moeten blijven doen. Ze mogen kijken naar bezetting, roostertechnisch etc en kunnen gewichtige redenen hebben om een verlof af te keuren. Het enige wat je kunt doen is in goed onderling overleg kijken wat wel haalbaar is en kan. Wellicht kunnen de 4 weken wel in een andere periode. Bespreek en bekijk de eventuele mogelijkheden en zoek een goede oplossing voor beide partijen. Dit moeten we altijd als goed werkgever en goed werknemer doen. Liefs Linda

      Antwoord
  7. Yvon Wondergem

    Beste Linda,
    Mijn werkgever keurt een verlofdag 15 juli komend jaar af omdat er anders niet genoeg bezetting zou zijn. Mag dat?
    Met vriendelijke groet,
    Yvon

    Antwoord
    • Linda

      Hi Yvon, als zij zeker weten dat er dan een bezettingsprobleem zou zijn die het bedrijf in de problemen brengt dan kan dat. Lastige is dat jij het nu super vroeg aanvraagt en deze dag wat ver weg is. Enerzijds zou je dan kunnen stellen dat ze helemaal niet kunnen weten of er een bezettingsprobleem is, anderzijds als ze je nu zo vroeg vrij geven en het kan niet dan zitten ze ook klem. Wel moet een werkgever verlof mogelijk maken. Beide partijen (werknemer en werkgever) kunnen kijken hoe ze die dag voor jou gaan oplossen. Wellicht ruilen met andere collega’s. Vaak is er meer mogelijk. Probeer het gesprek aan te blijven gaan en samen te kijken naar oplossingen. Beide moeten goed werkgeverschap en goed werknemerschap beoefenen en ieder zijn belangen afwegen. Wellicht kan je vooruit werken zodat jou vrije dag niet voor problemen zorgt. En de vraag is ook een beetje welke functie doe je. Ben je als enige receptioniste? en is er door jou vrije dag geen receptioniste? Dan is het ook weer een ander verhaal snap je. Ook is interessant waarvoor neem je vrij? Een bruiloft? Een weekend weg? En kan er van jou verwacht worden dat je deze onhandige vrije dag wellicht toch kan verschuiven naar een ander moment. Zo zie je maar.. belangen afwegen, in gesprek gaan, zelf meedenken in oplossingen, oplossingen aandragen, vragen naar het precieze probleem en ook aangeven bij de werkgever dat zij verlof wel mogelijk moeten maken binnen hun kunnen. Groetjes!

      Antwoord
  8. Ilse

    Hoi,

    Op mijn werk mogen we geen vrije dag of vakantie nemen van april tot en met september omdat dit hele drukke maanden zijn. Nu vraag ik mij af of dit wettelijk wel mag.

    Antwoord
    • Linda

      Hi Ilse,

      ik vind dit persoonlijk erg lang om te blokken voor mensen om niet vrij te mogen nemen. Dit zijn 6 maanden dat je geen vrij mag nemen. Ik ben persoonlijk altijd van het stimuleren van regelmatig ”vrij” nemen omdat mensen dit nodig hebben. Regelmatige ontspanning en bijtanken ben ik fan van als HR en voorkomt in mijn ogen mede verzuim.

      Bedrijven kunnen bepaalde periodes bestempelen als geen verlof mogelijk wanneer er bijv standaard piekdruktes zijn. Dit zie je bijv ook veel bij kappers voor de kerstperiodes.

      De vraag is even waar heb je voor getekend in je contract. Vaak zie je bepaalde genoemde periodes terug in een contract of personeelshanbdoek. Als dat zo is dan heb je ervoor getekend en ben je ermee akkoord gegaan en wist je waar je aan begon. Was er nooit nergens iets bekend op papier dan zal je er samen met je werkgever uit moeten komen. De vraag is is er echt een bezettingsprobleem? Ook is er natuurlijk een verschil tussen 1 dag vrijnemen of 3 weken. Als goed werkgeverschap en goed werknemerschap zal je dan elkaars belangen moeten afwegen en of aantonen dat de rede van weigering verlof niet klopt. Maarja.. hoe ga je dat bewijzen? En als het bedrijf 1 persoon een uitzondering geeft dan willen anderen het ook dus dit zal een dilemma zijn voor de werkgever. Wellicht als meerdere mensen hier moeite mee hebben jullie met zijn allen in overleg kunnen gaan met de werkgever. Kan de periode korter? Kunnen collega’s onderling omstebeurt weg of iets onderling goed afstemmen waardoor iedereen toch vrij kan nemen. Ik heb ook geen idee hoe groot het bedrijf is. Ik vind 6 maanden lang geen verlof opnemen extreem lang en ik zou dit niet zomaar in mijn bedrijf willen. Maar ja wie ben ik eh ;).

      Naar mijn idee staat er in ieder geval niet in de wetgeving omschreven hoelang er een periode van geen verlof opnemen mag zijn.

      Ik hoop dat je hier iets mee kan. Overleg en anders opzoek naar een andere werkgever die beter past bij wat jij wenst en nodig hebt. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk.

      Liefs Linda

      Antwoord
  9. Tiny

    Mijn bedrijf heeft faillissement aangevraagd, maar is afgewezen door rechter, maar ik mag geen vrij vragen.
    Mogen ze weigeren?
    Ze heeft gezegd dat alle tijd voor tijd ook kwijt bent, dus heb ik voor niets gewerkt. Is het ook zo als wat ze zegt?

