...
Gepubliceerd op 19 mei 2024
Hoe zit het met vrij zijn op nationale feestdagen en de toeslagen?

Bevrijdingsdag, Kongingsdag, Hemelvaart, Pasen, Goede Vrijdag, Pinksteren, Kerst en Nieuwjaar.Ik krijg regelmatig vragen omtrent nationale feestdagen. Hoe zit dit nu precies? Wat zijn nationale feestdagen? Wanneer ben je wettelijk vrij? Hoe kom je erachter of je vrij bent? Hoor je verplicht een toeslag te krijgen voor nationale feestdagen? In deze blog antwoord op alle vragen.

Wat zijn Nationale Feestdagen?

Ieder land kent wel een aantal nationale feestdagen. Er zijn een aantal nationaal erkende feestdagen in Nederland. Ik noemde ze al in de introductie van deze blog, onderstaand nog even voor jullie op een rij;

 • Nieuwsjaarsdag
 • Goede Vrijdag
 • Pasen
 • Koningsdag
 • Bevrijdingsdag
 • Hemelvaart
 • Pinksteren
 • Kerst

Ben ik vrij op Nationale Feestdagen?

Het antwoord is nee niet automatisch. Bedrijven zijn niet verplicht om deze dagen vrij te geven. Dit kunnen ze dus zelf beslissen en vastleggen in CAO, contract of personeelshandboek. Wanneer jij wilt weten of je vrij bent op deze dagen zal je dus de CAO, jouw contract of het personeelshandboek van jouw werkgever moeten raadplegen.

Er staat niets in CAO, personeelshandboek of contract

Staat er helemaal niets in CAO, personeelshandboek of contract dan betekent dit dat je niet vrij bent.

Verplichte vrije dagen

Ik schreef eerder al over wettelijk en bovenwettelijk verlof. Werkgevers mogen bovenwettelijk verlof inzetten om verplichte vrije dagen toe te wijzen, maar ook om ze in te wisselen tegen ziektedagen. Zo kan een werkgever er bijvoorbeeld voor zorgen dat iedereen verplicht vrij is op bevrijdingsdag en dit verrekend wordt met het verlofsaldo. Ook dit zal dan vermeldt staan in CAO, contract of personeelshandboek. Soms staat er een artikel dat het ieder jaar beoordeeld en bepaald zal worden en kan het dus wisselen.

Toeslagen op (nationale) feestdagen

Er is nogal eens verwarring over toeslagen op bijvoorbeeld zon- en feestdagen. Ook voor de toeslagen geldt dat de werkgever dit zelf mag en kan bepalen. Je werkgever is dus lief wanneer deze een toeslag toekent. Dit is net als met overwerkuren. Je werkgever is ook bij overwerkuren niet verplicht om een extra toeslag uit te betalen.

Vrij vragen

Natuurlijk kan je altijd nog zelf vrij vragen wanneer je graag op een nationale feestdag vrij wilt zijn. Hiervoor gelden de gewone regels van een verlof aanvraag. Werkgevers mogen een verlofaanvraag niet zomaar afkeuren. Ik schreef een blog over ”Wanneer mag mijn werkgever mijn verlof afkeuren?”.

Tips werkgevers

 • Zorg dat je in het contract of personeelshandboek iets opneemt over nationale feestdagen. Dit om onduidelijkheid te voorkomen.
 • Wil je de mogelijkheid hebben verplichte verlofdagen aan te wijzen dan zal hierover iets opgenomen moeten worden in het contract of personeelshandboek.

Heb je hulp nodig met het begrijpen van je CAO, contract of personeelshandboek of het opstellen hiervan, neem dan contact met mij op of bekijk mijn diensten. Ik help je graag.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

2 Reacties

 1. Rebecca

  Zelf heb ik in Batavia stad gewerkt. Dat park staat er om bekend dat ze altijd open zijn en dus ook elke feestdag. Ik vond het 10 keer niks dat ik elke feestdag moest werken. Maar helaas is het daar bijna vanzelfsprekend dat je moet werken haha. En nee, ook geen extra’s ..

  Antwoord
  • Linda

   Ja balen is dat eh die branches zijn er gewoon dat het normaal is.. mooie blog en site heb.. leuk! Liefs Linda

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.