Gepubliceerd op 29 november 2023
Parttimers horen compensatie te krijgen voor feestdagen?

Hoe zit het met werken op feestdagen? Is de werkgever verplicht om vrij te geven? Is dit dan betaald? Wanneer men moet werken op feestdagen hoort de werknemer dan een toeslag te krijgen? Mag een werknemer een feestdag op zijn parttime dag compenseren op een andere dag? In deze blog dus meer over feestdagen.

Is de werkgever verplicht om je vrij te geven op feestdagen?

In de wet is niet vastgelegd dat de werkgever de werknemer (betaald) vrij moet geven op feestdagen. Als men wilt weten welke feestdagen hij (betaald) ”vrij” is, dan zal men dit moeten nakijken in de CAO, het contract of het personeelsreglement.

Verplicht toeslagen te betalen?

Ook hier geldt wederom dat men de CAO, het contract of het personeelsreglement zal moeten nakijken. Indien hier niets in staat over toeslagen dan is de werkgever niet verplicht om een toeslag te geven voor de uren die gewerkt zijn op de feestdagen.

Mogen parttimers vrije feestdagen compenseren?

In principe moet men hier ook kijken naar wat er is afgesproken op papier. Echter komt hier de wet gelijke behandeling om de hoek kijken. Parttime werknemers zouden kunnen stellen dat er sprake is van ongelijke behandeling. Dit omdat fulltime werknemers meer ”vrije” dagen krijgen dan parttimers. Daarom zou je eigenlijk parttimers moeten compenseren. Dit kan door middel van een pro-ratoberekening of jaarurensysteem.

Pro-ratoberekening: Tel alle jaarlijkse feestdagen op die op een doordeweekse dag vallen. Vermenigvuldig deze uren met het fte van de werknemer. Voorbeeld een jaar telt doordeweekse 8 feestdagen. Dan is dit 8*0.6fte = 4.8 vrije dagen.

Jaarurensysteem: ga naar deze link om het jaarurensysteem te berekenen.

Officiële nationale feestdagen

Nederland kent twee officiële nationale (feest)dagen. Dit zijn Koningsdag 27 april en Bevrijdingsdag 5 mei. controleer de CAO, het personeelsreglement of het contract voor de afspraken hieromtrent.

Tips werkgever

  • Controleer of er in de CAO iets is opgenomen voor feestdagen.
  • Werkgevers moeten zorgen dat er in een personeelsreglement of contract staat wat wel of niet (betaalde) vrije feestdagen zijn.
  • Zorg dat duidelijk is wanneer er wel of niet toeslagen worden toegekend.
  • Kortom zorg voor een beleid hierover, zodat er duidelijkheid is voor het personeel.

Hit the stars (tot er your rating staat) als je dit een nuttig artikel vindt.

Linda van De Ontslagexpert (1)

Linda

Wij zorgen voor een eerlijk kloppend juridisch ontslag die WW-proof is en de juiste euro’s heeft die recht doet aan je situatie. We zien maar 1 kloppend ontslag per maand. Dit is schrijnend. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend & gratis contact met ons op.

Onze diensten

Socials

Vergelijkbare blogs

Heb je een vraag? Laat hieronder een reactie achter!

0 reacties