    Antwoord
  10. Marco

    Hoi linda,
    Na een gedeeltelijke afkeuring ben ik in augustus 2017 gaan werken bij een groot transport bedrijf.
    Mijn vrouw is tussen kerst en oud en nieuw jarig en onze honden worden gek van vuurwerk. Daarom gaan we in die periode altijd weg.
    In 2017 en 2018 was dat geen probleem. Nu heb ik dus ook al vroeg deze periode aangevraagd. Het is in die periode altijd erg rustig en regelmatig maak je nog geeneens 8 uur per dag.
    Ik krijg nu een bericht terug dat over deze dagen pas na t hoogsei

    Antwoord
  11. Marco

    (Sei) zoen besloten wordt? en dat t niet de bedoeling is dat telkens dezelfde vrij zijn.
    Maar iedereen mag met verjaardagen vrij….ik toch ook dan???
    Met vr gr, marco

    Antwoord
    • Linda

      Hi Marco,

      ik kan me voorstellen dat de werkgever iedereen de kans wil geven om verlof aan te vragen voor bepaalde periodes. December maand tussen kerst en oud en nieuw is vaak een populaire periode voor vrij te vragen. Het lastige voor een bedrijf is dat er mensen zijn die vroeg boeken en anderen pas later. Nu al vrij vragen voor december 2019 is wel erg vroeg vind ik persoonlijk. Geen idee of dat dan wel uitkomt, lukt, past en gaat. Geen idee hoe het bedrijf zich dit jaar ontwikkeld. Dus ik snap wel een beetje dat de werkgever nu nog niet wil beslissen over dec 2019 en dit pas later in het jaar wil doen.

      Alles draait om goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Het gaat altijd om een belangenafweging en reden waarom een verlof wel of niet zou kunnen. Deze moeten redelijk zijn. Ik vind het persoonlijk redelijk en logisch dat de werkgever nog niet beslist over december. Daarnaast wil je iedereen eerlijke kansen geven. Zo zie je vaak dat medewerkers met kleine kinderen gebonden aan vaste ‘vakantieperiodes’ vaak voorrang krijgen in die periodes. Stel je hebt een klein bedrijf en er moet bezetting zijn van minimaal 1 persoon en je bent met zijn 2 dan zou je dus om het jaar de december vrij kunnen nemen zodat je allebei vrij kan zijn. Wat is fair, wat is eerlijk, kijkend naar iedereen. En wees ook blij met wat tot nu toe wel allemaal kon. Het is vervolgens alleen niet zomaar een verworven recht. Geven en nemen.

      En iedereen mag met verjaardagen vrij dus jij ook. Zo simpel ligt het helaas niet. Stel je bent jarig in hoogseizoen of er is enorme drukte of speciaal belangrijk werk moet vandaag af dan kan je werkgever toch verlangen dat je bijv ook MOET overwerken. Het ligt helaas niet zo zwart wit.

      Wel kan je in gesprek gaan, belangen met elkaar afwegen, iets onderbouwen en kijken wat de standpunten dan weer zijn. Je zal er samen uit moeten komen.

      Ik hoop dat je hier iets mee kan. Succes!

      Groeten Linda

      Antwoord
  12. James

    Goedendag, wij werken met een klein team (4) op kantoor (standaard uren 08.30-16.45). Nu is er 1 collega die elke maandag vrij neemt (hij neemt verder geen vakantie op). De restende collega’s moeten zijn werk opvangen. Het betreft werk wat niet tot de volgende dag kan blijven liggen. Nu wil het bedrijf met verschoven diensten gaan werken waarbij 2 man van 06.00 tot 14.15 en 2 man van 09.45 tot 18.00 uur werkt. Wanneer mijn collega de maandag vrij blijft nemen zit ik die dag van 14.15 tot 18.00 uur alleen. dit is niet werkbaar voor mij, het is nu al behelpen tijdens de standaard uren met 3 collega’s, ik heb de rest van de week last van het opvangen van deze uren. De collega vrij weigeren mag niet? welke opties zijn er nog meer?

    Antwoord
    • Linda

      Hi James,

      allereerst vraag ik mij af hoe het zit met de collega die op maandag vrij is? Is die vast parttime gaan werken? Of maakt deze een x tijd zijn verlof op aan maandagen verlof opnemen? Een werkgever kan altijd weer met een werknemer in gesprek gaan als er te grote problemen ontstaan in bezetting etc. Ik vind het niet helemaal netjes dat nu iedereen zich in bochten moet gaan wringen om 1 andere collega. Echter is dit mijn persoonlijke mening.

      Ook hier gaat het weer om goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Deze werkgever zal rekening moeten houden met een belangenafweging of de maandag collega wellicht in overleg naar een andere dag kan, omdat deze de rest enorm in de problemen brengt. We weten alleen die afweging en achtergrond niet, but keep in mind dat ook daar weer belangen afgewogen moeten worden conform goed werkgeverschap en goed werknemerschap.

      Wat ik verontrustend vind als HR is dat de situatie voor jou niet werkbaar is. Wat bij mij oproept ‘maar deze medewerker moeten we ook helpen en zoeken naar een goede oplossing’ want we willen niet dat de rest overbelast raakt en ziek wordt. Het is daarom sowieso verstandig om uit te spreken en zwart op wit te communiceren dat jij er moeite mee hebt. De werkdruk te hoog is etc etc. Als je dan uitvalt dan is het geen verrassing en heb je hen gevraagd om een oplossing.

