Gepubliceerd op 20 februari 2024
Mag mijn werkgever verplichte vakantiedagen instellen?

Er zijn bedrijven die bepaalde dagen verplicht verlof hebben. Dit heet ook weleens een collectieve sluiting van het bedrijf. Vaak worden deze verplichte vakantiedagen van je verlof af getrokken. Ik krijg steeds vaker de vraag of de werkgever dit zomaar mag doen en hoe dit verder zit. In deze blog daarom meer.

Verplichte vakantiedagen vermeldt in een CAO, contract of reglement

Wanneer je verplichte vakantiedagen wilt instellen moet dit vastgelegd zijn in CAO, contract of personeelsreglement. De bouwvak is bijvoorbeeld vastgelegd in de CAO. Er zijn ook werkgevers die in een reglement de datums vrij houden maar aangeven dat er een X aantal dagen verplicht verlof toegewezen kan worden. Zo zorgen zij ervoor dat ze verplichte dagen kunnen gaan toewijzen. Werkgevers kunnen en mogen dus bepaalde (feest)dagen toewijzen als verplicht vakantieverlof.

Periodes waarin geen vrij genomen mag worden

Werkgevers kunnen in hun contracten of personeelsreglementen ook periodes aanwijzen waarin geen verlof opgenomen kan worden. Er zijn bedrijven die bepaalde drukke periodes hebben waarin het niet wenselijk is dat mensen vrij zijn. Er kunnen ook periodes zijn waarin men stimuleert juist met verlof te gaan. Denk aan rustige periodes. Ook dit mag een werkgever doen en door ondertekening van contract en of het personeelsreglement ga je hier zelf mee akkoord.

Er is niets afgesproken op papier

Wanneer er niets op papier staat kan een werkgever niet zomaar verplichte vakantiedagen gaan toewijzen. Wanneer er een OR of personeelsvertegenwoordiging is dan moeten zij instemming geven. Wanneer er geen OR of personeelsvereniging is dan is het verstandig alles op te nemen in een personeelsreglement en de werknemer hiervoor te laten tekenen. Je kan het ook opnemen in het contract.

Tips voor werkgever:

  • Wanneer je gebruik wilt kunnen maken van verplichte vakantiedagen zorg dan voor een verlofreglement, personeelshandboek of passage in het contract waarin je alle regels omschrijft.
  • Wil je gaan werken met verplichte vakantiedagen vraag dan toestemming aan OR of personeelsvereniging.

Tips voor werknemer:

  • Controleer CAO, contract en of personeelsreglement om te kijken wat er afgesproken is. En zorg dat je voor indiensttreding de regels bij de werkgever kent. Zit je in een onderhandeling voor een nieuw baan zorg dan dat je dit artikel leest over de beste arbeidsvoorwaarden onderhandelen. Tevens super tips waar je op moet letten.

Ik schreef eerder ook een artikel over:

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Je (dreigende) ontslag op de juiste manier afhandelen?

Gratis e-book | De Ontslagexpert

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gelukt! Je ontvangt het e-book binnen een aantal minuten in je inbox.