      Mijn advies ga met alle collega’s en leidinggevende het gesprek met elkaar aan. Hoe kunnen we dit als afdeling oplossen? Kom je er met je leidingevende niet uit dan kan je wellicht bij HR aankloppen. Vooral belangrijk dat je aangeeft dat het niet werkbaar is en er teveel druk op andere ligt is wellicht een ‘pressiemiddel’ omdat werkgevers niet willen dat mensen ziek worden. Dus speel openkaart, ga het gesprek aan en kijk wat er aan oplossingen is. Er is helaas geen zwart wit, het is een we moeten er samen uitkomen.

      Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Succes.

      Groeten Linda

      Antwoord
  13. Froukje

    Hej hoi

    Vandaag samen met nog een aantal collega’s een mail gekregen van mijn werkgever met de mededeling, dat als wij geen extra uren kom werken in de zomervakantie , wij ook geen verlof kunnen krijgen.
    ( alle vakantiekracgten moeten nog worden aangenomen)

    Mag dit??

    Daarnaast is mijn verlof voor de zomer al goedgekeurd door mijn vorige leidinggevende. Kan mijn nieuwe teammanager dit nog intrekken?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Froukje,

      Heb je zwart op wit bewijs van dat goedgekeurde verlof? Anders zou er daar nog een discussie over kunnen ontstaan en kan je het niet bewijzen. In principe kan het niet ingetrokken worden, je kreeg namelijk toestemming en voor hetzelfde geld heb je al geboekt. Om deze reden adviseer ik iedereen altijd schriftelijk verlof aan te vragen en bewijs akkoord te bewaren. Kan ook een foto zijn van goedgekeurd verlof in een systeem.

      Lees even onderaan de blog vragen en antwoorden aan andere werknemers. Er is niet een het mag wel of niet. Even een paar punten:

      1. Ik zie geen duidelijke reden waarom verlof niet opgenomen kan worden? En zoals je in de blog kunt lezen moet een werkgever verlof mogelijk maken en anders moet er een goede reden voor afkeuring zijn.
      2. Goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Betekend: Belangen afwegen en in gesprek gaan met elkaar. Je kan de werkgever wijzen op hun plichten. Wat ze nu doen lijkt me erg kort door de bocht. (Lees onderaan blog wat ik hiermee bedoel in de antwoorden aan anderen)
      3. Check wel cao contract en of personeelshandboek of er wellicht bepaalde periodes verlofvrij zijn opgenomen. Sommige werkgevers sluiten bepaalde drukke maanden uit van verlof op kunnen nemem. Hier heb je dan zelf voor getekend en mee akkoord gegaan.

      Ik kan evt tegen een mini vergoeding helpen een goede mail op te stellen aan de werkgever. Die kan je dan uit eigen naam sturen. ? ik hoor het wel als ik ergens mee kan helpen. Wel zou ik een reply sturen dat je het er niet mee eens bent, iedereen recht op verlof heeft en waarom dit opeens zo is?

      Succes!

      Groeten Linda

      Antwoord
  14. Petra

    Hoi Linda,

    Mijn dochter doet een BBL opleiding dus 1 dag in de week naar school en 4 dagen werken/stage met een arbeids contract. Nu heeft ze in oktober op een briefje geschreven en aan haar leiding gevende gegeven dat ze in juni een weekje vrij wilde. Dit kon pas officieel in januari aangevraagd worden. Nu is haar leiding gevende het vergeten en gaat haar collega in deze week op vakantie en krijgt ze dus geen vrij. Mag dit?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Petra,

      wat een rot situatie.

      Even naar de regels gekeken: je moet verlof aanvragen en een werkgever moet binnen 2 weken reageren doet die dit niet dan is het verlof automatisch akkoord. In je dochter haar situatie heeft ze verlof aangevraagd en heeft de werkgever gezegd pas in januari te oordelen. Ze heeft dus in principe een ‘antwoord’ gekregen. Daarmee kunnen we niet stellen dat het automatisch akkoord is.

      Het is helaas niet zwart wit of in dit geval iets wel of niet mag. Goed werkgeverschap en goed werknemerschap geldt altijd. Die leidinggevende zal het niet express gedaan hebben. Die collega wist er mogelijk ook niet van. Wel is het lullig dat jouw dochter er als eerste bij was en nu de dupe is.

      Naar mijn idee moeten ze met elkaar in gesprek gaan. Hoe erg is het als jouw dochter er ook niet is? Hoe groot zijn de problemen dan? Hoe ernstig is het bezettingsprobleem dan? Zijn er andere oplossingen of andere collega’s die kunnen helpen? Dagen ruilen? vooruit werken etc etc denk vooral ook mee in oplossingen en draag deze vooral ook aan.

      Ze zullen er samen uit moeten komen en moeten zoeken naar oplossen. Wel kan ze een ‘stevige lieve’ mail sturen dat dit nu wel erg kort door de bocht is en zij de dupe is en of ze kunnen kijken naar oplossingen en de vraag is ook in hoeverre kan je dochter nu toch een weekje eerder of later met vakantie kan met de plannen die ze heeft. Het betreft altijd een belangenafweging en de discussie of het ernstig genoeg is (de problemen op werk) als zij toch vrij is. Anders kan je hierover de discussie aan gaan. Kijk is er geen bezetting op de receptie dan is dit wel erg vervelend en is dit anders dan dat een marketing medewerker er even niet is. Snapje.

      Ik hoop dat je iets met dit antwoord kunt, laat je het me even weten of dit je op weg helpt. 😀

      Antwoord
  15. abdellah

    hoi linda,

    mag de werkgever vrij afkeuren op een religieuze feestdag?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Abdellah,

      er zijn in Nederland een aantal nationale erkende feestdagen. Op deze dagen ben je niet automatisch verplicht vrij en dit zelfde geldt daarom ook met andere religieuze (feest)dagen.
      https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/verlof/nationale-feestdagen/

      De werkgever is niet verplicht om deze vrij te geven. Hiermee wordt een verlof aanvraag daarom ook gezien als een ‘gewone’ verlofaanvraag en dient de werkgever die regels te volgen. Er moet dus een gewichtige reden zijn voor een eventuele afkeuring. Daarnaast betreft het ook altijd een belangenafweging, waarbij je geloof best een groot belang mag hebben vind ik persoonlijk.

      Dus mocht je werkgever het afkeuren, vraag dan naar de reden van afkeuring. Kijk of je het eens bent met die gewichtige reden. Is er bijv wel echt een bezettingsprobleem, zijn er nog andere oplossingen, kan jij met iemand ruilen van dag, kan je vooruit werken zodat er geen problemen bestaan. Probeer te denken in oplossingen, ga het gesprek aan en laat je niet zomaar weg sturen ;). Een mail van een juridisch specialist zoals ik kan soms ook wonderen doen.

      Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt gehad. Laat je het me even weten?

      Groeten Linda

      Antwoord
  16. Dominique

    Hoi Linda,

    De werkgever van de vriendin van mijn vader heeft ruim optijd (min 3 weken van te voren) vakantie aangevraagd, maar deze is afgekeurd zonder een reden, ook als zij gewoon een vrije dag wil opnemen wordt deze altijd afgekeurd en moet ze zich maar ziek melden om dan een dag vrij te hebben. Mag dit zomaar?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Dominique,

      Zoals te lezen in de blog wanneer een werkgever later dan 2 weken reageerd is die al te laat en is een verlofaanvraag al akkoord bevonden. Dus hier zou je al op die manier op kunnen reageren. Daarnaast als er een afkeuring is moet deze schriftelijk onderbouwd worden. In deze blog schrijf ik een stappenplan voor als je verlof afgekeurd wordt en je je afvraagt of dit terecht is en wat je vervolgens kunt doen: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/verlof/stappenplan-niet-eens-met-de-afkeuring-van-mijn-verlof-aanvraag/

      Sowieso moet een werkgever verlof mogelijk maken. Als je wilt kan ik een mooie mail opstellen die jullie namens jullie zelf sturen aan de werkgever. Mijn uurtarief is 60 euro voor werknemers en ik verwacht hier een half uur tijd mee kwijt te zijn.

      Succes! Accepteer een eventuele afkeuring nooit zomaar en ga het gesprek aan is mijn tip. Mocht je mijn hulp willen inzetten dan kan je via het contactformulier contact met mij opnemen.

      Groetjes Linda

      Antwoord
  17. Vikash

    Kan een werkgever in januari al bepalen dat je als eenouder gezin, in de zomervakantie (schoolvakantie) fulltime moet werken en ook nog avonden terwijl je normaal gesproken parttime werkt? Dat je een 4 jarig schoolgaand kind hebt is bekend en ook de vakantie in de regio. Dit is wat mijn ex aangeeft en hoe ga ik hiermee om?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Vikash,

      Overwerk:
      De regels omtrent overwerk staan in deze blogs: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/contracten/verplichten-overwerk/
      Zoek in de blogs even op het onderwerp overwerk.

      Als de werkgever nu al weet dat men MOET overwerken kan je ook het gesprek aan gaan met elkaar om nu al te kijken hoe dit anders opgelost kan worden. Ook hier gaat het weer om een belangenafweging waarbij ik me goed kan voorstellen dat je als 1 ouder lastig extra kan werken. Stuur hier nu al schriftelijke mails over om dit aan te kaarten. Misschien kan jij op een andere manier iets extra’s doen.. probeer mee te denken en ook te kijken naar waar je de werkgever wel tegemoet kan komen. En wat niet gaat gaat niet! Bespreek dit en geef dit aan.

      Lees ook deze blog mijn advies zou in deze ook zo zijn: https://www.deontslagexpert.nl/hrblog/verlof/stappenplan-niet-eens-met-de-afkeuring-van-mijn-verlof-aanvraag/

      Ik hoop dat je iets aan dit antwoord hebt.

      Groeten Linda

      Antwoord
  18. suzan umanc

    Hey . İk heb ook een vraag
    ik kon 2 dagen niet naar mijn werk gaan omdat ik pech heb gehad met mijn auto ,mijn auto startte niet dus kon niet naar mijn werk raken en garagist kon pas sandere dags mijn auto maken die dag kon ik ook niet gaan ik vroeg aan mijn coach dat die dagen verlof kan inzettem hij zei dat gaat niet zorg dat je hier raakt anders ben je onvettig afwezig ? kan ik daarvoor naar mijn vakbond gaan en hem klagen

    Antwoord
    • Linda

      Hi,

      ik heb je een prive email gestuurd. Je verhaal is niet helemaal duidelijk waardoor ik geen advies kan geven.

      Groeten Linda

      Antwoord
  19. Lia

    Hoi LInda,
    over een tijdje wil ik 2 dagen minder gaan werken, omdat ik een kindje krijg.
    Ik heb HR gevraagd hoeveel uur ik vanuit regulier verlof mag opnemen. Mijn voorstel is om bijvoorbeeld 1 dag regulier vrij te nemen, en 1 dag onder de noemer ouderschapsverlof op te nemen. (een andere verdeling is ook mogelijk)
    Het antwoord is dat dat in overleg met de manager gaat.
    Tegelijkertijd geeft de HR-afdeling aan dat ondanks dat ik dit als regulier verlof zou opnemen, ik beide dagen moet opgeven als ouderschapsverlof. Dit wil ik liever niet, omdat ik dan veel eerder door het ouderschapsverlofrecht ben, dan wanneer ik maar 1 dag opgeef.
    Kan mijn werkgever mij verplichten beide dagen op te geven als ouderschapsverlof? elke andere collega heeft toch ook recht op reguliere vrije dagen?

    Alvast dank voor je reactie!

    Antwoord
  20. Joyce

    Hallo Linda,

    12 augustus 2019 heb ik in een persoonlijk gesprek aan mijn leidinggevende laten weten dat ik een nieuwe baan heb gevonden. Daarbij heb ik ook aangegeven dat ik mijn opgebouwde pbl uren op wil nemen om op 1 oktober te stoppen in plaats van 1 november. Op 13 augustus heb ik mijn officiële ontslagbrief ingeleverd met daar ook nogmaals in vermeld dat ik mijn pbl uren wil opnemen. Mijn leidinggevende heeft mij middels mail laten weten dat ze mijn brief in goede orde heeft ontvangen op 13 augustus. Daarna heb ik geen enkele inhoudelijke reactie op mijn brief ontvangen en ben ik al dagen bezig om een ontslaggesprek te plannen wat maar niet lukt… is het in mijn geval ook zo dat als ik binnen 2 weken geen reactie krijg dat ik dan per 1 oktober kan gaan?
    Daarnaast heb ik zelf al op papier staan en bekeken/ besproken wie mijn taken gaat overnemen en wie mijn openstaande uren kan gaan werken… er zijn naar mijn idee ook geen zwaarwegende bezwaren… ook is het erg vervelend dat er maar geen ontslaggesprek gepland kan worden waarbij afspraken gemaakt kunnen worden… heb jij tips voor mij?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Joyce,

      ik denk dat je het beste een officiële verlofaanvraag kunt indienen conform de regels binnen de organisatie. Dat is basisregel 1, bewandel de juiste weg. Deze verlofaanvraag moeten ze ook op de juiste wettelijke manier verwerken. Als er dan geen reactie komt is het akkoord. Verder kan je je leidinggevende vervolgens blijven herinneren dat het belangrijk is dat je een antwoord krijgt of bijv in een mail zetten dat als er binnen 2 weken geen reactie komt het automatisch akkoord is. Je hebt altijd nog te maken met goed werkgever en werknemerschap. Dus het zou logisch zijn om in gezamelijk overleg te kijken wat mogelijk is. Soms moet er ook nog genoeg tijd zijn voor overdracht etc en dat er geen bezettingsprobleem ontstaat. Je kan dus niet zomaar hard eisen er komt wel meer bij kijken maar ze moeten wel een reactie gaan geven. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes bij de nieuwe baan straks.

      Liefs Linda

      Antwoord
  21. Jeroen Foekens

    Dag Linda,

    Ons bedrijf gaat volgend jaar sluiten en ik heb nog 600 overuren staan en ongeveer 200 wettelijke vakantie uren.
    Nu wil ik deze opnemen voorafgaand aan mijn laatste werkdag zodat ik gewoon eerder stop met werken. Volgens mijn werkgever mag ik dit niet en hij zegt dat ik ze maar uit moet laten bepalen.
    kan hij dit wel zo eisen?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Jeroen,

      jij bent in charge hoe je je verlof wilt opnemen en hiervoor kan je gewoon verlifaanvragen officieel indienen. Die hoort je werkgever dan weer conform de regels te beoordelen. Kijk het kan bijv zo zijn dat in contract of personeelshandboek staat dat je max 3 weken aaneengesloten verlof kunt opnemen of dat bijv een bepaalde periode uitgesloten is. Hier zalje je dan verder wel aan moeten houden. Misschien staat er zelfs wel ergens dat je verplicht bent verlof op te maken voor uitdiensttreding. De vraag is even wat staat er waar op papier.

      Kortom advies: officiële verlofaanvragen indienen en die mogen alleen met gegronde reden afgewezen worden. Zie ook een blog die ik hierover schreef: even zoeken op “verlof afkeuren”.

      Mocht ze afkeuren met kul redenen dan kan je die discussie aangaan. Ik kan dan helpen met een mail opstellen ed.

      Succes en sterkte!

      Antwoord
  22. Vera

    Hallo,
    Ik heb 23 augustus verlof aangevraagt voor 19 oktober. Geen bericht over gehad of het goed of afgekeurd was. Nu heb ik gisteren zelf op de nieuwe planning ontdekt dat ik gewoon ingepland ben. Nadat ik vroeg waarom kreeg ik als antwoord dat de leidinggevende door de drukte mijn aanvraag niet gezien had en heeft mij gewoon ingepland gezien een andere collega vakantie heeft. Is het niet zo dat ik gewoon recht heb op deze verlof dag, zeker omdat ik het zolang geleden aangevraagt heb?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Vera, mijn eerste vraag is even heb je conform de juiste procedure het verlof aangevraagd. Als je dit volgens de juiste routing hebt gedaan en geen reactie hebt gehad dan is je verlof automatisch akkoord. Enkel met een gewichtige reden zouden ze achteraf/vooraf nog een goedgekeurd verlof kunnen intrekken. Dus je zou in principe gewoon vrij moeten zijn en kan dit conform wetgeving ook aan hen uitleggen. Dat iemand je aanvraag over het hoofd ziet, terwijl je het juist hebt aangevraagd is niet jou probleem en verantwoording zeg maar. 😉

      Antwoord
  23. vera deguelle werne

    Mijn werggever heeft ongevraagt 30 overuren uitbetaald. Ik wilde deze uren laten staan en ik wist van niks. Zij willen het niet terugdraaien en zeggen dat zij als werkgever verplicht zijn om overuren uit te betalen op het moment dat de overuren meer zijn dan het aantal uren dat mijn op contract staat (ik heb 28 uur op contract en ik had 49 overuren)
    Klopt dit wel wat ze zeggen?

    Antwoord
    • Linda

      Dit is niet waar en staat niet in de wetgeving. De vraag is wat staat er in je CAO, contract en of personeelshandboek waarvoor je getekend hebt? Als dit er niet in staat hadden ze dit niet mogen doen. Ik zou hen mailen dat je juridisch advies hebt ingewonnen dat zij dit niet hadden mogen doen en dat je wilt dat ze het terug draaien en jij het geld terug stort. Mochten ze dan niet overstag gaan kan een mail van iemand zoals ik aan hen helpen. Realiseer je wel dat je mogelijk de relatie onder spanning kan zetten en weeg af of dit het waard is of dat je het zo laat. En spreek duidelijk af en laat duidelijk weten dat je niet wenst dat dit nogmaals gebeurd.

      Succes en mocht je hulp nodig hebben, let me know.

      Antwoord
  24. Lin

    Hallo Linda
    -Ik wil opslag op 16/07/20 nemen.
    -Mijn opzegtermijn is 4 weken.
    -Ik heb recht op 20 dagen wettelijke vakantiedagen.
    -Volgens het contract mag ik in juli geen verlof nemen.
    -Maar ik wil mijn wettelijke vakantiedagen nemen.
    Heb je advies voor mij?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Lin,

      Wat bedoel je precies met ik wil mijn wettelijke vakantiedagen meenemen? Je bedoeld naar een nieuwe werkgever?
      Stuur mij anders even een mail naar info@lindasresources.nl

      Groeten Linda

      Antwoord
  25. Anoniem

    Hoi Linda. Misschien kan jij ons helpen.
    Mijn man en ik werken allebei in de schoonmaak en hebben in augustus vakantie aangevraagd voor de kerst 3 weken want we hebben de zomer doorgewerkt. Mijn vakantie is goedgekeurd en mijn man heeft niks schriftelijk of mondeling ontvangen. Terwijl hij en ik dezelfde baas hebben. En nu hebben ze vandaag gezegd dat hij toch moet werken omdat ze te veel mensen tegelijk vrij hebben gegeven. Mogen ze dat doen op de laatste moment nog weigeren? En ook zeggen ze dat ze de verlofaanvraagpapier van mijn man kwijt zijn geraakt.
    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Linda

      Ik heb je gemaild 😉

      Antwoord
  26. Wendy Koster

    Hallo Linda het bedrijf waar mijn man werkt is gesloten met de bouwvak dus pas ik me naar zijn werk aan maar omdat ik 24 per week werk en mijn collega ook wordt er verplicht dat mijn collega en ik tegelijkertijd verlof op nemen. Omdat wij een ‘duobaan’ zouden hebben. Dit staat niet in mijn contract. Mag mijn werkgever dit verplichten wanneer ik vakantie moet nemen?

    Antwoord
    • Linda

      Heb jullie gemaild :D. Het staat niet duidelijk in de wet wat wel of niet mag. Als het in het verleden nooit een probleem is geweest en kon dan lijkt het mij dat dat nu nog steeds zo opgelost moet en kan worden. Een werkgever moet verlof mogelijk maken. Opeens eisen dat jullie altijd samen weg gaan lijkt mij wat vreemd. Zie mail voor verdere toelichting. Succes.

      Antwoord
  27. Anoniem

    Hi Linda,

    Bij mij speelt het onderstaande, wellicht overbodig om te vragen maar ik denk dat ik wel recht heb op mijn aangevraagde verlof ? Betreffende de aanvraag/goed/afkeur datum, ik heb 7 januari aangevraagd en 24 januari het formulier terug ontvangen, dit was echter ondertekend op 15 januari !?

    • Werkgevers verlof te stimuleren vanuit de zorgplicht die zij hebben en om te voorkomen dat er veel te veel verlofuren worden meegenomen naar een nieuw jaar. (531 uur) tegoed op 01-01-2020.

    • De werkgever dient binnen twee weken een eventuele afkeuring of akkoord af te geven. 07-01-2020 aanvraagdatum – 24-01-2020 goed/afkeur ontvangen) Gedateerd en getekend op 15-01-2020. (Betreffende verlofdata is 19-20 maart 2020)

    • Wanneer het een afkeuring om gewichtige reden betreft dient dit wel schriftelijk onderbouwt te worden. (Niet ontvangen)

    • Afkeuren mag alleen met een gewichtige reden. Dit moet betekenen dat jouw vakantie dusdanige ernstige verstoring van het bedrijf veroorzaakt. Kortom als jij er niet bent dan loopt alles in de soep en heeft dit ernstige gevolgen. Dit is zelden het geval, want meestal is iedereen wel vervangbaar . De werkgever moet er ook voor zorgen dat jij met vakantie kunt gaan. (Reden: Al 3 collega’s verlof) (Productiebedrijf met ca. 6000 collega’s)

    • Wel moet de werkgever alle ontstane schade vergoeden bij het intrekken van een verlofaanvraag. (Cursus 1500 Euro) (19-20 maart 2020)

    • Ook wanneer jij ziek bent heb je gewoon recht op vakantie. Mits deze vakantie je herstel niet belemmert. Mochten er twijfels zijn over de vakantie dan kan de werkgever advies inwinnen bij de bedrijfsarts. (Op dit moment in de reintegratie als gevolg van botbreuk, sinds 2 weken weer opbouwend begonnen met werk).

    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Linda

      Hi Anoniem,

      er staat niet echt een concrete vraag voor mij in dit alles . Wat wil je precies weten?

      Groeten Linda

      Antwoord
  28. Angela

    Hallo Linda,
    Ik heb een vraagje over verlof.
    Ik werk waar we met 3 werknemers zitten, en verlof is meestal een probleem. Omdat er een collega met twee kinderen van ad 18 jaar en 13 jaar zit. Werkgever vind dat haar verlof eerst word gehonoreerd omdat zij minderjarige heeft en alleen in vakantie met hun weg kan. Echter klopt dit niet volledig omdat ze ook van de 3 andere seizoenen gebruik maakt.
    Mag de werkgever in zo een situatie haar voordringen met verlof? (In CAO staat hieromtrent vervolgens nergens wat)
    Dit wordt opgedragen door de werkgever waardoor de rest steeds onder lijdt.
    Is er hieromtrent een bepaald wet en regelgeving die ik misloop?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Angela,

      je werkgever zal belangen moeten afwegen. Ik zou met zijn alle het gesprek aan gaan, ook de collega met de ‘mazzel’ ieder jaar is vragen of zij een keer bereid is met jullie rekening te houden. Er is iig geen wetgeving of iets wat wat dit keihard bepaalt. Dus goed werkgeverschap, goed werknemerschap, afstemmen, discussieren en tot een goed resultaat voor iedereen komen.

      Sterkte en succes.

      Liefs Linda

      Antwoord
  29. Dennis Olivieira

    Hoi Linda

    Ik ben Lijnbuschauffeur bij een bedrijf in rotterdam. Wanneer je vrije dag aanvraagt? Wordt er vaak af gekeurd met de rede Volgens Explotatie van de dienstregeling er geen vrij gegeven kan worden. Kortom of er zijn niet genoeg mensen of de opkomst van het personeel klopt niet. We hebben diverse uitzendburo’s die mensen leveren. Mag er constant om de zelfde reden worden afgekeurd of is dat in strijd met de wet?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Dennis,
      wat vervelend. Een bezettingsprobleem kan soms een reden zijn tot afwijzing. Echter moet een werkgever wel zorgen dat er op gegeven moment mensen gewoon vrij kunnen nemen. Dan maar extra krachten aannemen. Het lijkt me niet fair dat mensen nooit verlof kunnen opnemen. Gaat dus om goed werkgeverschap en goed werknemerschap. Mogelijk zijn er nu extreme problemen omdat velen ziek zijn van de griep maar als deze reden het hele jaar is tja dat kan natuurlijk niet, dan moeten ze het anders oplossen. Ik zou zeggen ga het gesprek aan, wijs hen erop dat zij wel moeten zorgen dat mensen vrij kunnen nemen want dit heb je nodig voor balans werk prive en je hebt recht op je verlof. 
      Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Succes. 

      Mocht dit allemaal niet lukken of werken dan kan soms een mailtje van mij ook helpen ;).

      Antwoord
  30. Kim

    Hoi Linda, wat een fijne blog! Ik heb een bijzondere situatie waarin in de arbeidsvoorwaarden wordt gesteld dat medewerker in het eerste half jaar dienstverband maar maximaal 48u verlof op mag nemen. Zonder verdere onderbouwing. Dit lijkt mij een behoorlijke afwijking van de wettelijke bepalingen, maar heb dit nog niet eerder aangetroffen. Mag dit?

    Antwoord
    • Linda

      Hi Kim,
      op zich kan en mag dat wanneer je er zelf mee instemt. Zo zijn er ook bedrijven die een vakantie in een bepaalde periode uitsluiten of juist inlassen. Sales mensen die perse in de rustige zomer op vakantie moeten met 2 weken aaneengesloten ed. Je kan vanalles tegen komen. 
      Succes!

      Antwoord
  31. Dicky

    Via detacheringsbedrijf al 12 jaar uitgezonden naar zelfde bedrijf. Dit jaar wordt vakantie niet goedgekeurd door werkgever omdat er 1 week overlap is met collega( ook uitgezonden, zelfde bedrijf). Bedrijf waar wij werken heeft aangegeven best een week met een vakantiehulp te kunnen werken. Echter dit keurt detacheringsbedrijf niet goed. Volgend jaar februari zegt dit bedrijf hun contract op met deze detacheerder en is er voor ons geen werk meer. Nu vraagt detacheerder om door te geven waar wij naartoe gaan met vakantie ivm gevolgen vanwege corona.Vraag is mag dit? Is dat geen privacy en die vakantie niet goedkeuren mag dat ook zomaar

    Antwoord
    • Linda

      Beste Dicky,

      In principe is het zo dat een werknemer een verzoek tot verlof indient. De werkgever kan dit niet weigeren, tenzij er zwaarwegende belangen zijn. Dan is het aan de werknemer en werkgever om met elkaar in overleg te gaan. Want welk belang weegt dan zwaarder en is er een oplossing mogelijk. Dit is echt een grijs gebied.

      Hetzelfde grijze gebied geldt ook voor de wens van je werkgever om de vakantiebestemming te weten. Het is inderdaad een privacy gerelateerde vraag.
      Anderzijds getuigt het ook weer van goed werknemerschap als je je werkgever kan geruststellen dat je niet naar een risicogebied gaat. Dat je wellicht in quarantaine moet voor 14 dagen of misschien zelfs ziek wordt.

      Helaas kan ik je geen hard antwoord geven op beide vragen. Het gaat hier om een grijs gebied zodat jullie er in onderling overleg eruit moeten zien te komen.

      Groetjes Linda

      Antwoord
  32. frans

    Goedemiddag Linda,

    Ik werk bij een grote Kleding zaak. Mijn vraag is als ik 1 dag vrij wil zijn, kunnen ze dan verplichten om een hele week op te nemen. Want dat gebeurd in het bedrijf waar ik werk. Dus als ik bijvoorbeeld op woensdag vrij wil zijn, moet ik van maandag t/m zondag vrij nemen. En dan is het soms nog moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. Liever hebben ze dat je deze woensdag ruilt met een collega die die dag vrij is.

    Groet Frans

    Antwoord
  33. Eleonora

    Hallo! Ik werk voor Rijkswaterstaat. Sinds kort is er nieuwe leiding op het planbureau. Ik heb begin november een vakantiedag aangevraagd voor half december. Mijn verlofaanvraag is afgekeurd. Reden dat er geen openstaande reservediensten zijn. Er heeft niemand vakantie, er zijn geen zieken. Wij werken met een vast rooster met reservediensten, echter op sommige dagen staan 4 personen reserve, op andere dagen dus niemand. Voorheen werd er in overleg met reservediensten geschoven. De nieuwe leiding van het planbureau weigert dit. Als je vrij/vakantie wil op een dag zonder dat er iemand reserve staat, moet je deze dag/dagen ruilen. Volgens de leiding van het planbureau hoeven ze niet meer te plannen omdat we met een vast rooster werken. Mijn vraag.. mag dit?

    Antwoord
    • Linda

      Lastig punt. Je zal er samen uit moeten komen. Het is helaas niet hard in wet vastgelegd. Dus discussie gaat over hoe ernstig en problematisch de problemen zijn als er geen reserve is. Valt alles in duigen? Dit is en blijft een lastige discussie. Je zal er samen uit moeten komen. Waarbij het inderdaad zo is dat je verlof niet zomaar geweigerd mag worden. Maja ga je hiervoor naar een rechter a 5000 euro nee. Dus je moet het samen oplossen. Ga het gesprek aan, betrek andere collega’s wellicht, bediscussieer het probleem met elkaar en of er andere oplossingen zijn. Sterkte en succes. Dit zijn geen makkelijke situaties vaak en is gewoon ongemakkelijk en vervelend.

      Antwoord
      • Eleonora

        Hoi Linda,

        Wij hebben niet standaard iedere dag een reservedienst. Ze stellen dat ik best vrij mag, maar dan wel moet ruilen met een collega. Ruilen is toch geen vrij maar het verschuiven van een dienst? De reden dat er niet iedere dag een reservedienst is komt doordat veel van mijn collega’s PAS dagen hebben..

        Antwoord
        • Eleonora

          Volgens het Planbureau weigeren ze mijn vakantiedag niet als er geen reservedienst is, maar moet ik zelf op zoek naar een oplossing. Dit conform richtlijn plankader normrooster, goedgekeurd door DT en OR. In deze richtlijn staat letterlijk dat indien er geen reservedienst is medewerker moet ruilen met een collega

          Antwoord
  34. giovanny Den hollander

    Hoi Linda heb eens vraag wat zijn de regels van afkeuren van verlof aanvraag mogen ze je afkeuren met de reden het is te druk of zit hier ook regel aan stel ik geef 2 weken van te voren aan dat vij wil hebben mogen ze de aanvraag afkeuren met de rede het is te druk ? zou graag de regels hier over willen weten is namelijk al merdere keren gebeurt en wil gewoon is weten hoe presies zit

    Antwoord
    • Linda

      Een werkgever mag verlof afkeuren wanneer er en goede bedrijfsreden voor is. Als het echt te druk is en het bedrijf in de problemen komt door je afwezigheid dan kan dit een reden zijn. Je zal er in ieder geval samen uit moeten komen. Lees eventueel ook tussen de anderen vragen hier mijn reacties voor tips.

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.